Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ποιοι απειλούνται με αφαίρεση του ΑΦΜ
Η «δαμόκλειος σπάθη» του υπουργείου Οικονομικών επικρέμαται πάνω από τους φορολογούμενους που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία και δεν τις τακτοποιήσουν άμεσα.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσοι δεν τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους και δεν καλύψουν λάθη και «παραλείψεις» του παρελθόντος θα τους αφαιρεθεί η «φορολογική τους ταυτότητα» (ΑΦΜ), ενώ παράλληλα θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινές.
Οπως προκύπτει από την σχετική απόφαση, από την 1η Σεπτεμβρίου απειλούνται με στέρηση του ΑΦΜ τους, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος τα δύο τελευταία χρόνια είτε έχουν δώσει στις αρχές ελλιπή, λανθασμένα, ψευδή ή πλασματικά στοιχεία για την εισοδηματική, περιουσιακή, επαγγελματική και οικογενειακή τους κατάσταση.
Στην εφορία
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες κλήσεις από την εφορία για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους και καταβολή των πρόσθετων φόρων σε διάστημα ενός μηνός και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν πέραν του ότι θα τους αφαιρεθεί ο ΑΦΜ, θα τους επιβληθούν και αυστηρές κυρώσεις.
Μεταξύ των άλλων δεν θα λαμβάνουν επιστροφές φόρου, δεν θα μπορούν να εισπράξουν χρήματα για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές, δεν θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα, να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες και να θεωρούν βιβλία και στοιχεία.
Επίσης με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, καθώς και τα αναγκαία για τις συναλλαγές τους πιστοποιητικά με τη σφραγίδα των εφοριών και δεν θα μπορούν να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση στο μητρώο της εφορίας καθώς και μέσω διαδικτύου.
Τα παραπάνω μέτρα που αφορούν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις ακόμα και εκείνες που πραγματοποιούν συναλλαγές με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτουν από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποίαν καθορίζονται οι διαδικασίες απενεργοποίησης των ΑΦΜ και εκκαθάρισή τους από το μητρώο του TAXIS.
Ρύθμιση
Ο επιτηδευματίας που εμπίπτει στις περιπτώσεις ενεργοποίησης του μέτρου ενημερώνεται με επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να προσέλθει στη ΔΟΥ για να ρυθμίσει τις εκκρεμότητές του εντός μηνός. Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ανταποκριθεί, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) καταχωρίζεται ως ανενεργός στο υποσύστημα Μητρώου TAXIS και παράγεται δήλωση μεταβολής με κεντρικές διαδικασίες.
Η καταχώριση αυτή είναι ορατή από όλα τα υποσυστήματα της ΔΟΥ. Ο ανενεργός Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) δεν απενεργοποιείται, αλλά αναστέλλεται η χρήση του, με δυνατότητα ενεργοποίησής του, υπό προϋποθέσεις. Η διαδικασία διενεργείται κεντρικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), για τη χρονική περίοδο από 1/1/2009 και επαναλαμβάνεται στη λήξη κάθε έτους για την αντίστοιχη προηγηθείσα περίοδο. Τη δυνατότητα χαρακτηρισμού ενός Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ως ανενεργού και την καταχώρισή του στο υποσύστημα Μητρώου έχει και η αρμόδια ΔΟΥ, κατόπιν ελέγχου.
Ενεργοποίηση
Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ενεργοποιείται, εφόσον τα κριτήρια επιλογής του ως ανενεργού, παύουν να υπάρχουν. Η ενεργοποίηση γίνεται από το Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Ωστόσο ακόμα και μετά την αδρανοποίηση των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) η εφορία θα μπορεί να επιβάλει στους παραβάτες αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα, προσαυξήσεις φόρων, να βεβαιώνει νέες οφειλές και να ενεργοποιεί κατά των οφειλετών του Δημοσίου τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
Ποιοι οφειλέτες κινδυνεύουν
Οπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση η απενεργοποίηση του ΑΦΜ σε επιτηδευματίες, φυσικά ή μη φυσικά πρόσωπα θα γίνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Οταν εμφανίζονται στο υποσύστημα Μητρώου TAXIS με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία λόγω μετάπτωσης από το παλαιό μηχανογραφικό σύστημα είτε λόγω μη ενημέρωσης του Μητρώου από τους ίδιους.
Δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για δύο συνεχόμενα έτη.
Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα επιτηδευματία ή επιχείρησης.
Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Το ποινολόγιο της εφορίας
Ο επιτηδευματίας, του οποίου ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) έχει καταστεί ανενεργός, δεν μπορεί, μεταξυ αλλων, να:
Υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.
Θεωρήσει βιβλία και στοιχεία που ορίζονται με τις διατάξεις του ΚΒΣ ή αποφάσεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότηση του Κώδικα αυτού.
Υποβάλει οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ.
Τύχει απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση α΄ κατοικίας.
Λάβει πιστοποιητικό από το προϊστάμενο της ΔΟΥ με το οποίο θα πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη).
Λάβει αντίγραφο με ισχύ πιστοποιητικού των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.
Λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.
Εισπράττει διάφορα ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (ΑΦΕΚ Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα). Πρόκειται για επιστροφές φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο για προμήθειες και παροχή υπηρεσιών κ.ά.
Συναλλάσσεται με το δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγω­νισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).
ΠΗΓΗ: Ημερησία