Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Νέα εφεδρεία με «επίδομα ανεργίας» και μετά απόλυση
Την επαναφορά της «εφεδρείας» με ένα ιδιότυπο καθεστώς, που προσομοιάζει σε «επίδομα ανεργίας» για όσους υπαλλήλους κριθούν πλεονάζοντες και οδηγηθούν εκτός Δημοσίου, περιγράφει το σχέδιο της Νέας Μνημονιακής Σύμβασης. Παράλληλα, η διατήρηση του «προσυνταξιοδοτικού» καθεστώτος της εφεδρείας - όπως περιγράφεται στο σχέδιο- εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «εργαλείο» για μελλοντικές μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων, κυρίως από τους -μέχρι σήμερα- εξαιρούμενους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, εάν αυτό αποφασιστεί στο μέλλον από την κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι πιέσεις της τρόικας ήταν ασφυκτικές, προκειμένου να απολύονται άμεσα οι υπάλληλοι των φορέων και των υπηρεσιών που θα καταργούνται. Μετά το φιάσκο από την εφαρμογή της «εφεδρείας», οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχτηκαν το αίτημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να αποζημιώνονται με ένα ποσό όσοι υπάλληλοι φορέων ή υπηρεσιών του Δημοσίου κριθούν πλεονάζοντες και οδηγηθούν σε απόλυση.
Η νέα «εφεδρεία» αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικά στους εργαζομένους των καταργούμενων φορέων του Δημοσίου ακόμα και στους απολυόμενους από τις ΔΕΚΟ.
Οι υπό απόλυση υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 60% των βασικών αποδοχών τους (περίπου 500 ευρώ) για έναν χρόνο.
Μετά τη λήξη της «εφεδρείας», οι υπάλληλοι θα απολύονται και αναμένεται με νομοθετική ρύθμιση να καταργηθεί η κατάταξη των «εφέδρων» σε πίνακες του ΑΣΕΠ, αφού δεν θα πραγματοποιούνται στο μέλλον μετατάξεις εργαζομένων από δημόσιους οργανισμούς στον στενό δημόσιο τομέα. «Ανοιχτό» παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας εκπαιδευτικοί, γιατροί και διπλωματικοί υπάλληλοι, εάν στο μέλλον ζητηθεί από την τρόικα να επιβληθούν νέες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου. Παράλληλα, στο μέτρο θα ενταχθούν οι υπάλληλοι των καταργούμενων και συγχωνευόμενων οργανισμών που θα κριθούν πλεονάζοντες και θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία