Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Στα 586 ευρώ πλέον ο μεικτός βασικός μισθός
«Αυτόματα» μειώνονται, από αυτόν το μήνα, και με τη δημοσίευση του νέου Μνημονίου στο ΦΕΚ κατά 165,31 έως 228 ευρώ οι κατώτατοι μισθοί για τους αμειβόμενους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατά 240,45 ευρώ ο πρώτος μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους ηλικίας έως 25 ετών. Η οριζόντια μείωση, κατά 22% έως 32%, των κατώτατων ορίων (μισθών + ημερομισθίων) της ΕΓΣΣΕ που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο στα «μέτρα άμεσης εφαρμογής», τέθηκε από χθες σε ισχύ για τους ήδη εργαζόμενους.
Οι άμεσες μειώσεις είναι η πρώτη πράξη της νομοθετικής παρέμβασης στους μισθούς και στα ημερομίσθια της ΕΓΣΣΕ που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο «έως το τέλος Ιουλίου καταρτίζεται χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ, με ελάχιστο ύψος μισθού το οποίο θα νομοθετείται από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
Παρέμβαση ΓΣΕΕ
Η αλλαγή αυτή σε συνδυασμό με την παρέμβαση που γίνεται στις συλλογικές συμβάσεις (εντός 1 έτους καταργούνται όσες είναι σε ισχύ και διασώζονται, χάρη στη διατήρηση της τρίμηνης μετενέργειας οι βασικοί μισθοί των κλαδικών και τα βασικά επιδόματα) οδήγησε τη ΓΣΕΕ στην απόφαση να στείλει χθες επιστολή στους Ελληνες ευρωβουλευτές και στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Martin Schulz ζητώντας να πάρουν θέση.
«Μέσω της νέας δανειακής σύμβασης παραβιάζονται ουσιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και το κοινωνικό κεκτημένο», «τα μέτρα επεκτείνονται βίαια και στον ιδιωτικό τομέα, με οριζόντιο 'κούρεμα' των μισθών και αδίστακτη κρατική παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που φθάνει ακόμη και στο σημείο σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες να επιβάλλεται με νόμο η λήξη ισχύος τους», υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι στόχος είναι η υποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων από ατομικές συμβάσεις εργασίας, η πλήρης αποδυνάμωση και ουσιαστικά κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και η αποκέντρωσή τους στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Η ΓΣΕΒΕΕ
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά πιο φτωχή και περιφερειακή με τα νέα μέτρα», ανακοίνωσε η ΓΣΕΒΕΕ στιγματίζοντας το γεγονός ότι «μέσα σε λίγες ώρες καταργήθηκε και η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για τα της ιδιωτικής οικονομίας, τουλάχιστον στα μισθολογικά» βάσει του νέου Μνημονίου που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ «η ανεργία θα αυξηθεί και οι επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα θα κλείνουν η μια μετά την άλλη, η ύφεση θα βαθύνει και σε λίγο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε και νέα επώδυνα υφεσιακά μέτρα».
Πώς διαμορφώνονται οι μεικτές αποδοχές:
Για τον άγαμο χωρίς προϋπηρεσία στα 586,08 ευρώ από 751,39 ευρώ, με 1 τριετία στα 634,91 ευρώ από 813,99 ευρώ, με 2 τριετίες 692,63 ευρώ από 887,99 ευρώ και με 3 τριετίες στα 750,35 ευρώ από 961,99 ευρώ.
Για τον έγγαμο χωρίς προϋπηρεσία 644,70 από 826,54 ευρώ, με 1 τριετία στα 693,52 ευρώ από 889,13 ευρώ, με 2 τριετίες 751,24 ευρώ από 963,13 ευρώ και με 3 τριετίες στα 808,96 ευρώ από 1.037,13 ευρώ.
Για το νεοπροσλαμβανόμενο, ηλικίας έως 25 ετών ο πρώτος μεικτός μισθός είναι από χθες στα 510,94 ευρώ, έναντι 751,39 ευρώ, για πλήρη απασχόληση. Η πρόσληψη νέων με το συγκεκριμένο μισθό δεν έχει περιορισμούς, δηλ. μπορεί να γίνεται ακόμη κι αν προηγούνται απολύσεις ή και σε υποκατάσταση παλαιότερων (και ακριβότερων) εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία