Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αλαλούμ με τα λάθη στην έκτακτη εισφορά
Ανέτοιμο να διαχειριστεί τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά τα αναμενόμενα λάθη στα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς αποδείχθηκε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ενώ έστελνε τις προηγούμενες ημέρες τους φορολογούμενους στις εφορίες για την υποβολή αίτησης νέας εκκαθάρισης, δεν φρόντισε να έχει στείλει και το απαραίτητο λογισμικό για τις διορθώσεις. Έτσι, οι φορολογούμενοι που είχαν λάβει ραβασάκι με λάθη και ήθελαν να τα διορθώσουν για να μην πληρώσουν φόρο, έκαναν χθες ουρές στις εφορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις προτίμησαν να ρισκάρουν να καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους, με επιβάρυνση 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, παρά να πληρώσουν λάθος φόρο.
Αλαλούμ επικρατεί και με τις εξαιρέσεις των ανέργων από την έκτακτη εισφορά καθώς στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι απαλλάσσονται όσοι το 2011 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα. Θεωρώντας ασαφή τη διατύπωση περί «χρόνου βεβαίωσης» ορισμένοι εφοριακοί ερμηνεύουν τον «χρόνο» ως έτος και απαιτούν για την εξαίρεση να μην υπάρχουν εισοδήματα για το 2011 ενώ, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, ο «χρόνος» αφορά το διάστημα - άρα τον Αύγουστο - κατά το οποίο βεβαιώθηκε ο φόρος. Για να πάψει το αλαλούμ, όμως, πρέπει να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών. Τα λάθη στα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς ήταν αναμενόμενα εξ αρχής καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είχε το περιθώριο χρόνου για να κάνει διασταυρώσεις και να εξαιρέσει εισοδήματα από εφάπαξ ή αποζημιώσεις απόλυσης που εξαιρούνται ή να μη στείλει εκκαθαριστικά σε ανέργους και άτομα με αναπηρία τα οποία επίσης εξαιρούνται.
Δεδομένης αυτής της αδυναμίας, η ΓΓΠΣ έχει καταγράψει όλες τις εξαιρέσεις στο εκκαθαριστικό και καλεί τους φορολογούμενους να απευθυνθούν στις εφορίες για διορθώσεις. Ωστόσο, το λογισμικό των διορθώσεων δεν εστάλη εγκαίρως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το λογισμικό πρόκειται να σταλεί σήμερα. Το πρόβλημα όμως είναι πως οι εφοριακοί υπάλληλοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο) και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης (για όσους έχουν λάβει εκκαθαριστικά και ο φόρος έχει βεβαιωθεί τον Αύγουστο) εκπνέει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου (αν δεν δοθεί παράταση).
Παράταση. Εν τω μεταξύ, με δύο εγκυκλίους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου που εστάλησαν στις εφορίες, παρατείνεται έως τις 22 Δεκεμβρίου η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 για το 2011 και ορίζεται προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου 2011 για την πληρωμή του «τέλους καπνιζόντων» που επιβαρύνει καζίνα και κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων. Το τέλος ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο των χώρων καπνιζόντων που έχουν τα συγκεκριμένα κέντρα και πρέπει να πληρωθεί από τους υπόχρεους στις ΔΟΥ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα