Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Αναστολή «πόθεν έσχες» για ακίνητα ως το 2013
Σε αναστολή έως τα τέλη του 2013 τελεί το πόθεν έσχες για αγορά ή ανέγερση οποιοδήποτε ακινήτου, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε διευκρινιστική του ανακοίνωση
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, το πόθεν έσχες για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου αφορά την πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία, την εξοχική κατοικία, ή το κατάστημα, καθώς και η ανέγερση οικοδομής.
Επίσης αφορά και την χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων και η κατασκευή πισίνας, που τελούν σε αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Βολές κατά της κυβέρνησης εκτόξευσε το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως "την ώρα που χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και νέα ζευγάρια δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια στις τράπεζες, η κυβέρνηση συνεχίζει να διευκολύνει εκείνους που έχουν για να αγοράζουν βίλες και να φτιάχνουν πισίνες, αφαιρώντας και αυτό το τυπικό πόθεν έσχες". "Έτσι εννοεί η κυβέρνηση τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής", τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Καπέλο φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο
Βαρύς αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για τα ελληνικά νοικοκυριά, που ήδη μετρούν απώλειες εξαιτίας των περικοπών στους μισθούς και των αυξημένων φόρων. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πλαίσιο της σταδιακής εξίσωσής του με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης, υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει την τιμή του κατά 5 λεπτά το λίτρο, ενώ χαράτσι θα πληρώσουν και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αφού και σε αυτό επιβάλλεται φόρος για πρώτη φορά.
Ενδεικτικά, αν στις 15 Οκτωβρίου η σεζόν αρχίσει με τη λιανική τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται στα επίπεδα όπου έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή 0,90 ευρώ το λίτρο, μαζί με την αύξηση του φόρου οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν 0,95 ευρώ το λίτρο για να γεμίσουν τις δεξαμενές στα σπίτια. Το σενάριο αυτό όμως είναι αρκετά αισιόδοξο καθώς για να επαληθευτεί πρέπει να παραμείνουν έως τότε σταθερές και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Έτσι, οικογένεια με μονοκατοικία που καταναλώνει για τη θέρμανση 2.000 λίτρα πετρέλαιο, από 1.800 ευρώ που πλήρωνε θα επιβαρυνθεί 100 ευρώ επιπλέον για να αγοράσει την ίδια ποσότητα. Επίσης, πολυκατοικία με 12 διαμερίσματα η οποία καταναλώνει 8.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης θα πληρώσει 7.600 ευρώ από 7.200 ευρώ που πλήρωνε πέρυσι.
Οι εκπρόσωποι της αγοράς καύσιμων εκτιμούν ότι η σταδιακή εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετωπίσει της λαθρεμπορίας. Επισημαίνουν όμως ότι τον ερχόμενο χειμώνα πολλά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, κάτι που σημειώθηκε και τις δύο προηγούμενες σεζόν. Όπως λένε, παρότι οι αυξήσεις φαίνονται μικρές, πολλά είναι τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο συνολικό κόστος για τη θέρμανση, ενώ μιλούν ακόμα και για χρεωστούμενα πελατών τους από προηγούμενα χρόνια και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.
Φυσικό αέριο. Αυξήσεις έρχονται και στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, με αύξηση 5% θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου αφού από την 1η Οκτωβρίου καταργείται η έκπτωση 18% στην τιμή του φυσικού αερίου εξαιτίας της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Στο εξής η τιμή του φυσικού αερίου θα ακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους βάσει του οποίου η Εταιρεία Παροχής Αερίου θα το προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και ένα σταθερό περιθώριο κέρδους.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο νέος τρόπος τιμολόγησης εφαρμοζόταν σήμερα με το ισχύον κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου και συνυπολογίζοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η τιμή του οικιακού τιμολογίου, από 59 ευρώ/μεγαβατώρα, θα ήταν 62,1 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ηλεκτρονική τιμολόγηση από το πρώτο δίμηνο του 2012
Από το πρώτο δίμηνο του 2012 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξη Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έστειλε ενημερωτικό έγγραφο σε όλους τους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου με το οποίο γνωστοποιεί ότι, πέραν της μέριμνας για ηλεκτρονική καταχώρηση των δελτίων αποστολής, το Σεπτέμβριο αναμένεται αφενός, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ενιαίο πρότυπο του ηλεκτρονικού τιμολογίου και αφετέρου να λειτουργήσει ένα forum για τον εντοπισμό και την άρση εμποδίων ένταξης στο σύστημα αυτό, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στα πλαίσια της διάχυσης, ενίσχυσης και εμπέδωσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επίκειται η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων, τόσο μεταξύ τους όσο και με το δημόσιο.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η βούληση της Πολιτείας να προταχθεί χρονικά η καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου συνεπάγεται ότι, θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά τιμολόγια, όλες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και του συνόλου του δημόσιου τομέα (στενού και ευρύτερου), από το πρώτο δίμηνο του 2012.
''Τα οφέλη που αναμένονται από την εν λόγω δράση ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των δομών της κρατικής μηχανής είναι πολλαπλά, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η μείωση του κόστους τιμολόγησης, αποθήκευσης, αρχειοθέτησης και διαχείρισης, καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας και της εμπλοκής του κράτους'', όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή του υπουργείου.
Επίσης, σημειώνεται ότι ενθαρρύνεται η εμφάνιση και λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως η ηλεκτρονική παραγγελιοληψία, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, η ηλεκτρονική αποθήκευση και αρχειοθέτηση, με προφανή τα πλεονεκτήματα για την αγορά εργασίας, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας, και την ώθηση και διεύρυνση των επιχειρηματικών δικτύων συνεργασίας.
Για το σκοπό αυτό, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός στη διαδικασία καθιέρωσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, παρέχοντας άμεση και διαρκή ενημέρωση προς όλους τους ενδιαφερόμενους και στηρίζοντας ενεργά την προσπάθεια μετάβασής τους, στη νέα πραγματικότητα οικονομικών συναλλαγών, που συμβαδίζει με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Μικρότεροι μισθοί και μειωμένα ωράρια
Με μικρότερα ωράρια (4ωρα), για λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή και για λιγότερες εβδομάδες το μήνα και, με αντίστοιχα, μειωμένους (τουλάχιστον κατά 50%) μισθούς προσλαμβάνονται οι 4 στους 10 εργαζόμενοι. Αυτό προκύπτει από τα (αδημοσίευτα) στοιχεία του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας για τις νέες συμβάσεις εργασίας που υπογράφηκαν, εν μέσω της ύφεσης, στο εξάμηνο του 2011. Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία του ΣΕΠΕ (πρώτο εξάμηνο του 2011 -πρώτο εξάμηνο του 2010) λιγότερες επιχειρήσεις (99.221 έναντι 101.456) έκαναν προσλήψεις. Και από αυτές, οι περισσότερες αύξησαν, λόγω της μειωμένης ζήτησης, τις προσλήψεις εργαζομένων με «ευέλικτες» συμβάσεις σε αντίθεση με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (με πλήρες ωράριο και πλήρη μισθό) που μειώθηκαν κατά 14,03%.
Τα στοιχεία
Στο εξάμηνο του 2011, έγιναν συνολικά 224.502 προσλήψεις (έναντι 243.467 που είχαν γίνει στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2010), δηλαδή 7,79% λιγότερες.
Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν συνολικά 139.969 (-14,03% σε σχέση με τις 162.808 στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο), ενώ οι «ευέλικτες» συμβάσεις, μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, αυξήθηκαν κατά 4,8% (υπογράφηκαν 84.533 έναντι 80.659 πέρυσι) και έφτασαν να αποτελούν το 37,65% (από 33%) του συνολικού αριθμού των νέων συμβάσεων. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, μάλιστα, οι «ευέλικτες» συμβάσεις ήταν περισσότερες από τις συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ στην Κεφαλονιά όλες οι συμβάσεις ήταν με μειωμένο ωράριο και αντίστοιχα μειωμένο μισθό (δεν υπεγράφη καμία σύμβαση εργασίας με πλήρη απασχόληση, όπως φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύει η «Η»).
Μετατροπές
Οι επιχειρήσεις επιδιώκοντας να μειώσουν το κόστος εργασίας, αύξησαν στο ίδιο διάστημα κατά 128,80%, τις μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Συνολικά έγιναν 13.943 μετατροπές συμβάσεων, από 6.094 που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2010, και οι περισσότερες (το 56% έως 73% των μετατροπών συμβάσεων εργασίας) έγιναν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Επιπτώσεις
Η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων με «ευέλικτες» συμβάσεις σε συνδυασμό με την επέκταση της υπογραφής ειδικών επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας υπολογίζεται ότι έχουν μειώσει, κατά μέσο όρο, πάνω από 10% - 15% το μισθολογικό κόστος εργασίας στις επιχειρήσεις. Μειώνουν, όμως, ταυτόχρονα το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, τις αποδιδόμενες στα Ταμεία ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τα έσοδα από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
Αττική και Θεσσαλονίκη οι «πρωταθλητές» στις μετατροπές συμβάσεων εργασίας
Σε αυτές τις δύο περιοχές έγιναν:
- Το 56% των μετατροπών συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής (4.759 στο σύνολο των 8.424)
- Το 71% των αλλαγών συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου (2.711 σε σύνολο 3.792)
- Το 73% των αλλαγών συμβάσεων σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη (1.258 σε σύνολο 1.727).
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Στην αγορά των κινητών η Google
Νέα δεδομένα στην αγορά κινητής τηλεφωνίας επιχειρεί να φέρει η Google, η οποία αιφνιδιάζοντας τις αγορές ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Motorola Mobility έναντι 12,5 δισ. δολαρίων.
Στόχος της Google, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας με το λογισμικό Android, είναι να παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις συνδυάζοντας το λογισμικό και τις συσκευές, όπως κάνει η Apple με το iPhone.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Google θα καταβάλει 40 δολάρια για κάθε μετοχή της Motorola, τιμή κατά πολύ υψηλότερη (+63%) από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας. Η Motorola Mobility που διαχωρίστηκε από τη Motorola τον Ιανουάριο εξειδικεύεται στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση της Google είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της, καθώς μέχρι σήμερα εξαγόραζε κυρίως μικρές εταιρείες λογισμικού ή υλικού. Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί το πρώτο «δείγμα γραφής» του συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ, ο οποίος τον Απρίλιο ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Σε ανακοίνωσή του ο Λάρι Πέιτζ επισήμανε πως η εξαγορά πρόκειται να ενισχύσει κατά πολύ το σύνολο των προϊόντων που βασίζονται στο λειτουργικό Android. Οπως ανέφερε, η συνέργεια των δύο εταιρειών θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες ολόκληρου του συστήματος του Android, ενώ συμπλήρωσε ότι οι δύο εταιρείες ταιριάζουν ιδανικά.
Νέο τοπίο. Η κίνηση της Google να μπει στην αγορά των κινητών τηλεφώνων - και όχι μόνο του λογισμικού - εκτιμάται ότι είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία. Στόχος της Google είναι να αυξήσει το μερίδιο της αγοράς της, κυρίως έναντι της Apple, η οποία εξαρχής είχε δραστηριοποιηθεί διαθέτοντας τη δική της συσκευή (iPhone) και λογισμικό (iOS). Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση της Google αποτελεί απάντηση και στη συμμαχία Nokia - Microsoft, καθώς η πρώτη θα κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα τα οποία θα ενσωματώνουν το λειτουργικό σύστημα Windows 7 της δεύτερης.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, το Android είναι το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για έξυπνα κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως και η διείσδυσή του διαμορφώνεται σε σχεδόν 50%. Εντούτοις, ως μεμονωμένη εταιρεία η Apple κατέχει τα σκήπτρα στην αγορά, με μερίδιο κοντά στο 20%, διαθέτοντας μάλιστα μόνο δύο συσκευές (το iPhone 4 και το iPhone 3GS). Αντίθετα, η διείσδυση του Android είναι κατακερματισμένη καθώς μία σειρά από εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Samsung, η LG και η HTC, το χρησιμοποιούν σε πλήθος μοντέλων.
Οταν μάλιστα ο κλάδος των έξυπνων κινητών τηλεφώνων αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό που υπερβαίνει το 30% και οι αναλυτές προβλέπουν το 2012 πωλήσεις άνω του ενός δισ. συσκευών παγκοσμίως, είναι λογικό το αυξημένο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Αντίστοιχα, το λογισμικό Android - όπως και αυτό της Apple - χρησιμοποιείται και στα tablet PC, τα οποία επίσης γνωρίζουν κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις τους την τελευταία διετία.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Μειώσεις ενοικίων σε 11 περιοχές της Ελλάδας, μέσω…δικαστηρίου
«Μπαράζ» αγωγών για μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης και κατοικιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, την οποία τα δικαστήρια έχουν αρχίσει να δέχονται ως αιτία για αναπροσαρμογή των μισθωμάτων προς τα κάτω.
Δικαστικές αποφάσεις περιφερειακών δικαστηρίων, αξιοποιώντας σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου, έχουν αρχίσει να δέχονται ότι η τρέχουσα κακή οικονομική κατάσταση που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, οι περικοπές αποδοχών, η ανεργία, οι απολύσεις, τα λουκέτα σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, συνθέτουν ένα «παζλ» γεγονότων απρόβλεπτων (κατά τη συνήθη πορεία των συναλλαγών) που δικαιολογούν τη μείωση των ενοικίων διά της δικαστικής οδού.
Τα δικαστήρια δέχονται δηλαδή ότι έχει προκληθεί εκτάκτως και εντελώς απρόβλεπτα, μια πλήρης κατάλυση της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές (τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές) λόγω της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια η μία πλευρά (των ενοικιαστών) να υφίσταται ουσιώδη έως υπερμεγέθη ζημιά και αντίστοιχα η άλλη να ωφελείται υπέρμετρα.
Κάτι τέτοιο είναι, όμως, αντίθετο στις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών και όπου έχουν συμφωνηθεί υψηλά ενοίκια ή μεγάλη ετήσια αύξησή τους, τα δικαστήρια μπορούν να μειώσουν το ύψος των μισθωμάτων και τις αναπροσαρμογές τους.
Σημείο-κλειδί για τη δικαστική αυτή πτώση των ενοικίων αποτελεί η παραδοχή ότι οι σημερινές συνθήκες ρευστότητας της εσωτερικής και διεθνούς οικονομίας είναι τόσο ουσιώδεις που οδηγούν σε ανατροπές και είναι τόσο απρόβλεπτες, που αν γνώριζαν οι ενοικιαστές την επέλευση αυτής της κατάστασης, δεν θα είχαν συνάψει συμφωνίες με τόσο υψηλά ενοίκια.
Το στήριγμα στις σχετικές αγωγές δίνει η νομολογία του ΑΠ, που επιτρέπει τη δικαστική μείωση των ενοικίων (ή αντίθετα και την αύξησή τους) με εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 288 και 388 του Αστικού Κώδικα, όταν προκύπτουν σημαντικές μεταβολές των συνθηκών από λόγους απρόβλεπτους.
Κατά την ίδια αρεοπαγιτική νομολογία (2166/09 κλπ.), ως τέτοιοι απρόβλεπτοι λόγοι που δικαιολογούν τη δικαστική αναπροσαρμογή των ενοικίων, δεν μπορεί να αποτελέσουν η αυξομείωση των εισπράξεων και κερδών μιας επιχείρησης ή η αύξηση της αξίας ενός ακινήτου, ενώ αντίθετα έχουν αξιολογηθεί ως απρόβλεπτα γεγονότα η μεγάλη μετατροπή του πληθωρισμού, η σημαντική αυξομείωση της εμπορικότητας μιας περιοχής κ.λπ.
Με «πάτημα» σε αυτήν ακριβώς τη νομολογία και με «όπλο» διάφορα συγκριτικά παραδείγματα από συμφωνίες μείωσης ενοικίων σε τουλάχιστον 11 επαγγελματικές μισθώσεις και καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και του Βόλου, το Πρωτοδικείο Βόλου δέχθηκε ότι πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό 20% το ενοίκιο δύο καταστημάτων σε κεντρικό σημείο της πόλης, «ρίχνοντας» τα μισθώματα από 8.500 σε 6.800 ευρώ και από 4.500 σε 3.600.
ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ξεπέρασαν τις 1.600 οι αγωγές το τελευταίο τρίμηνο

Το δικαστήριο δέχθηκε (49/11) ότι οι κακές οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στον μηχανισμό στήριξης τη χώρα, αποτελούν γεγονός απρόβλεπτο, που δεν μπορούσε να διαγνωσθεί από τους αντισυμβαλλόμενους κατά τη συνήθη πορεία των συναλλαγών, ενώ παράλληλα συνεκτίμησε ότι η εμπορική κίνηση της περιοχής βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και είναι μειωμένη η ζήτηση ακινήτων για επαγγελματική στέγη, με συνέπεια να παραμένουν κλειστά ακόμα και καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
«Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα την τελευταία διετία, επιδεινούμενη συνεχώς, σαφώς και δεν μπορούσε κατά τον χρόνο σύναψης των συμβάσεων μίσθωσης (αρχές Σεπτεμβρίου 2009) να προβλεφθεί» -τονίζει το Πρωτοδικείο- και συνεπώς η παροχή των ενοικιαστών εμφανίζεται υπέρμετρα επαχθής. Εκρινε δε ότι σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, τα ενοίκια πρέπει να μειωθούν κατά 20%, αφού έλαβε υπόψη του στοιχεία για αντίστοιχες μειώσεις μισθωμάτων σε 11 διαφορετικές περιοχές.
Τα στοιχεία αφορούν καταστήματα (ειδών ένδυσης, αποθήκευσης εμπορευμάτων) παρόμοιας επιφάνειας, όπου οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 11 έως 25% σε διάφορες περιοχές, όπως στην Κέρκυρα, τον Βόλο, τη Ν. Ιωνία, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Παγκράτι κ.λπ., με μειώσεις από 200 έως και 1.200 ευρώ.
Στη δικαστική απόφαση αναλύεται επίσης η μείωση των αποδοχών, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η απώλεια υψηλού αριθμού θέσεων εργασίας, η σημαντική υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα κ.λπ. Τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και την ανάγκη αναπροσαρμογής των μισθωμάτων αναγνώρισε ακόμα και μάρτυρας της αντίδικης πλευράς, ενώ έγινε γνωστό ότι και οι δημοτικές αρχές στη Ζαγορά έχουν μειώσει μισθώματα κατά 20%.
Στο μεταξύ, νεότερες αποφάσεις του ΑΠ επαναλαμβάνουν αντίστοιχες θέσεις για αναπροσαρμογή ενοικίων, ενώ δέχονται ταυτόχρονα ότι είναι άκυρος οποιοσδήποτε όρος του συμβολαίου οδηγεί τον ενοικιαστή σε παραίτηση από το δικαίωμα να ζητήσει τη δικαστική μείωση του μισθώματος λόγω απρόβλεπτων γεγονότων.
Δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν υποβληθεί πάνω από 1.600 αγωγές για να μειωθούν δικαστικά ενοίκια, με επίκληση της κακής οικονομικής κατάστασης, ενώ δικηγόροι βεβαιώνουν ότι συντάσσουν πυρετωδώς παρόμοιες αγωγές.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Στα ΚΕΠ πηγαίνουν οι εφορίες
Φορολογικό «Καλλικράτη» θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών με στόχο «οι 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα να γίνουν 30», όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχός του. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η συγχώνευση των είκοσι εφοριών σε δέκα, ενώ ο σαρωτικός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του υπουργείου θα αποτελέσει χωριστό κεφάλαιο του φορολογικού νομοσχεδίου τον Οκτώβριο . Σε αυτό θα προβλέπονται και μετατάξεις για εφοριακούς που θα κριθεί ότι δεν «χωρούν» στο νέο τρόπο οργάνωσης των Εφοριών.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο. Στην ολοκλήρωσή του, οι εφορίες που θα μείνουν δεν θα έχουν σχεδόν καμία επαφή με τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα διεκπεραιώνουν όλες τις υποθέσεις τους είτε ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ετσι, οι εφορίες που θα απομείνουν θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το πρώτο βήμα για τις καταργήσεις εφοριών έγινε την περασμένη εβδομάδα με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου, η οποία προβλέπει την κατάργηση επιμέρους τμημάτων εφοριών. Το επόμενο βήμα θα είναι συγχωνεύσεις μικρών εφοριών. Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2010, 22,77 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από 20 ΔΟΥ, ενώ οι 78 ΔΟΥ που βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης από άποψη εσόδων εισέπραξαν μόλις 464 εκατ. ευρώ.
Περισσότεροι έλεγχοι. Αποδεσμεύοντας υπαλλήλους από τις ΔΟΥ που καταργούνται, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να συγκροτεί με μεγαλύτερη άνεση ειδικά συνεργεία ελέγχου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως έγινε και προ ημερών με τη συγκρότηση ειδικής ομάδας κρούσης, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την είσπραξη βεβαιωθέντων προστίμων.
Παράλληλα με το εγχείρημα μετασχηματισμού των εφοριών σε ουσιαστικά ελεγκτικά εργαλεία, τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες που φέρνουν την Εφορία στην οθόνη του υπολογιστή των φορολογουμένων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «απομάκρυνσης» των πολιτών από τις εφορίες αποτελεί το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το οποίο θα καθιερωθεί στις αρχές του 2012, αρχικά για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Με την κατάργηση του χάρτινου τιμολογίου, μέσω ειδικής εφαρμογής σήμανσης που θα δημιουργηθεί στη ΓΓΠΣ, οι επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα επιτύχουν εξοικονόμηση της τάξεως του ενός δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει με το πάτημα ενός κουμπιού την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Οπως είπε κατά την παρουσίασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι έως και δέκα φορές φθηνότερο από το χάρτινο. Κάθε χάρτινο τιμολόγιο που εκδίδεται έχει κόστος 7 έως 15 ευρώ, ενώ το ηλεκτρονικό θα έχει κόστος από 0,60 έως 4 ευρώ.
Μικρή ανάσα. Εν τω μεταξύ, μικρή ανάσα πήραν τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού. Αυξήθηκαν κατά 3% και εισπράχθηκαν 5,023 δισ. ευρώ. Στην αύξηση των καθαρών εσόδων συνέβαλαν οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες να αναβάλουν τις επιστροφές φόρων των τελευταίων δύο ημερών του Ιουλίου για τις αρχές Αυγούστου. Ετσι, οι καθαρές εισπράξεις έκλεισαν κοντά στον στόχο του Μεσοπρόθεσμου (αύξηση 3,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και είσπραξη καθαρών εσόδων 5,059 δισ. ευρώ) .
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πυρ ομαδόν κατά της αύξησης του ΦΠΑ
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης έχει ξεσπάσει από το σύνολο του επαγγελματικού και πολιτικού χώρου με αφορμή την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι φορείς ζητούν απόσυρση του μέτρου καθώς υποστηρίζουν ότι θα πλήξει τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα δημόσια έσοδα.
Απόσυρση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γ. Κασιμάτης καθώς υποστηρίζει ότι πλήττει τον τουρισμό.
''Κάνω έκκληση στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο να σκεφθεί ακόμα μία φορά τη χρησιμότητα εφαρμογής του μέτρου αυτού και να το αποσύρει. Εάν θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να βοηθήσει την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προχωρήσει άμεσα όχι στην αύξηση, αλλά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτή είναι η μοναδική λύση" δήλωσε ο κ. Κασιμάτης.
Την ίδια ώρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, τονίζει πως "η ακολουθούμενη πολιτική μετάταξης αρκετών τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης, από το 13% στο 23% ΦΠΑ θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του νόμιμου εμπορίου που θα δώσει την θέση του στο παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο, που το κράτος δυσκολεύεται σημαντικά να πατάξει''.
Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και η ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ., Ιωάννης Βρούτσης, τόνισε ότι η αύξηση στον ΦΠΑ θα μειώσει τα κρατικά έσοδα.
"Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα σουβλάκια κ.α. γεμίζουν οργή τα φτωχά λαϊκά στρώματα" αναφέρει το ΚΚΕ. Ζητάει κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης.
“Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική επιβαρύνοντας την πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης” ήταν η δήλωση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα. Προσθέτει πως “η αύξηση των έμμεσων φόρων και η μείωση της φορολογίας των κερδών δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και συγχρόνως, σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, είναι αδιέξοδη, αναποτελεσματική και θα δημιουργήσει νέο κύμα ακρίβειας.
Περιορισμό του ΦΠΑ ζήτησε από την μεριά της η Δημοκρατική Αριστερά “για να μπορέσουν να ανασάνουν και οι πολίτες και η μικρή και μεσαία επιχείρηση του εμπορίου”. “Ας αντιληφθεί επιτέλους η κυβέρνηση ότι η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε περισσότερα λουκέτα στην αγορά και σε νέο κύμα ακρίβειας” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Αφαίρεση ΑΦΜ για όσους δεν υποβάλλουν φοροδηλώσεις
Αντιμέτωποι με την αφαίρεση του ΑΦΜ τους θα βρεθούν από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα χρόνια ή έχουν δημιουργήσει εταιρείες - μαϊμού ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία στην Εφορία. Με το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ το υπουργείο Οικονομικών δένει τα χέρια των φοροπαραβατών αφού, μεταξύ των άλλων, δεν θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, να εισπράττουν επιστροφές φόρων ή να πληρώνονται για συναλλαγές τους με το Δημόσιο, να μεταβιβάζουν ακίνητα ή ακόμα και να λάβουν δάνειο από τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό τους αναγκάζει να περάσουν από την Εφορία, αν θέλουν πίσω τον ΑΦΜ τους. Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ αγγίζει περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ιδιαίτερη αυστηρότητα για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με χώρες της ΕΕ, χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστους ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους.
Οι... μοιραίες παραβάσεις. Οι παραβάσεις που οδηγούν σε μπλοκάρισμα του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου περιγράφονται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με την εκκαθάριση του υποσυστήματος Μητρώου Taxis, στην οποία ορίζεται ότι καθίσταται ανενεργός ο ΑΦΜ επιτηδευματία, φυσικού ή μη φυσικού προσώπου όταν:
n εμφανίζονται στο υποσύστημα Μητρώου Taxis με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία ή
n δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη ή
n από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα επιτηδευματία ή επιχείρησης ή προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για να πάρει ΑΦΜ.
Οι διαδικασίες εκκαθάρισης του Μητρώου Taxis θα αρχίσουν την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί ήδη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα λάβουν επιστολή από τη ΓΓΠΣ, με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην Εφορία εντός μηνός ώστε να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και να πληρώσουν τυχόν έξτρα φόρους και πρόστιμα. Μετά την πάροδο της προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν ανταποκριθεί, ο ΑΦΜ θα απενεργοποιείται κεντρικά και θα ενημερώνονται αυτόματα όλες οι εφορίες. Στην πραγματικότητα ο ΑΦΜ δεν καταργείται, αλλά αδρανοποιείται. Για να καταστεί ξανά ενεργός, ο φορολογούμενος πρέπει να έχει ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητές του.
Οι επιπτώσεις. Στο μεσοδιάστημα, οι φορολογούμενοι που θα απολέσουν τη φορολογική τους ταυτότητα δεν θα λαμβάνουν επιστροφές φόρου, δεν θα μπορούν να εισπράξουν χρήματα για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές, δεν θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα, να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες και να θεωρούν βιβλία και στοιχεία.
Επίσης, με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας καθώς και τα αναγκαία για τις συναλλαγές τους πιστοποιητικά με τη σφραγίδα των εφοριών ούτε θα μπορούν να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση στο μητρώο της Εφορίας είτε στο γκισέ είτε μέσω Διαδικτύου.
Ειδικά κριτήρια απενεργοποίησης του ΑΦΜ προβλέπονται για όσες επιχειρήσεις διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ποιοι απειλούνται με αφαίρεση του ΑΦΜ
Η «δαμόκλειος σπάθη» του υπουργείου Οικονομικών επικρέμαται πάνω από τους φορολογούμενους που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία και δεν τις τακτοποιήσουν άμεσα.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσοι δεν τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους και δεν καλύψουν λάθη και «παραλείψεις» του παρελθόντος θα τους αφαιρεθεί η «φορολογική τους ταυτότητα» (ΑΦΜ), ενώ παράλληλα θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινές.
Οπως προκύπτει από την σχετική απόφαση, από την 1η Σεπτεμβρίου απειλούνται με στέρηση του ΑΦΜ τους, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος τα δύο τελευταία χρόνια είτε έχουν δώσει στις αρχές ελλιπή, λανθασμένα, ψευδή ή πλασματικά στοιχεία για την εισοδηματική, περιουσιακή, επαγγελματική και οικογενειακή τους κατάσταση.
Στην εφορία
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες κλήσεις από την εφορία για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους και καταβολή των πρόσθετων φόρων σε διάστημα ενός μηνός και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν πέραν του ότι θα τους αφαιρεθεί ο ΑΦΜ, θα τους επιβληθούν και αυστηρές κυρώσεις.
Μεταξύ των άλλων δεν θα λαμβάνουν επιστροφές φόρου, δεν θα μπορούν να εισπράξουν χρήματα για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές, δεν θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα, να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες και να θεωρούν βιβλία και στοιχεία.
Επίσης με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, καθώς και τα αναγκαία για τις συναλλαγές τους πιστοποιητικά με τη σφραγίδα των εφοριών και δεν θα μπορούν να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση στο μητρώο της εφορίας καθώς και μέσω διαδικτύου.
Τα παραπάνω μέτρα που αφορούν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις ακόμα και εκείνες που πραγματοποιούν συναλλαγές με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτουν από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποίαν καθορίζονται οι διαδικασίες απενεργοποίησης των ΑΦΜ και εκκαθάρισή τους από το μητρώο του TAXIS.
Ρύθμιση
Ο επιτηδευματίας που εμπίπτει στις περιπτώσεις ενεργοποίησης του μέτρου ενημερώνεται με επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να προσέλθει στη ΔΟΥ για να ρυθμίσει τις εκκρεμότητές του εντός μηνός. Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ανταποκριθεί, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) καταχωρίζεται ως ανενεργός στο υποσύστημα Μητρώου TAXIS και παράγεται δήλωση μεταβολής με κεντρικές διαδικασίες.
Η καταχώριση αυτή είναι ορατή από όλα τα υποσυστήματα της ΔΟΥ. Ο ανενεργός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) δεν απενεργοποιείται, αλλά αναστέλλεται η χρήση του, με δυνατότητα ενεργοποίησής του, υπό προϋποθέσεις. Η διαδικασία διενεργείται κεντρικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), για τη χρονική περίοδο από 1/1/2009 και επαναλαμβάνεται στη λήξη κάθε έτους για την αντίστοιχη προηγηθείσα περίοδο. Τη δυνατότητα χαρακτηρισμού ενός Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ως ανενεργού και την καταχώρισή του στο υποσύστημα Μητρώου έχει και η αρμόδια ΔΟΥ, κατόπιν ελέγχου.
Ενεργοποίηση
Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ενεργοποιείται, εφόσον τα κριτήρια επιλογής του ως ανενεργού, παύουν να υπάρχουν. Η ενεργοποίηση γίνεται από το Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Ωστόσο ακόμα και μετά την αδρανοποίηση των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) η εφορία θα μπορεί να επιβάλει στους παραβάτες αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα, προσαυξήσεις φόρων, να βεβαιώνει νέες οφειλές και να ενεργοποιεί κατά των οφειλετών του Δημοσίου τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
Ποιοι οφειλέτες κινδυνεύουν
Οπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση η απενεργοποίηση του ΑΦΜ σε επιτηδευματίες, φυσικά ή μη φυσικά πρόσωπα θα γίνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Οταν εμφανίζονται στο υποσύστημα Μητρώου TAXIS με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία λόγω μετάπτωσης από το παλαιό μηχανογραφικό σύστημα είτε λόγω μη ενημέρωσης του Μητρώου από τους ίδιους.
Δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για δύο συνεχόμενα έτη.
Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα επιτηδευματία ή επιχείρησης.
Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Το ποινολόγιο της εφορίας
Ο επιτηδευματίας, του οποίου ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) έχει καταστεί ανενεργός, δεν μπορεί, μεταξυ αλλων, να:
Υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.
Θεωρήσει βιβλία και στοιχεία που ορίζονται με τις διατάξεις του ΚΒΣ ή αποφάσεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση του Κώδικα αυτού.
Υποβάλει οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ.
Τύχει απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση α΄ κατοικίας.
Λάβει πιστοποιητικό από το προϊστάμενο της ΔΟΥ με το οποίο θα πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη).
Λάβει αντίγραφο με ισχύ πιστοποιητικού των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.
Λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.
Εισπράττει διάφορα ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (ΑΦΕΚ Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα). Πρόκειται για επιστροφές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο για προμήθειες και παροχή υπηρεσιών κ.ά.
Συναλλάσσεται με το δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγω­νισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ακριβαίνουν τα εμφιαλωμένα νερά
Και τα εμφιαλωμένα νερά μετατάσσονται από την 1η Σεπτεμβρίου στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και έτσι θα φορολογούνται με 23%, αντί για 13% που ισχύει σήμερα, πράγμα που θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της λιανικής τους τιμής.
Και τα εμφιαλωμένα νερά μετατάσσονται από την 1η Σεπτεμβρίου στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και έτσι θα φορολογούνται με 23%, αντί για 13% που ισχύει σήμερα, πράγμα που θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της λιανικής τους τιμής. Αυτό προκύπτει από διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τα προϊόντα που μετατάσσονται από την 1η Σεπτεμβρίου στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, θα υπολογίζεται συντελεστής ΦΠΑ 23% από 13% σήμερα για:
Τα νερά στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και αεριούχα νερά με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά.
Τα αεριούχα νερά ή τεχνητά μεταλλικά νερά.
Τα έτοιμα ροφήματα και αναψυκτικά. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι ως έτοιμα ροφήματα νοούνται και τα παρασκευάσματα με βάση τον καφέ και το τσάι.
Οι χυμοί φρούτων ή λαχανικών. Με την ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται ότι πέραν του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα επιβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου στο φυσικό αέριο, ο ΦΠΑ 13% στο φυσικό αέριο θα υπολογίζεται και επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Σε ποια προϊόντα αυξάνεται ο ΦΠΑ απο 1η Σεπτεμβρίου
Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% - από 13% που είναι σήμερα - θα υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου μια σειρά από προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, τα αεριούχα νερά, τα έτοιμα ροφήματα και οι υπηρεσίες εστίασης.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος (ΠΟΛ.1170/5.8.2011) της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων (Γενική Διεύθυνση Φορολογίας) στο 23% μετατάσσονται από την 1η Σεπτεμβρίου οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα έτοιμα ροφήματα όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα κ.λπ. και τα αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά.
Επίσης, μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή (23%) τα νερά στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά (πρόκειται για τα αναψυκτικά εν γένει).
Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%) παραμένουν, μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα, ενώ και η παράδοση ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή (13%).
Να σημειωθεί ότι η μετάταξη των ανωτέρω αγαθών από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον κανονικό ισχύει ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από super market, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.
Εστίαση
Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ θα υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου και οι υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων.
Παροχή υπηρεσίας εστίασης είναι και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά σε σύνολο στοιχείων και πράξεων κατά τα ανωτέρω, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.
Σημειώνεται ότι για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και οι παραδόσεις αγαθών από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, δηλαδή οι παραδόσεις έτοιμων προς άμεση κατανάλωση εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από μέρους της επιχείρησης για την επιτόπια κατανάλωσή τους (παραδόσεις πακέτο).
Στο 23% και οι υπηρεσίες εστίασης από ξενοδοχεία
Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από την 1η/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Στην περίπτωση όπου οι εν λόγω επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές ή και περισσότερες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επιμέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση από την 1η/9/2011 να γίνεται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 8% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 20% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή, περιλαμβανομένων της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.ά.): 40% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για την κατανάλωση αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
Μειωμένος συντελεστής στις παραδόσεις
Στον μειωμένο συντελεστή εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών.
Ωστόσο, όταν τα γλυκά περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμων φαγητών προς άμεση κατανάλωση, που παραδίδονται από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οβελιστήρια, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφή καταστήματα, ο κανονικός συντελεστής εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που περιέχονται στο πακέτο.
Με ρητή διάταξη στην εν λόγω παράγραφο, εξαιρούνται από τον κανονικό συντελεστή, και κατά συνέπεια συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο, οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων, ή ιδρυμάτων, ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Συνεπώς, ο μειωμένος συντελεστής συνεχίζει να εφαρμόζεται στις παραδόσεις των ειδών αυτών από τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κ.λπ.
Ωστόσο, οι παραδόσεις αεριούχου νερού, έτοιμων ροφημάτων, χυμών, αναψυκτικών και λοιπών μη αλκοολούχων ποτών από τα κυλικεία αυτά υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή οι παραδόσεις τυποποιημένων ειδών διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.
Η διάταξη αυτή αφορά στα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη κ.ά..), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή σε μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια. Σημειώνεται ότι η απλή τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή σε άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες
Ελέγχους σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με βάση 15 κριτήρια ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να τονώσει τα δημόσια ταμεία
Ελέγχους σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με βάση 15 κριτήρια ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να τονώσει τα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών, κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν οι ακόλουθες υποθέσεις:
1. Υπάρχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
2. Δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
3. Υφίστανται μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης.
4. Υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές ή φορολογικοί μηχανισμοί.
5. Εχει δηλωθεί απώλεια βιβλίων.
6. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρων επαγγελματιών που δήλωσαν υψηλά ποσά δαπανών.
7. Τα καθαρά κέρδη δεν προσδιορίστηκαν με βάση τη νομοθεσία ή δεν εφαρμόστηκε ο προβλεπόμενος συντελεστής καθαρών κερδών.
8. Υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠΑ.
9. Τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.
10. Επιχειρήσεις που από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτει χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.
11. Επιχειρήσεις που έκαναν χρήση αναπτυξιακών νόμων.
12. Επιτηδευματίες και φυσικά πρόσωπα που με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία.
13. Επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν αποδέχτηκαν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης.
14. Δηλώσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα από κάθε κατηγορία.
15. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν κάνει αυτοέλεγχο και είχαν κληρωθεί για δειγματοληπτικό έλεγχο.
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Υπηρεσίες Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος
Με διαδικασίες-εξπρές θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Συνολικά 32 στελέχη θα αποσπαστούν για 2 χρόνια στις υπηρεσίες του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος χωρίς την έγκριση των αντίστοιχων υπηρεσιακών συμβουλίων. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να αποστείλουν αιτήσεις μέχρι και τις 8 Αυγούστου, στη διεύθυνση διοικητικού του υπουργείου Οικονομικών
ΠΗΓΗ: Έθνος
Καυτός αύγουστος!
Σε ένα κρίσιμο διάστημα 30 ημερών εισέρχεται η κυβέρνηση, η οποία ανοίγει ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα επιδιώκοντας ταχύτατη προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου. Ενιαίο μισθολόγιο, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, αποκρατικοποιήσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής βρίσκονται στην κορυφή της "καυτής" ατζέντας.
Μια νέα διαδικασία για γρήγορες κορυφαίες αποφάσεις ακολουθεί πια η κυβέρνηση. Η "πρεμιέρα" έχει ήδη γίνει, χωρίς ωστόσο... επίσημες ανακοινώσεις για ευνόητους λόγους. Θέλοντας να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο που χειρίζεται την "καυτή" ατζέντα των θεμάτων, προχώρησαν στην υιοθέτηση των πλέον fast track διαδικασιών.
Η πρώτη δοκιμή έγινε, αλλά πέρασε... απαρατήρητη. Το σχέδιο για τα αυθαίρετα κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς δεύτερη ανάγνωση, ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες. Κάπως έτσι θα λειτουργήσει η κυβέρνηση και για άλλα "κεντρικά" νομοθετήματα. Τα σχέδια νόμου και οι διάφορες αποφάσεις ειδικού ενδιαφέροντος θα περνούν μία και μοναδική ανάγνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατίθενται... αυτομάτως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφίζονται χωρίς την "άνεση" για συζήτηση τριών συνολικά εβδομάδων. Είναι, κατά την κυβέρνηση, ο μόνος τρόπος για να πετύχει τους στόχους των 30 ημερών, αλλά και των επόμενων μηνών του έτους, που συμπεριλαμβάνονται στο ασφυκτικό πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου και των ευρωπαϊκών "οδηγιών".
Στην αφετηρία της διαδρομής, που αποτελεί το κορυφαίο κρας-τεστ μετά την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, βρίσκεται η κυβέρνηση και οι κορυφαίοι υπουργοί. Αν και η συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης αποτίναξε τη "θηλιά" από τον λαιμό της χώρας ("ρυθμίζοντας" τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους), η κυβέρνηση επανέρχεται σε ένα πολυεπίπεδο σκηνικό στο εσωτερικό, η διαχείριση του οποίου απαιτεί μόνο επιτυχή βήματα στο σχέδιο διακυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, το επεσήμανε σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία. Δύο υπουργικά συμβούλια μέσα στην περασμένη εβδομάδα, διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις και επιστολές τόσες όσες και ο αριθμός των υπουργών.
Σε κάθε επιστολή ο κ. Παπανδρέου είχε υπογραμμίσει διαφορετικές προτεραιότητες - και τις απέστειλε στους υπουργούς της κυβέρνησης, αφού μελέτησε την "ακτινογραφία" της κατάστασης, έτσι όπως διαμορφώνεται για όλα τα ανοιχτά "μέτωπα". Οι στενοί συνεργάτες του μαζί με το επιστημονικό προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου είχαν ετοιμάσει προτάσεις και χρονοδιαγράμματα.
Από αύριο και μέχρι το τέλος του Αυγούστου, δηλαδή σε διάστημα 30 "καυτών" ημερών, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι είναι "ετοιμοπόλεμη" κι ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει "ανατροπές" σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Είναι αυτονόητοι οι λόγοι...
Το στοίχημα
Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού νόμου και του πέπλου σταθερότητας που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την Ευρώπη, οι προσδοκίες αυξάνονται, ενώ οι δεσμεύσεις προς τους εταίρους μας παραμένουν στην "πρώτη γραμμή".
Χωρίς αμφιβολία, το βασικό στοίχημα αφορά τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες στον χώρο της Οικονομίας και (τώρα ειδικά...) της Ανάπτυξης. Και εκεί έχει σημειωθεί πρόοδος.
Σύντομα, και εφόσον οι έχοντες την αρμοδιότητα στην κυβέρνηση συνεχίσουν άψογα συνεργαζόμενοι, θα αρχίσει η απελευθέρωση των μέχρι τώρα "κλειστών" ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ολες οι πληροφορίες επιμένουν ότι περίπου 17 δισ. από το ΕΣΠΑ "τρέχουν" να συναντηθούν με μεγάλα έργα (που είχαν σταματήσει) και διάφορα προγράμματα που το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν ότι θα λειτουργήσουν ως αντίδοτο στα σκληρά μέτρα (π.χ. προγράμματα κατάρτισης, για την ανεργία κ.ά.).
Ωστόσο, ο "καυτός" Αύγουστος εντός των 47 προτεραιοτήτων, που μπορεί να μετρήσει κανείς στο σύνολο των υπουργείων (τις αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στις επιστολές του) φέρνει για το Μέγαρο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία, επτά ισχυρά στοιχήματα και αντίστοιχους στόχους: το νέο φορολογικό σύστημα, το ενιαίο μισθολόγιο, το "κούρεμα" των επιδομάτων, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημόσιων Οργανισμών και Νοσοκομείων, τις ριζικές αλλαγές στην παιδεία (και όχι μόνο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), τις ιδιωτικοποιήσεις και στο διαφαινόμενο "κούρεμα" στις επικουρικές συντάξεις.
Σε χρόνο d/t (για να καλύψουν και τις καθυστερήσεις, συχνά αδικαιολόγητες...) η κυβερνητική "πυραμίδα", από τα "ρετιρέ" μέχρι το ισόγειο, προσέρχεται στην τιτάνια προσπάθεια για πρωτόγνωρες εδώ και χρόνια αλλαγές. Ενας από τους "πρωταγωνιστές" αναμφίβολα της κατ' αρχάς 30ήμερης διαδρομής είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, που αύριο θα σημάνει την έναρξη του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα.
"Δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ και να μην έχει σχηματοποιηθεί το πλάνο των προτάσεων για το φορολογικό", τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, αποκαλύπτοντας ότι πρόθεσή τους είναι το νέο φορολογικό σύστημα να αποτελέσει ταυτόχρονα τη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους πολίτες.
Νέες θυσίες
Διευκρινίζει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο, από τη στιγμή που οι πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα κληθούν από το φθινόπωρο να... αδειάσουν τις τσέπες τους, πληρώνοντας νέους φόρους λόγω Μεσοπρόθεσμου και των ευρύτερων συμφωνιών.
Το πλήρες σχέδιο των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση με το Ενιαίο Μισθολόγιο έχει επίσης πάρει τον δρόμο της εφαρμογής. Ο κ. Δ. Ρέππας το έχει παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο ο οποίος, όπως αναμένεται, θα βάλει την τελική σφραγίδα. Ενιαίο μισθολόγιο σημαίνει σε γενικές γραμμές: οι υπάλληλοι με την ίδια θέση, με την ίδια προϋπηρεσία, έστω και αν δουλεύουν σε διαφορετικό υπουργείο θα έχουν τον ίδιο μισθό. Θα είναι εφεξής "κρατικοί υπάλληλοι" (π.χ. όχι υπάλληλοι στο Οικονομικών, στο Παιδείας ή αλλού).
Η έννοια του "κρατικού υπαλλήλου" διευκολύνει κατά την κυβέρνηση την κινητικότητα και μπορεί να απελευθερώνει με "άνεση" τις εσωτερικές αλλαγές στο κράτος. Οσο για τα επίδομα: από το "κούρεμα" μένουν ανέπαφα μόλις τέσσερα, το οικογενειακό, το ειδικών συνθηκών, το επίδομα θέσης και των παραμεθόριων περιοχών.
Τα άλλα επιδόματα θα περικοπούν σταδιακά και σε βάθος τριετίας. Μέρος αυτών θα ενσωματωθεί ενδεχομένως στον βασικό μισθό. Σε "κούρεμα" άλλωστε φαίνεται ότι οδηγούνται και οι επικουρικές συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας, κ. Κουτρουμάνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει πλάνο με προτεραιότητες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία με... μη βιώσιμο χρέος και χρόνια προβλήματα.
Οι συγχωνεύσεις
Εξαιρετικά σημαντικός στόχος είναι αυτός των συγχωνεύσεων των Δημόσιων Οργανισμών.
Ο κ. Βενιζέλος εντός της εβδομάδας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς, ώστε να κλείσουν τις "λεπτομέρειες" με τα "λουκέτα" στους Οργανισμούς και τους 7.000 εργαζόμενους.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει δεσμευτεί να κάνει τα πρώτα βήματα με πυξίδα το "Μεσοπρόθεσμο" και τα σαφή χρονοδιαγράμματα για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Γύρω στις 25 του μήνα θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που έχει ήδη προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Τα νέα πρόσωπα στο στρατηγείο της επικοινωνίας και του πολιτικού σχεδιασμού
"Αέρα" ανανέωσης στο επικοινωνιακό "στρατηγείο" της κυβέρνησης φέρνει ο... καυτός Αύγουστος, ύστερα από τον ορισμό στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου του κ. Ηλία Μόσιαλου και την πλαισίωσή του από ομάδα νέων συνεργατών.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε δεχθεί από την επομένη του τελευταίου ανασχηματισμού τις σχετικές εισηγήσεις, και σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες πήρε τις τελικές αποφάσεις του για την ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου προ 20ημέρου. Ζήτησε μάλιστα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους να μην προβούν σε έμμεσες ανακοινώσεις, αναζητώντας τον κατάλληλο χρόνο στην πολύπλοκη συγκυρία. Οι ίδιες οι πληροφορίες λοιπόν "αποκαλύπτουν" ότι ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος θα αποκτήσει την Τετάρτη και επισήμως υφυπουργό, ακόμη έναν γενικό γραμματέα και διευθυντή του Γραφείου του με αυξημένο ρόλο.
Η "πεντάδα" του Επικρατείας σε συνεργασία με τον "πρωινό καφέ" (τους κ. Ρέππα, Ελενόπουλο, Αθανασάκη, Πρωτόπαπα, τη Ρεγγίνα Βάρτζελη και άλλους) θα έχουν την ευθύνη όχι μόνο της επικοινωνιακής χάραξης, αλλά και της ευρύτερης διαχείρισης της πολιτικής συγκυρίας που αφορά την κυβέρνηση - εντός και εκτός χώρας.
Από μικρός
Με ποια πρόσωπα θα ενισχύσει το επιτελείο ο κ. Μόσιαλος; Υφυπουργός Επικρατείας ορκίζεται την Τετάρτη ένα στέλεχος από τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τον 33χρονο κ. Αγγελο Τόλκα, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Είναι δικηγόρος, από "μικρός" στις "πράσινες" οργανώσεις, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής Θεσσαλονίκης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας το 2006, μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και έχει σημαντική εμπειρία από τη συμμετοχή του σε προγράμματα και πρωτοβουλίες -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- εθελοντισμού.
Είναι από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές που δεν "πρωταγωνίστησαν" στην άσκηση σκληρής κριτικής κατά της κυβέρνησης - "τα λέει καλύτερα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο" έγραφαν σε τοπική εφημερίδα της Νάουσας προ ημερών.
Ποιοι είναι οι δύο γενικοί γραμματείς; Τους έχουν αποκαλέσει και "Διόσκουρους", αφού είχαν στενή συνεργασία όντας στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο και αργότερα υπό τον Γ. Ραγκούση ως γενικοί γραμματείς στο υπουργείο Εσωτερικών και στο τιμ του Πολιτικού Σχεδιασμού. Ο 37χρονος Γιώργος Πετρουλάκης βρίσκεται ως γενικός γραμματέας Ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή δίπλα στον κ. Μόσιαλο. Θα έχει την ευθύνη κυρίως των ευρωπαϊκών και διεθνών ΜΜΕ - ενώ θεωρείται από τους βασικούς συντάκτες του "βασικού σχολιασμού" του ΠΑΣΟΚ.
Ο 43χρονος Δημήτρης Στεφάνου αναχωρεί από τη Γενική Γραμματεία του Εσωτερικών και ορίζεται γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και ΜΜΕ (για τα Δημόσια και Ιδιωτικά). Είναι δικηγόρος, εργάστηκε ως διευθύνων επιμελητής στο Ινστιτούτο του "Χάγκεν". Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Νομικό Γραφείο του Κ. Σημίτη και κατόπιν στο ΥΠΕΞ. Εβαλε τη "σφραγίδα" του στη σύνταξη του "Καλλικράτη" και σε πολλούς άλλους νόμους.
Διευθυντής στο γραφείο του κ. Μόσιαλου ένας από τους συνεργάτες του στο ΙΣΤΑΜΕ. Πρόκειται για τον κύριο Ν. Παπαδάκη, αν. καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ιδιαίτερη επιστημονική δράση και συγγραφή μελετών που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.
Αγγ. Τόλκας
Υφυπουργός Επικρατείας ορκίζεται την Τετάρτη ο 33χρονος δικηγόρος, που είναι από "μικρός" στις "πράσινες" οργανώσεις. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009.
Δημ. Στεφάνου
Ο 43χρονος δικηγόρος που έβαλε τη "σφραγίδα" του στη σύνταξη του "Καλλικράτη" και σε πολλούς άλλους νόμους, αναχωρεί από τη Γενική Γραμματεία του Εσωτερικών και ορίζεται γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και ΜΜΕ .
ΠΗΓΗ: Έθνος
Αρχίζουν καταργήσεις - συγχωνεύσεις εφοριών
Το "πράσινο φως" για συγχωνεύσεις και καταργήσεις εφοριών άναψε με την σημερινή κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση".
Στην τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί με απόφαση του να αντικαθιστά διευθυντές εφοριών οι οποίοι αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τους τριμηνιαίους στόχους για την αύξηση των φορολογικών και άλλων εσόδων.
Παράλληλα, με την τροπολογία προβλέπεται επανέλεγχος παλαιών φορολογικών υποθέσεων, ενώ μετονομάζεται η Δ.Ο.Υ ΦΑΒΕ (φορολογίας ανώνυμων βιομηχανικών επιχειρήσεων) σε Δ.Ο.Υ Μεγάλων Επιχειρήσεων και μεταφέρεται σε αυτήν η αρμοδιότητα του ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων από όλη την επικράτεια από όλες τις εφορίες και όλα τα ελεγκτικά κέντρα.
Επίσης, δημιουργείται η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η οποία θα είναι αρμόδια και για κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και, τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών για τους επίορκους υπαλλήλους και δημιουργούνται νέες Διευθύνσεις κατά της φοροδιαφυγής.
ΠΗΓΗ: Έθνος