Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Οδηγός - Οι ανατροπές - σοκ στην αγορά εργασίας
Μεγάλες ανατροπές έρχονται στην αγορά εργασίας με τα μέτρα του νέου Μνημονίου, με τα οποία μειώνεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κοντά στα επίπεδα της Πορτογαλίας, ενώ ανοίγει ο δρόμος για ατομικές συμβάσεις εργασίας ή επιχειρησιακές συμβάσεις αντί για τις υψηλότερες κλαδικές που κυριαρχούν σήμερα.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αναλυτικό οδηγό για όλες τις αλλαγές που επέρχονται σε μισθούς και όρους απασχόλησης, με τις οποίες ανατρέπεται δραματικά το εργασιακό καθεστώς στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η γενιά των 440 ευρώ (καθαρές αποδοχές) θα είναι πλέον γεγονός για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί κατά 22% και να διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ (μεικτές αποδοχές) για τους εργαζoμένους άνω των 25 ετών. Η μείωση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει ανάλογα προς τα κάτω όλα τα κλιμάκια των βασικών μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σε ό, τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να αντικατασταθούν μετά τη λήξη τους με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, εξέλιξη που ευνοείται από τις αλλαγές στο καθεστώς της μετενέργειας που προβλέπει το Μνημόνιο. Ειδικότερα, με τη διάταξη που προβλέπει ότι καμία σύμβαση δεν θα έχει διάρκεια πάνω από τρία έτη και την πρόβλεψη ότι οι νέες συμβάσεις μπορεί να εμπεριέχουν δυσμενέστερους όρους, δημιουργείται το έδαφος για συμπίεση αμοιβών και κόστους εργασίας.
Μεταξύ άλλων, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει:
- Μείωση κατά 32% του σημερινού κατώτατου μισθού για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών.
- Πάγωμα του κατώτατου μισθού στα νέα επίπεδα, μετά τη μείωση, έως το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τουλάχιστον έως το 2015.
- Πάγωμα των αυτόματων μισθολογικών ωριμάσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί στο 10%.
- Kατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Aν δηλαδή η εργοδοτική πλευρά αρνηθεί τη ζητούμενη από την εργατική πλευρά παρέμβαση του Oργανισμού Mεσολάβησης και Διαιτησίας, δεν θα είναι δυνατή η παραπομπή της διαφοράς για συμβιβασμό.
- Στη διαιτησία θα μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί και για την τελική απόφαση λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
- H διατήρηση ή μη πρόσθετων επιδομάτων και άλλων παροχών θα εξαρτάται από την εργοδοτική πλευρά.
- Kαταργούνται έως το τέλος του 2012 όλες οι συλλογικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ και έχουν κλείσει 24 (ή περισσότερους) μήνες.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα