Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος ακινήτων: Οι τελικές ρυθμίσεις για τους άνεργους – Προς νομιμοποίηση οδεύει το… έκτακτο τέλος
Την ένταξη του τέλους ακινήτων στο ενιαίο φορολογικό σύστημα μετά από τα δύο πρώτα χρόνια είσπραξής του μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ προανήγγειλε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνοντας έτσι παράθυρο και για παγιοποίησή του.
Οπως εξήγησε ο υπουργός το μέτρο θα ισχύσει (και εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) για το 2011 και το 2012, αλλά στην συνέχεια θα ενταχθεί στο ενιαίο φορολογικό σύστημα, όπου και θα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια.
Απαλλάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι
Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, του τέλους ακινήτων απαλάσσονται πλέον όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ετσι, για παράδειγμα ένας μακροχρόνια άνεργος με ένα παιδί και εισόδημα έως 16.000 ευρώ δεν θα καταβάλει το τέλος.
Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν εάν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008), υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ για κάθε παιδί μέχρι 200 τ.μ.
Αναβλήθηκε η ψηφοφορία
Εν τω μεταξύ, η απουσία τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για λόγους υγείας (απουσία που “κατέβαζε” τον αριθμό των δυνητικά θετικών ψήφων στις 150) ανέβαλε για την ερχόμενη Τρίτη την ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας που περιλαμβάνει το νέο ειδικό τέλος ακινήτων.
ΠΗΓΗ: ¨Εθνος