Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Το μνημόνιο της τρόικας
Την πλήρη λίστα των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος περιλαμβάνει το κείμενο του νέου μνημονίου με τους συγκεκριμένους όρους οικονομικής πολιτικής (Specific Economic Policy Conditionality) που παρουσιάζει «To Βήμα».
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακριβή ποσά των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και τη λίστα των κλειστών επαγγελμάτων που πρέπει να ανοίξουν με βάση το νόμο 3919/2011.
Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν πρέπει να υπερβεί τα 2,06 δισ. ευρώ το 2012, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,67 δισ. ευρώ το 2013 και 7,39 δισ. ευρώ το 2015, προκειμένου η Ελλάδα να εξυπηρετεί μέρος των τόκων του δημοσίου χρέους που θα προκύψουν μετά το PSI.
Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός
Πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου η Ελλάδα καλείται να καταθέσει στη Βουλή και να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις παρακάτω περικοπές για το 2012:
-1,076 δισ ευρώ από φαρμακευτική δαπάνη με τη χρήση γενόσημων φαρμάκων, την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.
-400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
-50 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στις υπερωρίες γιατρών
-300 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες
-30 εκατ. ευρώ από κατάργηση θέσεων 550 αντιδημάρχων
-270 εκατ. ευρώ από καταναλωτικές και εκλογικές δαπάνες του Δημοσίου
-190 εκατ. ευρώ από περικοπές επιδομάτων απομακρυσμένων περιοχών και των επιχορηγήσεων από διάφορα υπουργεία
-200 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 15% των κύριων συντάξεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ
-50 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ
-375 εκατ. ευρώ από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, αντί για 650 εκατ. ευρώ του πρώτου μνημονίου (το κείμενο φέρει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου, άρα το πιθανότερο είναι ότι δεν αποτυπώνει την τελική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα).
Ποια επαγγέλματα ανοίγουν
Για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να αναρτήσει σε ιστοσελίδα έκθεση ως το τέλος Μαρτίου του 2012 τον πλήρη κατάλογο των επαγγελμάτων που ανοίγουν με βάση το νόμο 3919/2011. Παραλλήλως πριν την καταβολή της πρώτης δόσης η κυβέρνηση απαιτείται να προχωρήσει στη νομοθέτηση της άρσης όλων των εμποδίων για την άσκηση συγκεκριμένης λίστας επαγγελμάτων.
Η απαίτηση αφορά τους λογιστές και φοροτεχνικούς, τους ορκωτούς εκτιμητές, τους μεσίτες ακινήτων, τους φορτοεκφορτωτές, τους ξεναγούς, τους αναλογιστές, την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα φυσιοθεραπείας, τις μονάδες τεχνητού νεφρού, τα οδοντιατρεία, τα καταστήματα οπτικών, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα ινστιτούτα αδυνατίσματος, τις εταιρείες υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης και τις συμβουλευτικές επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα