Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή της τρόικα με σκληρούς όρους
Σκληρούς όρους έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Οι όροι συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Τρισέ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ αναφέρεται ότι η επιστροφή θα συμβεί "κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα", χωρίς όμως να καθορίζεται η ακριβής ημερομηνία.
Μετά την συνάντηση ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση "βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα, αλλά απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα". Πρόσθεσε πως "εάν δεν κάνουμε αυτές τις θυσίες, η εθνική μας κυριαρχία βρίσκεται σε κίνδυνο". Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον χρόνο επιστροφής του κ. Τόμσεν και των συνεργατών του στην Ελλάδα φοβούμενος αλλαγή των σχεδίων τους την τελευταία στιγμή.
Αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία της επιστροφής των επικεφαλείς της Τρόϊκα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένουν μία σημαντική κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιθανότατα έχει σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και την φορολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες περιμένουν επίσης την ψηφοφορία στη Βουλή για τη ΔΕΗ όπου "θα δουν την συμπεριφορά πρώτα απ' όλα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ", αλλά όπως τονίστηκε "και την στάση της Νέας Δημοκρατίας".
Ελληνική πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων υποστήριξε ότι η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο μία μεγάλη περίληψη των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Το αίτημα αυτό χαρακτηρίζεται τουλάχιστον περίεργο, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα δημοσιοποιήθηκαν μετά από διαβουλεύσεις με τα μέλη της τεχνικής επιτροπής της Τρόϊκα και έχουν δημοσιευθεί στην ολότητά τους σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και ξένα.
Πριν από την συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε με ομάδα δημοσιογράφων που κάλυψαν τις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ και δήλωσε ότι εάν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου αντιμετώπισε με "συγκρατημένο θυμό" όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και αφορούσαν την Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες απάντησε με επιθετικό τρόπο επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη "εφαρμογή". Οι αξιωματούχοι του Ταμείου συνεχίζουν να επιμένουν ότι υπάρχει πρόβλημα υλοποίησης των συμφωνηθέντων και των υποσχέσεων, ενώ ισχυρίζονται ότι υπάρχει επίσης πρόβλημα συμπεριφοράς και συνεννόησης. Τα ίδια παράπονα εκφράζουν και ελληνικές πηγές.
Εϊναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια κουβέντα εεκφράστηκε ανοικτά ο φόβος ότι "δεν θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή", ενώ έγινε συζήτηση και για τον τρόπο αντίδρασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ελληνική πηγή υποστήριξε ότι σε όλες τις επαφές του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, ακόμα και με τραπεζίτες, τέθηκε το θέμα "της μή υποστήριξης (των μέτρων) από τη Νέα Δημοκρατία". Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνας υπουργός θα επικοινωνήσει το επόμενο 24ωρο με τον κ. Σαμαρά για να τον ενημερώσει.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ για τα σκληρά μέτρα αλλά και για τις θυσίες του ελληνικού λαού, της είπε ότι η προσαρμογή έγινε υπό συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης. Φέρεται να παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μνημονίου. Αργότερα ελληνική πηγή είπε είπε ότι ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι "μπορούσαμε εύκολα να επιτύχουμε αρκετά πράγματα εάν δεν είχαμε καθυστερήσεις".
Ο Ελληνας υπουργός τόνισε επίσης στην επικεφαλής του Ταμείου ότι "αποτελεί συνείδησή μας πώς πρέπει να κάνουμε" όσα συμφωνήθηκαν με την Τρόϊκα. Υπογράμμισε ακόμα πως "αν δεν κάνουμε τις θυσίες δεν θα αποκατασταθεί η εθνική μας κυριαρχία".
Η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει με ακρίβεια τα εξής:
"Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ουάσιγκτον σήμερα (χθες). Συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για την πέμπτη επιθεώρωση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας -κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εδβομάδα".
ΠΗΓΗ: Ημερησία