Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

600.000 Έλληνες πάνε για ψώνια σε Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Τουρκία
Στην... ξενιτιά λόγω της οικονομικής ύφεσης και των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων οδηγούνται κάθε μήνα 600.000 Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι ψωνίζουν από Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, καύσιμα κλπ.
Τα προϊόντα σε αυτές τις χώρες είναι φθηνότερα και είναι χαρακτηριστικό πως η βενζίνη στα Σκόπια είναι φθηνότερη κατά 0,50 ευρώ το λίτρο.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στους ακριτικούς εμπορικούς συλλόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν λαθρεμπόριο 500 εκατ. ευρώ.
Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στις παραμεθόριες περιοχές έχουν κλείσει, ενώ ήδη έχουν μεταναστεύσει στα γειτονικά κράτη 1.500 μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Η ΕΣΕΕ για να συγκρατηθεί το κύμα των ξενιτεμένων καταναλωτών αλλά και να ενισχυθεί το ρεύμα ξένων προς τη χώρα μας για ψώνια προτείνει στην κυβέρνηση:
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «καταναλωτικής μετανάστευσης» αλλά και για την προσέλκυση καταναλωτών από παραμεθόριες περιοχές στις ελληνικές εμπορικές αγορές, η ΕΣΕΕ καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:
Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών. Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
Άρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.
Αυστηροποίηση έλεγχου σε «μικροπωλητές» από τρίτες χώρες οι οποίοι εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως και στις οδικές αρτηρίες από τις παραμεθόριες περιοχές προς τα σύνορα για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα