Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ταρίφα 50 ευρώ για να βγει το χαράτσι από τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Τη δυνατότητα αποσύνδεσης του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών. Με αίτηση του οφειλέτη στην Εφορία του, θα μπορεί να βγαίνει το χαράτσι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να βεβαιώνεται στη ΔΟΥ, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφληθεί όλες οι προηγούμενες δόσεις. Αν όμως εκτός από την αποκοπή του τέλους από τον λογαριασμό, ο φορολογούμενος δηλώνει παράλληλα και αδυναμία εξόφλησης των συσσωρευμένων οφειλών του από το χαράτσι, θα πρέπει να καταβάλλει 50 ευρώ προκειμένου να βεβαιωθεί το υπόλοιπο ποσό στην Εφορία. Το χρέος δεν διαγράφεται, αλλά με τον τρόπο αυτό ο οφειλέτης περιορίζει τον κίνδυνο να γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μη εξόφλησης του τέλους ακινήτων και ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική υπαγωγή της οφειλής σε ενδεχόμενη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο στις εφορίες δίνει διευκρινίσεις:
n Πώς βγαίνει το χαράτσι από τον λογαριασμό. Αν ο υπόχρεος επιθυμεί να αποκοπεί το ειδικό τέλος ακινήτων από τον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υποβάλλει αίτηση στην Εφορία του, καταβάλλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες δόσεις του έτους 2012, και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆ΟΥ. Αν δεν μπορεί να ξεπληρώσει τα χρωστούμενα, προκειµένου να αποκοπεί το τέλος από τον λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 50 ευρώ ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπόλοιπου ποσού στην αρµόδια ∆ΟΥ.
- Αλλαγή παρόχου. Αντιμέτωποι με την καταβολή 50 ευρώ θα βρεθούν και όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να αλλάξουν πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος. Για να αλλάξουν πάροχο, εφόσον δεν έχουν εξοφλήσει το ειδικό τέλος ακινήτων, θα πρέπει νωρίτερα να καταβάλουν στην Εφορία τους την τρέχουσα και τυχόν προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές ώστε να πάρουν τη σχετική βεβαίωση ή αλλιώς να καταβάλουν και πάλι (τα γνωστά) 50 ευρώ.
- Απαλλαγή ή μείωση. Ο προϊστάμενος της Εφορίας έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει είτε την πλήρη απαλλαγή του φορολογούμενου από την υποχρέωση πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων είτε τη μείωση του οφειλόμενου ποσού σε ειδικές περιπτώσεις, όπου αποδεικνύεται οικονομική αδυναμία εξόφλησης λόγω ανεργίας ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, υποβάλλοντας αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα