Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Ένα από τα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί πριν την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα μέσα Οκτωβρίου είναι το φορολογικό. Αυτό άλλωστε ανέφερε, χθες,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί άμεσα δεν θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων κτλ. καθώς αυτές θα περιληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους για να εφαρμοστεί στην πλήρη του μορφή το 2013.
Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα έρθει άμεσα στη Βουλή έχει να κάνει με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την εφαρμογή νέου ποινολογίου της εφορίας και των τελωνείων, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που θα οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 40 λεπτά στο λίτρο. Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% σήμερα.

Νέο χαράτσι σε ΙΧ. Έρχεται τέλος ...ακινησίας

Σοκ αναμένεται να πάθουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στα τέλη του 2012 αν έχουν σκοπό να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους καθώς η κυβέρνηση εξετάζει να χρεώνει την «προσωρινή ακινησία» των ΙΧ με ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο που υπάρχει στην ακινησία των σκαφών αναψυχής. Παράλληλα εξετάζεται η άμεση αναδιάρθρωση των τεκμηρίων, η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας αλλά και η παράταση του εκτελωνισμού οχημάτων Euro4 με χαμηλό συντελεστή.

Διευκρινίσεις - Αλλαγές στο χαράτσι της ΔΕΗ

Διευκρινιστική εγκύκλιο για την αντιµετώπιση των ζητηµάτων που ανακύπτουν κατά την διαχείριση του "χαρατσιού" στα τιμολόγια της ΔΕΗ εξέδωσε το υπουργείο οικονομικών.
Οι διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ αφορουν τις περιπτώσεις που ο υπόχρεος δικαιούται απαλλαγής ή μειωμένου συντελεστή, την περίπτωση που δηλώνει αδυναμία να το καταβάλλει και επιθυμεί τον διαχωρισμό του από το τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά και την περίπτωση που αλλάζει πάροχο.
Αναλυτικότερα, το ΥΠΟΙΚ παρείχε διευκρινίσεις για τις παρακάτω περιπτώσεις:

Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει θέμα επιβολής τέλους ακινησίας σε ΙΧ

Γελοίες και ανυπόστατες χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, τις πληροφορίες που έφεραν το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής τέλους ακινησίας στα ΙΧ αυτοκίνητα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο θέμα και απορούσαν για τα κίνητρα όσων διακίνησαν αυτή την ιστορία.
Ανάλογη ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί και από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να μελετά το σενάριο να χρεώνει την «προσωρινή ακινησία» των ΙΧ, δηλαδή όσων καταθέτουν τις πινακίδες μέχρι το τέλος του 2012, με ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο που υπάρχει στην ακινησία των σκαφών αναψυχής.

Τέλος και στα δώρα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα;

Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να “διαγραφούν” τα δώρα όχι μόνο στους συνταξιούχους του Δημοσίου αλλά και σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
Η πρόταση αυτή περιέχεται σε ένα από τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων του πακέτου των 11,5 δις ευρώ για τα οποία ενημέρωσε χθες του πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ταρίφα 50 ευρώ για να βγει το χαράτσι από τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Τη δυνατότητα αποσύνδεσης του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών. Με αίτηση του οφειλέτη στην Εφορία του, θα μπορεί να βγαίνει το χαράτσι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να βεβαιώνεται στη ΔΟΥ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφληθεί όλες οι προηγούμενες δόσεις. Αν όμως εκτός από την αποκοπή του τέλους από τον λογαριασμό, ο φορολογούμενος δηλώνει παράλληλα και αδυναμία εξόφλησης των συσσωρευμένων οφειλών του από το χαράτσι, θα πρέπει να καταβάλλει 50 ευρώ προκειμένου να βεβαιωθεί το υπόλοιπο ποσό στην Εφορία. Το χρέος δεν διαγράφεται, αλλά με τον τρόπο αυτό ο οφειλέτης περιορίζει τον κίνδυνο να γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη εξόφλησης του τέλους ακινήτων και ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική υπαγωγή της οφειλής σε ενδεχόμενη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το σχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων – Η απόρρητη έκθεση – Όλοι οι πίνακες

Στον «ακρωτηριασμό» όλων των συντάξεων ενδεχομένως και από το όριο των 600 ευρώ τον μήνα, του ΕΚΑΣ και των επιδομάτων πρόνοιας, καθώς και του εφάπαξ όχι μόνο του Δημοσίου αλλά του συνόλου των Ταμείων οδηγείται για τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση, μετά το μήνυμα των δανειστών «δεν υπάρχουν άλλα λεφτά για την Ελλάδα».

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Από 1/3/2013 υποχρεωτικά ηλεκτρονικά θα υποβάλονται τα έντυπα πρόσληψης και αποχώρησης, καταγγελίας σύμβασης και ο πίνακας προσωπικού. Το Υπ. Εργασίας άλλαξε την απόφασή του μέσα σε ένα μήνα


Το Υπ.Εργασίας μέσα σε ένα μήνα άλλαξε την απόφασή του που προέβλεπε την υποχρεωτική υποβολή των εντύπων : Αναγγελίας πρόσληψης, Πίνακα προσωπικού, Αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, Καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, Βεβαίωσης Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και Αίτησης για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης, από 1/1/2013.

Σύμφωνα με την νέα απόφαση  κατά το διάστημα της μεταβατικής περιόδου, η οποία ορίζεται από 15/10/2012 έως τις 28/02/2013, η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων,είναι προαιρετική. Ενώ από 1/3/2013 οι υποβολές των ανωτέρω εντύπων θα γίνονται υποχρεωτικά με την μέθοδο της ηλεκτρονικής υποβολής.

Η σχετική απόφαση

Ηλεκτρονικά τα στοιχεία σε ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ από τους εργοδότες από 1η Μαρτίου

Προαιρετικά από τις 15 Οκτωβρίου του 2012 και υποχρεωτικά από την 1η Μαρτίου 2013, οι εργοδότες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον ΟΑΕΔ σειρά από έγγραφα, όπως οι πίνακες προσωπικού, οι αναγγελίες πρόσληψης και καταγγελίας των συμβάσεων και η υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων.
Με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ρυθμίζει τους όρους και της προϋποθέσεις της ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στο πληροφοριακό σύστημα τού υπουργείου Εργασίας, στο οποίο διασυνδέονται στο εξής οι υπηρεσίες τού ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ.

Πως να πληρώσετε τους φόρους σε 12 δόσεις και άτοκα

Πληρώστε τον φόρο εισοδήματος με πιστωτική κάρτα και εξοφλείστε την οφειλή μέχρι σε 12 άτοκες δόσεις.
Την ώρα που το Δημόσιο δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους στην εφορία σε 7 δόσεις -με την προϋπόθεση ότι έχουν εισόδημα κάτω από 60.000 ευρώ-, οι τράπεζες προσφέρουν μέχρι 12 άτοκες δόσεις.
Όμως το «προνόμιο» αυτό το έχουν μόνο όσοι διαθέτουν σήμερα στο πορτοφόλι τους πιστωτική κάρτα με επαρκές πιστωτικό όριο.

Διαχωρισμός του τέλους ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ


Τη δυνατότητα διαχωρισμού του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, με τη μεταφορά της υποχρέωσης από τη ΔΕΗ στην Εφορία, δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.

 H Η σχετική εγκύκλιος που στάλθηκε στις ΔΟΥ με τις οδηγίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε.) έτους 2012, προβλέπει αναλυτικά:

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μπόνους για αγορές με πιστωτική κάρτα – Θα επιστρέφονται χρήματα ή θα μειώνεται ο ΦΠΑ

Σχέδιο για την παροχή «μπόνους» στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους την κάρτα αποδείξεων, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Σχέδιο για την παροχή «μπόνους» στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους την κάρτα αποδείξεων, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Ο στόχος είναι η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολογίας εισοδήματος «έσοδα μείον έξοδα» να συνδυαστεί με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της έκδοσης των αποδείξεων. Βάσει του σχεδίου αυτού, όσοι πολίτες επιλέγουν για τις αγορές τους το «πλαστικό χρήμα» ή χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων θα λαμβάνουν ως... πριμ είτε επιστροφή μικρού μέρους από το ποσόν της αγοράς είτε μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στο προϊόν ή στην υπηρεσία.

Νέο φορολογικό σύστημα αμερικανικού τύπου

Αλλάζει εκ βάθρων το μοντέλο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει την εφαρμογή ενός απλού συστήματος πάνω σε αμερικανικά πρότυπα, το οποίο βασίζεται στον κανόνα «έσοδα μείον έξοδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ανάκτηση της αξιοπιστίας

Το πρώτο βήμα για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και την εκταμίευση της επόμενης δόσης έγινε, αλλά είναι σαφές ότι μέχρι η Ελλάδα να διανύσει όλη την απόσταση που απαιτείται για να φτάσει στον τελικό στόχο, ο δρόμος είναι μακρύς. Αυτό είναι το συμπέρασμα της χθεσινής ημέρας, που περιείχε τόσο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ όσο και ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.
Το «κουβάρι» ένα 24ωρο πριν ο πρωθυπουργός συναντηθεί, σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ραντεβού, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αρχίζει να ξετυλίγεται. Και μπορεί τόσο η Αγκ. Μέρκελ όσο και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ να τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις πριν από την έκθεση της τρόικας, το πολιτικό παρασκήνιο, όμως, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.
Μηνύματα
Ο πρωθυπουργός με δύο συνεντεύξεις του σε κορυφαίες εφημερίδες της Γερμανίας, στέλνει μηνύματα με αποδέκτη, όχι την Αγκ. Μέρκελ αλλά τον γερμανικό λαό. Τρία είναι τα μηνύματα που ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να στείλει στο εσωτερικό της Γερμανίας: τα δύο πρώτα έχουν τη μορφή εγγύησης και το τρίτο μορφή έκκλησης. Ο πρωθυπουργός, εν ολίγοις, είπε: Δεν θέλουμε περισσότερα χρήματα. Εγγυόμαστε ότι η Γερμανία θα πάρει πίσω τα χρήματα που μας έχει δώσει. Ζητάμε λίγο χρόνο για να αναπνεύσουμε.
Την ίδια στιγμή Μέρκελ και Γιούνκερ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, αναφερόμενοι ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τα τέλη του επόμενου μήνα.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να κινείται βάσει σχεδίου, το οποίο προβλέπει την άμεση αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. Το είπε χθες ο πρωθυπουργός ότι στόχος είναι η άμεση αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας, ενώ το «μπαλάκι» πέρασε στον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος και τόνισε ότι δυστυχώς έχει χαθεί η αξιοπιστία της χώρας και θα πρέπει μέσω πράξεων να αποκατασταθεί άμεσα.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι το «πακέτο» των 11,7 δισ. ευρώ να είναι άμεσα έτοιμο και το κυριότερο να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου στην περίπτωση που ελεγκτές της τρόικας διαφωνήσουν με κάποια μέτρα, να αντικατασταθούν άμεσα με άλλα. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η φράση του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως η Ελλάδα θα είναι άμεσα σε θέση να επιδείξει έργο προς αυτή την κατεύθυνση.
Το επόμενο, αλλά και ιδιαίτερο δύσκολο κομμάτι είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ήδη, μαζί με την εφεδρεία ή όπως αλλιώς ονομαστεί, θα υπάρξουν ευρύτατες αλλαγές στην λειτουργία του Δημοσίου, ενώ τις επόμενες ημέρες ανοίγει το θέμα του φορολογικού και αναμένονται σημαντικές τομές στον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, είναι εφικτό είτε να έχουν υλοποιηθεί είτε να έχουν πάρει τον δρόμο τους, όταν θα φτάσει η στιγμή μηδέν, που χρονικά τοποθετείται στην αρχές Οκτωβρίου. Τότε,δηλαδή, που θα κριθεί τόσο η επόμενη δόση όσο και η ζητούμενη κατά δύο έτη επιμήκυνση.
Έως και τον Οκτώβριο
Αντέχουμε χωρίς δόση έως και τον Οκτώβριο τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche, ενώ έσπευσε να μετριάσει τις ανησυχίες των Γερμανών ότι θα χάσουν τα χρήματά τους από την στήριξη που προσφέρουν στην Ελλάδα. Σημείωσε χαρακτηριστικά «οι Γερμανοί θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Το εγγυούμαι προσωπικά. Και όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, επίσης. Θα εκπληρώσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας».
Καμία απόφαση
«Δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις στην αυριανή συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά», τόνισε ο Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ. Είναι σαφής η προσπάθεια της Γερμανίας να ρίξει τους τόνους και ταυτόχρονα να στείλει ένα μήνυμα προς την Αθήνα ότι πρέπει άμεσα να επιδείξει έργο.
Τέλος, καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας και την αποδοχή του αιτήματος για επιμήκυνση είναι η συνάντηση Ολάντ- Μέρκελ, σήμερα στο Βερολίνο. Θεωρείται ότι και οι δύο θα έχουν ενημερωθεί από τον πρόεδρο του Eurogroup για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, καθώς και τον «χάρτη» των επόμενων ενεργειών της Ελλάδας.
Έτοιμο το πακέτο
Στον σχεδιασμό της κυβέρνη- σης είναι το «πακέτο» των 11,7 δισ. ευρώ να είναι άμεσα έτοιμο και το κυριό- τερο να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια, προκειμέ- νου στην περί- πτωση που ελεγκτές της τρόικας διαφωνή- σουν με κάποια από τα μέτρα, αυτά να αντικατα- σταθούν άμεσα με άλλα.
Επιτάχυνση
Μόνο τυχαία, άλλωστε, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η φράση του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως η Ελλάδα θα είναι άμεσα σε θέση να επιδείξει έργο προς αυτή την κατεύθυνση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΕΦΟΡΙΕΣ - Θα εξοφλούν απαιτήσεις μόνο με εγγυητικές

Μόνο στην περίπτωση που προσκομίζονται εγγυητικές επιστολές από τους δικαιούχους οι εφορίες θα εξοφλούν χρηματικές απαιτήσεις σε βάρος του Δημοσίου, οι οποίες απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες ή από διαταγές πληρωμής που έχουν προσβληθεί ενδίκως.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΠΑ - Νέο φορολογικό σύστημα αμερικανικού τύπου


Αλλάζει εκ βάθρων το μοντέλο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει την εφαρμογή ενός απλού συστήματος πάνω σε αμερικανικά πρότυπα, το οποίο βασίζεται στον κανόνα «έσοδα μείον έξοδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ - Τα 13+1 μέτρα του "πακέτου" της διετίας 2013 - 2014


Έντός της εβδομάδας θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών ο τελευταίος έλεγχος στα επίμαχα μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο περικοπών της διετίας 2013-2014, το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.