Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιεί το δημόσιο θα πληρώσουν το τέλος, εξαιρέσεις για ξενοδοχεία
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία νοικιάζει το Δημόσιο θα επιβαρυνθούν με το τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτου, που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί εξαίρεσης από το τέλος ακινήτων, των ιδιοκτητών των κτηρίων που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βενιζέλος: «ακούω να υπάρχουν διάφορες φήμες ή μύθοι σε σχέση με το ειδικό τέλος. Από κανένα στοιχείο ή σημείο δεν προκύπτει εξαίρεση για τους ιδιοκτήτες που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να εξαιρεθούν ιδιοκτήτες, ιδίως δε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Αν στους καταλόγους της ΔΕΗ καταγράφεται το Δημόσιο ως υπεύθυνο για την καταβολή των τελών, το Δημόσιο θα αναζητήσει ως υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα υπάρξει εξαίρεση για χώρους ξενοδοχείων, όπως είχε πει κατά την αρχική εισήγησή του. Πρότεινε μάλιστα να προστεθεί η σχετική πρόβλεψη στη διάταξη που εξαιρεί από το τέλος και τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών.

Ακόμη, επανάλαβε ότι ειδική μέριμνα θα υπάρξει στην υπουργική εγκύκλιο για την εφαρμογή της τροπολογίας, για ειδικές κατηγορίες, πχ για τους υπόχρεους εκείνους, που εξαρτώνται από ηλεκτρικές συσκευές (άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κλπ.).

«Τέτοιου είδους ζητήματα θα λυθούν ρητά με την εγκύκλιο και την εφαρμοστική απόφαση και θα αντιμετωπιστούν με τον πλέον ευαίσθητο τρόπο» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Σημασία έχει να μπορέσουμε να πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και 2012. Όλη η ρύθμιση θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, όπου συναντώνται και οι δύο όψεις της οικονομίας - επίσημη και ανεπίσημη».


28/9/2011
Πηγή: www.in.gr