Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Φρένο στα φωτοβολταϊκά - Διορθώσεις αδικιών στο κοινωνικό τιµολόγιο
Από ψιλό κόσκινο θα περάσουν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά που έχουν συσσωρευτεί στη ΔΕΗ και που ξεπερνούν τις 20.000, προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρµπίλη.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί πόσες από αυτές µπορούν να ικανοποιηθούν ανά νοµό, δεδοµένης της χωρητικότητας των τοπικών δικτύων. Οι υπόλοιπες θα µπουν στο «ψυγείο».
«Μέχρι το τέλος Νοεµβρίου η ΔΕΗ θα έχει καταγράψει τις αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν υποβληθεί ανά την Ελλάδα, ώστε να αποτυπωθεί το δυναµικό απορρόφησης των δικτύων ανά νοµό», είπε χθες η υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε µε αφορµή τους τέσσερις µήνες από την ψήφιση του νόµου για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών επενδύσεων σε Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Προτεραιότητα, συµπλήρωσε, θα δοθεί όπως έχει δεσµευθεί η κυβέρνηση, στις αιτήσεις των αγροτών, ενώ οι υπόλοιπες θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.
Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι όπου η αιτηθείσα ισχύς υπερβαίνει τις αντοχές των τοπικών δικτύων, οι επενδυτές αυτοί δεν θα µπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα τους.
Εκ των πραγµάτων θα περιµένουν στην ουρά περιµένοντας είτε να πάρουν τη θέση όσων δεν υλοποιήσουν την επένδυσή τους, είτε να ενισχυθεί η χωρητικότητα των δικτύων. Υποστήριξε ωστόσο πως η συγκεκριµένη αγορά δεν είναι «φούσκα» όπως συνέβη στην Ισπανία, ενώ για το µεγάλο αγροτικό ενδιαφέρον είπε ότι τα φωτοβολταϊκά «δεν είναι η κότα που γεννά χρυσά αυγά».
Ο λιγνίτης θα πληρώσει το Τέλος ΑΠΕ
Κάνοντας µια εκτίµηση για την ισχύ από ΑΠΕ, είπε ότι το 2011 θα τριπλασιαστεί και θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 500 νέα µεγαβάτ έναντι των µόλις 140 φέτος. Για το δε κόστος, η κ. Μπιρµπίλη διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το ειδικό τέλος, διευκρινίζοντας ότι η χρηµατοδότησή τους θα γίνει καταρχήν από τη δηµοπρασία αδιάθετων δικαιωµάτων εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ και της περισσεύουν για την περίοδο µέχρι και το 2013. Τα έσοδα µπορεί να ανέλθουν ώς και 150 εκατ. ευρώ.
Δεν έδωσε ωστόσο νούµερα για το πόσο θα κοστίσει ώς το 2020 η ανάπτυξη των περίπου 10.000 µεγαβάτ ΑΠΕ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Διότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να της παρουσιάσει ώς τον Δεκέµβριο εκτίµηση για το πόσο θα επιβαρυνθούν από το 2013 και µετά τα τιµολόγιά της, κατόπιν ενσωµάτωσης του κόστους CΟ2. Βέβαια, για να γίνουν ΑΠΕ απαιτούνται δίκτυα, υποβρύχιες διασυνδέσεις, η πιο ώριµη εκ των οποίων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Μ. Παπαδόπουλος, είναι των Κυκλάδων που εκκρεµεί από τη δεκαετία του 1980, και θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ. Επονται εκείνες των νησιών του Β. Αιγαίου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Σήµερα µάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, εξετάζεται η αίτηση του οµίλου Κοπελούζου για τη διασύνδεση της Κρήτης µε την ηπειρωτική χώρα και την κατασκευή στο νησί 1.000 µεγαβάτ αιολικών, ενώ θα ακολουθήσει εξέταση αντίστοιχου αιτήµατος της ΤΕΡΝΑ, πάλι για τη Μεγαλόνησο.
Διορθώσεις αδικιών στο κοινωνικό τιµολόγιο
ΓΙΑ ΤΟ κοινωνικό τιµολόγιο που τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2011, ο υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης ανέφερε ότι ώς το τέλος του χρόνου θα έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεµότητες και οι τυχόν αδικίες που υπάρχουν (π.χ. µε τους ενοικιαστές που για να µεταφέρουν τον λογαριασµό της ΔΕΗ στο όνοµά τους καλούνται να πληρώσουν κόστος µεγαλύτερο του οφέλους από την έκπτωση στον λογαριασµό τους).
Μελετάται επέκταση
Για το ίδιο θέµα η κ. Μπιρµπίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να ενταχθούν σε αυτό και άλλοι καταναλωτές πέραν του 1,2 εκατοµµυρίου της κατηγορίας έως 800 κιλοβατώρες, ειδικά όσοι βρίσκονται οριακά πάνω από αυτό και έχουν χαµηλό εισόδηµα.
Εχει ζητηθεί, είπε η υπουργός, για το θέµα αυτό αναλυτική καταγραφή από τη ΔΕΗ ώστε να διορθωθούν οι όποιες αδικίες ενώ θα προηγηθεί συνεννόηση µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειµένου να γίνουν όλα σύµφωνα µε το κοινοτικό δίκαιο.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πέφτουν τα έσοδα της κινητής
katastima_kinitisΤην αίσθηση ότι η κινητή τηλεφωνία βρίσκεται σε πτώση επιβεβαιώνει η νέα επικαιροποιημένη μελέτη της ICAP και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Η νέα μελέτη καταδεικνύει τη συρρίκνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων του κλάδου και τα βασικά στοιχεία της είναι συνοπτικά:

•          Ο κύκλος εργασιών του κλάδου στην Ελλάδα μειώνεται κατά 16,5% το β’ τρίμηνο 2010 από το προηγούμενο έτος με τα service revenues να μειώνονται κατά 17,7%
•          Το EBITDA του κλάδου στην Ελλάδα εκτιμάται μειώνεται κατά 26% το β’ τρίμηνο 2010 από το προηγούμενο έτος


•          Η πορεία του κλάδου στην Ελλάδα ήταν πολύ χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη αγορά της Ευρώπης το 2009 και η απόκλιση αυτή συνεχίζεται και το 2010
•          Οι κυριότερες αιτίες της κρίσης στον κλάδο είναι η οικονομική ύφεση, η αύξηση της φορολογίας και η δυσκολία ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και δικτύων λόγω του ρυθμιστικού περιβάλλοντος
•          Η συνεισφορά του κλάδου στην ευρύτερη οικονομία  και τα δημοσιονομικά έσοδα θα περιοριστεί εάν δεν βελτιωθεί το ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον.
•          Τυχόν βελτίωση του ρυθμιστικού και φορολογικού περιβάλλοντος που διέπει τον κλάδο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει όφελος κατά 2,2% του ΑΕΠ, να αυξήσει την απασχόληση κατά 14 χιλ. θέσεις εργασίας και τα δημοσιονομικά έσοδα κατά  €250 εκ. 

Πηγή:΅www.telecomnews.gr
Βελτίωση στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας κατά 24% μέσα σε ένα έτος
EyrizonikotitaΔιαρκή βελτίωση της ευρυζωνικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της τρίτης ετήσιας μελέτης της Cisco για την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων, με τις περισσότερες χώρες να είναι ήδη προετοιμασμένες για τις εφαρμογές του μέλλοντος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, και τα δύο τρίτα των χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη να ανταποκρίνονται ή να υπερβαίνουν τις σημερινές ανάγκες.

Γενικά, χάρη σε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων σε υποδομές, η ποιότητα της ευρυζωνικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο βελτιώθηκε κατά 50% μέσα σε τρία μόνο έτη, ενώ η διείσδυση της ευρυζωνικότητας συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς πάνω από τα μισά νοικοκυριά (49%) στις χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη έχουν τώρα ευρυζωνική πρόσβαση (αύξηση από το 40% το 2008).
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από 40 εκατομμύρια πραγματικές δοκιμές για την ποιότητα της ευρυζωνικότητας, οι οποίες διεξήχθησαν την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2010, στο site speedtest.net που προσφέρει τη δυνατότητα δοκιμής της ταχύτητας του Internet, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την ποιότητα της ευρυζωνικότητας σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η αξιολόγηση της ποιότητας έγινε μέσα από τη βαθμολόγηση των δυνατοτήτων λήψης, αποστολής και καθυστέρησης μίας σύνδεσης, τα σημαντικότερα κριτήρια για την ικανότητα μίας σύνδεσης να διαχειρίζεται συγκεκριμένες εφαρμογές Internet, από το telepresence μέχρι το online βίντεο και την κοινωνική δικτύωση. Τα συγκεκριμένα κριτήρια αποτελούν και τον «Βαθμό Ποιότητας Ευρυζωνικότητας» κάθε χώρας. Συνδυάζοντας τον Βαθμό Ποιότητας Ευρυζωνικότητας με τα δεδομένα διείσδυσης της ευρυζωνικότητας για κάθε χώρα (π.χ. την αναλογία των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικότητα, σύμφωνα με το Point Topic το 2010), οι ερευνητές ήtαν σε θέση να καταγράψουν τις κορυφαίες χώρες σε ευρυζωνικότητα στον κόσμο – εκείνες δηλαδή με τον καλύτερο συνδυασμό ποιότητας ευρυζωνικότητας και διείσδυσης .
Η μέτρηση της ποιότητας της κινητής ευρυζωνικότητας συμπεριελήφθη στην περυσινή μελέτη για πρώτη φορά, ενώ επεκτάθηκε φέτος για να συμπεριλάβει 68 χώρες (το 94% του συνολικού δείγματος). Εξάλλου, η έρευνα εξετάζει τα πρότυπα χρήσης της ευρυζωνικότητας ανά νοικοκυριό και εκτιμά και τον αντίκτυπό τους στο σύνολο των απαιτήσεων για την ποιότητα της ευρυζωνικότητας.
Η μελέτη διεξήχθη από μία ομάδα φοιτητών MBA από την Saïd Business School του University of Oxford, σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης Οικονομίας του University of Oviedo, και χρηματοδοτείται από τη Cisco.
 

Σημαντικά Δεδομένα

Η ποιότητα της ευρυζωνικότητας συνεχίζει να αυξάνεται με υψηλό ρυθμό
•    Η συνολική ποιότητα της ευρυζωνικότητας αυξήθηκε κατά 48% από το 2008 (αν και μερικές χώρες παρουσιάζουν αρκετά μεγαλύτερη αύξηση):
o    Η μέση ταχύτητα λήψης αυξήθηκε 49% μέσα σε τρία χρόνια
o    Η μέση ταχύτητα αποστολής αυξήθηκε 69% σε τρία χρόνια
o    Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης μειώθηκε 25%, φτάνοντας τα 142ms. Πρόκειται για μικρή αύξηση από τα 140ms το 2009, σημαντικά όμως μικρότερη από τα 189ms το 2008
•    48 χώρες (ποσοστό 66%) πληρούν τις απαιτήσεις ώστε να απολαμβάνουν όλες τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα το Internet (οι οποίες ορίζονται στη μελέτη ως κοινωνική δικτύωση, παροχή βίντεο χαμηλής ευκρίνειας, βασική βιντεοδιάσκεψη, διανομή μικρών αρχείων), καθώς και όχι τόσο απαιτητικές εφαρμογές όπως τα instant messaging, email και web browsing. Έτσι, προστίθενται δέκα χώρες από το 2009 και 18 από το 2008.
•    14 χώρες είναι ήδη προετοιμασμένες για τις «εφαρμογές Internet του αύριο», όπως οι υπηρεσίες Internet TV υψηλής ευκρίνειας και υψηλής ποιότητας επικοινωνίας μέσω βίντεο (consumer telepresence) οι οποίες σε λίγα χρόνια αναμένεται να αποτελέσουν την κύρια τάση. Πρόκειται για τις εξής χώρες: Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Λετονία, Σουηδία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Γερμανία, Πορτογαλία, Δανία και Ισλανδία. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2009 όταν οι χώρες ήσαν εννέα και το 2008 όταν ήταν μόλις μία (Ιαπωνία). Παρ’ όλα αυτά, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Λιθουανία έχουν μικρούς ρυθμούς διείσδυσης της ευρυζωνικότητας σε σύγκριση με άλλες.
•    Η ποιότητα της ευρυζωνικότητας στη Νότια Κορέα κατατάσσεται ως υψηλότερη και θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για τον κόσμο. Ο μέσος όγκος λήψης είναι 33,5 Mbps, αύξηση 55% από το 2009, ο μέσος όγκος αποστολής είναι 17 Mbps, αύξηση 430%, και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης 47 ms, αύξηση 35% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2009. H διείσδυση ευρυζωνικότητας φτάνει το 100%

Γεφυρώνοντας το «ψηφιακό χάσμα»

•    Το Χονγκ Κονγκ, η Ισλανδία, η Νότια Κορέα, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα ηγούνται σε διείσδυση ευρυζωνικότητας, με τη διείσδυση να φτάνει το 100% των νοικοκυριών.
•    Το 49% των νοικοκυριών όλων των χωρών που μελετήθηκαν έχουν πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 40% το 2008 και το 47% το 2009.
•    Οι μισές χώρες δεν παρουσιάζουν ψηφιακό χάσμα στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας (π.χ. μεταξύ των σημαντικότερων πόλεων και εκτός αυτών), αύξηση 38% από το 2009.
•    Υπάρχουν ήδη 37 πόλεις που διαθέτουν την ποιότητα ευρυζωνικότητας που απαιτείται για να γίνουν έξυπνες και συνδεδεμένες κοινότητες. 18 βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, 11 στην Ανατολική, 7 στην Ασία και 1 στις ΗΠΑ.
•    Η Σεούλ κατατάσσεται πρώτη στη λίστα με τις πόλεις με την υψηλότερη ποιότητα ευρυζωνικότητας (συγκεντρώνοντας βαθμολογία 97/100).
•    Η Ιαπωνία ξεχωρίζει ως η χώρα με τις περισσότερες πόλεις με την υψηλότερη ποιότητα ευρυζωνικότητας στον κόσμο, με τις 3 πόλεις Nagoya, Yokohama και Osaka να καταλαμβάνουν τη 2η, 3η και 4η θέση αντίστοιχα.
•    Η Λετονία παρουσιάζει το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στην ποιότητα των σημαντικότερων πόλεων και σε εκείνη των περιοχών έξω από αυτές, ενώ η Ιαπωνία παρουσιάζει το μεγαλύτερο θετικό χάσμα εκεί όπου η ποιότητα έξω από τις σημαντικότερες πόλεις της είναι γενικά σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι μέσα σε αυτές.

Ευκαιρία για τεράστια άλματα προόδου

•    Ενώ κάποιες χώρες ήσαν σε θέση να προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρόσβαση στο Internet στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, άλλες, ιδιαίτερα οι λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες, εστιάζουν την προσοχή τους στο πώς θα προσφέρουν  υψηλής ποιότητας ευρυζωνικότητα πρώτα στις πόλεις τους, ως κομβικά σημεία οικονομικής ανάπτυξης, επενδύοντας σε καλωδιακές υπηρεσίες ή υπηρεσίες οπτικών ινών. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση των πιο αναπτυγμένων οικονομιών οι οποίες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο να αναβαθμίσουν την ευρυζωνικότητα που βασίζεται σε καλώδια χαλκού (DSL), έτσι ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα οι χώρες αυτές, συμπεριλαμβανομένων και πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Ουγγαρία και Ρωσία, κατάφεραν να σημειώσουν τεράστια πρόοδο ξεπερνώντας τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες όσον αφορά στην ποιότητα της ευρυζωνικότητας. Παρ’ όλα αυτά, αν και συγκέντρωσαν υψηλό Βαθμό Ποιότητας Ευρυζωνικότητας, τα νούμερα διείσδυσης θα είναι μικρότερα, γεγονός που θα επηρεάσει και τη συνολική τους κατάταξη στις χώρες με τη μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα.
•    Η Βουλγαρία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν φάνηκαν ότι ηγούνται των οικονομικών ομάδων σε ποιότητα ευρυζωνικότητας με σημαντική διαφορά, ότι ανταγωνίζονται άνετα και συχνά ξεπερνούν πολλές χώρες που βρίσκονται σε πιο προηγμένο στάδιο οικονομικής ανάπτυξης.
•    Οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με το 2009:

Βελτίωση σε Κινητή Ευρυζωνικότητα

•    Η Σουηδία, η Δανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη ποιότητα κινητής ευρυζωνικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σουηδία και η Δανία είναι κορυφαίες χώρες σε σταθερή ευρυζωνικότητα.
•    Ο χρόνος καθυστέρησης (latency) στην κινητή ευρυζωνικότητα, ένα από τα σοβαρότερα μειονεκτήματα της κινητής πρόσβασης στο Internet, έχει βελτιωθεί σε ποσοστό 45% σε ένα μόνο έτος, από τα 1313ms στα 724ms. Η μέση ταχύτητα λήψης είναι τώρα 936 Kbps, αύξηση 35% από το 2009, και η ταχύτητα λήψης είναι 277 Kbps, αύξηση μεγαλύτερη του 100% από το 2009.
•    Η ποιότητα της κινητής ευρυζωνικότητας διαφέρει σημαντικά με τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία, πολύ δε περισσότερο σε σχέση με τη σταθερή ευρυζωνικότητα. Ενώ κατά μέσο όρο η ποιότητα της κινητής ευρυζωνικότητας είναι πολύ μικρότερη από εκείνη της σταθερής ευρυζωνικότητας, περίπου 30% των χρηστών έχει ταχύτητα λήψης πάνω από 1,3 Mbps (το ανώτατο όριο των σημερινών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας).
•    Επιπλέον, το 10% των χρηστών απολαμβάνει ήδη μέση ταχύτητα λήψης 3,75 Mbps, μέση ταχύτητα αποστολής περίπου 1 Mbps, και χρόνο καθυστέρησης κάτω από 110 ms. Το γεγονός αυτό τους προσφέρει υψηλότερη ποιότητα σε σύγκριση με τους χρήστες σταθερής ευρυζωνικότητας που είναι έτοιμοι για τις σημερινές εφαρμογές, οι οποίες έχουν τη μορφή netbooks και Internet tablets.
•    Ακόμη πιο εκπληκτικό ήταν το συμπέρασμα ότι το 4% των χρηστών έχει μέση ταχύτητα λήψης 7 Mbps, αποστολής 1,7 Mbps και χρόνο καθυστέρησης μικρότερο των 100ms.


Οικιακή κατανάλωση

•    Η μελέτη εκτίμησε τη μέση κατανάλωση διαφορετικών κατηγοριών κατοικιών και βρήκε σημαντικές διαφορές μεταξύ σπιτιών με βασικές ψηφιακές υποδομές και έξυπνων και συνδεδεμένων σπιτιών.
•    Οι ψηφιακές κατοικίες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο κυρίως για εφαρμογές βασικών απαιτήσεων, όπως η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το instant messaging και η κοινωνική δικτύωση, καταναλώνουν περίπου 20 GB τον μήνα.
•    Τα έξυπνα και συνδεδεμένα σπίτια που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για επικοινωνία μέσω βίντεο υψηλής ευκρίνειας, για ψυχαγωγία υψηλής ευκρίνειας, εκπαίδευση ή παροχή ιατρικών υπηρεσιών από απόσταση, οικιακή ασφάλεια και άλλα, καταναλώνουν εύκολα 500 GB τον μήνα και απαιτούν εξασφαλισμένες ταχύτητες στα 18 Mbps.
•    Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχει η υψηλότερης ποιότητας ευρυζωνικότητα στην ανταγωνιστικότητα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων μίας χώρας. Αξιολογώντας τις 25 χώρες με τη μεγαλύτερη ποιότητα ευρυζωνικότητας, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που πρόσφεραν πολύ μεγαλύτερη ποιότητα ευρυζωνικότητας αύξησαν τα μερίδιά τους στην αγορά. Συγκεκριμένα:
o    Οι πρώην κρατικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (incumbents) που προσέφεραν συνδέσεις οπτικών ινών και δεν αντιμετώπιζαν άλλον ανταγωνισμό αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά κατά 13% μέσα σε δύο χρόνια.
o    Οι πάροχοι καλωδιακής τηλεόρασης που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα συνδέσεων αύξησαν τα μερίδιά τους από 10% (υπάρχοντες πάροχοι) έως και 60% (νέοι παίκτες).
o    Οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που προσέφεραν υψηλότερη ποιότητα ευρυζωνικότητας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίων αγοράς, έως και 96%, ξεκινώντας βέβαια από μικρότερη πελατειακή βάση.

    Στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα
    Στην 19η θέση η Κύπρος

Πηγή: www.telecomnews.gr
Δημόσιο- ΔΕΚΟ: Ποια επιδόματα κινδυνεύουν
Με «ψαλίδισμα» απειλούνται επιδόματα σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ ελέω υψηλών ελλειμμάτων. Μετά την αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Γιούροστατ και τις αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις που θα επιφέρει στη δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος αλλά και του επόμενου έτους γίνεται επιτακτική η ανάγκη για επίσπευση των περικοπών στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.
Ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν προανήγγειλε νέα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2011και στην κυβέρνηση. Προκειμένου να μη βάλουν νέους φόρους ή να κόψουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις εστιάζουν την προσοχή τους στις περικοπές επιδομάτων προκειμένου να περιοριστούν οι πρωτογενείς δαπάνες. Επίσης στο στόχαστρο θα μπουν οι καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων, η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συστήματος υγείας.
Πιο αναλυτικά, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο στον βασικό μισθό θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα και κινδυνεύουν με «ψαλίδισμα» μεταξύ των άλλων:
το κίνητρο απόδοσης που επιβραβεύει την παραγωγικότητα, αλλά δίνεται σε όλους τους υπαλλήλους.
το ΔΙΒΕΕΤ των εφοριακών, το ΔΕΤΕ των τελωνειακών και το ΔΕΧΕ των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του κράτους, που ξεκίνησαν ως επιδόματα επιβράβευσης της αποδοτικότητας των υπαλλήλων και της ενασχόλησης πέραν του ωραρίου, αλλά πλέον τα λαμβάνουν όλοι χωρίς διάκριση.
το επίδομα που λαμβάνουν οι δικαστικοί για την ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων.
το επίδομα πληροφορικής καθώς σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων χρησιμοποιεί υπολογιστή.
Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν εκ νέου οι δαπάνες για υπερωρίες και εκτός έδρας.
Στο μέτωπο των ΔΕΚΟ αυτό που εξετάζεται στην παρούσα φάση είναι οι δευτερεύουσες απολαβές, χωρίς σε αυτές να συνυπολογίζονται τα χρονοεπιδόματα, να μην ξεπερνούν το 10% με 15% του μισθού. Κι αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ποσοστό αυτό φθάνει σήμερα ακόμη και το 45% του μισθού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα είναι δραστικές, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα στοιχεία για τους μέσους ετήσιους μισθούς σε έντεκα ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς.
Θα υλοποιηθούν δε ανεξάρτητα από τις αποκλίσεις των ελλειμμάτων.
Το έλλειμμα
«Κλειδί» η απόφαση της Γιούροστατ
Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η ετυμηγορία της Γιούροστατ και το εύρος της ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Αρχικά επρόκειτο να ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, αλλά, όπως έγινε γνωστό, πήρε ολιγοήμερη παράταση, πιθανότατα έως τις 15 Νοεμβρίου. Κατά πληροφορίες το έλλειμμα θα οριοθετηθεί στο 15,5% του ΑΕΠ ή λίγο υψηλότερα από 13,8%. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι η αρνητική επίπτωση στο τρέχον έτος θα φθάσει στο 0,5% του ΑΕΠ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα αρκεί η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 800 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ, ώστε τελικά το έλλειμμα να κλείσει εφέτος στο 8%. Στην ΕΕ όμως θεωρούν ότι η επίπτωση για το 2010 μπορεί να φθάσει και τη μία ποσοστιαία μονάδα, οπότε θα χρειαστεί νέα δέσμη μέτρων για το 2011.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Τμηματική καταβολή του ΦΠΑ για τις μικρομεσαίες
Διευκολύνσεις για την καταβολή του ΦΠΑ από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της περιορισμένης ταμειακής ρευστότητάς τους, ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, το ΕΒΕΑ. Συγκεκριμένα, με την επιστολή του ζητά από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της, με την οποία είχε καταργήσει την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και να επαναφέρει τις διατάξεις που διευκόλυναν τον επιχειρηματικό κόσμο. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, η επιχείρηση θα έπρεπε να πληρώνει τουλάχιστον το 30% του κυρίου και τυχόν πρόσθετου φόρου ταυτόχρονα με την υποβολή της αρχικής περιοδικής δήλωσης. Η καταβολή του υπόλοιπου ποσού, κυρίου και τυχόν πρόσθετου φόρου προσαυξημένο με 1%, πραγματοποιείτο σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΠΟΛ.1139/12.10.2010

Μη επιβολή προστίμου για τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώληαης από πρατηριούχους υγρών καυσίμων για την πώληση πετρελαίου κίνησης και βενζίνης για το χρονικό διάστημα από 1.4.2010 έως και 30.4.2010

Αθήνα, 12 - 10 -2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ0ΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜΑ Β'

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10   
Ταχ. Κωδ.: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες :
Τηλέφωνο: 210 3610065
FAX: 210 3615052


ΠΟΛ 1139

ΘΕΜΑ: Μη επιβολή προστίμου για τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώληαης από πρατηριούχους υγρών καυσίμων για την πώληση πετρελαίου κίνησης και βενζίνης για το χρονικό διάστημα από 1.4.2010 έως και 30.4.2010

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας σχετικά με το παραπάνω θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με την παράγραφο 1 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1036/31.3.2010 (ΦΕΚ 519/Β'), η οποία τροποποίησε την παράγραφο 1 της Α.Υ Ο. ΠΟΛ.1023/11.3.2010 (ΦΕΚ 319/Β'), ορίζεται ότι από 1.5.2010 εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων, ανεξαρτήτως ύψους εσόδων και με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Κ.Β.Σ., μεταξύ άλλων και ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.

2. Με την παράγραφο 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1023/11.3.2010 (ΦΕΚ 319/Β'), ορίζεται ότι από 1.4.2010 και εφεξής ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου κίνησης εκδίδει τις αποδείξεις λιανικής πώλησης με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού του ν. 1809/1988, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και τις διατάξεις των άρθρων 13 και 18 του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992).

3. Από τα διαλαμβανόμενα ανωτέρω προκύπει ότι ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου κίνησης εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων από 1.5.2010 και κατά συνέπεια από την ως άνω ημερομηνία αρχίζει και λογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών τους. 

4. Ενόψει των προαναφερομένων, και δεδομένου ότι η μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης από τους εν λόγω επιτηδευματίες για τη πώληση βενζίνης και πετρελαίου κίνησης για το χρονικό διάστημα από 1.4.2010 έως και 30.4.2010 δεν επηρεάζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους, καθώς και το ύψος του αποδιδόμενου Φ.Π.Α., αφού για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι παραπάνω φορολογίες προσδιορίζονται τεκμαρτά και κατά συνέπεια δεν υφίσταται ζήτημα απόκρυψης φορολογητέας ύλης, αλλά και για λόγους χρηστής διοίκησης και για την ομαλή μετάβαση των παραπάνω επιτηδευματιών από τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των κερδών τους στο λογιστικό, γίνεται δεκτό για το παραπάνω χρονικό διάστημα, ήτοι από 1.4.2010 έως και 30.4.2010, να μην επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.2523/1997 για την μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου κίνησης από τους εν λόγω επιτηδευματίες, ανεξάρτητα από το χρόνο διαπίστωσής τους από τις φορολογικές αρχές και εφόσον οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ., δηλαδή, είτε δεν έχουν εκδοθεί από τους προϊσταμένους των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών οι σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου, είτε έχουν εκδοθεί οι σχετικές Α.Ε.Π. αλλά π.χ. δεν έχει γίνει κοινοποίησή τους, εκκρεμεί αίτημα συμβιβασμού, προσφυγή κ.λ.π.




Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Φορολογικό απόρρητο τέλος. Τα στοιχεία όλων των φορολογουμένων στο ίντερνετ
Φορολογικό απόρρητο τέλος. Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση μέσω του Internet φορολογικών  στοιχείων για  8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Το σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη  αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων  Διομήδης Σπινέλλης.
Όπως δήλωσε το υπουργείο έχει υποβάλλει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων,  το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη δημοσιοποίηση στο Internet   του καταλόγου φορολογουμένων που συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε Δ.Ο.Υ. ο οποίος περιέχει:
-   Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία της επιχείρησης
-   Το τίτλο και τα στοιχεία των φορολογούμενων
-    Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα
-    Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκεινται σε φορολογία και
-    Το φόρο που αναλογεί.
Ωστόσο το εγχείρημα της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να προσκρούσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη που προβλέπει τη δημοσιοποίηση φορολογικών δεδομένων έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε  καθώς προσέκρουε στους περιορισμούς που επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων.
Το καινούργιο σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι η δημοσιοποίηση των φορολογικών δεδομένων θα γίνεται μέσω διαδικτύου.
Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν θα είναι πλήρως ανοικτή, αλλά ελέγξιμη και θα πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που καθορίζονται  από την υπουργική απόφαση.
Ακόμη και  οι πιστοποιημένες χρήστες που θα  έχουν πρόσβαση δεν θα μπορούν να βλέπουν όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων αλλά  περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων που θα καθοριστούν ανά μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σχεδιάζεται να επιτραπεί η δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία 20 φορολογούμενων ανά μήνα.
Τα στοιχεία που θα ανεβαίνουν στο Internet  θα είναι πάντως προσεκτικά επιλεγμένα έτσι ώστε να προστατεύονται από την μία πλευρά τα προσωπικά δεδομένα αλλά να μην δυσχεραίνεται από την άλλη η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Με την κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, την αυστηριοποίηση του «πόθεν έσχες», αλλά και τη φοροκάρτα με την οποία θα καταγράφονται σε αυτή όλες οι αγορές που κάνουν οι φορολογούμενοι  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σφίγγει ουσιαστικά τον κλοιό γύρω  από όσους με διάφορους τρόπους σχεδιάζουν να αποκρύψουν εισοδήματα, ή δηλώνουν εισοδήματα που δεν συμβαδίζουν με τον πολυτελή βίο που διάγουν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
"Η επιστροφή στη δραχμή θα φέρει φτώχεια"
"Απλά φτώχεια", με τις ίδιες θυσίες για τον ελληνικό λαό, θα έφερνε στην Ελλάδα ενδεχόμενη έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, εξαιτίας της κρίσης, όπως υποστήριξε στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων (CEDIMES) για τη Γαλλία, Αλέν Μπιενεμέ (Alain Bienayme). «Διαφωνώ με όσους πρότειναν έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και διάλυση της ευρωζώνης. Η επιστροφή στη δραχμή θα έφερνε απλά φτώχεια και καμία διασφάλιση για το μέλλον, ενώ οι θυσίες θα παρέμεναν για τον ελληνικό λαό», σημείωσε και πρόσθεσε.
Αν διαλυόταν η ευρωζώνη, πολλές χώρες θα καλούνταν να εξοφλήσουν στο εθνικό τους νόμισμα δάνεια που έλαβαν σε ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία.
Χαρακτήρισε «πολύ σφιχτό και πιεστικό» το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για το συμμάζεμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα «περνά περισσότερο» από την ανάγκη να διαμορφωθεί καλύτερα η φορολογία, να αντιμετωπιστεί η μαύρη οικονομία και να βελτιωθεί η βιομηχανική πολιτική, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
"Σκούρα τα πράγματα" για την ΕΕ τουλάχιστον μέχρι το 2015
Ο κ. Μπιενεμέ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση τουλάχιστον μέχρι το 2015, ενώ χαρακτήρισε «αφελείς» τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που άντλησαν περίπου το 50% των τοξικών αμερικανικών ομολόγων.
«Σήμερα, 24 από τις 27 χώρες ΕΕ βρίσκονται σε κατάσταση υπέρογκου χρέους, με πρώτη την Ελλάδα. Μέχρι το 2014, η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ θα έχει φτάσει το 92% στις ΗΠΑ, το 82% στη Βρετανία και περίπου το 90% σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα θα είναι πολύ παραπάνω», πρόσθεσε.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας, ο Γάλλος οικονομολόγος σημείωσε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ασήμαντη σε σχέση με το συνολικό χρέος της ΕΕ» και συμπλήρωσε: «πρέπει να δούμε και ποια σχέση είχαν ξένες τράπεζες με το χρέος Ελλάδας και Ιρλανδίας».
Πρόσθεσε ότι, σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια λύση που πρέπει να διερευνάται, αρκεί το πρόβλημα να μη μεταφέρεται στις χώρες-δανείστριες και έχοντας πάντα κατά νου ότι «η ακύρωση του χρέους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα φήμης σε βάρος μιας χώρας».
Περί εποπτείας των εθνικών δημόσιων λογαριασμών
Ο κ. Μπιενεμέ επεσήμανε ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι παρόμοια για όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος: στην ΕΕ, είπε, έχουμε έξι χώρες -π.χ., Ελλάδα, Ισπανία, Βρετανία και Γαλλία- με συνολικό έλλειμμα 337 δισ. ευρώ και, συμμετρικά, άλλες τόσες με πλεόνασμα 303 δισ.
«Γίνεται εμφανές ότι και οι πολιτικές ανάκαμψης δεν θα είναι ίδιες. Για μια χώρα όπως η Γαλλία, η κατάσταση προσομοιάζει περισσότερο με την Ελλάδα. Χρειάζεται περισσότερη καινοτομία και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας», κατέληξε και πρόσθεσε ότι «η νέα αλληλεγγύη στην ΕΕ πρέπει τώρα να εκφράζεται σε επίπεδο εποπτείας των δημόσιων εθνικών λογαριασμών και να καλύψει και τον χώρο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων».
Η ελληνική κρίση και η έλλειψη «εργαλείων» στην ΕΕ
Την εκτίμηση ότι «η ελληνική κρίση απέδειξε πως η ΕΕ προσπάθησε να ξεπεράσει έναν αριθμό δυσκολιών, χωρίς να έχει βρει ακόμη αποτελεσματικά εργαλεία», διατύπωσε ο πρόεδρος της CEDIMES, Κλοντ Αλμπαλί (Claude Albagli). Αναφέρθηκε στις ανομοιογένειες που διέπουν τις οικονομίες των 27 κρατών-μελών (συνεπεία, σε πολλές περιπτώσεις, του γεγονότος ότι η ένταξη στην ΕΕ έγινε με γεωπολιτικά και άλλα κριτήρια και όχι οικονομικά).
«Στην Ελλάδα μέχρι το 2014 πρέπει να φτάσετε το έλλειμμα από 14% του ΑΕΠ στο 3%. Η Γαλλία μέχρι το 2013 πρέπει να το μειώσει από 8% στο 3% και είπε "δεν μπορώ"», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι αν και η κρίση στην Ελλάδα θεωρήθηκε ευθεία απειλή για το μέλλον του ευρώ, «το ενιαίο νόμισμα επιβίωσε, αλλά της Ελλάδας τής έμεινε η λιτότητα».
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου, Χρήστος Γιανναράς, υποστήριξε ότι «η χρεωκοπία στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε ένα σπάταλο κοινωνικό κράτος, αλλά σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος». Πρόσθεσε ότι η «τρόικα» ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ «δεν ενδιαφέρεται για το ποιους τρόπους θα βρουν οι διαχειριστές της ελληνικής οικονομίας για να τους εξασφαλίσουν τα δανεισμένα». Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια απειλή κατάλυσης της ελληνικής δημοκρατίας από την κομματοκρατία».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Νέες περικοπές στους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η οικονομία συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, παρά το ότι σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες θα στηθούν κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών -περικοπές δαπανών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ μέσω και του εξορθολογισμού των μισθών, απελευθέρωση των αγορών κ.λπ.- για να αποφύγει διορθωτικά νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από την Eurostat, «κλείδωσαν»:
Το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων «για έναν ακόμη χρόνο και βλέπουμε».
Η άμεση προώθηση του νέου μισθολογίου για τον εξορθολογισμό των αμοιβών στον δημόσιο τομέα. «Εγγυημένος είναι μονάχα ο βασικός μισθός», επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Το αυτό ισχύει και στις ΔΕΚΟ, ειδικά τις ζημιογόνες. Το προσωπικό θα κληθεί να αποδεχτεί μετατάξεις και νέους όρους εργασίας. «Δεν γίνεται το ωράριο των οδηγών της ΕΘΕΛ να ξεκινά με το που βγαίνουν από την πόρτα του σπιτιού τους», επισήμανε στην «Η» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστούν επιχειρησιακές συμβάσεις και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης με αμοιβές κάτω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ύφεση σώζει τον 13ο και τον 14ο μισθό, καθώς τυχόν περικοπή τους θα τίναζε στον αέρα την αγορά.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και η προώθηση ρυθμίσεων για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.
Η μετάταξη προϊόντων από το 11% ΦΠΑ στο 13% και το 23%.
Απασχόληση
Ήδη από την κυβέρνηση καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα ως συνέχεια της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και του Μνημονίου δανεισμού.
Σε πολιτικό επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αντισταθμίσει τις εντυπώσεις ανακοινώνοντας μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, πολλοί υπουργοί, όμως, προειδοποιούν πως «η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αναθέρμανση της αγοράς, αλλιώς οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες και στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο».
Στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες, ο Γ. Παπανδρέου προϊδέασε τους υπουργούς του για τη συνέχεια. «Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς, αλλά πρέπει να κερδίσουμε και κερδίζουμε μάχες κάθε μέρα», επισήμανε, και έδωσε το χρονοδιάγραμμα των (κατ’ ευχήν) εξελίξεων: «Και το 2011, και το 2012, είναι σημαντικές χρονιές. Θεωρούμε ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης, ώστε το 2012 να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και, το 2013, να δρομολογούμε εξελίξεις οριστικής πλέον εξόδου από την κρίση, αλλά και από την οικονομική εξάρτηση».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο συναγερμός δεν έχει λήξει» και δεσμεύτηκε για ακόμη μια φορά σε ό,τι αφορά στην προώθηση των μεγάλων αλλαγών. «Εκκαθαρίζουμε ακόμη σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος, τα βλέπετε κι εσείς καθημερινά στα υπουργεία, και βλέπουμε ότι ο μεγάλος ασθενής, που θα έπρεπε να είναι και ο μεγάλος σύμμαχος αυτών των αλλαγών, είναι το ίδιο το Δημόσιο», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Για σήμερα έχει καλέσει σύσκεψη των κοινωνικών φορέων, προκειμένου να ανακοινώσει πακέτο μέτρων για τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταφορά πόρων από τον κωδικό «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» στον κωδικό «διατήρηση», καθώς λόγω της ύφεσης δεν υπήρχαν αιτήσεις για προσλήψεις.
Επενδύσεις
Χθες έλαβε χώρα και η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη, υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου. Εκεί διαπιστώθηκε πως «το fast track είναι καλό και άγιο, αλλά το 99% των επενδύσεων από ελληνικές επιχειρήσεις μένει εκτός». «Ποιος θα επενδύσει στη χώρα όταν η διάσωση δεν έχει ολοκληρωθεί» αναρωτήθηκε υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη. «Καλές είναι οι μεγάλες επενδύσεις» προσέθεσε «αλλά η καθημερινότητα βγαίνει δύσκολα».
Προκύπτει, έτσι, η ανάγκη πέρα από τις κινήσεις στο εξωτερικό που κάνει ο Χ. Παμπούκης, η κυβέρνηση να δείξει αντίστοιχη φροντίδα και για το εσωτερικό, με βάση προτάσεις που έχει ετοιμάσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν ως απολύτως θετικές οι κινήσεις της Εθνικής και της Eurobank. Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης οδηγεί τις υπόλοιπες τράπεζες και κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να αποκτήσει η Εθνική μονοπώλιο πρόσβασης στη διατραπεζική, τη στιγμή που αυτές προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατώντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Τα μέτρα που προωθούνται
Πάγωμα μισθών και συντάξεων για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον.
Νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.
Μετατάξεις και αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.
Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται επιχειρησιακές συμβάσεις και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης με αμοιβές κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Αύξηση αντικειμενικών αξιών και ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.
Μετατάξεις προϊόντων σε υψηλότερο ΦΠΑ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ελληνες αγοράζουν όσο - όσο σπίτια στο Λονδίνο
Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η κτηματαγορά «βουλιάζει» λόγω έλλειψης αγοραστών, στη Βρετανία οι τιμές «απογειώνονται» επειδή οι Ελληνες αγοράζουν τοις μετρητοίς κτήρια, ειδικά στη βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, υπάρχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ελληνες και Ιταλούς αγοραστές.
Οπως επισημαίνει ο Μάιλς Σίπσαϊντ, εμπορικός διευθυντής του μεγαλύτερου δικτυακού τόπου ακινήτων στη Βρετανία, Rightmove, «οι αγοραστές με μετρητά είναι περισσότερο ο κανόνας, παρά η εξαίρεση σε πολλές περιοχές του Λονδίνου». Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι κτηματομεσίτες από τη Βρετανία αναφέρουν «απόβαση» Ελλήνων επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν ασφαλή καταφύγιο για τα μετρητά τους και αγοράζουν όσο - όσο, με το Λονδίνο να παραμένει δημοφιλές, γεγονός που κρατά στα ύψη της τιμές, κυρίως σε ακριβά ακίνητα.
Τιμές
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο οι πωλητές ακινήτων στο Λονδίνο αύξησαν το επίπεδο των τιμών που ζητούν, στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου εξαμήνου.
Στο Λονδίνο, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε κατά 5% έναντι του Σεπτεμβρίου, στις 418.778 λίρες (479.136 ευρώ). Στην υπόλοιπη Βρετανία, αυξήθηκε κατά 3,1% στις 236.849 λίρες (270.986 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η μέση τιμή ενός σπιτιού στο Λονδίνο ανερχόταν σε 269.971 στερλίνες ή 306.500 ευρώ.
Πριν από μερικούς μήνες, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέιλι Εξπρές» έκανε λόγο για ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία Ελλήνων αγοραστών ακινήτων σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου, μαζί με Ινδούς, Πακιστανούς, Κινέζους, γεγονός που ανέβαζε τις τιμές κατά 10% σε ένα μήνα. Επιχειρηματίες και εφοπλιστές είναι κατά κύριο λόγο οι αγοραστές διαμερισμάτων αξίας άνω των 2 εκατ. λιρών σε πανάκριβες περιοχές του Λονδίνου όπως στο Μέιφερ, στο Νάιτμπριτζ, στο Μάρλεμπον, στο Ρίτζεντς Παρκ, στο Τσέλσι.
Κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι πρόσφατα Ελληνας αγόρασε τρία διαμερίσματα αξίας άνω των 7 εκατ. λιρών, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει κι άλλοι με οικονομική επιφάνεια. Υπάρχουν, επίσης, ορισμένοι με αποταμιεύσεις 100-500 χιλιάδες ευρώ που αγοράζουν μερίδια από μεγάλα συγκροτήματα διαμερισμάτων και καταστημάτων και καρπώνονται τα ενοίκια αλλά και την υπεραξία.
Στο στόχαστρο των Ελλήνων ακίνητα του Λονδίνου
Στις 479 χιλιάδες ευρώ η μέση ζητούμενη τιμή για ακίνητα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, αυξημένη κατά 5%
Διαμερίσματα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ αγοράζουν οι Ελληνες
Μέιφερ, Νάιτμπριτζ, Μάρλεμπον, Ρίτζεντς Παρκ, Τσέλσι είναι οι περιοχές που προτιμούν για αγορές οι Ελληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές
Υπάρχουν Ελληνες με αποταμιεύσεις 100-500 χιλ. ευρώ που αγοράζουν μερίδια από εταιρείες - ιδιοκτήτες μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών
Υψηλή φορολογία στα ακίνητα, ειδικά τα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ και φόβος για τις αποταμιεύσεις, οι βασικοί λόγο της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΣΔΟΕ: Στο μικροσκόπιο υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται μια σειρά από υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Αυτό αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ ερευνά υποθέσεις τεσσάρων ιατρών, οι οποίοι έκαναν εισαγωγές σκευάσματος από το εξωτερικό. Όπως προκύπτει από την καταγγελία, οι συγκεκριμένοι γιατροί αγόραζαν το εν λόγω σκεύασμα έναντι 180 ευρώ και το υπερτιμολογούνσαν στη συνέχεια, διαθέτοντας το στον ΟΠΑΔ έναντι 2.943 ευρώ. Από την υπόθεση αυτή, η ζημιά για το δημόσιο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. Ευρώ.
Επιπλέον, ερευνάται υπόθεση «συνεργασίας» γιατρών με νοσοκομείο για εισαγωγές εμφυτευμάτων με ζημία 37 εκατ. ευρώ, συναλλαγές για προμήθεια βηματοδοτών που με υπερτιμολογήσεις οδήγησαν σε ζημία του ελληνικού δημοσίου 25 εκατ. ευρώ και εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ
Παράλληλα, το ΣΔΟΕ ερευνά άλλη υπόθεση εικονικών παραστατικών στον ΟΠΑΔ, από την οποία προέκυψε με ζημία 4 εκατ. Ευρώ, καθώς ασφαλισμένοι χρεώνονταν με θεραπείες χωρίς όμως να έχουν ουδέποτε υποβληθεί σε αυτές.
Τέλος, ο κ. Καπελέρης εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού δυναμικού του ΣΔΟΕ και πρότεινε η μη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες να είναι ποινικό αδίκημα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
ΣΔΟΕ: Στο μικροσκόπιο υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται μια σειρά από υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Αυτό αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ ερευνά υποθέσεις τεσσάρων ιατρών, οι οποίοι έκαναν εισαγωγές σκευάσματος από το εξωτερικό. Όπως προκύπτει από την καταγγελία, οι συγκεκριμένοι γιατροί αγόραζαν το εν λόγω σκεύασμα έναντι 180 ευρώ και το υπερτιμολογούνσαν στη συνέχεια, διαθέτοντας το στον ΟΠΑΔ έναντι 2.943 ευρώ. Από την υπόθεση αυτή, η ζημιά για το δημόσιο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. Ευρώ.
Επιπλέον, ερευνάται υπόθεση «συνεργασίας» γιατρών με νοσοκομείο για εισαγωγές εμφυτευμάτων με ζημία 37 εκατ. ευρώ, συναλλαγές για προμήθεια βηματοδοτών που με υπερτιμολογήσεις οδήγησαν σε ζημία του ελληνικού δημοσίου 25 εκατ. ευρώ και εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ
Παράλληλα, το ΣΔΟΕ ερευνά άλλη υπόθεση εικονικών παραστατικών στον ΟΠΑΔ, από την οποία προέκυψε με ζημία 4 εκατ. Ευρώ, καθώς ασφαλισμένοι χρεώνονταν με θεραπείες χωρίς όμως να έχουν ουδέποτε υποβληθεί σε αυτές.
Τέλος, ο κ. Καπελέρης εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης του ελεγκτικού δυναμικού του ΣΔΟΕ και πρότεινε η μη δικαιολόγηση του πόθεν έσχες να είναι ποινικό αδίκημα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Εξετάζουν την επιβολή ευρώ-ΦΠΑ
Θέσπιση ενός ευρωπαϊκού Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στις συναλλαγές εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), με στόχο την εξεύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της και μείωσης των εθνικών συνεισφορών των κρατών μελών.
Η ΕΕ πρότεινε τη σταδιακή υιοθέτηση «μιας ή περισσότερων πηγών πόρων, όπως για παράδειγμα μέρος των εσόδων από τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων».
Προτείνονται ακόμη ως πηγές πόρων «οι πωλήσεις ποσοστώσεων εκπομπών αερίων που συμβάλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, έσοδα που συνδέονται με τις αεροπορικές πτήσεις, ή από έναν ανεξάρτητο ευρωπαϊκό ΦΠΑ, ή από την επιβολή ενός ενεργειακού φόρου, ή ενός φόρου στις επιχειρήσεις».
Στόχος της όλης προσπάθειας είναι «η μείωση των συνεισφορών των κρατών μελών», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν επίσης ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα είναι περισσότερο ευέλικτος εάν υφίσταται εντός δεκαετούς χρηματοοικονομικού πλαισίου, με δυνατότητα αναθεώρησης ανά πενταετία.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Φθηνότερες 20% οι e-αγορές - Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές
Αγορές με «έκπτωση» που ξεπερνά ακόμα και το 20% και ειδικές προσφορές μέσω των οποίων μπορούν να αποκτήσουν χιλιάδες προϊόντα κυριολεκτικά μισοτιμής απολαμβάνουν όσοι κάνουν αγορές από e-καταστήματα.
Χρόνο με τον χρόνο, οι έλληνες eshoppers πολλαπλασιάζονται. Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο χρήστες του Ιντερνετ στη χώρα μας πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ σε ξένα και εγχώρια καταστήματα. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Βari, ο αριθμός των ελλήνων e-shopers θα εκτιναχθεί στο 1,5 εκατομμύριο μέχρι τέλους του 2011 ενώ ο τζίρος θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ.
Μάλιστα ενώ στο παρελθόν οι ηλεκτρονικές αγορές αφορούσαν ως επί το πλείστον ηλεκτρονικά, βιβλία ή ταξίδια, τώρα τα e-shops, ελληνικά και ξένα, έχουν επεκταθεί σχεδόν σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου.
Ακόμα και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το getitnow.gr, έχουν «στοκάρει» τα ψηφιακά τους ράφια με δεκάδες χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, από υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια και ηλεκτρονικές συσκευές έως ρούχα, κοσμήματα, είδη σπιτιού και αξεσουάρ περιποίησης.
Παράλληλα σε σχέση με το παρελθόν έχει βελτιωθεί πολύ και ο τρόπος παρουσίασης των προϊόντων. Ενώ μέχρι πρότινος το καλύτερο που έβλεπε ο πελάτης ήταν μια απλή εικόνα, τώρα υπάρχουν τρισδιάστατες απεικονίσεις, βίντεο, ακόμα και σχόλια άλλων χρηστών για το κάθε είδος.
Ετσι, με «όπλο» τις χαμηλές τιμές, τη γρήγορη εξυπηρέτηση και τη μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι ψηφιακές αγορές ανατρέπουν τα δεδομένα στο λιανεμπόριο, «κλέβοντας» τζίρο από τα παραδοσιακά καταστήματα.
Παράλληλα, ορισμένες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις, όπως το getitnow. gr και το e-shop. gr έχουν αναπτύξει ένα «υβριδικό» μοντέλο, στο οποίο οι αγορές γίνονται μεν ηλεκτρονικά, υπάρχουν όμως και φυσικά καταστήματα από τα οποία οι πελάτες μπορούν να παραλάβουν το προϊόν που αγόρασαν. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τον φόβο της πραγματοποίησης αγοράς με πιστωτική κάρτα ή της παραλαβής από το ταχυδρομείο ή με courier.
Επιπλέον τα μεγαλύτερα e-shops ακολουθούν πλέον πρακτικές marketing που στο παρελθόν αξιοποιούσαν μονάχα τα «παραδοσιακά» καταστήματα. Καινοτομίες όπως «η προσφορά της ημέρας», ειδικές εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, ακόμα και ειδικά newsletter, μέσω των οποίων ειδοποιούν τους πιστούς πελάτες τους για ειδικές προσφορές που δεν είναι προσβάσιμες στους υπόλοιπους επισκέπτες του ηλεκτρονικού καταστήματος.
Στο «παιχνίδι» και οι εταιρείες
Πέρα όμως από τα εξειδικευμένα e-καταστήματα, στο «παιχνίδι» των ηλεκτρονικών πωλήσεων μπαίνουν και οι ίδιες οι εταιρείες. Βλέποντας ότι αρκετοί είναι οι πελάτες τους που επιλέγουν τις ψηφιακές αγορές, οι επιχειρήσεις σπεύδουν να αναπτύξουν τα δικά τους, εξειδικευμένα καταστήματα, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές και σημαντικές ευκαιρίες στους e-πελάτες.
Ήδη, αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του εξωτερικού διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω των ιστοσελίδων τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να δουν στην οθόνη του υπολογιστή τους όλο τον κατάλογο των προϊόντων της εταιρείας, να πάρουν πληροφορίες για κάθε προϊόν ξεχωριστά καιαν το επιθυμούν- να ψωνίσουν χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με απλές κινήσεις, με τα προϊόντα να είναι ταξινομημένα σε καταλόγους ανάλογα με το είδος ή την αξία τους, ενώ καθένα από αυτά συνοδεύεται από φωτογραφία, βίντεο, τρισδιάστατες απεικονίσεις ή και σχόλια.
Μάλιστα όλο και περισσότερες εταιρείες στέλνουν τα προϊόντα τους και στην Ελλάδα, τιμολογώντας τα μάλιστα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε ο πελάτης να μην κινδυνεύει από υπέρογκες χρεώσεις στο τελωνείο.
Στροφή στις e-υπηρεσίες
Στις αγορές μέσω Ιντερνετ στρέφονται και οι καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν φθηνότερα αρκετές υπηρεσίες. Με δεδομένο μάλιστα πως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν επιβαρύνσεις από μεταφορικά ή δασμούς, τα οφέλη για τον «ηλεκτρονικό» καταναλωτή είναι πολύ υψηλότερα. Το τελευταίο διάστημα, πολλές εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών επιτρέπουν στους πελάτες τους να «κατεβάσουν» νόμιμα το λογισμικό στον υπολογιστή και την παιχνιδομηχανή τους και μάλιστα με σημαντική έκπτωση.
Αντίστοιχα, εταιρείες λογισμικού δίνουν τα προϊόντα τους (όπως π.χ. Αntivirus) μέσω Ιντερνετ σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα φυσικά καταστήματα.
Σημαντικές «εκπτώσεις» απολαμβάνουν επίσης όσοι κάνουν κλήσεις προς κινητά και σταθερά τηλέφωνα μέσω υπολογιστή, ενώ ιδιαίτερα ανθηρή είναι η βιομηχανία εφαρμογών (applications) για κινητά τηλέφωνα, οι οποίες διατίθενται από εξειδικευμένα ηλεκτρονικά καταστήματα (π.χ. το iΤunes της Αpple ή στο Οvi Store της Νokia).
Πώς εξασφαλίζουν τις χαμηλές τιμές
Αν και οι χονδρικές τιμές αγοράς των προϊόντων είναι κατά κανόνα οι ίδιες και στα φυσικά και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα δεύτερα καταφέρνουν να πωλούν αρκετά φθηνότερα. Η απουσία υπέρογκων ενοικίων, εξόδων μισθοδοσίας και άλλων επιβαρύνσεων επιτρέπει στα ηλεκτρονικά καταστήματα να συμπιέζουν τις τιμές τους και να εμφανίζονται κατά 15%- και πλέον- φθηνότερα έναντι των παραδοσιακών ανταγωνιστών τους. Με δεδομένο ότι οι έρευνες αγοράς δείχνουν πως το πρώτο κριτήριο επιλογής προϊόντων είναι η τιμή, τα ηλεκτρονικά καταστήματα φαίνεται να έχουν ισχυρό πλεονέκτημα. Παράλληλα, καθώς οι πωλήσεις τους αυξάνονται μπορούν να παραγγέλνουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων και έτσι να εξασφαλίζουν ακόμη χαμηλότερα τιμολόγια.
Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές
Το θέμα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών ήταν ο βασικός λόγος ο οποίος απέτρεπε τους καταναλωτές από τις e-αγορές και αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη των διαδικτυακών καταστημάτων. Ομως οι αγορές μέσω Ιντερνετ θεωρούνται πλέον ασφαλείς υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν κάποιες βασικές προφυλάξεις.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί του χώρου προτείνουν οι αγορές να πραγματοποιούνται από «επώνυμα» ηλεκτρονικά καταστήματα, ακόμα και αν αυτά είναι κατά τι πιο ακριβά από τις χαμηλότερες προσφορές του Διαδικτύου.
Ως προς τη χρήση στοιχείων της πιστωτικής κάρτας, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στη δημοσιοποίηση του αριθμού- και σίγουρα δεν πρέπει να αποκαλύπτουν τον αριθμό αυτόν ως απάντηση σε «ύποπτα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται υπερβολικές προσφορές και εκπτώσεις.
Για όσους, πάλι, θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο τυχόν υπερχρέωσης, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ήδη πιστωτικές κάρτες με προπληρωμένο υπόλοιπο. Οσοι τις χρησιμοποιούν, αποφεύγουν τον κίνδυνο να χρεωθούν για αγορές που δεν έχουν κάνει, μια και μπορούν να καθορίσουν το υπόλοιπο της κάρτας τους ανάλογα με τις ανάγκες τους και να τη «φορτώσουν» με μετρητά όταν θελήσουν να πραγματοποιήσουν νέες αγορές.
Προσοχή στην εγγύηση και τη μεταφορά
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι κάνουν e-αγορές με την εγγύηση των προϊόντων αλλά και την κατάσταση στην οποία τα παραλαμβάνουν μετά τη μεταφορά. Συγκεκριμένα, ειδικά στις ηλεκτρονικές συσκευές, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να προσέξουν τον χρόνο της εγγύησης (πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο χρόνια), αλλά και το αν αυτή έρχεται από την επίσημη αντιπροσωπεία ή από το ηλεκτρονικό κατάστημα.
Αντίστοιχα, ειδικά στις αγορές ρούχων ή άλλων ευπαθών αντικειμένων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο πελάτης να εξετάσει αν το προϊόν του έφτασε σε άριστη κατάσταση, αλλά και τους όρους που θέτει το ηλεκτρονικό κατάστημα στην περίπτωση επιστροφής. Να εξασφαλίσει ουσιαστικά δηλαδή ότι, αν παραλάβει προϊόντα ελαττωματικά ή σε λάθος μέγεθος, μπορεί να τα επιστρέψει άμεσα και χωρίς κόστος ή εναλλακτικά να αποζημιωθεί για την αγορά τους.
Πώς γίνονται οι ηλεκτρονικές αγορές
1 Ο καταναλωτής επισκέπτεται την ιστοσελίδα της εταιρείας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος και επιλέγει τα προϊόντα που επιθυμεί συγκρίνοντας τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο.
2 Αφού επιλέξει, συγκεντρώνει την παραγγελία του σε ένα «καλάθι αγορών», με τα μεταφορικά και τους φόρους να υπολογίζονται αυτόματα από το κατάστημα. Στο στάδιο αυτό ο αγοραστής επιλέγει και τον τρόπο μεταφοράς και ενημερώνεται για τις σχετικές χρεώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεγάλες αγορές- άνω των 50 ευρώ- τα περισσότερα ελληνικά eshops δεν χρεώνουν μεταφορικά. 3 Η πληρωμή της παραγγελίας πραγματοποιείται με διάφορες μεθόδους (πιστωτική κάρτα, ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων, τραπεζική ή ταχυδρομική επιταγή), όμως στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται «πλαστικό χρήμα».
4 Τέλος, η παραγγελία φθάνει στη διεύθυνση που έχει ορίσει ο αγοραστής και η αγορά ολοκληρώνεται.
Εναλλακτικά, ο πελάτης μπορεί να αποκτήσει το προϊόν από τον φυσικό χώρο του ηλεκτρονικού καταστήματος.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τεστ τιμών στους λογαριασμούς των κινητών τηλεφώνων - Πώς να διαλέξετε πρόγραμμα
Πώς να διαλέξετε πρόγραμμα -  Οι τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» του ανταγωνισμού έχουν διαμορφώσει κοινή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και υπηρεσιών
Η επιλογή ενός συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας ήταν πάντα μια διαδικασία που θύμιζε «σπαζοκεφαλιά». Ο λόγος είναι απλός και αφορά τη δυσκολία του χρήστη να συγκρίνει τα «πακέτα» που προσφέρουν οι τρεις πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με κριτήριο την αναλογία τιμή προς προσφερόμενες υπηρεσίες. Δηλαδή, τι παραπάνω ή τι λιγότερο έπαιρνε από κάποια εταιρεία, με βάση το σταθερό χρηματικό ποσό που σκόπευε να ξοδέψει κάθε μήνα; Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» του ανταγωνισμού εδώ και μερικούς μήνες, με τη μορφή προσφορών νέων οικονομικών πακέτων με απεριόριστες κλήσεις και SΜS προς συνδρομητές του ιδίου δικτύου, έχουν διαμορφώσει μια κατά κάποιον τρόπο κοινή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και υπηρεσιών.
Και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρέχουν πλέον στους συνδρομητές συμβολαίου απεριόριστο χρόνο ομιλίας και αποστολής SΜS προς το ίδιο δίκτυο, ενώ παράλληλα η «ψαλίδα» των μηνιαίων χρεώσεων που αντιστοιχούν στα προγράμματα έχει πλέον κλείσει και το «παιχνίδι» παίζεται στα... «σημεία». Δηλαδή, το κάτι παραπάνω που μπορεί να κερδίσει ο χρήστης είτε με τη μορφή επιδότησης για συσκευή, είτε με μορφή δωρεάν SΜS και προς άλλα δίκτυα κτλ.
Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όταν αναφέρονται στον όρο «απεριόριστα» ή «unlimited» δεν εννοούν... στο άπειρο, αλλά εφαρμόζουν την πολιτική ορθής χρήσης, η οποία σημαίνει ως 1.500 λεπτά ή 1.500 SΜS προς συνδρομητές του ιδίου δικτύου. Αριθμός βέβαια καθόλου ευκαταφρόνητος, καθώς αντιστοιχεί σε 25 ώρες ομιλίας μηνιαίως ή 50 λεπτά ημερησίως. Αντίστοιχα, τα 1.500 SΜS αντιστοιχούν σε 50 SΜS ημερησίως.
Όπως προαναφέρθηκε, η παροχή αυτή είναι κοινή για τους συνδρομητές συμβολαίου όλων των εταιρειών, οπότε η σύγκριση πλέον οδηγεί προς την τιμή του πακέτου και τις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Δωρεάν
Ενα άλλο σημείο που χρήζει διευκρίνισης είναι και αυτό της σχέσης τιμής πακέτου προς δωρεάν ώρες ομιλίας. Και στα τρία δίκτυα είναι δεδομένο ότι όσο αυξάνονται τα δωρεάν λεπτά ομιλίας και συνεπώς το μηνιαίο κόστος του πακέτου, τόσο ο χρόνος ομιλίας έρχεται πιο φθηνά.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Cosmote τα 270 λεπτά δωρεάν ομιλίας προς άλλα δίκτυα κοστίζουν 46,51 ευρώ σε σχέση με 103,36 ευρώ που κοστίζουν τα 700 λεπτά. Δηλαδή, με βάση την παραπάνω αναλογία το λεπτό ομιλίας στο «ακριβότερο» πακέτο είναι φθηνότερο κατά 2,5 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της Vodafone, όπου τα 51,68 ευρώ αντιστοιχούν σε 300 λεπτά ομιλίας προς άλλα δίκτυα και τα 103,36 ευρώ σε 700 λεπτά. Και στην περίπτωση αυτή η χρέωση ανά λεπτό του «ακριβού» πακέτου είναι η ίδια, δηλαδή κατά 2,5 λεπτά φθηνότερη. Στην περίπτωση της Wind, αν και τα «πακέτα» ομιλίας είναι διαφοροποιημένα παρατηρείται η ίδια λογική επιβράβευσης των... πολυλογάδων, καθώς τα 46,52 ευρώ αντιστοιχούν σε 250 λεπτά ομιλίας, ενώ τα 93,02 ευρώ σε 600 λεπτά ομιλίας, δηλαδή το λεπτό ομιλίας στο «ακριβό» πακέτο είναι κατά 3,1 λεπτά φθηνότερο.
Βέβαια οι υποψήφιοι αγοραστές «πακέτου» θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι από τον Μάιο η ελάχιστη χρέωση για μια κλήση δεν θα είναι πλέον 30 δευτερόλεπτα, αλλά 45. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κλήσεις κάτω του μισού λεπτού ο συνδρομητής «χάνει» επιπλέον 15 δευτερόλεπτα από τον συνολικό χρόνο ομιλίας του. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι κάποιος χρήστης κάνει περίπου 4 ως 5 πολύ σύντομες κλήσεις μέσα στην ημέρα, για κάποιες γρήγορες συνεννοήσεις, τότε χάνει περίπου ένα λεπτό από τον συνολικό χρόνο ομιλίας του. Αν αυτό γίνεται κάθε μέρα, μπορεί να «χάσει» ως και 30 λεπτά «αερόχρονου». Συνεπώς δεν πρέπει κάποιος να γίνεται «τσιγκούνης» στην ομιλία του αλλά να μη διστάζει να φθάσει το λεπτό, ώστε να αξιοποιεί τον χρόνο ομιλίας του και να μην τον χάνει.
Συγκρίσεις
Φθάνοντας στη σύγκριση των πακέτων θα πρέπει να χωρίσουμε τους χρήστες ή τους υποψήφιους χρήστες σε τρεις βασικές κατηγορίες. Σε αυτούς που θέλουν το κινητό τους τηλέφωνο για να μιλούν από καθόλου ως ελάχιστα, να δέχονται κλήσεις και να μη θέλουν να μπουν στη διαδικασία της ανανέωσης χρόνου του καρτοκινητού. Φυσικά για τους χρήστες αυτούς υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως το καρτοσυμβόλαιο της Cosmote ή το Καρτοπρόγραμμα της Vodafone και η Καρτοσύνδεση της Wind. Ομως θα αναφερθούμε σε αυτούς που προτιμούν τη λύση του συμβολαίου. Η δεύτερη κατηγορία αφορά αυτούς που μιλούν 2 ως 3 ώρες μηνιαίως και η τρίτη κατηγορία αφορά την περίπτωση των «ακριβών» πακέτων με χρόνο ομιλίας από 1.000 λεπτά και πάνω. Η κατηγορία του προγράμματος αυτού αποτελούσε και αποτελεί ένα σημαντικό target group, καθώς πρόκειται για πελάτες με κάποια οικονομική άνεση που αφήνουν αρκετά χρήματα στις εταιρείες, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι και οι άλλες κατηγορίες χρηστών δεν ενδιαφέρουν τους marketeers των εταιρειών, ειδικά σε μια περίοδο που τα μερίδια αγοράς παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.
Πακέτα «flat»
Ξεκινώντας με την κατηγορία «flat» θα δούμε ότι οι Cosmote και Vodafone ακολουθούν μια κοινή στρατηγική, καθώς και οι δύο, με 15,5 ευρώ, προσφέρουν ένα «πακέτο» με 1.500 λεπτά δωρεάν ομιλίας και 1.500 SΜS προς το ίδιο δίκτυο. Η Cosmote διαφοροποιείται λίγο, καθώς προσφέρει στο συγκεκριμένο πακέτο 100 SΜS δωρεάν προς άλλα δίκτυα. Αν ληφθεί υπόψη ότι το SΜS κοστίζει 12 λεπτά και ότι σε οριακή περίπτωση ο χρήστης θα εξαντλήσει αυτή την προσφορά, τότε συζητάμε για μια επιπλέον υπηρεσία που μπορεί να εξοικονομήσει ως 12 ευρώ μηνιαίως. Το αντίστοιχο πακέτο της Wind στην προκειμένη περίπτωση το Wind ΧS με 20,68 ευρώ μηνιαίως και παρέχει, ακόμη, δωρεάν, 20 λεπτά ομιλίας, 20 SΜS, 20 ΜΜS και 20 λεπτά βιντεοκλήσεων προς όλα τα δίκτυα.
Στην κατηγορία των 2 ως 3 ωρών ομιλίας τον μήνα ο ανταγωνισμός μεταξύ Cosmote και Vodafone διαφοροποιείται λίγο περισσότερο, ενώ η Wind ακολουθεί παρόμοια πολιτική. Ετσι, με μηνιαίο κόστος 36,18 ευρώ η Cosmote προσφέρει 1.500 λεπτά ομιλίας προς το ίδιο δίκτυο και 120 ευρώ προς τα υπόλοιπα δίκτυα. Ακόμη προσφέρει 1.500 δωρεάν SΜS προς το ίδιο δίκτυο και 120 προς άλλα δίκτυα. Η Vodafone με το ίδιο ακριβώς κόστος, 36,17 ευρώ, δίνει περισσότερο βάρος στην ομιλία, καθώς προσφέρει 1.500 λεπτά δωρεάν ομιλίας και 1.500 SΜS προς το ίδιο δίκτυο και 150 λεπτά ομιλίας προς τα λοιπά δίκτυα. Η Wind με 31,01 ευρώ προσφέρει 1.500 δωρεάν λεπτά ομιλίας και SΜS προς το ίδιο δίκτυο, 100 λεπτά ομιλίας προς τα υπόλοιπα δίκτυα, 100 δωρεάν SΜS, 100 δωρεάν ΜΜS και 100 λεπτά δωρεάν βιντεοκλήσεων προς όλα τα δίκτυα.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Μειώσεις σοκ στις αποδοχές
Με τον φάκελο μισθοί στο Δημόσιο ανά χείρας θα προσέλθει η τρόικα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση στις 15 Νοεμβρίου για την οριστικοποίηση των μέτρων του προϋπολογισμού του 2011, θέτοντας θέμα νέων περικοπών στις αμοιβές των εργαζομένων.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για μειώσεις αποδοχών μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στον στενό δημόσιο τομέα και της κατάργησης των γενικών κανονισμών προσωπικού στις ΔΕΚΟ.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπές των επιδομάτων και των έκτακτων αμοιβών σε κατηγορίες εργαζομένων που με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες οι αποδοχές τους ξεπερνούν κατά πολύ το μέσον όρο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι βασικοί μισθοί δεν θα πειραχτούν, διαβεβαιώνουν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά τα ρετιρέ θα πάψουν να ισχύουν και θα εξομοιωθούν με τους υπολοίπους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω των δραστικών περικοπών στο περιφερειακό κομμάτι των αποδοχών που αφορούν ειδικά και κλαδικά επιδόματα και επιλεκτικές παροχές που έχουν δοθεί ακόμη και κάτω από το τραπέζι, κυρίως σε εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.
Στα πρότυπα του ΟΣΕ
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ψαλίδισμα 10% στα επιδόματα και στις έκτακτες αμοιβές στο στενό δημόσιο τομέα και 30% στις ΔΕΚΟ. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπές με όχημα την κατάργηση του γενικού κανονισμού προσωπικού και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων εργασίας στα πρότυπα του ΟΣΕ.
Η ενσωμάτωση των ελλειμμάτων και των χρεών των ΔΕΚΟ στον προϋπολογισμό επιταχύνει και βαθαίνει τις αλλαγές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς, καθώς επιβαρύνει κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και κατά 10 μονάδες το δημόσιο χρέος.
Στεγάζουν... υψηλόμισθους
Στο στόχαστρο επτά υπουργεία
Με βάση τα στοιχεία για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών που επεξεργάστηκαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και δόθηκαν στην ΑΔΕΔΥ, εν όψει του διαλόγου για το νέο μισθολόγιο, στο στόχαστρο των περικοπών μπαίνει μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων σε υπουργεία που έχουν μέχρι και διπλάσιες αποδοχές σε σχέση με τους υπολοίπους, λόγω υψηλών επιδομάτων και έκτακτων παροχών.
Στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας για νεοεισερχόμενους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση βρίσκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και ακολουθούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.
Μάλιστα, σε σχετικό πίνακα γίνεται σύγκριση των μηνιαίων αποδοχών μεταξύ υπουργείων για έναν υπάλληλο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια υπηρεσίας, από την οποία προκύπτει ότι αν εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών έχει αποδοχές 3.194 ευρώ, αν εργάζεται στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι αποδοχές του φτάνουν τα 2.108 ευρώ, ενώ στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνει μηνιαίως 1.726 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Από 20/10 η αποστολή των εκκαθαριστικών της περαίωσης
Από την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου ξεκινάει η έκδοση και αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης σε 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι φορολογούμενοι έχουν διορία να αποδεχθούν το εκκαθαριστικό και να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι τις 18 Νοεμβρίου προκαταβάλλοντας το 20% του φόρου της περαίωσης.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθορίζονται τα εξής:
1. Το Εκκαθαριστικό Σημείωμα της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3888/2010 περιέχει για κάθε μία ανέλεγκτη υπόθεση τα εξής στοιχεία:
α.Την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του επιτηδευματία Δ.Ο.Υ. κατά την ημερομηνία έκδοσης του Εκκαθαριστικού Σημειώματος .
β.Την αρμόδια για κάθε οικονομικό έτος Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του επιτηδευματία και τον κωδικό αυτής.
γ.Τα ανέλεγκτα οικονομικά έτη.
δ.Τη νομική μορφή του επιτηδευματία και την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ.
ε.Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα.
στ.Την τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή την παράβαση του Κ.Β.Σ. ή το δελτίο πληροφοριών ή τα λοιπά επιβαρυντικά στοιχεία ή έγγραφα, κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 2 του ν. 3888/2010.
ζ. Το συντελεστή του φόρου περαίωσης.
η.Το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονομικό έτος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ανωτέρω νόμου.
θ.Το ποσό του Φ.Π.Α. που προκύπτει κατά έτος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του ίδιου νόμου.
ι. Το σύνολο της οφειλής κατά οικονομικό έτος, το κατά οικονομικό έτος προοδευτικό άθροισμά της, καθώς και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη.
ια.Το είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της συνολικής οφειλής κατά την προηγούμενη περίπτωση ι', το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσια(500) ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι κατώτερο από το ποσό αυτό.
2. Το κατά τα ανωτέρω Εκκαθαριστικό Σημείωμα εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα δεδομένα που είναι καταχωρημένα στα κεντρικά υπολογιστικά συστήματά της κατά την 13.10.2010 και αποστέλλεται ταχυδρομικά στον επιτηδευματία, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική ενημέρωση και των Δ.Ο.Υ. των περιπτώσεων α΄ και β΄ της προηγούμενης παραγράφου.
3. Ημερομηνία έναρξης έκδοσης των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων ορίζεται η 20.10.2010.
4. Καταληκτική ημερομηνία αποδοχής του Εκκαθαριστικού Σημειώματος από τον επιτηδευματία, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του ν. 3888/2010, ορίζεται η 18.11.2010. Ειδικά για τις περιπτώσεις της παραγράφου 7 της παρούσας καταληκτική ημερομηνία αποδοχής του Εκκαθαριστικού Σημειώματος  κατά τις ανωτέρω διατάξεις ορίζεται η 29.11.2010.
5. Σε περίπτωση μη αποδοχής του Εκκαθαριστικού Σημειώματος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο η οικεία υπόθεση υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επιφυλλασσομένων των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 17 του ν. 3296/2004, όπως η παράγραφος αυτή ίσχυε πριν αναριθμηθεί και αντικατασταθεί με τις διατάξεις του άρθρου 79 του ν. 3842/2010.
6. Επί επιτηδευματιών οι οποίοι επιλέγουν να περαιώσουν τις υπαγόμενες υποθέσεις τους για ορισμένα μόνο από τα οικονομικά έτη που αναγράφονται στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα, με τους όρους και τους περιορισμούς των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 5 του ν. 3888/2010, ως συνολική οφειλή για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του ν.3888/2010 και την αποδοχή του Εκκαθαριστικού Σημειώματος κατά τις διατάξεις αυτές, λαμβάνεται το αναγραφόμενο στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα προοδευτικό άθροισμα του συνόλου της οφειλής που προκύπτει μέχρι και το τελευταίο οικονομικό έτος που επιλέγει να περαιώσει ο επιτηδευματίας. Οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 ως προς την καταληκτική ημερομηνία αποδοχής έχουν εφαρμογή και εν προκειμένω.
7. Σε περίπτωση ύπαρξης προφανών σφαλμάτων εκδοθέντος Εκκαθαριστικού Σημειώματος, ο επιτηδευματίας προσέρχεται στην αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ. της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1, όπου γίνεται οίκοθεν άμεση διόρθωσή του, βάσει του υφιστάμενου φακέλου της υπόθεσης. Στη συνέχεια, από την προαναφερόμενη Δ.Ο.Υ. επανεκδίδεται τροποποιημένο το Εκκαθαριστικό Σημείωμα εις διπλούν και ένα αντίγραφο αυτού παραδίδεται στον επιτηδευματία, ο οποίος, εφόσον  επιθυμεί, προβαίνει στην αποδοχή του εντός της προθεσμίας του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4. Επί του σώματος του άλλου αντιγράφου το οποίο παραμένει στον οικείο φάκελο της ως άνω Δ.Ο.Υ. συντάσσεται και υπογράφεται αρμοδίως αιτιολογημένη πράξη στην οποία αναφέρονται οι λόγοι της διόρθωσης. Εάν για τη διόρθωση του Εκκαθαριστικού Σημειώματος απαιτείται η παροχή στοιχείων από άλλες Δ.Ο.Υ. ή Υπηρεσίες, αποστέλλονται από αυτές άμεσα  με τηλεομοιοτυπία (FAX) στην ως άνω αναφερόμενη αρμόδια για τη διόρθωση Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία εκείνα από τους οικείους φακέλους τους τα οποία είναι απαραίτητα για τη διόρθωση του Σημειώματος αυτού.
8. Ειδικά στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, η καταβολή του ποσού που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του ν.3888/2010 για την αποδοχή του Εκκαθαριστικού Σημειώματος κατά τις διατάξεις αυτές  πραγματοποιείται στη Δ.Ο.Υ. η οποία προέβη στη σχετική διόρθωση. Στις περιπτώσεις αυτές, το σύνολο της προκύπτουσας οφειλής που αφορά τα οικονομικά έτη για τα οποία το Εκκαθαριστικό Σημείωμα γίνεται αποδεκτό βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της ανωτέρω Δ.Ο.Υ. στο όνομα του υπόχρεου με τη σύνταξη σχετικών χρηματικών καταλόγων κατά τις κείμενες διατάξεις, τα υπόλοιπα δε προς καταβολή ποσά φόρου εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας καταβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν.3888/2010.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Περαίωση: Οι τελευταίες αλλαγές και οι προθεσμίες
Προθεσμία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 1 εκατομμύριο επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες για να αποδεχθούν την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας 2000-2009.
Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης θα «φύγουν» από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.
Με την αποδοχή του εκκαθαριστικού σημειώματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προκαταβάλουν το 20% του φόρου της περαίωσης. Όσοι δεν το πράξουν και «γυρίσουν την πλάτη» στη νέα ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο της Εφορίας.
Με δυο αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προθεσμίες υπαγωγής στη περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας 2000-2009,  από την οποία το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εισπράξει περίπου 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αναλυτικά:
Επιτηδευματίες που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα  της περαίωσης  θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία τους.  Η εφορία θα διορθώνει άμεσα το εκκαθαριστικό και στην συνέχεια θα επανεκδίδει τροποποιημένο εκκαθαριστικό σημείωμα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Νοεμβρίου να αποδεχθούν το τροποποιημένο εκκαθαριστικό σημείωμα και να υπαχθούν στη ρύθμιση προκαταβάλλοντας στην εφορία και όχι στην τράπεζα το 20% του ποσού της συνολικής οφειλής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι μικρότερο από το ποσό αυτό.
Εκκρεμείς ελεγμένες υποθέσεις περαιώνονται με αίτηση του φορολογούμενου που θα υποβληθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου στην ελεγκτική αρχή (εφορία ή ελεγκτικό κέντρο). Αίτηση μπορεί να υποβληθεί για οποιαδήποτε εκκρεμή καταλογιστική πράξη επιθυμεί ο επιτηδευματίας, ανεξαρτήτως φορολογικού αντικειμένου και διαχειριστικής περιόδου που αυτή αφορά. Στην αίτηση αναφέρεται η συγκεκριμένη καταλογιστική πράξη για την οποία ζητείται η περαίωση, προκειμένου δε για πράξεις περισσότερες της μίας που εκδόθηκαν από την ίδια ελεγκτική αρχή αναγράφονται στην ίδια αίτηση όλες οι πράξεις για τις οποίες ενδιαφέρεται ο επιτηδευματίας. Εφόσον πρόκειται για υπαγόμενες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μαζί με την αίτηση προσκομίζεται και βεβαίωση του δικαστηρίου από την οποία προκύπτει ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη συζητηθεί, καθώς και η ημερομηνία συζήτησης εφόσον αυτή έχει ορισθεί. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της βεβαίωσης μαζί με την αίτηση,  υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του  με την οποία δηλώνεται ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη συζητηθεί και ότι η βεβαίωση θα προσκομισθεί άμεσα με την έκδοσή της.
Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου η προθεσμία συμβιβασμού για τις εκκρεμείς  ελεγμένες υποθέσεις.
Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου υποβάλλεται στην εφορία το ειδικό σημείωμα λήψης ή έκδοσης εικονικών ή μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων. Στην ειδική ρύθμιση υπάγονται όσοι έχουν λάβει μη νόμιμα φορολογικά στοιχεία ή έχουν  εκδώσει εικονικά τιμολόγια (εξαιρούνται οι εκδότες πλαστών τιμολογίων) και δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιβολής προστίμου ούτε βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2010. Στο ειδικό σημείωμα δηλώνεται ο  αριθμός των τιμολογίων,  ημερομηνία έκδοσης και η αξία καθενός από αυτά καθώς και η συνολική αξία. Επί της συνολικής αξίας, προ ΦΠΑ, υπολογίζεται φόρος εισοδήματος 55% αν πρόκειται για Α.Ε. ή ΕΠΕ και 40% σε κάθε άλλη περίπτωση. Με την υποβολή του σημειώματος καταβάλλεται το 20% του φόρου και το υπόλοιπο βεβαιώνεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις η καθεμία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 500 ευρώ.
Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου η προθεσμία αποδοχής τροποποιημένου από την εφορία εκκαθαριστικού σημειώματος  ειδικά για προσωρινά φύλλα ελέγχου, εκκρεμείς προσωρινές καταλογιστικές πράξεις ή εκκρεμή πρόστιμα.
Το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν από τη ΓΓΠΣ οι επιτηδευματίες περιέχει για κάθε μία ανέλεγκτη υπόθεση τα εξής στοιχεία:
-         Την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του επιτηδευματία Δ.Ο.Υ. κατά την ημερομηνία έκδοσης του Εκκαθαριστικού Σημειώματος.
-         Την αρμόδια για κάθε οικονομικό έτος Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του επιτηδευματία και τον κωδικό αυτής.
-         Τα ανέλεγκτα οικονομικά έτη.
-         Τη νομική μορφή του επιτηδευματία και την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ.
-         Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα.
-         Την τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή την παράβαση του Κ.Β.Σ. ή το δελτίο πληροφοριών ή τα λοιπά επιβαρυντικά στοιχεία ή έγγραφα.
-          Το συντελεστή του φόρου περαίωσης.
-         Το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονομικό έτος.
-         Το ποσό του Φ.Π.Α. που προκύπτει κατά έτος.
-         Το σύνολο της οφειλής κατά οικονομικό έτος, το κατά οικονομικό έτος προοδευτικό άθροισμά της, καθώς και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη.
-         Το 20% του ποσού της συνολικής οφειλής το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι κατώτερο από το ποσό αυτό.
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα  αποστέλλεται ταχυδρομικά στον επιτηδευματία, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική ενημέρωση και των Δ.Ο.Υ.
Σε περίπτωση μη αποδοχής του Εκκαθαριστικού Σημειώματος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία  οι  υποθέσεις υπόκεινται σε έλεγχο.
Για επιτηδευματίες που επιλέγουν να περαιώσουν τις υπαγόμενες υποθέσεις τους για ορισμένα μόνο από τα οικονομικά έτη που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα, ως συνολική οφειλή και την αποδοχή του εκκαθαριστικού σημειώματος, λαμβάνεται το αναγραφόμενο στο εκκαθαριστικό  προοδευτικό άθροισμα του συνόλου της οφειλής που προκύπτει μέχρι και το τελευταίο οικονομικό έτος που επιλέγει να περαιώσει ο επιτηδευματίας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΟΔΗΓΟΣ  - Πώς θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2010
Οι σημαντικότερες μεταβολές του νόμου για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποβλέπουν στη δικαιότερη κατανομή των βαρών και στον περιορισμό της φοροαποφυγής
Δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών η ερμηνευτική εγκύκλιος του Ν. 3842/2010 με τον οποίο έγιναν σαρωτικές αλλαγές σε όλο το εύρος της φορολογίας και ειδικότερα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Με την εγκύκλιο αυτή ερμηνεύονται οι διατάξεις του πιο πάνω νόμου που αφορούν τη νέα φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιλεκτικά ορισμένες διατάξεις του νόμου αυτού που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.
Είναι γεγονός ότι με τον Ν. 3842/2010 έγιναν ουσιαστικές μεταβολές στη φορολογία, οι οποίες αποβλέπουν στη δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους και στον περιορισμό της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής. Οι σημαντικότερες μεταβολές του νόμου αυτού είναι οι ακόλουθες:
Θεσπίστηκε ενιαία τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
Καθιερώθηκε ειδική μεθοδολογία για τη χρήση του αφορολόγητου ποσού.
Αυξήθηκαν τα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά. Καθιερώθηκε νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος με βάση τις δαπάνες διαβίωσης.
Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση ορισμένων εισοδημάτων. Καθιερώθηκε ο λογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών όλων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Θεσπίστηκε νέος τρόπος φορολογίας των καθαρών κερδών των ανωνύμων εταιρειών.
Φορολογήθηκαν οι συναλλαγές με τις εξωχώριες εταιρείες.
Καθιερώθηκε σύστημα των προς έλεγχο υποθέσεων, το οποίο βασίζεται στην ανάλυση κινδύνου.
Ας δούμε με βάση τις νέες διατάξεις πώς θα φορολογηθούν τα πραγματικά εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος.
Η νέα κλίμακα φόρου
Όπως προαναφέρθηκε, τα πάσης φύσεως εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος θα φορολογηθούν με νέα τιμαριθμοποιημένη κλίμακα φόρου, η οποία θα εφαρμοστεί για όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με την κλίμακα αυτή, η οποία έχει εννέα κλιμάκια φορολογούμενου εισοδήματος έναντι τεσσάρων κλιμακίων που είχε η καταργηθείσα κλίμακα και υπερβάλλοντα συντελεστή φορολογίας 45% έναντι 40% που είχε η παλαιά κλίμακα.
Το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ το έχουν όλοι οι φορολογούμενοι. Η χορήγηση όμως του αφορολόγητου αυτού ποσού συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος. Αυτή η νέα ρύθμιση αποτελεί ουσιαστική ιδιαιτερότητα των νέων μεταβολών και θεσπίστηκε για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.
Στον νόμο ορίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Ποιες δαπάνες είναι αυτές δεν αναφέρεται στον νόμο. Στον νόμο αναφέρεται ποιες δαπάνες δεν λαμβάνονται υπόψη. Έτσι ορίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη:
Οι δαπάνες οι οποίες αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα.
Οι δαπάνες οι οποίες μειώνουν τον φόρο.
Οι δαπάνες για την κτήση περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποτελούν τεκμήριο.
Οι δαπάνες οι οποίες αφαιρούνται από το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα.
Οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών.
Οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.
Συνεπώς, οι αποδείξεις για όλες τις άλλες δαπάνες για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών λαμβάνονται υπόψη για «χτίσιμο» του κατά περίπτωση αφορολόγητου ποσού. Το ελάχιστο ύψος των ετήσιων δαπανών πρέπει να ανέρχεται στο 10% του ατομικού εισοδήματος αν αυτό είναι ως 12.000 ευρώ και στο 30% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 12.000 ευρώ. Για εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ οι απαιτούμενες αποδείξεις είναι 12.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά και τις 30.000 ευρώ για την οικογένεια.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα
ΙΧ: Νέα χαράτσια & μπλόκο στα ασφαλιστήρια
Περίπου 200 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 2,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και δεν θα μπορούν πλέον να ασφαλιστούν σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια που κατατέθηκε στη Βουλή από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Το κόστος αυτό αφορά την έκδοση της κάρτας για τα οχήματα που ΚΤΕΟ... διαφεύγουν συστηματικά και πλέον ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικός για την κίνηση του αυτοκινήτου. Σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ΙΧ δεν θα μπορεί να το ασφαλίσει.
Σήμερα εκτιμάται ότι η... ΚΤΕΟ-διαφυγή φτάνει περίπου το 40%, καθώς υπολογίζεται ότι στους προγραμματισμένους ελέγχους προσέρχεται μόνο το 60% των υπόχρεων οχημάτων. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος απόρριψης στα 57 δημόσια και τα 125 ιδιωτικά ΚΤΕΟ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνά το 7%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από  το σύνολο των περίπου 4,6 εκατομμυρίων ΙΧ, σχεδόν τα μισά δεν προσέρχονται για τεχνικό έλεγχο με αποτέλεσμα μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης να κυκλοφορούν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια οχήματα χωρίς να έχουν «περάσει» ΚΤΕΟ.
Η μη προσέλευση στα ΚΤΕΟ στοιχίζει ακριβά και στην ελληνική οικονομία, αφού υπολογίζεται ότι αν είχαν ελεγχθεί εμπρόθεσμα τα 1,2 εκατομμύρια οχήματα με την τιμή του ελέγχου στα δημόσια (40 ευρώ ανά όχημα και 9 ευρώ για την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων), το δημόσιο θα είχε εισπράξει 13,8 εκατομμύρια ευρώ (ΦΠΑ, ποσοστό υπέρ υπουργείου, απολεσθέντα έσοδα Νομαρχιών).
Για τη συχνά προβληματική λειτουργία των ΚΤΕΟ (μια και από τους ελέγχους προκύπτει ότι το 97% των ελεγχέντων οχημάτων δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα!!!) θεσπίζεται ελεγκτικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ με στόχο την τεχνική αρτιότητα των οχημάτων που κυκλοφορούν και τον καθορισμό κυρώσεων.
To πολυνομοσχέδιο επίσης προβλέπει:
- Θέσπιση Κάρτας Ελέγχου Θορύβου για τα περίπου 1,4 εκατομμύρια κυκλοφορούντα δίκυκλα και τρίκυκλα. Το τέλος για την έκδοση της ενδέχεται να είναι μηδενικό για την πρώτη χρονιά. Ωστόσο το πρόστιμο για εντοπισμό δικυκλιστή χωρίς ΚΕΘ ορίστηκε στα 150 ευρώ.
- Μείωση του προστίμου των 400 ευρώ για τη μη έγκαιρη προσέλευση σε ΚΤΕΟ, καθώς πλέον ορίζεται ότι αν ο οδηγός εντός δεκαημέρου, προσκομίσει το δελτίο τεχνικού ελέγχου θα μπορεί να καταβάλλει το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ.
- Απελευθέρωση των αερίων καυσίμων και απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων και συνεργείων υγραερίου και φυσικού αερίου.
- Μείωση της ελάχιστης απόστασης ασφαλείας μεταξύ των πρατηρίων υγρών καυσίμων από τα 200 στα 50 μέτρα, απόσταση που ενδέχεται να αυξηθεί στα 70 μέτρα. Διατήρηση της απόστασης των 50 μέτρων λειτουργίας τους από χώρους μαζικής προσέλευσης και συνάθροισης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οι μισθοί ... ρετιρέ στις πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την εξυγίανση και τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά, η Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Υπουργείου Οικονομικών, συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε τα στοιχεία που αφορούν στις έντεκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ για το έτος 2009.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών οι έντεκα αυτές ΔΕΚΟ είναι:
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (ΟΣΕ ΑΕ)
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Α.Ε. (ΕΔΙΣΥ ΑΕ)
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. (ΗΣΑΠ ΑΕ)
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. (ΗΛΠΑΠ ΑΕ)
ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Α.Ε. (ΕΘΕΛ ΑΕ)
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΕ)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε. (ΕΑΒ ΑΕ)
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. (ΕΤΑ ΑΕ)
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ (ΤΕΟ ΑΕ)
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΔΙΕ ΑΕ)
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τονίζεται στην ανακοίνωση, τα συνολικά έσοδα των έντεκα πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ το 2009 ανήλθαν σε 1.500.526.914 ευρώ, μειωμένα κατά 6,8% σε σχέση με το 2008 (1.609.586.416 ευρώ). Τα έσοδα γα το 2007 ανήλθαν σε 1.603.525.927ευρώ. Οι ζημιές των έντεκα ΔΕΚΟ, από το 2007 στο 2009, έχουν αυξηθεί κατά 31% και ανήλθαν σε 1.711.311.680 ευρώ για το 2009.
Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 1.168.761.788 ευρώ το 2009. Το 78% των εσόδων καταβάλλεται σε αμοιβές, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές των εργαζομένων. Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές) ανέρχεται σε 40.772 ευρώ, αυξημένο κατά 6,5% έναντι του 2008. Ο συνολικός μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ανέρχεται σε 21.627 εργαζόμενους μειωμένος κατά 4,5% έναντι του 2008.
Πιο αναλυτικά οι μέσοι μισθοί στις πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ διαμορφώνονται το 2009 ως εξής: ΟΣΕ 40.316 ευρώ, ΕΔΙΣΥ 40.337 ευρώ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ 49.732 ευρώ, ΗΛΠΑΠ 35.476 ευρώ, ΗΣΑΠ 56.554 ευρώ, ΕΘΕΛ 37.021 ευρώ, ΕΑΣ 38.413 ευρώ, ΤΕΟ 28.609 ευρώ, ΟΔΙΕ 47.608 ευρώ, ΕΑΒ 43.733 ευρώ, ΕΤΑ 33.662 ευρώ.
Επιπλέον, από τα στοιχεία απορρέει ότι ο καθαρός δανεισμός (σύνολο μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων μείον ταμειακά διαθέσιμα) των έντεκα ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 11.980.408.058 ευρώ, δηλαδή 8 φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδα τους. Το σύνολο των τόκων ανέρχεται στα 574.168.096 ευρώ για το έτος 2009, ή το 38% των εσόδων. Το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις έντεκα ΔΕΚΟ το έτος 2009 ανήλθε σε 1.315.000.000 ευρώ και αφορά στον Όμιλο ΟΑΣΑ, στον Όμιλο ΟΣΕ, στην ΕΑΒ και στην ΕΑΣ. Οι καταπτώσεις εγγυήσεων για το έτος 2009 ανήλθαν σε 632.093.150 ευρώ και αφορούν στον Όμιλο ΟΣΕ, στον Όμιλο ΟΑΣΑ, στην ΕΑΒ και στον ΟΔΙΕ. Οι συνολικές επιχορηγήσεις (Τακτικού Προϋπολογισμού, Ε.Ε. και λοιπές) για τις έντεκα ΔΕΚΟ ανήλθαν σε 125.728.132 ευρώ για το 2009, εκ των οποίων τα 122.938.128 ευρώ αφορούν σε Επιχορήγηση Τακτικού Προϋπολογισμού.
Αξιοσημείωτο δε είναι ότι ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου. Η ΔΕΚΟ με τον μεγαλύτερο μέσο όρο είναι ο ΗΣΑΠ με 56.554 ευρώ ανά εργαζόμενο. Σε πέντε από τις έντεκα ΔΕΚΟ το συνολικό μισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα έσοδα. Ο μέσος μισθός (πλην εργοδοτικών εισφορών και λοιπών παροχών) από το 2007 αυξήθηκε κατά 8% και ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται, το κόστος μισθοδοσίας αυξάνεται.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Παγώνει» η περικοπή του δώρου μετά τις αντιδράσεις «Παγώνει» η περικοπή του 13ου μερίσματος του Mετοχικού Tαμείου πολιτικών υπαλλήλων.
Yστεραά από την αντίδραση της AΔEΔY και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων και των συνταξιούχων η λήψη της απόφασης για τη μη καταβολή ενός επιπλέον μερίσματος ως δώρου Xριστουγέννων παραπέμφθηκε σε... επόμενη συνεδρίαση. H AΔEΔY, επιχειρώντας να ματαιώσει τη λήψη οποιασδήποτε σχετικής απόφασης, έστειλε χθες επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών ζητώντας την οικονομική ενίσχυση του Tαμείου.
«Eίναι αδιανόητο οι υπηρεσίες και το Δ.Σ. του Tαμείου αντί να ζητούν την ενίσχυση του Kράτους για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Tαμείου να καταφεύγουν στην εύκολη λύση της περικοπής του δώρου και μάλιστα σε μια περίοδο που εξαιτίας των γενικότερων περικοπών αλλά και των προβλημάτων που παρουσιάζουν και άλλα Tαμεία (TΠΔY) οι συνταξιούχοι οδηγούνται σε απόγνωση», υπογραμμίζει η AΔEΔY.
H AΔEΔY επισημαίνει, τέλος, ότι η δεινή οικονομική κατάσταση του MTΠY - όπως και των περισσοτέρων Tαμείων - «δεν οφείλεται στους μερισματούχους οι οποίοι για 30 και 35 χρόνια καταβάλλουν τις εισφορές τους, αλλά στις κρατικές και κυβερνητικές πολιτικές (διαχείριση αποθεματικών, αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία υπαλλήλων και συνταξιούχων εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του παγώματος των προσλήψεων, περικοπές αποδοχών των υπαλλήλων λόγω του Mνημονίου, κ.λπ).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πώς κλέβουν πετρέλαιο θέρμανσης την ώρα της παράδοσης
Χρυσές... ευκαιρίες για έσοδο 700 ευρώ την ημέρα από τις ελλειμματικές ποσότητες του πετρελαίου θέρμανσης ανοίγονται από αύριο για επιτήδειους διακινητές. Πρόκειται για το βασικό κόλπο βυτιοφορέων που μπορούν κλέβοντας πετρέλαιο θέρμανσης και μεταπωλώντάς το να κερδίζουν σε μία μέρα ένα μηνιάτικο ενός εργαζομένου...
Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας έχει θέσει σε συναγερμό τα αρμόδια ελεγκτικά συνεργεία, ενώ ελέγχους ξεκινούν και οι Νομαρχίες. Από αύριο 15 Οκτωβρίου αρχίζει η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων του υπουργείου η κλασική τακτική είναι η παράδοση στις κατοικίες λιγότερων ποσοτήτων από αυτές που έχουν παραγγελθεί είτε «πειράζοντας» τους μετρητές των βυτιοφόρων είτε αναρροφώντας λίτρα από τις δεξαμενές.
Ένα βυτίο 6.000 λίτρων μπορεί στην περίπτωση που το κρύο είναι ισχυρό να κάνει και πέντε παραδόσεις την ημέρα. Να διαθέσει σε πέντε κατοικίες από 1.200 λίτρα. Ένας επιτήδειος οδηγός μπορεί να «κλέψει» από 100 λίτρα σε κάθε παράδοση, δηλαδή 500 λίτρα. Αν η τιμή στο λίτρο είναι 0,70 ευρώ τότε κερδίζει 350 ευρώ. Τα 500 λίτρα τα πουλά ξανά και κερδίζει άλλα τόσα, άρα συνολικά 700 ευρώ.
Η αναρρόφηση γίνεται με τη μάνικα από τις δεξαμενές και είναι εύκολο συνήθως όσες έχουν υποδοχή στην κάτω πλευρά τους.
Επιπλέον, μπορούν να εξαπατήσουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των πολυκατοικιών με τον μετρητή ή χρησιμοποιώντας διαφορετική βέργα μέτρησης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία