Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Και ιδιωτικές εφορίες εισηγείται το ΔΝΤ

Από την επιτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα εξαρτηθεί η αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και κοινωνικές παροχές εκτιμά στην έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συντάκτες της, αναφέρουν ως απογοητευτικές τις μέχρι τώρα επιδόσεις της φοροεισπρακτικής μηχανής και φθάνουν έως του σημείου να εισηγηθούν μηχανισμούς εκτός κρατικής δικαιοδοσίας.

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δανειστών

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών της χώρας μας μετά την Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία αναγνωρίζει ότι επέβαλε υπερβολική λιτότητα στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες για αυτό στην Κομισιόν και στις μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε σε όλον τον κόσμο από τις παραδοχές της 50σέλιδης Εκθεσης, η Κομισιόν προχώρησε σε αντεπίθεση ανακοινώνοντας ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς» με τις απόψεις του ΔΝΤ και ιδιαίτερα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα εάν είχε προχωρήσει σε κούρεμα χρέους νωρίτερα από τον Μάιο του 2012. Αντιδράσεις υπήρξαν, επίσης, αν και σε πιο συγκαταβατικούς τόνους, από το Βερολίνο όπου σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι οι όροι για τη χορήγηση βοήθειας ήταν σωστοί. Η Γερμανία θεωρεί ότι τα αίτια των προβλημάτων της χώρας μας βρίσκονται στις οικονομικές παραλείψεις πολλών ετών, αν και αναγνώρισε πως «ενδεχομένως να υπήρχαν υπερβολικές προσδοκίες από την Ελλάδα» και «έκτοτε όλοι μάθαμε πολλά». Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η ΕΚΤ έκανε λάθη στον χειρισμό της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα το 2010.

«Κούρεμα» ακόμα και σε καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ

Υποψήφιες για «κούρεμα» (έστω και τελευταίες στην σειρά) είναι οι -μέχρι σήμερα- εγγυημένες καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ σε τράπεζες που καταρρέουν, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο του σχεδίου οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις «εκ των έσω» διασώσεις τραπεζών (bail-in). Κατά την WSJ, το κείμενο κινείται σε σκληρότερη γραμμή από τα προηγούμενα: Όχι μόνο βάζει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στην σειρά για haircut (παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο), αλλά και διευρύνει την λίστα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών που θα «κουρεύονται».

Βόμβα! Φόρος στα ακίνητα ανά τετραγωνικό και χωρίς αφορολόγητο

Την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων χωρίς αφορολόγητο όριο αλλά με βάση το τετραγωνικό μέτρο για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα και με βάση το στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, προβλέπει η πρόταση που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Με την πρόταση του υπουργείου καθιερώνεται ένα νέο διευρυμένο «χαράτσι» που όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών θα εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα έσοδα. Από το νέο φόρο θα υπάρχουν εξαιρέσεις ή μειώσεις μόνο για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ).

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά λόγω εισφοράς αλληλεγγύης για 450.000 συνταξιούχους

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα θα λάβουν και φέτος περίπου 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου καθώς εκτός από το φόρο εισοδήματος θα κληθούν να καταβάλουν και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που αναλογεί στις συντάξεις του 2012. Και αυτό γιατί, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, το 2012 δεν παρακράτησε καθόλου από τις συντάξεις τους την εισφορά αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η εισφορά αυτή θα έπρεπε από τον Ιανουάριο του 2012 να παρακρατείται κάθε μήνα μαζί με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν επιταγή για κοινωνικό τουρισμό

Με το σύστημα του «voucher» -«επιταγής» που θα ενσωματώνει την αξία των διανυκτερεύσεων και των άλλων παροχών στα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα- θα εφαρμόσει ο ΟΑΕΔ «μίνι» πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 100.000 εργαζόμενους, άνεργους και ΑΜΕΑ (έναντι των πάνω από 700.000 κοινωνικών τουριστών που ήταν πριν από την κατάργηση της Εργατικής Εστίας και της εργοδοτικής εισφοράς). Τη χρήση «επιταγής κοινωνικού τουρισμού» προβλέπει το σχέδιο της απόφασης που τίθεται προς έγκριση σήμερα στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ιδιοκτήτες σε απόγνωση: Ανταλλάσσουν τα σπίτια τους με... άδειες ταξί

Νέα ήθη και... ανταλλακτικές συνήθειες έχει φέρει και στην αγορά ακινήτων η μεγάλη κρίση, η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η συνεχής φορολογική επιβάρυνση της κτηματαγοράς.
Ιδιοκτήτες ακινήτων ανταλλάσσουν την περιουσία τους με άλλη, μόνιμοι κάτοικοι αστικών περιοχών ζητούν για ανταλλαγή αγροτεμάχια ή σπίτια στην περιφέρεια προκειμένου να μετακομίσουν, ενώ όλο και περισσότεροι «ενοικιάζουν» τα σπίτια ή τα καταστήματά τους χωρίς... ενοίκιο, με μόνη απαίτηση να πληρώνονται λογαριασμοί και χαράτσια.

Απόφαση - καταπέλτης του ΣτΕ: «Κατεδαφίστε τα αυθαίρετα σε εκτός σχεδίου περιοχές»

Ανυπέρβλητα «εμπόδια» στη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου υπάρχει άναρχη οικιστική ανάπτυξη και αυθαίρετα, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιμένοντας στη θέση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν μετά τις 31-1-83 εκτός οικιστικών περιοχών είναι καταδαφιστέες.

Υιοθετείται ελάχιστο όριο υπαγωγής επιχειρήσεων στον ΦΠΑ

Υιοθετώντας τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την καθιέρωση ελάχιστου ορίου υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών διατάξεις που απαλλάσσουν τις μικρές επιχειρήσεις από τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών θα προβλέπει πως πρόσωπο που ασκεί επιτήδευμα και του οποίου οι φορολογητέες συναλλαγές κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο -πλήρων ημερολογιακών μηνών- υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ απαιτείται να υποβάλλει αίτηση ενάρξεως επιτηδεύματος στην φορολογική διοίκηση, για σκοπούς ΦΠΑ, όχι αργότερα από δέκα ημέρες ύστερα από το τέλος της εν λόγω περιόδου.
Εφόσον το σύνολο των φορολογητέων συναλλαγών του φορολογούμενου κατά το παρελθόν δωδεκάμηνο πλήρων ημερολογιακών μηνών δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ θα μπορεί να διαγράφεται από το σχετικό μητρώο.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Δόση με πλαφόν για να μην «κοκκινίσει» το στεγαστικό σας

Ρύθμιση-ανάσα για περισσότερα από 150.000 νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο προσφέρει διευκολύνσεις για δανειολήπτες που δεν έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές των δανείων τους, δίνοντάς τους 48μηνη περίοδο (τέσσερα χρόνια) με μηνιαία δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματός τους. Στις ρυθμίσεις αυτές θα μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και άνεργοι καθώς και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Με το νομοσχέδιο «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στον Ν. 3869/2010» θα ρυθμίζονται συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων που συνήφθησαν μεταξύ φυσικών προσώπων και τραπεζών μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2010, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στις τράπεζες για διάστημα έξι μηνών μετά την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο υπάρχει η πρόβλεψη ο χρόνος αυτός να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Υποχωρούν τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες

Το 4% ως απόδοση προθεσμιακής κατάθεσης, θα πάψει να υφίσταται από αυτήν την εβδομάδα για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν αποφασισμένα να μειώσουν το κόστος που συνεπάγονται τα υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις μολονότι αντιμετώπισαν εξαιτίας των εξελίξεων στην Κύπρο νέες εκροές που όμως μέσα στον Μάιο ανακόπηκαν. Η εκτίμηση που επικρατεί στους τραπεζικούς κύκλους είναι πως οι καταθέσεις μετά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι απολύτως ασφαλισμένες στο σύνολό τους και ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν πιθανότητες εκτεταμένων εκροών.

Ηλεκτρονική ταυτότητα θα έχουν όλα τα κτίρια

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το πολυαναμενόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων «φακελώνοντας» όλα τα νέα και παλαιά κτίσματα της χώρας σε ένα μητρώο ακινήτων.

Φόρος ακινήτων: Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" του 2014

Το σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα από το 2014, ο οποίος θα πρέπει να αποφέρει έσοδα ύψους 3,1 δις. ευρώ ετησίως αναμένεται να στείλει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μονιμοποιούν την Εκτακτη Εισφορά: «Καπέλο» 1%-4% ως το 2016

Μέχρι το 2016 αναμένεται να διατηρηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα που κυμαίνεται από 1% έως 4%. Εκεί που όλοι περίμεναν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από το 2014, αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για άλλα δύο χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, θα παρουσιάσει την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ την επομένη συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης.

ΟΑΕΕ - Έως 5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη μέσω... ΙΚΑ

Έως και 5 χρόνια νωρίτερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέσω του ΙΚΑ ελεύθεροι επαγγελματίες - ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν διαδοχική ασφάλιση και συμπλήρωσαν στις 31/12/2012 τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή και τα απαιτούμενα έως τότε έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας.