Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηλώνουν οι φόροι ακινήτων με βάση τις αγοραίες τιμές
Αυξήσεις φόρων στα ακίνητα φέρνει το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα προβλέπει τιμές ζώνης στα επίπεδα των αγοραίων τιμών και την αναπροσαρμογή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το θέμα των αντικειμενικών αξιών θα αντιμετωπιστεί, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα όπου και θα παρουσιαστεί ένας νέος τρόπος μεταχείρισης των ακινήτων.
Δείγμα των φόρων που προσδοκά η κυβέρνηση από το νέο αυτό μοντέλο υπολογισμού είναι και η φράση του υπουργού ότι η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών αξιών και πραγματικών τιμών δείχνει και το μέτρο της παραοικονομίας, κάτι που - όπως είπε - ισχύει για κάθε είδους ακίνητο, φθηνό, μεσαίο και ακριβό. Για να προσθέσει ότι από τις σημερινές αποκλίσεις των τιμών ζώνης με τις πραγματικές τιμές το Δημόσιο χάνει τα 50 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να εισπράξει συνολικά από κάθε είδους μεταβιβάσεις και υπεραξίες.
Το νέο σύστημα τιμών ζώνης, που θα πλησιάζουν πολύ τις πραγματικές και θα αναπροσαρμόζονται συχνά ώστε να μην παρουσιάζουν τις σημερινές αποκλίσεις, θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εφόσον κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις δύο τιμές, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές της αγοράς είναι μέχρι και διπλάσιες από αυτές που επιβάλλει η Εφορία. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας τιμών και ταυτόχρονα την κατάργηση των αρμόδιων επιτροπών που συστήνονται στους νομούς της χώρας, με την ομπρέλα της Εφορίας κάθε φορά που είναι να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές. Η νέα αυτή τράπεζα τιμών θα βασιστεί κατ' αρχάς στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία συχνά δημοσιεύει τις μεταβολές που παρουσιάζουν οι αγοραίες τιμές ανά περιοχή, αλλά και σε στοιχεία φορέων της αγοράς όπως οι μεσίτες, οι κατασκευαστές κ.λπ. Στόχος είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες να διαμορφώνονται ετησίως, ανάλογα πάντα με το πόσο συχνά αλλάζουν οι τιμές αγοράς, ενώ η βάση δεδομένων θα συγκεντρώνει τιμές τόσο για κατοικίες όσο και για καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα. Αν για τεχνικούς λόγους η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών δεν προλάβει να καθορίσει τις νέες τιμές με βάση τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς, τότε εντός του 2012 οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοστούν για τελευταία φορά με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, που έχουν ήδη συσταθεί για την κατάρτιση των νέων πινάκων με τις τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα