Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Στις 3.000 το αφορολόγητο - Νέο χτύπημα σε εισοδήματα, ακίνητα
Η τρόικα παραγγέλλει κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενοποίηση όλων των επιβαρύνσεων στα ακίνητα και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ
Νέα αύξηση της φορολογίας για εισοδήματα, ακίνητα, προοιωνίζεται το «προμνημόνιο», καθώς παραπέμπει σε κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα από τον ερχόμενο Ιούνιο.
Πίσω από τις γενικές αναφορές του κειμένου για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος κρύβονται επώδυνα μέτρα όπως:
Πλήρη κατάργηση των αφορολόγητων δαπανών για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς μάλιστα πλαφόν εισοδήματος. Το μέτρο που αφορά τους τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, νοσήλια, γιατρούς, ενοίκια, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες δαπάνες θα πλήξει πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών. Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο η αύξηση του φόρου θα ξεπερνάει τα 500 ευρώ.
Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για εισοδήματα από ενοίκια, τόκους καταθέσεων, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων είτε μέσω της αναπροσαρμογής των συντελεστών της αυτοτελούς φορολόγησής τους που ισχύει σήμερα είτε μέσω της ένταξής τους στη φορολογική κλίμακα.
Περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ στα 3.000 ή στα 2.000 ευρώ, η κατάργηση και αντικατάστασή του με τη χορήγηση συγκεκριμένου ποσού έκπτωσης φόρου για τα χαμηλά εισοδήματα. Οι αλλαγές στο αφορολόγητο αυτόματα θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση 200 ευρώ τουλάχιστον για όλους τους φορολογούμενους.
Περιορισμός του αριθμού των κλιμακίων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της προοδευτικότητας και συνεπώς την επιβάρυνση κυρίως των μεσαίων εισοδημάτων.
Ενοποίηση όλων των φόρων και των τελών στα ακίνητα (ειδικό τέλος, ΦΑΠ, ΤΑΠ κ.ά.) σε έναν ενιαίο φόρο με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία του ακινήτου και την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη. Μείωση του αφορολόγητου ορίου για μεταβιβάσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές. Τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα προκαλέσουν εκρηκτική αύξηση της φορολογίας κυρίως στην κατοχή.
18%-21%
Ενιαίος ΦΠΑ
Στον τομέα των έμμεσων φόρων το προμνημόνιο σηματοδοτεί την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά και την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18%-21% στον οποίο θα υπαχθούν τα αγαθά και οι υπηρεσίες με ορισμένες εξαιρέσεις.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έλεγχος στις περιουσίες και στους λογαριασμούς όλων των εφοριακών της χώρας
Γιγαντιαία επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, προκειμένου να διερευνηθεί το μέγεθος και το βάθος της διαφθοράς επίορκων εφοριακών και να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι έχουν εφαρμόσει το σύστημα «4-4-2», που είχε καταγγείλει ο παραιτηθείς γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης, σύμφωνα με τον οποίο «από τα πρόστιμα που επιβάλλει το υπ. Οικονομικών στα δημόσια ταμεία πηγαίνει μόνο το 20%, καθώς 40% είναι η έκπτωση και το υπόλοιπο 40% η μίζα του εφοριακού»!
Την παραγγελία για πανελλήνια δικαστική έρευνα σε βάρος διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τις καταγγελίες Σπινέλλη, αλλά και τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» και του «Εθνους», για εφοριακoύς με βίλες, ξενοδοχεία και offshore εταιρείες και άλλους, που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος ακόμη και της ιταλικής μαφίας, καθώς και με αφορμή την υπόθεση της «Μαφίας της Θεσσαλονίκης», που φέρεται να διατηρούσε «στενές» σχέσεις με 4 στελέχη του ΣΔΟΕ και 10 εφοριακούς.
Oι καταγγελίες περί διαφθοράς υπαλλήλων ΔΟΥ που «λαδώνονται» και οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα και τη δράση τους, οι οποίες σχετίζονται στενά με τη γιγαντιαία φοροδιαφυγή στη χώρα μας, έχει απασχολήσει έντονα και την τρόικα, που πιέζει για την αυστηροποίηση των ποινών για τους επίορκους -μέχρι και την απόλυσή τους- όπως πιέζει και για την αλλαγή του καθεστώτος, που ισχύει για το πόθεν έσχες των εφοριακών.
Σύμφωνα με τις επιταγές των τροϊκανών, οι διευθυντές Εφοριών πρέπει να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες στην Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και όχι στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, όπως ισχύει μέχρι τώρα, προκειμένου να ελέγχονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος, εάν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των περιουσιακών τους στοιχείων...
Στο στόχαστρο του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη, ο οποίος θα διενεργήσει την έρευνα - έπος, αναμένεται να βρεθούν όχι μόνον νυν, αλλά και πρώην εφοριακοί, οικονομικοί επιθεωρητές και ελεγκτές, οι οποίοι θα ελεγχθούν σε σχέση με τις υποθέσεις, που χειρίστηκαν. Ταυτόχρονα θα γίνει... ακτινογραφία στα περιουσιακά στοιχεία, που έχουν αποκτήσει οι ίδιοι, όπως και μέλη της οικογένειάς τους...
Σε βάθος 10ετίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα από τον οικονομικό εισαγγελέα θα ξεκινήσει δειγματοληπτικά από μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, κυρίως εταιρειών ή μεγαλοοφειλετών, ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί προς κάθε κατεύθυνση και σε βάθος 10ετίας.
Ο νόμος δίνει στον εισαγγελέα πλούσιο... οπλοστάσιο, για να κινηθεί σε μια τόσο σοβαρή και «σκληρή» έρευνα. Η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα θα κινηθεί παράλληλα με τον οικονομικό εισαγγελέα, καθώς έχει τη δυνατότητα να ελέγξει για πόθεν έσχες καταγγελόμενους εφοριακούς, να ανοίξει και να δεσμεύσει λογαριασμούς τους, να αναζητήσει στοιχεία διάπραξης κακουργημάτων σε συνδυασμό με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τέλος να δεσμεύσει περιουσιακά τους στοιχεία.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ίσως να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από χώρες όπως η Κύπρος, σε σχέση με offshore εταιρείες, εφόσον διαπιστωθεί ότι μετέχουν και εφοριακοί...
Σύμφωνα επίσης με δικαστικές πηγές, δεν αποκλείεται στις έρευνες να συμμετάσχει και η ΕΥΠ, καθώς ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις Δικαστικές Αρχές, όταν κινούνται στο πλαίσιο του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα, να ζητήσουν την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών εμπλεκόμενων προσώπων.
Το σύστημα... 4-4-2 και πώς έσβηναν τα πρόστιμα
Η πρώτη παραγγελία για δικαστική διερεύνηση, σχετικά με φαινόμενα διαφθοράς εφοριακών, είχε δοθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, με αφορμή καταγγελίες που έκανε σε δημόσια εκδήλωση ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, ο οποίος είχε κάνει λόγο για το σύστημα «4-4-2».
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, που είχε κάνει ο κ. Σπινέλλης σε ημερίδα με θέμα «Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη», που είχαν διοργανώσει το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor και η Κίνηση Πολιτών, μόνο τα 20 από τα 100 ευρώ φόρου και προστίμων πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία, ενώ 40 ευρώ μπαίνουν στις τσέπες των εφοριακών!
Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων είχε μιλήσει για το αλισβερίσι μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων, εξηγώντας ότι από τα κάθε 100 ευρώ φόρου, το 40% είναι έκπτωση που παρέχει το Δημόσιο, το άλλο 40% πάει στην τσέπη του ελεγκτή - εφοριακού και μόλις 20% φτάνει στα δημόσια ταμεία, ενώ η διαρροή των εσόδων λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς στις μεγάλες επιστροφές φόρου που πραγματοποιεί το Δημόσιο, το 8% πάλι πηγαίνει στην τσέπη του εφοριακού.
Εναν μήνα νωρίτερα, τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Σπινέλλης είχε καταθέσει ως μάρτυρας στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, στο πλαίσιο άλλης δικαστικής έρευνας, με αφορμή δημοσίευμα που συνέδεε την υποβολή παραίτησής του, με την ύπαρξη παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Η δικαστική έρευνα είχε καταλήξει στην κλήση ως υπόπτου του τότε γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, εναντίον του οποίου, τελικά, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση αυτή.
Ερευνα μέχρι τα Δωδεκάνησα
Στη νέα μεγάλη έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, για τη διαφθορά των εφοριακών θα ελεγχθούν, μεταξύ άλλων, και μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων, όπως και πολλές άλλες φορολογικές υποθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν και τι πρόστιμα επιβλήθηκαν, ποιοι ελεγκτές μετείχαν στους ελέγχους κ.λπ.
Παράλληλα, θα αναζητηθούν από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Μουζακίτη δικογραφίες με εμπλεκόμενους εφοριακούς, οι οποίες εκκρεμούν και σε άλλες δικαστικές περιφέρειες, εκτός Αττικής, προκειμένου να συσχετιστούν στην έρευνά του, όπως οι υποθέσεις με εφοριακούς, που φέρονται να εμπλέκονται με τη «Μαφία της Θεσσαλονίκης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητηθούν στοιχεία από τον ανακριτή Θεσσαλονίκης, που χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία σε βάρος εφοριακών, που φέρονται ότι είχαν σχέσεις με μέλη του κυκλώματος, ενώ θα διερευνηθούν και οι καταγγελίες μεγαλοοφειλέτη της συμπρωτεύουσας, που εμπλέκει στελέχη εφοριών σε σκάνδαλα εκατομυρίων ευρω.
Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθούν στοιχεία από δικαστικές περιφέρειες των Δωδεκανήσων, για υποθέσεις που εκκρεμούν εκεί, σχετικά με οικονομικά σκάνδαλα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ακόμη και της ιταλικής μαφίας, όπου φέρονται εμπλεκόμενοι και εφοριακοί.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Οδηγός - Οι ανατροπές - σοκ στην αγορά εργασίας
Μεγάλες ανατροπές έρχονται στην αγορά εργασίας με τα μέτρα του νέου Μνημονίου, με τα οποία μειώνεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κοντά στα επίπεδα της Πορτογαλίας, ενώ ανοίγει ο δρόμος για ατομικές συμβάσεις εργασίας ή επιχειρησιακές συμβάσεις αντί για τις υψηλότερες κλαδικές που κυριαρχούν σήμερα.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αναλυτικό οδηγό για όλες τις αλλαγές που επέρχονται σε μισθούς και όρους απασχόλησης, με τις οποίες ανατρέπεται δραματικά το εργασιακό καθεστώς στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η γενιά των 440 ευρώ (καθαρές αποδοχές) θα είναι πλέον γεγονός για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί κατά 22% και να διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ (μεικτές αποδοχές) για τους εργαζoμένους άνω των 25 ετών. Η μείωση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει ανάλογα προς τα κάτω όλα τα κλιμάκια των βασικών μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σε ό, τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να αντικατασταθούν μετά τη λήξη τους με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, εξέλιξη που ευνοείται από τις αλλαγές στο καθεστώς της μετενέργειας που προβλέπει το Μνημόνιο. Ειδικότερα, με τη διάταξη που προβλέπει ότι καμία σύμβαση δεν θα έχει διάρκεια πάνω από τρία έτη και την πρόβλεψη ότι οι νέες συμβάσεις μπορεί να εμπεριέχουν δυσμενέστερους όρους, δημιουργείται το έδαφος για συμπίεση αμοιβών και κόστους εργασίας.
Μεταξύ άλλων, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει:
- Μείωση κατά 32% του σημερινού κατώτατου μισθού για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών.
- Πάγωμα του κατώτατου μισθού στα νέα επίπεδα, μετά τη μείωση, έως το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2015.
- Πάγωμα των αυτόματων μισθολογικών ωριμάσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί στο 10%.
- Kατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Aν δηλαδή η εργοδοτική πλευρά αρνηθεί τη ζητούμενη από την εργατική πλευρά παρέμβαση του Oργανισμού Mεσολάβησης και Διαιτησίας, δεν θα είναι δυνατή η παραπομπή της διαφοράς για συμβιβασμό.
- Στη διαιτησία θα μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί και για την τελική απόφαση λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
- H διατήρηση ή μη πρόσθετων επιδομάτων και άλλων παροχών θα εξαρτάται από την εργοδοτική πλευρά.
- Kαταργούνται έως το τέλος του 2012 όλες οι συλλογικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ και έχουν κλείσει 24 (ή περισσότερους) μήνες.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
199 ΝΑΙ διά πυρός και σιδήρου – 45 Διαγραφές
Με ψήφους 199 «ναι» επί της αρχής, 74 «όχι» και 5 «παρών» υπερψηφίστηκε χθες αργά τη νύχτα το νέο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή το άρθρο 1 ψηφίστηκε από 190 βουλευτές, «όχι» δήλωσαν 83 και «παρών» 5• το άρθρο 2 έλαβε 201 «ναι», 74 «όχι» και 3 «παρών»• το άρθρο 3 έλαβε 199 «ναι», 74 «όχι» και 5 «παρών»• και το άρθρο 4 202 «ναι», 74 «όχι» και 2 «παρών».
Από το ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη κομματική γραμμή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο 25 βουλευτές, ενώ απόντες ήταν ακόμη 7. Από τη Νέα Δημοκρατία 21 βουλευτές εμφανίστηκαν να μην ακολουθούν τις προτροπές του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά για παροχή θετικής ψήφου και είπαν «όχι» στο νέο Μνημόνιο, ενώ υπήρξε και ένα «απών» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Αργά χθες τη νύχτα, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διαγραφή των 22 βουλευτών του κόμματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα οι οποίοι είτε καταψήφισαν το νέο Μνημόνιο, είτε απουσίαζαν αδικαιολόγητα είτε δήλωσαν «παρών» επί της αρχής. Αντίστοιχη επιστολή έστειλε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αποχωρώντας από τη Βουλή ανέφερε ότι οι διαγραφές των 21 βουλευτών «είναι λυπηρές, αλλά αναγκαίες».
Μετά τις διαγραφές αυτές η δύναμη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στους 121 βουλευτές και της ΝΔ στους 65.
Ο χάρτης των διαφωνούντων ανά κόμμα διαμορφώθηκε ως εξής:
ΠΑΣΟΚ
ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ (ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ)
Με αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο και επί της αρχής και στα άρθρα τάχθηκαν οι εξής 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:
Σπύρος Κουβέλης, Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Τόγιας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Χρήστος Κατσούρας, Θόδωρος Παραστρατίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Οδυσσέας Βουδούρας, Τσετίν Μάντατζη και Γιάννης Αμοιρίδης.
n Ο Αργύρης Λαφαζάνης, αν και κατά την ώρα της ψηφοφορίας ήταν απών, δεν διαγράφηκε καθώς είχε λίγο νωρίτερα παραιτηθεί.
ΑΠΟΝΤΕΣ (ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ)
Απόντες ήταν οι Λ. Μίχος, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Χάρης Καστανίδης, Κυριακή Τεκτονίδου, Ηλίας Θεοδωρίδης και Αργύρης Λαφαζάνης.
«ΠΑΡΩΝ» ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ (ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ)
«Παρών» επί της αρχής δήλωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και καταψήφισε το άρθρο 1, ο Γ. Κασσάρας δήλωσε «παρών» επί της αρχής, «όχι» στο άρθρο 1 και «παρών» στα άλλα άρθρα, ο Χρ. Μαγκούφης δήλωσε «παρών» επί της αρχής, «όχι» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα και ο Γ. Παπαμανώλης «παρών» επί της αρχής, «όχι» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα.
«ΝΑΙ» ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ,
«ΠΑΡΩΝ» Ή «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1
(ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ)
Γ. Κουτσούκος («ναι» επί της αρχής, «παρών» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα), Π. Αντωνακόπουλος («παρών» στο 1 και «ναι» επί της αρχής και στα υπόλοιπα), Π. Δημητρουλόπουλος («ναι» επί της αρχής, «όχι» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα), Β. Κεγκέρογλου («ναι» επί της αρχής, «όχι» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα), Χρύσα Αράπογλου («ναι» επί της αρχής και στα υπόλοιπα, «όχι» στο 1), Δ. Κουσελάς («ναι» επί της αρχής, «παρών» στο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα), Δημήτρης Καρύδης («ναι» επί της αρχής και στα υπόλοιπα, «όχι» στο 1), Μαρία Μίχου («ναι» επί της αρχής και στα υπόλοιπα, «όχι» στο 1), Μιχάλης Τζελέπης («ναι» επί της αρχής, «παρών» στο 1 και «όχι» στα υπόλοιπα).
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«ΟΧΙ» ΣΕ ΟΛΑ (ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ)
Από τη Νέα Δημοκρατία «όχι» δήλωσαν Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ελενα Κουντουρά, Δ. Σταμάτης, Κ. Παπασιώζος, Γ. Βλάχος, Μ. Γιαννάκης, Μ. Τζίμας, Μίκα Ιατρίδη, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Ζ. Τζηκαλάγιας, Χρ. Ζώης, Σπ. Γαληνός, Π. Μελάς, Γ. Καρασμάνης, Α. Καριπίδης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Γ. Βαγιωνάς, Α. Δερμετζόπουλος και Θ. Λεονταρίδης. Επίσης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ήταν απών (διαγράφηκε).
Ο ΛΑΟΣ
Διαφοροποιήσεις από τις θέσεις των κομμάτων τους σημειώθηκαν και από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη, που υπερψήφισαν το νέο Μνημόνιο και διαγράφηκαν.
Η ΔΗΣΥ
«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Νέο ηλεκτρο-σοκ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται από τον Ιούνιο να γίνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε πώληση λιγνιτικών μονάδων και σταθμών υδροηλεκτρικής παραγωγής
Κι άλλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ίσως και μέσα στο 2012, φέρνει το νέο Μνημόνιο, ενώ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε πώληση λιγνιτικών μονάδων και σταθμών υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο του «οικονομικού προγράμματος» που αφορά στον τομέα της ενέργειας, προβλέπεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα μέτρα εκείνα, ώστε οι τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα να περιλαμβάνουν το κόστος χονδρικής.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Μνημόνιο: «Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές».
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των μέτρων είναι μέχρι τον Ιούνιο. Σκοπός είναι η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων τον Ιούνιο του 2013.
Πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται από τον Ιούνιο να γίνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση και τον πρόσφατο μηχανισμό που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και προέβλεπε την ανά εξάμηνο αναπροσαρμογή των τιμολογίων ρεύματος.
Εξάλλου, μέσα στο Μνημόνιο μπαίνουν και χρονοδιαγράμματα σχετικά με την πρόσβαση των ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στην υδροηλεκτρική, διαδικασίες που συνδέονται με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να αρχίσει την εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ιδιωτών στον λιγνίτη.
Οι τελευταίοι μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν «μπει» στον λιγνίτη.
Στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επιτρέπεται επίσης και η πώληση παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων των υδροηλεκτρικών σταθμών όπως και των λιγνιτικών μονάδων.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Στα 586 ευρώ πλέον ο μεικτός βασικός μισθός
«Αυτόματα» μειώνονται, από αυτόν το μήνα, και με τη δημοσίευση του νέου Μνημονίου στο ΦΕΚ κατά 165,31 έως 228 ευρώ οι κατώτατοι μισθοί για τους αμειβόμενους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατά 240,45 ευρώ ο πρώτος μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους ηλικίας έως 25 ετών. Η οριζόντια μείωση, κατά 22% έως 32%, των κατώτατων ορίων (μισθών + ημερομισθίων) της ΕΓΣΣΕ που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο στα «μέτρα άμεσης εφαρμογής», τέθηκε από χθες σε ισχύ για τους ήδη εργαζόμενους.
Οι άμεσες μειώσεις είναι η πρώτη πράξη της νομοθετικής παρέμβασης στους μισθούς και στα ημερομίσθια της ΕΓΣΣΕ που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο «έως το τέλος Ιουλίου καταρτίζεται χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ, με ελάχιστο ύψος μισθού το οποίο θα νομοθετείται από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
Παρέμβαση ΓΣΕΕ
Η αλλαγή αυτή σε συνδυασμό με την παρέμβαση που γίνεται στις συλλογικές συμβάσεις (εντός 1 έτους καταργούνται όσες είναι σε ισχύ και διασώζονται, χάρη στη διατήρηση της τρίμηνης μετενέργειας οι βασικοί μισθοί των κλαδικών και τα βασικά επιδόματα) οδήγησε τη ΓΣΕΕ στην απόφαση να στείλει χθες επιστολή στους Ελληνες ευρωβουλευτές και στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Martin Schulz ζητώντας να πάρουν θέση.
«Μέσω της νέας δανειακής σύμβασης παραβιάζονται ουσιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και το κοινωνικό κεκτημένο», «τα μέτρα επεκτείνονται βίαια και στον ιδιωτικό τομέα, με οριζόντιο 'κούρεμα' των μισθών και αδίστακτη κρατική παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που φθάνει ακόμη και στο σημείο σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες να επιβάλλεται με νόμο η λήξη ισχύος τους», υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι στόχος είναι η υποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων από ατομικές συμβάσεις εργασίας, η πλήρης αποδυνάμωση και ουσιαστικά κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και η αποκέντρωσή τους στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Η ΓΣΕΒΕΕ
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά πιο φτωχή και περιφερειακή με τα νέα μέτρα», ανακοίνωσε η ΓΣΕΒΕΕ στιγματίζοντας το γεγονός ότι «μέσα σε λίγες ώρες καταργήθηκε και η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για τα της ιδιωτικής οικονομίας, τουλάχιστον στα μισθολογικά» βάσει του νέου Μνημονίου που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ «η ανεργία θα αυξηθεί και οι επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα θα κλείνουν η μια μετά την άλλη, η ύφεση θα βαθύνει και σε λίγο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε και νέα επώδυνα υφεσιακά μέτρα».
Πώς διαμορφώνονται οι μεικτές αποδοχές:
Για τον άγαμο χωρίς προϋπηρεσία στα 586,08 ευρώ από 751,39 ευρώ, με 1 τριετία στα 634,91 ευρώ από 813,99 ευρώ, με 2 τριετίες 692,63 ευρώ από 887,99 ευρώ και με 3 τριετίες στα 750,35 ευρώ από 961,99 ευρώ.
Για τον έγγαμο χωρίς προϋπηρεσία 644,70 από 826,54 ευρώ, με 1 τριετία στα 693,52 ευρώ από 889,13 ευρώ, με 2 τριετίες 751,24 ευρώ από 963,13 ευρώ και με 3 τριετίες στα 808,96 ευρώ από 1.037,13 ευρώ.
Για το νεοπροσλαμβανόμενο, ηλικίας έως 25 ετών ο πρώτος μεικτός μισθός είναι από χθες στα 510,94 ευρώ, έναντι 751,39 ευρώ, για πλήρη απασχόληση. Η πρόσληψη νέων με το συγκεκριμένο μισθό δεν έχει περιορισμούς, δηλ. μπορεί να γίνεται ακόμη κι αν προηγούνται απολύσεις ή και σε υποκατάσταση παλαιότερων (και ακριβότερων) εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τέλος περαιώσεις και ρυθμίσεις φόρων
Καμία φορολογική αμνηστία δεν πρόκειται να δοθεί όσο διαρκεί το νέο μνημόνιο σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο νόμο πλέον που ψήφισαν την Κυριακή βράδυ οι 199 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίσεις τύπου περαίωσης για εισοδήματα, ακίνητα και άλλες φορολογίες αποτελούν παρελθόν και άρα όσοι φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να ελεγχθούν.
Επίσης, δεν θα δοθεί καμία παράταση στις ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν και αφορούν την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα.
Από την άλλη στο νέο μνημόνιο προβλέπονται μία σειρά μέτρα τα οποία στόχο έχουν να μην επισκέπτονται οι πολίτες τις εφορίες αλλά όλες οι διαδικασίες να γίνονται εξ αποστάσεως. Στο πλαίσιο αυτό θα καθιερωθεί η υποχρεωτική πληρωμή φόρων μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. Δηλαδή μετρητά στα γκισέ των ταμείων των εφοριών τέλος!
Για τη νέα φορολογική πολιτική, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι «η Κυβέρνηση θα προετοιμάσει μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένης και της διευρύνσεως των βάσεων, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μία βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων. Αυτή η μεταρρύθμιση σχετίζεται με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος εταιριών και τον ΦΠΑ, τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας καθώς και τις κοινωνικές εισφορές και θα διατηρήσει τη σχετική φορολογική επιβάρυνση από εμμέσους φόρους».
Η μεταρρύθμιση θα θεσπισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, η Κυβέρνηση θα αναγγείλει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των ενδιαμέσων σταδίων μέχρις ότου κατατεθεί η μεταρρύθμιση. Αυτά τα ενδιάμεσα στάδια θα περιλαμβάνουν δημόσια διαβούλευση και τον δέοντα έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.
Η Κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις «επιστροφές φόρων σε ληξιπρόθεμες οφειλές», θα θέσει αρχές για την διεκπεραίωσή τους [Πρώτο Τρίμηνο του 2012] και θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012] μηνιαία στοιχεία για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών μετά το τέλος εκάστου μήνα.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής, η Κυβέρνηση θα εντείνει του ελέγχους επί των μεγάλης οικονομικής επιφάνειας φορολογουμένων, των φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης θα επισπεύσει την επίλυση θεμάτων φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα ενσωματώσει επιτυχέστερα εργαλεία/μεθόδους κατά του ξεπλύματος χρημάτων εντός της στρατηγικής. Η πρόοδος θα παρακολουθείται από ποσοτικούς δείκτες σύμφωνα με στόχους τιθέμενους βάσει του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής (βασικοί δείκτες απόδοσης). Αυτοί οι δείκτες αφορούν την ολοκλήρωση πλήρους κλίμακας και προσωρινών ελέγχων φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ελέγχων βάσει κινδύνου επί ελευθέρων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων υψηλού πλούτου και ατόμων που δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση. Επίσης, περιλαμβάνουν την είσπραξη καταλογισθένων φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους επί φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, των υφισταμένων συσσωρεύσεων φορολογικών οφειλών και επίσης αφορούν την αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων υποχρέων ΦΠΑ που υποβάλουν επιστροφές.
Αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα
• Αυξάνει το προσωπικό της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές για να επιταχύνει την εκτέλεση των ελέγχων που τελούν εν προόδω [τέλος Μαρτίου 2012]
• Επιταχύνει η διαδικασία πρόσληψης έτσι ώστε να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα επαναξιολόγησης και πρόσληψης ελεγκτών (1.000 άτομα προσωπικού) [τέλος Απριλίου 2012] με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012 μέσα στα πλαίσια των συνολικών ορίων προσλήψεων του δημοσίου
• Απομακρύνονται τα εμπόδια για την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση [Ιούνιος 2012], συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου υπηρεσιακής απόδοσης και της αντικαταστάσεως διευθυντών οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης
• Συνεχίζει η συγκέντρωση και η συγχώνευση εφοριών. Περισσότερες από 200 τοπικές εφορίες οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αναποτελεσματικές θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012
• Διακόπτονται οι πληρωμές τοις μετρητοίς και με επιταγές σε εφορίες οι οποίες θα αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα, έτσι ώστε ο χρόνος του προσωπικού να αποδεσμεύεται και να επικεντρωθεί σε εργασία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας (έλεγχοι, επιβολή εισπράξεων και συμβουλές προς φορολογουμένους) [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012]
Η δημιουργία ενός νέου συστήματος Πληροφορικής εμπεριέχει τα ακόλουθα κύρια βήματα αναφορικά με τις νέες εφαρμογές κέντρου δεδομένων, web-facing και υποστηρικτικές (back-office):
• Ο μηχανοτεχνικός εξοπλισμός [hardware] του νέου κέντρου δεδομένων θα είναι εγκατεστημένος και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012
• Εικοσι επιπλέον νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Αυτές αφορούν κυρίως φόρους οι οποίοι παρακρατούνται στην πηγή
• Σχεδιασμός και εφαρμογή βάσεως δεδομένων και εφαρμογών μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2012
• Οκτώ υπολειπόμενες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012. Εδώ περιλαμβάνονται έντυπα τα οποία υποβάλλονται αργοπορημένα με πρόστιμο, φόροι ακίνητης περιουσίας και διαχείριση ΦΠΑ
• Ελεγχοι συστήματος και χρηστών, επιμόρφωση χρηστών και μεταφορά όλων των εφοριών στην συγκεντροποιημένη βάση δεδομένων: μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012
• Λειτουργική χρήση της νέας υποδομής Πληροφορικής από όλες τις εφορίες: 1 Ιανουαρίου 2013
Για την ενίσχυση του πλαισίου κατά της φοροδιαφυγής για την φορολογική διοίκηση, η Κυβέρνηση θα προβεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, στα ακόλουθα:
• Θα αναμορφώσει την μονάδα οικονομικών επιθεωρήσεων η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων και σε θέματα διαχείρισης εσόδων [Ιούνιος 2012]
• Θα ενεργοποιήσει την διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων [Ιούνιος 2012]
• Θα ζητήσει από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης να ελέγξει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών [Ιούνιος 2012]
• Θα θεσπίσει διαδικασίες για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσεως [Ιούνιος 2012]
• Θα βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς [Ιούνιος 2012]
• Θα εκπονήσει ένα πλήρως ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς [Σεπτέμβριος του 2012]
Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα ορίσει τις εξουσίες που θα μεταβιβασθούν από το πολιτικό επίπεδο στην φορολογική διοίκηση. Αυτές οι εξουσίες θα περιλαμβάνουν τον έλεγχο πάνω σε καίριες επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Η Κυβέρνηση επίσης θα εντείνει τον έλεγχο επί των τοπικών εφοριών από τα κεντρικά γραφεία, και θα καλύψει την θέση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωυπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας [Μάρτιος 2012].
Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων καταργείται εξ ολοκλήρου και αντικαθίσταται από απλούστερη νομοθεσία [το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012].
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Παράταση προθεσμίας υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και  για διευκόλυνση των φορολογούμενων, παρατείνεται μέχρι τις 10 Απριλίου 2012, η προθεσμία υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Λ. Παπαδήμος: «Η χρεοκοπία είναι επιλογή που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε»
Σε βαρύ κλίμα και υπό το φάσμα του ανασχηματισμού συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. ΛουκάΠαπαδήμου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των παραιτήσεων των υπουργών του ΛΑΟΣ και της κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και απέκτησε άλλη βαρύτητα μετά μάλιστα τις εξελίξεις έπειτα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία καθώς επίσης και του Eurogroup της Πέμπτης το οποίο δεν ενέκρινε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Η ομιλία του πρωθυπουργού
«Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη. Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να εξετάσει και να εγκρίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια. Είναι ώρα ιστορικής ευθύνης για το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αυτή την ώρα δοκιμάζονται και οι αντοχές της κυβέρνησης. Και είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Η χρεοκοπία της Ελλάδας ωστόσο δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα, και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Αυτή την ώρα προέχει η ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Το οικονομικό πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση που θα το συνοδεύει είναι βαρύνουσας σημασίας. Είναι απόλυτα αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ανόρθωση της οικονομίας. Με την υλοποίηση του προγράμματος και τη χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει θα κατοχυρώσουμε το μέλλον της πατρίδας μας στην Ευρωζώνη και θα ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση.
Η νέα δανειακή συμφωνία θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας και θα επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα είναι προϊόν εντατικής και σκληρότατης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα. Αποτυπώνει τις ακραίες συνθήκες ανάγκης στις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας. Οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν με το περιεχόμενο του νέου προγράμματος.
Το πρόγραμμα, δηλαδή οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές που προβλέπεται να εφαρμοστούν την περίοδο 2012-2014, περιγράφονται στα κείμενα που έχουν διανεμηθεί:
«Greece - Memorandum of Economic and Financial Policies»,
«Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality»,
«Technical Memorandum of Understanding».
Θέλω να κάνω τρεις βασικές επισημάνσεις για τους σκοπούς και τα μέσα πολιτικής του προγράμματος.
Πρώτον, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, να προωθηθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών (στο κεφάλαιο Ε, παράγραφοι 28-33). Οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για την αγορά εργασίας αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κόστους και τη μείωση της ανεργίας -ιδίως των νέων- που έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων αποβλέπουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη συμπίεση των τιμών.
Δεύτερον, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών προβλέπεται πρόσθετη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με περιορισμό των κρατικών δαπανών που αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ το 2012, η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μέτρων, και ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα συντελέσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών (κεφάλαια Α και Β, παράγραφοι 5-15). Οι μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων και η προσαρμογή των συντάξεων αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων με τρόπο που προφυλάσσει τους χαμηλο­συνταξιούχους. Η υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων προβλέπει έσοδα ύψους τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015 ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος (Κεφάλαιο Δ, παράγραφοι 23-27).
Τρίτον, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση και ευρωστία των τραπεζών και τη ρευστότητα της οικονομίας με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών. Η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής θα συμβάλει στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή την περίοδο 2012-2014 αντιστοιχεί σε 7% του ΑΕΠ και αποσκοπεί στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2015, ώστε να αρχίσει η σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους. Εάν η οικονομική ύφεση είναι μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη στο τρέχον έτος και τις αρχές του 2013, η διαχρονική διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να προσαρμοστεί και να επεκταθεί έως το 2015.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί. Η επιτυχής εφαρμογή του θα απαιτήσει συντονισμένη προσπάθεια και αποτελεσματική διαχείριση. Η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη. Το άμεσο κόστος της οικονομικής προσαρμογής θα είναι σημαντικό. Βραχυπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και το διαθέσιμο εισόδημα. Όμως η εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα -πιθανότατα στη διάρκεια του 2013- στην ανάκαμψη της οικονομίας. Χωρίς περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χωρίς την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι δυνατή η ανόρθωση της οικονομίας και η διαμόρφωση συνθηκών για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 και ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5%-3% το 2014 και 2015.
Ο τελικός και ουσιαστικός σκοπός όλων μας είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Δυστυχώς αυτό ήταν αναμενόμενο. Σε μια οικονομία που αναπτυσσόταν χάρη στον υπερδανεισμό, όταν ο δανεισμός αυτός εκλείψει η κατανάλωση υποχωρεί, το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί δαπάνες, και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι το 2009 δεν ήταν βιώσιμο. Ήταν καταδικασμένο να τερματιστεί, και αυτό έγινε όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε εξαιρετικά -πρωτοφανή- υψηλά επίπεδα, κληροδοτώντας μας ένα τεράστιο χρέος.
Ευθύνεται επίσης για την ύφεση το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον οικονομικής στασιμότητας, που δεν επιτρέπει στην οικονομία μας να ανακάμψει μέσα από μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών. Όμως ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο φόβος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, που σκιάζει τους αποταμιευτές, αναστέλλει τις επενδυτικές αποφάσεις, παγώνει την οικονομική δραστηριότητα, εμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομίας. Στην αβεβαιότητα, την αστάθεια και την ανασφάλεια θέτει τέρμα η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους και το αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει.
Η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο. Για την ολοκλήρωση των αλλαγών θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια, δημιουργική συνεργασία και πνεύμα ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πίστη στην ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα μας.
Το πρόγραμμα περιέχει πολλές ρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας προ πολλού. Αν τις είχαμε εφαρμόσει όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες, ποτέ δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο δεινή κρίση.
Το πρόγραμμα αυτό όμως περιέχει και ρυθμίσεις που καμία κυβέρνηση δεν θα υιοθετούσε υπό ομαλές συνθήκες. Μέτρα που δοκιμάζουν τις αντοχές και πλήττουν το εισόδημα μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το οικονομικό αυτό πρόγραμμα συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμαστεί σκληρά.
Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία. Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Οι δυσμενείς συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά επώδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.
Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων.
Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.
Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.
Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης.
Κοιτάμε τον ελληνικό λαό στα μάτια με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης. Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό θα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε.
Το Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση δεν ενέκρινε το νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (του PSI). Ανέβαλε τη λήψη απόφασης κυρίως λόγω αβεβαιοτήτων και προβληματισμών που αφορούν το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες αν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση και ενότητα για την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων που θα τη συνοδεύσουν. Ζητείται η έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών ότι θα στηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και λεπτομερέστερη εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η προβλεπόμενη μείωση των δαπανών και ένα αναλυτικότερο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Τονίστηκαν οι κίνδυνοι ανεπαρκούς υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού. Οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν έχουν έντονα προβληματίσει και έχουν δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Όλα αυτά οδήγησαν στην αναβολή της απόφασης.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι γεγονός ότι και οι αντοχές του ελληνικού λαού αγγίζουν τα όριά τους. Ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προβληματίζονται γιατί παραβλέπεται, υποτιμάται ή δεν αναγνωρίζεται η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς και οι τεράστιες θυσίες μας. Δύο αριθμοί συνοψίζουν την πρόοδο αυτή: Κατά τα τελευταία δύο έτη έχει περιοριστεί το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα έχει ανακτηθεί περίπου το 1/3 της ανταγωνιστικότητας που χάθηκε κατά τα προηγούμενα δέκα έτη. Παρά τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουμε κατορθώσει πολλά με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όπως καταγράφεται από τη συνεχιζόμενη ύφεση και την αύξηση της ανεργίας σε επίπεδο υψηλότερο του 20%. Η μη αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται, της προόδου που συντελείται, του τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού κόστους προσαρμογής, και παράλληλα η επικριτική στάση ορισμένων εταίρων προβληματίζουν και απογοητεύουν τον ελληνικό λαό και αποδυναμώνουν την προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της οικονομίας.
Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 μέσα σε δραματικό κλίμα κλήθηκε η κυβέρνηση αυτή για να πετύχει έναν ιστορικά εθνικό σκοπό. Να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της διεθνώς και να δώσει στον έλληνα πολίτη μια προοπτική και αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας. Η συρρίκνωση του ελλείμματος, η αναδιάρθρωση της λειτουργίας των αγορών, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος δεν είναι παρά εργαλεία για την επίτευξη αυτών των εθνικών σκοπών.
Στην πορεία αυτή όλοι γνωρίζαμε ή οφείλαμε να γνωρίζουμε ότι θα είχαμε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Δύσκολο πολιτικά, δύσκολο οικονομικά, δύσκολο κοινωνικά. Ο ελληνικός λαός όμως εναπόθεσε στην κυβέρνηση αυτή και στα κόμματα που τη στηρίζουν ελπίδες και αγωνίες που εκφράζουν τις μεγάλες προσπάθειες και θυσίες του.
Τρεις μήνες μετά, σήμερα, είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν. Είτε καταλήγουμε σε μια συμφωνία που θα βάλει τη χώρα σε μια νέα τροχιά, είτε αν κάνουμε πίσω, δειλιάζοντας άλλη μια φορά στην ιστορία μας, θα πάμε σε κατάρρευση. Θέλω να είμαι σαφής. Οι στιγμές δεν είναι απλώς κρίσιμες, είναι δραματικές για τη χώρα. Έχουμε κορυφαία ιστορική ευθύνη όλοι μας. Ο καθένας μας θέλει να κάνει το καλύτερο για τη χώρα αυτή - για τον κόσμο που αγωνιά σήμερα. Σε μια τέτοια κατάσταση για μένα δεν υπάρχει δίλημμα. Υπάρχει ένα και μόνο ζητούμενο: να υπερβούμε, ίσως για μια και μοναδική φορά στην προσωπική και πολιτική ζωή του καθενός, ό,τι αφορά το άτομό μας και να δώσουμε ολόκληρο τον εαυτό μας και τα πάντα για να σωθεί η χώρα και να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία και μια εθνική ήττα. Πατριωτικό σήμερα δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι, ακόμα και με σφιγμένα τα δόντια, να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας.
Έχω πλήρη συνείδηση, ότι όσα πρέπει να αποφασίσουμε είναι εξαιρετικά επώδυνα. Αν θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε είναι γιατί ο εναλλακτικός δρόμος θα μας επιφυλάξει μια πραγματικότητα που θα είναι πολλαπλάσια επώδυνη. Ιστορικά επώδυνη. Στον δημόσιο λόγο περίπου 11 εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας ακούνε συνεχώς για αδιέξοδα, ακούνε την απαξίωση, ακούνε την απαισιοδοξία, χωρίς να βλέπουν μια εθνική ανάταση να ξεφύγουμε από τη μοιρολατρία. Την ίδια ώρα, ένα εκατομμύριο πολίτες ζουν την ανεργία. Σήμερα 11 εκατομμύρια Έλληνες πρέπει επιτέλους να ακούσουμε και ένα λόγο για το πού θα φτάσουμε αν αρνηθούμε να βάλουμε στην άκρη όσα λάθη έγιναν και μας οδήγησαν εδώ, και για το πώς θα ξεφύγουμε από εδώ, για το πώς θα υπερβούμε την κρίση.

Θα είναι μια τεράστια αδικία της ιστορίας, η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που τα τελευταία 65 χρόνια βίωσε έναν εμφύλιο και μια δικτατορία, αλλά πρόκοψε, οικοδόμησε την ευημερία της, οικοδόμησε μια δημοκρατία, θεσμούς και αξίες, να φτάσει στην πτώχευση και να βρεθεί, από ένα ακόμα λάθος, σε εθνική απομόνωση και εθνική απόγνωση.
Το πρόγραμμα που έχετε μπροστά σας και η χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασώσουμε τα σημαντικότερα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών, για να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην ομάδα των πιο αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και στο ευρώ. Και είναι απολύτως αναγκαίες για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτήθηκε με μια κύρια αποστολή, που αποτυπώνει τη βούληση της πλειονότητας του ελληνικού λαού: να πράξουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία και οι καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλούσε. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επίγνωση της ιστορικής κρισιμότητας και θα πράξει το καθήκον του».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Χάνεται το επίδομα γάμου
Mετά τη λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων οι εργαζόμενοι θα «χάνουν» την προσαύξηση του μισθού από το επίδομα γάμου (10%). Tο τελικό κείμενο του νέου Mνημονίου προβλέπει ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας και εάν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού του μισθού θα είναι ο βασικός μισθός της σ.σ.ε. και τα επιδόματα αρχαιότητας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινό.
Oι 11 αλλαγές που «κλείδωσαν» για τους μισθούς και τις συμβάσεις προβλέπουν:
Mείωση του κατώτατου μισθού της EΓΣΣE κατά 22% σε όλα τα κλιμάκια. Tη μείωση αυτή επιβεβαίωσαν χθες στελέχη του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, την ώρα που η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της N.Δ. ανακοίνωνε ότι «η μείωση κατά 22% αφορά μόνο στον κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους, μέτρο αναμφίβολα επώδυνο, αλλά δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα κλιμάκια»!
Tη Γραμματεία «διόρθωσε» αργότερα ο A. Σαμαράς λέγοντας, στο σύντομο διάγγελμά του, ότι «δώσαμε μάχη, ώστε η μείωση του κατώτατου μισθού να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους μισθούς».
Eπιπρόσθετη μείωση κατά 10% (-32%) για τους νέους, ηλικίας έως 25 ετών.
«Πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα νέα επίπεδα, μετά τη μείωση, έως το τέλος του Προγράμματος, δηλ. τουλάχιστον έως το 2015.
«Πάγωμα» των αυτόματων μισθολογικών «ωριμάσεων» μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί στο 10%.
Kατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Aν δηλ. η εργοδοτική πλευρά αρνηθεί τη ζητούμενη από την εργατική πλευρά παρέμβαση του Oργανισμού Mεσολάβησης και Διαιτησίας, δεν θα είναι δυνατή η παραπομπή της διαφοράς για συμβιβασμό.
Στη διαιτησία θα μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί και για την τελική απόφαση λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
H διατήρηση ή μη πρόσθετων επιδομάτων και άλλων παροχών θα εξαρτάται από την εργοδοτική πλευρά.
Oρίζεται ως μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων τα τρία χρόνια (έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας και διεκδίκησης μισθολογικών αυξήσεων).
Kαταργούνται έως το τέλος του 2012 όλες οι συλλογικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ και έχουν κλείσει 24 (ή περισσότερο) μήνες.
Mειώνεται ο χρόνος της μετενέργειας από 6 μήνες σε 3. Mετά τη λήξη της μετενέργειας, εάν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού του μισθού θα είναι ο βασικός μισθός της σ.σ.ε. και τα επιδόματα που διατηρούνται θα είναι της αρχαιότητας, το επίδομα τέκνων, των σπουδών και το ανθυγιεινό.
Kαταργείται η μονιμότητα σε όλες τις εταιρείες (ΔEKO, τράπεζες).
Πρόσθετο «ψαλίδι» 300 εκατ. ευρώ στις κύριες-επικουρικές συντάξεις
Mειώσεις στις συντάξεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, από τα 600 εκατ. ευρώ τα οποία συνολικά λείπουν από τα επικουρικά ταμεία, «κλειδώνουν» μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, με δεδομένα, ωστόσο, την ενοποίηση των Tαμείων και τη μείωση, αργότερα, και των εφάπαξ.
Tο σήμα για την αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων που θα οδηγούν στην εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ έδωσε η συμφωνία -και δέσμευση απέναντι στην τρόικα- της κυβέρνησης Παπαδήμου και των αρχηγών των τριών κομμάτων ότι θα «καλυφθεί» το ταμειακό έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ των επικουρικών ταμείων. Kατά 50% από μειώσεις στις συντάξεις και κατά 50% από άλλες πηγές (πλην των ασφαλιστικών ταμείων).
H απόφαση αυτή βάζει προσωρινά στο... συρτάρι το σχέδιο του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης που προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση 15% στις επικουρικές (σε 2 ή 3 ετήσιες δόσεις και ανάλογα με το ύψος της σύνταξης), όπως και τα εναλλακτικά σενάρια της μείωσης κατά 10% των κύριων συντάξεων + 5% των επικουρικών, ή 10% των επικουρικών + 5% των κύριων συντάξεων ή κατά 15% των κύριων συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ + 7% του NAT, ανάλογα με τα όρια τα οποία θα συμφωνούσαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων. H τρόικα, με δεδομένη την έλλειψη οικονομικής βιωσιμότητας των συμπληρωματικών παροχών, έχει θέσει θέμα μεταρρύθμισης του Aσφαλιστικού για τις επικουρικές και τα εφάπαξ στην προοπτική της σύνδεσης, σε ανταποδοτική βάση, των προκαθορισμένων εισφορών και των τελικών παροχών από τα Tαμεία.
«Mάχη» για να σωθεί «ό,τι μπορεί να σωθεί» από το «λουκέτο» σε OEK και Eργατική Eστία (μετά την κατάργηση των εισφορών υπέρ των δύο Oργανισμών που προβλέπει το νέο Mνημόνιο) δήλωσε στους εργαζόμενους ότι θα δοθεί ο Γ. Kουτρουμάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», το σχέδιο διάλυσης του OEK και της Eργατικής Eστίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Νέα εφεδρεία με «επίδομα ανεργίας» και μετά απόλυση
Την επαναφορά της «εφεδρείας» με ένα ιδιότυπο καθεστώς, που προσομοιάζει σε «επίδομα ανεργίας» για όσους υπαλλήλους κριθούν πλεονάζοντες και οδηγηθούν εκτός Δημοσίου, περιγράφει το σχέδιο της Νέας Μνημονιακής Σύμβασης. Παράλληλα, η διατήρηση του «προσυνταξιοδοτικού» καθεστώτος της εφεδρείας - όπως περιγράφεται στο σχέδιο- εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «εργαλείο» για μελλοντικές μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων, κυρίως από τους -μέχρι σήμερα- εξαιρούμενους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, εάν αυτό αποφασιστεί στο μέλλον από την κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι πιέσεις της τρόικας ήταν ασφυκτικές, προκειμένου να απολύονται άμεσα οι υπάλληλοι των φορέων και των υπηρεσιών που θα καταργούνται. Μετά το φιάσκο από την εφαρμογή της «εφεδρείας», οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχτηκαν το αίτημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να αποζημιώνονται με ένα ποσό όσοι υπάλληλοι φορέων ή υπηρεσιών του Δημοσίου κριθούν πλεονάζοντες και οδηγηθούν σε απόλυση.
Η νέα «εφεδρεία» αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικά στους εργαζομένους των καταργούμενων φορέων του Δημοσίου ακόμα και στους απολυόμενους από τις ΔΕΚΟ.
Οι υπό απόλυση υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 60% των βασικών αποδοχών τους (περίπου 500 ευρώ) για έναν χρόνο.
Μετά τη λήξη της «εφεδρείας», οι υπάλληλοι θα απολύονται και αναμένεται με νομοθετική ρύθμιση να καταργηθεί η κατάταξη των «εφέδρων» σε πίνακες του ΑΣΕΠ, αφού δεν θα πραγματοποιούνται στο μέλλον μετατάξεις εργαζομένων από δημόσιους οργανισμούς στον στενό δημόσιο τομέα. «Ανοιχτό» παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας εκπαιδευτικοί, γιατροί και διπλωματικοί υπάλληλοι, εάν στο μέλλον ζητηθεί από την τρόικα να επιβληθούν νέες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Παράλληλα, στο μέτρο θα ενταχθούν οι υπάλληλοι των καταργούμενων και συγχωνευόμενων οργανισμών που θα κριθούν πλεονάζοντες και θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Το μνημόνιο της τρόικας
Την πλήρη λίστα των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος περιλαμβάνει το κείμενο του νέου μνημονίου με τους συγκεκριμένους όρους οικονομικής πολιτικής (Specific Economic Policy Conditionality) που παρουσιάζει «To Βήμα».
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακριβή ποσά των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και τη λίστα των κλειστών επαγγελμάτων που πρέπει να ανοίξουν με βάση το νόμο 3919/2011.
Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν πρέπει να υπερβεί τα 2,06 δισ. ευρώ το 2012, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,67 δισ. ευρώ το 2013 και 7,39 δισ. ευρώ το 2015, προκειμένου η Ελλάδα να εξυπηρετεί μέρος των τόκων του δημοσίου χρέους που θα προκύψουν μετά το PSI.
Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός
Πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου η Ελλάδα καλείται να καταθέσει στη Βουλή και να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις παρακάτω περικοπές για το 2012:
-1,076 δισ ευρώ από φαρμακευτική δαπάνη με τη χρήση γενόσημων φαρμάκων, την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.
-400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
-50 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στις υπερωρίες γιατρών
-300 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες
-30 εκατ. ευρώ από κατάργηση θέσεων 550 αντιδημάρχων
-270 εκατ. ευρώ από καταναλωτικές και εκλογικές δαπάνες του Δημοσίου
-190 εκατ. ευρώ από περικοπές επιδομάτων απομακρυσμένων περιοχών και των επιχορηγήσεων από διάφορα υπουργεία
-200 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 15% των κύριων συντάξεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ
-50 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ
-375 εκατ. ευρώ από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, αντί για 650 εκατ. ευρώ του πρώτου μνημονίου (το κείμενο φέρει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου, άρα το πιθανότερο είναι ότι δεν αποτυπώνει την τελική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα).
Ποια επαγγέλματα ανοίγουν
Για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να αναρτήσει σε ιστοσελίδα έκθεση ως το τέλος Μαρτίου του 2012 τον πλήρη κατάλογο των επαγγελμάτων που ανοίγουν με βάση το νόμο 3919/2011. Παραλλήλως πριν την καταβολή της πρώτης δόσης η κυβέρνηση απαιτείται να προχωρήσει στη νομοθέτηση της άρσης όλων των εμποδίων για την άσκηση συγκεκριμένης λίστας επαγγελμάτων.
Η απαίτηση αφορά τους λογιστές και φοροτεχνικούς, τους ορκωτούς εκτιμητές, τους μεσίτες ακινήτων, τους φορτοεκφορτωτές, τους ξεναγούς, τους αναλογιστές, την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα φυσιοθεραπείας, τις μονάδες τεχνητού νεφρού, τα οδοντιατρεία, τα καταστήματα οπτικών, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα ινστιτούτα αδυνατίσματος, τις εταιρείες υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης και τις συμβουλευτικές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Σκληρή επίθεση Χρυσοχοϊδη. Τέλος εποχής για τους Παπανδρέου
Πολύ σκληρή επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου και της οικογένειας Παπανδρέου εκτόξευσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δήλωσε κατηγορηματικά πως έναν περίπου αιώνα και μετά από τρεις πρωθυπουργούς η εποχή των Παπανδρέου τελείωσε. Και πρόσθεσε πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα που αναγκάστηκε να παραιτηθεί επειδή δεν κατάφερε να σώσει τη χώρα.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα κ. Χρυσοχοΐδης καταλόγισε λάθη στους Ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και την καθυστέρηση που επέδειξαν για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και προειδοποίησε ότι έρχεται κοινωνικό Big Bang, εάν συνεχίσει να αυξάνει η ανεργία, η φτώχεια και να βαθαίνει η ύφεση.
Απαντώντας σε ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας, σε μια περίοδο που τα αντιγερμανικά δημοσιεύματα στην Ελλάδα πληθαίνουν και οι Γερμανοί ανησυχούν πως στιγματίζονται ως εξιλαστήρια θύματα της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, δήλωσε πως οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και πως ορισμένοι πολιτικοί στη Γερμανία συμπεριφέρονται λες και θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, αλλά πως στο βάθος η Γερμανία βοηθά την Ελλάδα
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πάνω από ένα εκατομμύριο οι άνεργοι το Νοέμβριο
Στο 20,9% εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον περασμένο Νοέμβριο, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Παράλληλα, η ανεργία αυξήθηκε το συγκεκριμένο μήνα κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, με τους ανέργους να αυξάνονται κατά περίπου 337.000 άτομα.
Επίσης, μόνο μεταξύ Νοεμβρίου και Οκτωβρίου 2011, προστέθηκαν στις «μαύρες λίστες» ακόμη 126.000 άτομα.
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός πλέον υπερβαίνει τους απασχολούμενους κατά 500 χιλιάδες άτομα, ενώ περίπου ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι. Οικονομικοί παράγοντες εκδηλώνουν φόβους για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, δεδομένης της μεγαλύτερης ύφεσης που θα προκαλέσουν τα μέτρα του νέου μνημονίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ): Το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο 2011 ανήλθε σε 20,9%, έναντι 13,9% τον Νοέμβριο 2010 και 18,2% τον Οκτώβριο 2011. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.029.587 άτομα και αυξήθηκαν κατά 337.010 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010 (αύξηση 48,7%) και κατά 126.062 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2011 (αύξηση 14%).
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.901.269 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.423.657 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 405.785 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010 (μείωση 9,4%) και κατά 164.506 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2011 (μείωση 4%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 102.730 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010 (αύξηση 2,4%) και κατά 41.301 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2011 (αύξηση 0,9%).
Ηλικιακά, η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους σε ηλικία 15- 24 ετών (48% τον Νοέμβριο 2011 από 35,6% τον Νοέμβριο 2010). Ακολουθούν, τα άτομα 25- 34 ετών (27,8% από 17,9%), 35- 44 ετών (17,8% από 12%) και 45- 54 ετών (15,8% από 10,1%).
Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις ηλικίες 55- 64 ετών το ποσοστό της ανεργίας είναι πλέον διψήφιο (10,1% τον Νοέμβριο 2011 από 6,8% τον Νοέμβριο 2011).
Η ανεργία παραμένει «γένους θηλυκού». Στις γυναίκες ανήλθε σε 24,5% (από 17% τον Νοέμβριο 2010) και στους άνδρες σε 18,3% (από 11,6%).
 Η κατάσταση στις επτά νέες αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, έχει ως εξής: Μακεδονίας- Θράκης (23,8% τον Νοέμβριο 2011 από 19% τον Νοέμβριο 2010), Αττικής (21,1% από 19,2%), Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (20,1% από 15,4%), Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας (20% από 18,4%), Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας (19,9% από 20,7%), Κρήτης (19,4% από 15,7%) και Αιγαίου (11,6% από 11,2%).
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
α � � � 0@n 8�e �η συγκεκριμένης λίστας επαγγελμάτων.
Η απαίτηση αφορά τους λογιστές και φοροτεχνικούς, τους ορκωτούς εκτιμητές, τους μεσίτες ακινήτων, τους φορτοεκφορτωτές, τους ξεναγούς, τους αναλογιστές, την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα φυσιοθεραπείας, τις μονάδες τεχνητού νεφρού, τα οδοντιατρεία, τα καταστήματα οπτικών, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα ινστιτούτα αδυνατίσματος, τις εταιρείες υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης και τις συμβουλευτικές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Σοκ & δέος ο λογαριασμός με τα νέα μέτρα
Η κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών 3,2 δισ. ευρώ για φέτος και πρόσθετες παρεμβάσεις 10,8 δισ. ευρώ για την τριετία 2013 - 2015
Ένα «εξοντωτικό» πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί επί της ουσίας... διαβατήριο για την εξασφάλιση του δανειακού προγράμματος ύψους τουλάχιστον 130 δισ. ευρώ αλλά και την υλοποίηση του PSI.
Στο κείμενο που προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα και θα πρέπει να αποσταλεί στο ΔΝΤ και το Eurogroup περιέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, επώδυνες παρεμβάσεις όπως δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, «κούρεμα» των συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο, άρση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ με αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας οι οποίες θα διευκολύνουν τις αποχωρήσεις, «λουκέτα» σε φορείς του Δημοσίου, «ψαλίδισμα» σε ειδικά μισθολόγια μέχρι τον Ιούνιο, επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων αλλά και φοροεπιβαρύνσεις με κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στον ΦΠΑ.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι για τη δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 3,2 δισ. ευρώ και να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 10,8 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015.
Το συνολικό πακέτο φθάνει στα 14 δισ. ευρώ ή το 6,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, το νέο πρόγραμμα θα παρακολουθείται από την τρόικα, με δώδεκα τριμηνιαίες επιθεωρήσεις, ενώ διατηρείται πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί.
Μάλιστα για το 2012 αναφέρεται πως η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να λάβει διορθωτικά μέτρα» σε περίπτωση που προκύψει απόκλιση από τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος.
Όπως προστίθεται στο κείμενο, τα διορθωτικά μέτρα αφορούν σε «πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων», νέες περικοπές στον τομέα της Άμυνας αλλά και σε κοινωνικά επιδόματα.
Το πρόγραμμα
Επί του παρόντος για το τρέχον έτος η συμφωνία περιλαμβάνει περιστολή δαπανών υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης με στόχο την εξοικονόμηση άνω του 1,1 δισ. ευρώ. Επίσης στο Μνημόνιο προβλέπονται περικοπές 400 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 300 εκατ. ευρώ στον τομέα της Αμυνας και 200 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες (εκλογικό επίδομα, επιχορηγήσεις σε φορείς του υπουργείου Παιδείας και Γεωργίας).
Το δημοσιονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό από τις περικοπές στις συντάξεις υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ ή θα βρεθούν ως αντιστάθμισμα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Θα πρέπει να προστεθούν και 200 εκατ. ευρώ εφόσον οι μειώσεις των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια τεθούν σε εφαρμογή στο δεύτερο μισό του έτους.
Όσον αφορά τώρα στα μέτρα της περιόδου 2013-2015, αυτά θα προσδιοριστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ
Θύματα των μειώσεων οι νέοι εργαζόμενοι
«Εξαϋλώνονται» οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η... συνταγή της τρόικας περιλαμβάνει μειώσεις έως και 32% για τους νέους έως και 25 ετών που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων προβλέπονται:
Μείωση του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ κατά 22%...
Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους έως 25 ετών
ΔΗΜΟΣΙΟ
Εκτός έως το τέλος του χρόνου 15.000
Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν 15.000 «υπεράριθμοι υπάλληλοι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο που συζήτησαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί.
Θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.
Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το πρώτο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων φορέων. Επίσης παραμένει ο στόχος που έχει τεθεί για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Ψαλίδι με αναδρομική ισχύ από 1/1
«Μαχαίρι» σε επικουρικές συντάξεις μπαίνει με το νέο Μνημόνιο. Ετσι έρχονται μειώσεις συντάξεων των επικουρικών ταμείων κατά 15%. Επίσης προβλέπονται μειώσεις κατά 15% των κύριων συντάξεων των ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών και κατά 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ. Στόχος η εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
Οι περικοπές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα επανεξεταστούν όλες οι παροχές των ταμείων που έχουν περιοδικές και εφάπαξ καταβολές.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Ποια θα κοπούν, ποια θα μείνουν
«Μαχαίρι» θα μπει και σε κοινωνικά επιδόματα με τον προσδιορισμό εισοδηματικού ορίου. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να είναι έτοιμη ειδική μελέτη, προκειμένου να εντοπιστούν προγράμματα «κοινωνικής αρωγής και κοινωνικής ασφάλειας», τα οποία θα διακοπούν.
Από την εξοικονόμηση κονδυλίων εκτιμάται πως θα καταστεί δυνατόν να ενισχυθούν κύρια κοινωνικά προγράμματα (π.χ. ανεργία οικογενειακά επιδόματα). Οπως σημειώνεται στο κείμενο, «πρέπει να στηριχθούν άτομα που έχουν ανάγκη και παράλληλα να μειωθούν τα εμβάσματα σε άτομα που δεν έχουν οικονομική ανάγκη».
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Πάγωμα αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι
«Πάγωμα» προσλήψεων θα προβλέπεται στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων εντός του τρέχοντος έτους. Ο έλεγχος των προσλήψεων θα γίνει με πιστή τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Επίσης θα περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο. Εξάλλου, προτείνεται η εξάλειψη των κενών θέσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα.
ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ
Στο μικροσκόπιο για εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ
Έρχονται μειώσεις στους μισθούς 250.000 στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, δικαστικών, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, ιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων, καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει σύμφωνα με το Μνημόνιο να περικοπούν οι μισθοί στα «ειδικά μισθολόγια».
Επίσης προωθείται η επανεξέταση των μισθολογικών κλιμακίων του νέου μισθολογίου που εκτιμάται ότι θα φέρει μειώσεις στις αποδοχές σε 450.000 υπαλλήλους των υπουργείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πιο αναλυτικά, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο την εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, τα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί η εξοικονόμηση δαπάνης 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει μειώσεις αποδοχών της τάξεως του 20% σε μέσα επίπεδα.
Η επανεξέταση των μισθολογικών κλιμακίων του πρόσφατα νομοθετηθέντος ενιαίου μισθολογίου σημαίνει ότι το νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει τη διασύνδεση της κλιμάκωσης των βασικών μισθών με τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων και την ωρίμανση των αποδοχών ανά διετία, ενδέχεται να αλλάξει επί το δυσμενέστερο. Ενδέχεται δηλαδή η ωρίμανση των αποδοχών να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τη βαθμολογική εξέλιξη, με συνέπεια σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι συνολικές αποδοχές να παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια κλιμάκια για περισσότερο χρόνο.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Πλήρες το άνοιγμα του επαγγέλματος
Νέες αλλαγές έρχονται στο δικηγορικό επάγγελμα, προκειμένου να επιτευχθεί το πλήρες άνοιγμά του. Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι με νέο νόμο θα εξαλειφθεί η υποχρέωση παρουσίας δικηγόρου σε συναλλαγές όπου παρίσταται και συμβολαιογράφος και θα καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές για έμμισθους δικηγόρους.
Επίσης, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα υπάρχει πλήρες χρονοδιάγραμμα για τυχόν διορθώσεις και βελτιώσεις της νομοθεσίας για πλήρες άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Σχεδιάζεται παρέμβαση και για 20 επαγγέλματα «υψηλής αξίας», τα οποία όμως δεν κατονομάζονται στο Μνημόνιο.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Τέλος σε απαλλαγές, ενιαίος ΦΠΑ 19% ή 21%
Πρόσθετες φοροεπιβαρύνσεις φέρνουν η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, όπως προαναγγέλλονται στο νέο Mνημόνιο.
Στο κείμενο των 50 σελίδων, στο οποίο συμφώνησαν τα κόμματα, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Ειδικότερα προωθείται η κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων. Το νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές θα φέρει νέες σημαντικές φοροεπιβαρύνσεις και θα πλήξει τα νοικοκυριά, αφού μεταξύ άλλων σχεδιάζεται περικοπή ή και πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές και χορηγίες χρηματικών ποσών.
Επίσης εξετάζεται η «απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής των φορολογικών συντελεστών επί της ιδιοκτησίας», που παραπέμπει στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%. Η υιοθέτηση του μέτρου αυτού σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων. Εξάλλου το Mνημόνιο προβλέπει:
Tοποθέτηση επικεφαλής της διοίκησης εσόδων ένα εξωτερικό άτομο με άψογα αξιολογικά στοιχεία φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα.
Aξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 φοροελεγκτών για τη δημιουργία του νέου σώματος 2.000 ελεγκτών.
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μαύρες προβλέψεις για ύφεση έως 5%
Βαθιά θα είναι η ύφεση και κατά τη διάρκεια του 2012. Στο Mνημόνιο περιλαμβάνεται νέα δυσμενέστερη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ θα υποχωρήσει εντός του έτους κατά 4% με 5% έναντι 2,8% που ήταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
Όπως σημειώνεται, η πρόβλεψη για την ύφεση αναθεωρείται επί τα χείρω «λόγω επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος, της δημοσιονομικής προσαρμογής, της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και των προσαρμογών στο τραπεζικό σύστημα».
Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος, σταδιακά, εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα μειωθεί κάτω από τα επίπεδα της Ευρωζώνης υπό το βάρος και της μείωσης των αποδοχών.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Διαφωνούν για τις συντάξεις οι αρχηγοί. Αναζητούνται 300 εκατ. ευρώ
Χωρίς αποτελέσματα έληξε η συνάντηση των αρχηγών με τον πρωθυπουργό στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς. Το αγκάθι ήταν οι επικουρικές συντάξεις θέμα που το συζητά ο πρωθυπουργός με την τρόικα η οποία μετά την αποχώρηση των αρχηγών προσήλθε στου Μαξίμου σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης Παπαδήμου-τρόικας είναι η εξεύρεση 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση από τις επικουρικές ήταν 625 εκ. ευρώ. Τα 325 όμως θα βρεθούν από εξοικονόμηση στις δαπάνες του υπουργείου Αμυνας, οπότε μετά τις 12.30 το πρωί ο πρωθυπουργός άρχισε να αναζητά με την τρόικα 300 εκατ. ευρώ.
Αργότερα ο κ. Σαμαράς με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελούν όλες οι συντάξεις και όχι μόνο οι επικουρικές.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι οι αρχηγοί συμφώνησαν σε όλα τα θέματα με εξαίρεση ένα, δηλαδή τις συντάξεις.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν συμφωνία που θα μειώνει τις κύριες συντάξεις. Και επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας πως η επιμονή του κ. Σαμαρα για τις επικουρικές συντάξεις άνοιξε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων.
Στην αρχή της συνάντησης όπως δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το χρόνο και τη νομιμότητα των μέτρων από τις 6 το απόγευμα και παρέμεινε για να συμπαρασταθεί στον Αντώνη Σαμαράστη στη μάχη του για τις επικουρικές συντάξεις. Ο αρχηγός της ΝΔ δεν ήθελε να περικοπούν οι συντάξεις κάτω από τα 300 ευρώ.
Νωρίτερα όταν αποχωρούσε ο κ. Καρατζαφέρης από τη σύσκεψη ανέφερε στίχο του Καβάφη ¨Ο αρνητής ποτέ δεν μετανιώνει¨, προκαλώντας σύγχυση για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγιναν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του κ. Λουκά Παπαδήμου και των κ. Γιούνγκερ, Ρεν και Λαγκάρντ
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα στον Άκη Τσοχατζόπουλο, δεσμεύτηκε ακίνητό του
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ διατάχθηκε η δέσμευση του ακινήτου της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Την απόφαση πήρε ο εφέτης Θεόδωρος Κανελλόπουλος, ο οποίος έκρινε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν πρέπει να προφυλακιστεί για την «ανακριβή δήλωσή του περί πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009). Έτσι, αφέθηκε ελεύθερος, αλλά με περιοριστικούς, όρους, δηλαδή, 150.000 ευρώ εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Σημειώνεται ότι το ακίνητο δεν είχε συμπεριληφθεί στη δήλωση πόθεν έσχες που είχε χαρακτηριστεί «ανειλικρινής». Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει συνολικό εισόδημα 250.955,87 ευρώ, τα 150.000 από το οποίο δικαιολογεί ως λήψη δύο δανείων.
Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Τσοχατζόπουλο αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσφυγή κατά της απόφασης του ανακριτή.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τα νέα σκληρά φορολογικά μέτρα της Τρόικας
Δεν έχουν τελειωμό τα «χτυπήματα» της Τρόικας σε εργαζόμενους και συνταξιούχους καθώς μετά την πλήρη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις και την καταβαράθρωση των μισθών οι δανειστές επιμένουν σε νέα φορολογικά μέτρα. Στο στόχαστρο θα τεθούν όλες οι φοροαπαλλαγές ενώ για ακόμη μία φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν για μία ακόμη φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Την ίδια στιγμή η Τρόικα δηλώνει ότι μείωση φορολογικών συντελεστών δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ για το ΦΠΑ αυτό που προτείνουν είναι ενιαίος συντελεστής που σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους.
Η φορολογική καταιγίδα περιγράφεται στο νέο μνημόνιο που βρίσκεται στα χέρια των αρχηγών των κομμάτων μαζί με τις δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και τις συντάξεις. Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και αναμένεται να έρθει στη βουλή το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2012. Από την ανάγνωση του νέου μνημονίου προκύπτει σαφέστατα ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα βασιστεί στη συνταγή των 114 σελίδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για όλους.
Οι νέες φορολογικές αλλαγές
- Εξάλειψη - κατάργηση φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων. Αυτό σημαίνει πρακτικά νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια πολίτες που έχουν σήμερα στεγαστικά δάνεια, πληρώνουν ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές κτλ. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που αφορούν την πρώτη κατοικία είτε αφορά αγορά είτε γονικής παροχή ή κληρονομιά.
- Κατάργηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για μείωση έως και 30% των συντελεστών ΦΠΑ που σε περιοχές υψηλής τουριστικής ζήτησης.
- Απλοποίηση του ΦΠΑ και δομής των φορολογικών συντελεστών επί της ιδιοκτησίας. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση του ΔΝΤ είναι ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ που σημαίνει πρακτικά μεγάλη αύξηση των χαμηλών συντελεστών που επιβαρύνουν τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.
- Ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Το νέο μνημόνιο προβλέπει την απλοποίηση των φόρων στα ακίνητα με την ενοποίηση όλων των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία σε έναν. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας φόρος που θα ενσωματώνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012 ο οποίος ακόμη δεν έχει εισπραχθεί (έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ), το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (δεν προβλέπει αφορολόγητο). Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από το 2012 ή το 2013. Το πιθανότερο είναι να συμβεί από το επόμενο έτος.
- Απλοποιημένο πρόγραμμα φορολόγησης προσωπικού και εταιρικού εισοδήματος. Αυτό θα γίνει με μείωση των αριθμών των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας σε 4 από 8 σήμερα, περιορισμό στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών κτλ.
- Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος. Ουσιαστικά η Τρόικα ζητά να υπάρχει ένας φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.).
- Ακύρωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα