Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΔΝΤ: Είστε σε καλό δρόμο
Το πρόγραμμα της Ελλάδας τηρείται κατά γράμμα, ενώ σημειώνεται πρόοδος στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών της χώρας και στην πραγματοποίηση των αναδιαρθρώσεων, την ώρα που οι προκλήσεις για την χώρα παραμένουν, αναφέρει η ενδιάμεση αξιολόγηση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Η έκθεση, που αναφέρεται σε στοιχεία μέχρι τις 30 Ιουνίου, είναι σε πλήρη ταύτιση με την αντίστοιχη που προ ημερών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στην τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών, ενώ ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους δεν απορροφούνται από τους επιχειρηματίες.
"Η κυβέρνηση έχει κάνει μια δυνατή αρχή με το πρόγραμμα αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Το προσωπικό (του ΔΝΤ) έχει εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι αρχές για την επιτυχία του προγράμματος. Η κοινωνική ανησυχία κάνει πιο δύσκολο το έργο τους ενώ τους απασχολεί ο σκεπτικισμός του Τύπου και των αναλυτών για το κατά πόσον θα επιτύχει το πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους" αναφέρεται από το προσωπικό του οργανισμού. Προσθέτουν ακόμα πως "Η κακή φήμη της Ελλάδας δημιουργεί προβλήματα στην αξιοπιστία της που μπορεί να ξεπεραστούν μόνο από επιτυχημένη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος".
Γίνεται λόγος για καλό έλεγχο των δαπανών, αλλά εφιστά την προσοχή στις δαπάνες των νοσοκομείων, της κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσίων επιχειρήσεων που αναφέρει ότι δεν ελέγχονται άμεσα από το κράτος και θέλουν περισσότερη προσοχή
Σχετικά με το ασφαλιστικό, η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει πως το νέο σύστημα περιέχει μειώσεις στα έξοδα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί "σε ένα βήμα" να τις φέρει από το 12,5% του ΑΕΠ στο 2,5% που είναι ο στόχος του προγράμματος.
Για τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται πως αντιμετωπίζουν πιέσεις σχετικά με τη ρευστότητα τους αλλά με τη βοήθεια της ΕΚΤ η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι αρκετά πάνω από την ελάχιστη απαιτούμενη.
Όσον αφορά στην απογραφή του δημοσίου τομέα, η έκθεση αναφέρει πως η χώρα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία