Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Απαντήσεις σε 23 ερωτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτια και εταιρίες
1. Ποιους αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια;
Αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.
2. Τι σημαίνει πρακτικά «πολύ μικρή επιχείρηση»;
Πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί έως 10 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Το πρόγραμμα ισχύει σε όλη την επικράτεια; Δυστυχώς, η πρώτη φάση του προγράμματος ισχύει μόνο για το ηπειρωτικό δίκτυο και για τα νησιά εκείνα που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Εύβοια, Ιόνια, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού). Εξαιρούνται προς το παρόν τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου), τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.
3. Μένω σε πολυκατοικία. Μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό;
Ναι. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα) επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι. Είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιο άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν. Αν το σύστημα μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, προφανώς μπορούν να μπουν περισσότερα συστήματα σε μια πολυκατοικία.
4. Θα πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω στη ΔΕΗ ή μόνο την περίσσεια;
Oλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι'Α αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 ευρώ/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 ευρώ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 ευρώ, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150 ευρώ, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.
5. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθώ στο καθεστώς κινήτρων;
Τρεις είναι οι προϋποθέσεις:
· Να έχετε μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).
·  Αν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας).
· Αν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.
6. Αν είμαι οικιακός καταναλωτής, πρέπει να ανοίξω βιβλία στην εφορία;
Oχι. Ο οικιακός μικροπαραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται πια επιτηδευματίας, με άλλα λόγια απαλλάσσεται από το άνοιγμα βιβλίων στην εφορία. Oπως αναφέρει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, «δεν υφίστανται για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο». Με άλλα λόγια, τα όποια έσοδα έχετε από την πώληση της ενέργειας δεν φορολογούνται. Με βάση τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, δικαιούστε επιπλέον και έκπτωση δαπανών από το εισόδημα (εκπίπτει 20% της δαπάνης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μέχρι 700 ευρώ ανά σύστημα).
7. Η απαλλαγή από τη φορολόγηση των εσόδων ισχύει και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις;
Ναι, με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, ισχύει η τρέχουσα φορολογία για τα κέρδη που διανέμονται.
8. Χρειάζεται κάποια ειδική άδεια;
Η μόνη άδεια που χρειάζεται είναι η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας που την παίρνετε από την πολεοδομία.
9. Υπάρχουν πολεοδομικοί όροι που πρέπει να τηρούνται;
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής. Η διάταξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων δεν θα πρέπει να δημιουργεί χώρο κύριας ή βοηθητικής χρήσης ή ημιυπαίθριο. Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών σε υπάρχουσες στέγες, θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει μισό μέτρο από τη περίγραμμά της. Αν τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε δώμα, θα πρέπει η απόσταση από το στηθαίο του δώματος να είναι ένα (1) μέτρο εσωτερικά αυτού για λόγους ασφαλείας.
10. Τι βήματα πρέπει να κάνω;
α. Ελάτε σε επαφή με μία εταιρία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε τελικά και πώς θα εγκατασταθεί.
β. Με τη βοήθεια της εταιρίας-εγκαταστάτη, κάντε αίτηση στη ΔΕΗ για να σας δώσει μια προσφορά σύνδεσης (να σας πει, δηλαδή, πόσο κάνει ο νέος μετρητής και πόσο θα κοστίσει τελικά η σύνδεση).
γ. Πάτε στην πολεοδομία για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας.
δ. Ξαναπάτε στη ΔΕΗ για να υπογράψετε την 25ετή σύμβαση βάσει της οποίας θα πουλάτε ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο και στη συνέχεια συνδέεστε.
11. Μπορώ να εγκαταστήσω μόνος μου το φωτοβολταϊκό σύστημα;
Αν είστε επαγγελματίας ηλεκτρολόγος και έχετε εκπαιδευτεί κατάλληλα, ναι. Αλλιώς ούτε που να το σκέφτεστε! Mε βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας για τη συνολική εγκατάσταση και γι'Α αυτό άλλωστε απευθύνεστε και σε εξειδικευμένες εταιρίες.
12. Τι χώρο θα χρειαστώ;
Καταρχήν ο χώρος θα πρέπει να είναι ασκίαστος και, ει δυνατόν, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να βλέπουν τον Nότο και να έχουν μια κλίση κοντά στις 30 μοίρες. Αν δεν συμβαίνει αυτό (αν δηλαδή η στέγη σας σκιάζεται ή ο προσανατολισμός της δεν είναι νότιος), το φωτοβολταϊκό σας θα έχει μειωμένη απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι βιώσιμη οικονομικά η επένδυσή σας. Το πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζεστε εξαρτάται από τον χώρο εγκατάστασης (δώμα ή κεκλιμένη στέγη) και από την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών που θα επιλέξετε. Σε ένα δώμα, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε χοντρικά περί τα 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ, ενώ σε μια κεραμοσκεπή 7-10 τ.μ. Η εταιρία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό θα σας υπολογίσει ακριβώς τον χώρο που χρειάζεστε.
13. Ενδεικτική απόδοση φωτοβολταϊκών σε διάφορες κλίσεις και προσανατολισμούς
Με νότιο προσανατολισμό και στη βέλτιστη κλίση παίρνετε το 100% της απόδοσης, ενώ με οριζόντια τοποθέτηση το 90%
14. Θα αντέξει η στέγη μου το βάρος των φωτοβολταϊκών;
Το μέσο βάρος των φωτοβολταϊκών μαζί με τη βάση στήριξης είναι περί τα 20-25 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Συνεπώς, κατά τεκμήριο δεν υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε νεόδμητα κτίρια, αφού η στέγη σχεδιάζεται για να αντέχει πολύ μεγαλύτερα βάρη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια της στέγης.
15. Θα χρειαστεί να πειράξω τη μόνωση της οροφής για να εγκαταστήσω το φωτοβολταϊκό;
Συνήθως όχι. Ακόμη όμως και αν χρειαστεί να τραυματιστεί η θερμομόνωση ή η υγρομόνωση της ταράτσας για να στηθούν οι βάσεις στήριξης του φωτοβολταϊκού, γίνονται πάντα εργασίες αποκατάστασης, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
16. Υπάρχει περίπτωση να έχω υπερθέρμανση της ταράτσας μου λόγω των φωτοβολταϊκών;
Oχι, γιατί τα φωτοβολταϊκά δεν «ρουφάνε» την γύρω ακτινοβολία, αλλά αξιοποιούν την ακτινοβολία που ούτως ή άλλως θα έπεφτε στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Προκειμένου να απορροφήσουν τη μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια έχουν σκουρόχρωμη επιφάνεια, η οποία μάλιστα καλύπτεται από μία αντιανακλαστική στρώση για να παγιδεύεται η ηλιακή ακτινοβολία. Χάρη σ'Α αυτή την αντιανακλαστική επιφάνεια άλλωστε, τα φωτοβολταϊκά δεν «γυαλίζουν» και έχουμε μειωμένα φαινόμενα αντανάκλασης που ορισμένες φορές θα μπορούσαν να είναι ενοχλητικά. Oπως έδειξαν σχετικές μετρήσεις, τα φωτοβολταϊκά «γυαλίζουν» λιγότερο από τα αυτοκίνητα όταν πέσει πάνω τους η ηλιακή ακτινοβολία. Συνέπεια της σκουρόχρωμης επιφάνειας είναι βέβαια ότι αυξάνεται η θερμοκρασία του φωτοβολταϊκού πλαισίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα αέρα. Τι γίνεται λοιπόν αυτή η θερμότητα; Προφανώς διαχέεται στο περιβάλλον. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν αυτή η θερμότητα που φεύγει από τα πλαίσια μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ιδιαίτερα σε μία στέγη. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, για τον απλό λόγο ότι η μάζα του αέρα είναι πρακτικά άπειρη σε σχέση με τη μάζα των φωτοβολταϊκών και είναι αδύνατο να αυξηθεί η θερμοκρασία του αέρα σε κάποια απόσταση από τα πλαίσια. Για την ακρίβεια, μόλις 1-2 εκατοστά από την επιφάνεια των πλαισίων, η θερμοκρασία είναι αυτή του περιβάλλοντος. Aλλωστε, μεταξύ φωτοβολταϊκού και στέγης υπάρχει ένα κενό για να περνάει ο αέρας δροσίζοντας το φωτοβολταϊκό (κάτι που, συν τοις άλλοις, αυξάνει και την απόδοσή του). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η θερμοκρασία του δώματος κάτω ακριβώς από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι χαμηλότερη απ'Α ό,τι η θερμοκρασία του ακάλυπτου δώματος. Σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα με άπνοια, η θερμοκρασία του δώματος κάτω από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι και 13 βαθμούς χαμηλότερη απ'Α ό,τι αν ο ήλιος χτυπούσε κατ'Α ευθείαν το δώμα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω ενδεικτικό διάγραμμα. Με άλλα λόγια, ο τελευταίος όροφος ενός κτιρίου υποφέρει λιγότερο από τη ζέστη.
17. Θερμοκρασία στέγης χωρίς σκίαση
Θερμοκρασία στέγης με σκίαση από φωτοβολταϊκά Μπορώ να συνδυάσω το φωτοβολταϊκό με πράσινη στέγη; Ασφαλώς. Στην περίπτωση αυτή έχουμε πολλαπλά οφέλη. Η μεν πράσινη στέγη δροσίζει το φωτοβολταϊκό και αυξάνει την απόδοσή του, το δε φωτοβολταϊκό εμποδίζει τη γρήγορη εξάτμιση και απαιτείται λιγότερο νερό για την πράσινη στέγη. Επιπλέον, μετρήσεις έδειξαν ότι αυξάνει και η βιοποικιλότητα της πράσινης στέγης στα σημεία που σκιάζεται από τα φωτοβολταϊκά.
18. Μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά σε πρόσοψη κτιρίου;
Αν είστε οικιακός καταναλωτής, όχι. Αν είστε επιχείρηση μπορείτε, μόνο που δεν θα ενταχθείτε στο ειδικό πρόγραμμα για τα κτίρια που περιγράφουμε, αλλά στο καθεστώς ενισχύσεων που προβλέπουν οι νόμοι 3468/06 και 3734/09. Με βάση τους νόμους αυτούς, ως τα 20 κιλοβάτ (KWp) δεν χρειάζεται αδειοδότηση, το δε παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα μπορείτε να το πουλήσετε στον ΔΕΣΜΗΕ έναντι 0,45 ευρώ/kWh, τιμή που είναι εγγυημένη για μία εικοσαετία.
19. Τι εξοπλισμός χρειάζεται;
Eνα φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (φωτοβολταϊκή γεννήτρια που ακουμπά σε κάποια μεταλλική βάση στήριξης) και τον αντιστροφέα (inverter) που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγουν τα φωτοβολταϊκά σε εναλλασσόμενο της ίδιας ποιότητας με το ρεύμα της ΔΕΗ. Το ρεύμα αυτό περνά από ένα μετρητή και διοχετεύεται στο δίκτυο.
20. Πόσα κιλοβάτ χρειάζομαι για το σπίτι μου;
Δεδομένου ότι πουλάτε όλη την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο και συνεχίζετε να αγοράζετε από τη ΔΕΗ, η ερώτηση αυτή δεν έχει νόημα. Το πόσα κιλοβάτ θα βάλετε εξαρτάται μόνο από δύο παράγοντες:
· Πόσο χωράει η στέγη σας, και
· πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε.
21. Πόση ενέργεια παράγει ένα φωτοβολταϊκό;
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο είναι εξαιρετικά προβλέψιμη. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πόσες κιλοβατώρες θα σας δώσει το σύστημά σας σε ετήσια βάση. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.150-1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/KWp ανά έτος). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό από ό,τι στις βόρειες.
22. Πόσα χρήματα θα χρειαστώ;
Εξαρτάται από το τι σύστημα θα βάλετε και πού. Χοντρικά, ένα φωτοβολταϊκό κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο (π.χ. ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 5- 10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού). Μόνο που ενώ το αυτοκίνητο έχει συνεχώς έξοδα για τα επόμενα χρόνια, το φωτοβολταϊκό, αντίθετα, έχει έσοδα και σας αποφέρει και κέρδη. Κι ενώ το αυτοκίνητο μετά βίας θα βγάλει τη δεκαετία, το φωτοβολταϊκό θα αντέξει και θα σας αποφέρει κέρδη για πάνω από 25 χρόνια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουμε, το κόστος των φωτοβολταϊκών πέφτει διαχρονικά. Η νέα νομοθεσία δίνει κίνητρα ώστε, σε κάθε περίπτωση, να κάνετε απόσβεση του συστήματός σας και να έχετε και ένα λογικό κέρδος. Δεν είναι ανάγκη να βάλετε όλο το ποσό από την τσέπη σας. Μπορείτε να καλύψετε ένα μικρό μόνο μέρος της δαπάνης και το υπόλοιπο να το καλύψετε με δάνειο από κάποια τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις που θα έχετε από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα είναι καλύτερες απ'Α ό,τι αν βάζατε αυτά τα χρήματα σε κάποιο προθεσμιακό λογαριασμό ή τα επενδύατε σε ομόλογα ή στο χρηματιστήριο. Και σκεφτείτε ότι οι αποδόσεις αυτές είναι σταθερές και εγγυημένες για μια 25ετία!
23. Ποιο είναι το περιβαλλοντικό όφελος;
Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά ρυπογόνα καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Eνα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου κ.λπ). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της Γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
Παρατείνεται ο χρόνος μίσθωσης καταστημάτων στις κεντρικές αγορές
Τροπολογία με την οποία παρατείνεται υπό προϋποθέσεις ο μέγιστος χρόνος μίσθωσης των καταστημάτων στις κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας.
Η τροπολογία προβλέπει αύξηση του μέγιστου χρόνου από έξι σε δέκα χρόνια. Σκοπός είναι να ενταχθούν οι επιχειρήσεις σε επενδυτικά προγράμματα που προαπαιτούν μισθώσεις μεγαλύτερες του χρονικού διαστήματος των έξι ετών, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, καθώς και σε προγράμματα που προκηρύσσονται μέσω του ΕΣΠΑ.
Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο «Ρύθμιση των Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων».

Η τροπολογία για την παράταση του χρόνου μίσθωσης:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται ο μέγιστος χρόνος μίσθωσης από 6 έτη σε 10 έτη, υπό προϋποθέσεις, των καταστημάτων που λειτουργούν στις Κεντρικές Αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης
Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σκόπιμη προκειμένου οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των Κεντρικών Αγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης να μπορούν να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα που προαπαιτούν μισθώσεις μεγαλύτερες του χρονικού διαστήματος των έξι ετών, όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος, καθώς και προγράμματα που προκηρύσσονται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.
Άρθρο ………
«Το άρθρο 5 του Ν.1279/1982(Φ.Ε.Κ.108/Α΄),όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 9 του Ν.3190/2003(Φ.Ε.Κ.249/Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 5
1.Η διάρκεια των μισθώσεων που προβλέπονται από το άρθρο 4 και των ανανεούμενων μισθώσεων του άρθρου 3 δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα έξι έτη. Η διάρκεια των μισθώσεων αυτών παρατείνεται έως τέσσερα (4) επιπλέον έτη σε επιχειρήσεις που διαθέτουν σύστημα διασφάλισης ποιότητας υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α)οι επιχειρήσεις εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από την έναρξη της μίσθωσης να έχουν υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης / ολοκλήρωσης επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, του αναπτυξιακού νόμου ή οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος που προαπαιτεί διάρκεια μίσθωσης μεγαλύτερη των έξι (6) ετών, ή
β) να ολοκληρωθούν εντός της χρονικής διάρκειας των έξι (6) ετών συγχωνεύσεις επιχειρήσεων εντός των κεντρικών αγορών.
2.Σε περίπτωση μη υπαγωγής της υποβληθείσας πρότασης της επιχείρησης ή μη ολοκλήρωσης της εγκεκριμένης επένδυσης σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του εκάστοτε προγράμματος, ή σε κάθε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων της παρ. 1, η διάρκεια της μίσθωσης δε δύναται να υπερβαίνει τα έξι (6) έτη.
3.Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Οργανισμών Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Α.Ε. και Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε., ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., μπορεί να ανανεώνει τις μισθώσεις της παραγράφου 1 μέχρι έξι (6) έτη, κάθε φορά από την λήξη τους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από το Δ.Σ. του Οργανισμού».
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Χρυσό φέσι... 6,26 δισ. ευρώ
Ένα τεράστιο χρυσό... φέσι έχουν φορέσει στο ελληνικό Δημόσιο 30 μετρ της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για τα 30 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της... ατελείωτης λίστας του υπουργείου Οικονομικών με τους μεγαλοοφειλέτες της εφορίας.
OfeiletesΌπως φαίνεται και στον πίνακα τον οποίο δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συγκεκριμένων φοροφυγάδων ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,26 δισ. ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή τα χρέη 30 προσώπων κατά βάση επιχειρηματιών και εταιρειών ξεπερνούν κατά ένα 1 δισ. ευρώ το κόστος των σκληρών μέτρων που ελήφθησαν τον Μάιο βάσει του Μνημονίου και στα οποία περιλαμβάνονταν το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης καθώς και οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Στην πρώτη θέση της λίστας με συνολική οφειλή 636,3 εκατ. ευρώ βρίσκεται επιχειρηματίας, λογιστής από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και ακολουθούν... προβληματικοί δημόσιοι οργανισμοί όπως οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και ο ΟΣΕ, η... περιβόητη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συμμετοχή στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, δημοτική επιχείρηση των Άνω Λιοσίων με χρέος 262,3 εκατ. ευρώ, ασφαλιστική εταιρεία και παραδόξως εταιρείες φωτογραφικών ειδών μικρού βεληνεκούς.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι 30 αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η τεράστια «μαύρη λίστα» που βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει πάνω από 3.900 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούν 1 εκατ. ευρώ και πάνω ανά περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύνολό τους οφείλουν ένα ποσό το οποίο προσεγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, το ήμισυ περίπου των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που φθάνουν τα 32 δισ. ευρώ.
Από την 30ή θέση και κάτω βρίσκονται τράπεζες, ασφαλιστικές, αθλητικά σωματεία και εταιρείες από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως τρόφιμα, ένδυση, κατασκευές, τουρισμός διαφήμιση, αναψυχή κ.ά.
Αυτή την περίοδο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα με το σκεπτικό ότι επί χρόνια οι συγκεκριμένες υποθέσεις παρέμεναν σε κάποια συρτάρια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος χρωστά 636,3 εκατ. ευρώ εκτίει ποινή φυλάκισης και είναι αδύνατο να εισπραχθούν οι υπέρογκες οφειλές. Άλλες υποθέσεις με χρέη και πάλι εκατοντάδων εκατομμυρίων σέρνονται εδώ και 20 χρόνια με υπόχρεες εταιρείες να έχουν κατεβάσει ρολά και φυσικά από τις κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
Γι’ αυτό και από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ οι υπηρεσίες εκτιμούν πως αυτά που μπορούν να εισπραχθούν τελικά είναι το 1/3 ή ένα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ. Έτσι κατ’ αναλογία και από τους 30 πρώτους που χρωστούν 6,26 δισ. ευρώ προσδοκάται ότι με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούν να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ.
«Ομάδα κρούσης»
Ήδη στο υπουργείο έχει δημιουργηθεί «ομάδα κρούσης» για μεγαλοοφειλέτες, η οποία επιχειρεί αφενός να περιορίσει τον χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων είσπραξης ληξιπρόθεσμων και αφετέρου να κινήσει όλες τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων κατασχέσεων ακινήτων και καταθέσεων ώστε να ασκήσει πίεση στους οφειλέτες. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε στην υπόθεση των οφειλετών με βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη έγινε γνωστό πως τα δικαστικά τμήματα των εφοριών ετοιμάζουν τα πρώτα κατασχετήρια για 700 περιπτώσεις.
«Θα ακολουθήσουν κι άλλα κατασχετήρια, γιατί πρόκειται για περιπτώσεις που προκαλούν», λένε στο υπουργείο. Άλλωστε με τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, καθιερώνονται νέες διαδικασίες-εξπρές για τον πλειστηριασμό ακινήτων. Οι εφορίες έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών εντολή να προχωρούν άμεσα σε εγγραφή υποθήκης υπέρ του Δημοσίου σε ακίνητο ή ακίνητα κατά προτίμηση ελεύθερα βαρών, του κύριου οφειλέτη και των συνυποχρέων όταν τα χρέη είναι μεγάλου ύψους και η είσπραξή τους καθυστερεί.
Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου ο έφορος έχει την υποχρέωση να εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού εντός 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση. Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Δεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο πρώτο πεντάμηνο οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα έφθασαν στα 500 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι έστω και δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας
ofeiletes_dhmosiouΈνα τεράστιο χρυσό... φέσι έχουν φορέσει στο ελληνικό Δημόσιο 30 μετρ της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για τα 30 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της... ατελείωτης λίστας του υπουργείου Οικονομικών με τους μεγαλοοφειλέτες της εφορίας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συγκεκριμένων φοροφυγάδων ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,26 δισ. ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή τα χρέη 30 προσώπων κατά βάση επιχειρηματιών και εταιρειών ξεπερνούν κατά ένα 1 δισ. ευρώ το κόστος των σκληρών μέτρων που ελήφθησαν τον Μάιο βάσει του Μνημονίου και στα οποία περιλαμβάνονταν το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης καθώς και οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Στην πρώτη θέση της λίστας με συνολική οφειλή 636,3 εκατ. ευρώ βρίσκεται επιχειρηματίας, λογιστής από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και ακολουθούν... προβληματικοί δημόσιοι οργανισμοί όπως οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και ο ΟΣΕ, η... περιβόητη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συμμετοχή στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, δημοτική επιχείρηση των Ανω Λιοσίων με χρέος 262,3 εκατ. ευρώ, ασφαλιστική εταιρεία και παραδόξως εταιρείες φωτογραφικών ειδών μικρού βεληνεκούς.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι 30 αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η τεράστια «μαύρη λίστα» που βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει πάνω από 3.900 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούν 1 εκατ. ευρώ και πάνω ανά περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύνολό τους οφείλουν ένα ποσό το οποίο προσεγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, το ήμισυ περίπου των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που φθάνουν τα 32 δισ. ευρώ.
Από την 30ή θέση και κάτω βρίσκονται τράπεζες, ασφαλιστικές, αθλητικά σωματεία και εταιρείες από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως τρόφιμα, ένδυση, κατασκευές, τουρισμός διαφήμιση, αναψυχή κ.ά.
Αυτή την περίοδο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα με το σκεπτικό ότι επί χρόνια οι συγκεκριμένες υποθέσεις παρέμεναν σε κάποια συρτάρια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος χρωστά 636,3 εκατ. ευρώ εκτίει ποινή φυλάκισης και είναι αδύνατο να εισπραχθούν οι υπέρογκες οφειλές. Αλλες υποθέσεις με χρέη και πάλι εκατοντάδων εκατομμυρίων σέρνονται εδώ και 20 χρόνια με υπόχρεες εταιρείες να έχουν κατεβάσει ρολά και φυσικά από τις κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
Γι’ αυτό και από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ οι υπηρεσίες εκτιμούν πως αυτά που μπορούν να εισπραχθούν τελικά είναι το 1/3 ή ένα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ. Ετσι κατ’ αναλογία και από τους 30 πρώτους που χρωστούν 6,26 δισ. ευρώ προσδοκάται ότι με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούν να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ.
«Ομάδα κρούσης»
Ηδη στο υπουργείο έχει δημιουργηθεί «ομάδα κρούσης» για μεγαλοοφειλέτες, η οποία επιχειρεί αφενός να περιορίσει τον χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων είσπραξης ληξιπρόθεσμων και αφετέρου να κινήσει όλες τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων κατασχέσεων ακινήτων και καταθέσεων ώστε να ασκήσει πίεση στους οφειλέτες. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε στην υπόθεση των οφειλετών με βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη έγινε γνωστό πως τα δικαστικά τμήματα των εφοριών ετοιμάζουν τα πρώτα κατασχετήρια για 700 περιπτώσεις.
«Θα ακολουθήσουν κι άλλα κατασχετήρια, γιατί πρόκειται για περιπτώσεις που προκαλούν», λένε στο υπουργείο. Αλλωστε με τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, καθιερώνονται νέες διαδικασίες-εξπρές για τον πλειστηριασμό ακινήτων. Οι εφορίες έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών εντολή να προχωρούν άμεσα σε εγγραφή υποθήκης υπέρ του Δημοσίου σε ακίνητο ή ακίνητα κατά προτίμηση ελεύθερα βαρών, του κύριου οφειλέτη και των συνυποχρέων όταν τα χρέη είναι μεγάλου ύψους και η είσπραξή τους καθυστερεί.
Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου ο έφορος έχει την υποχρέωση να εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού εντός 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση. Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Δεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο πρώτο πεντάμηνο οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα έφθασαν στα 500 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι έστω και δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία