Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Επιδημία η μη πληρωμή ΦΠΑ από επιτηδευματίες

Ενας στους πέντε επαγγελματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσουν στο Δημόσιο το φόρο, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών μήνα με το μήνα.
Μόνο τον Αύγουστο τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 588 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους να ανέλθουν σε 5,4 δισ. ευρώ.

Με το φόβο της απόλυσης ζουν οι Ελληνες εργαζόμενοι

Με το φόβο της απόλυσης ζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ομίλου Adecco, που παρέχει υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού. Το 68% όσων ερωτήθηκαν, εκτιμούν, ότι τα δυο τελευταία χρόνια οι συνθήκες εργασίας τους έχουν επιδεινωθεί, το 23%, ότι έχουν παραμείνει ίδιες και μόνο 9%, ότι έχουν βελτιωθεί. Καλούμενοι δε να περιγράψουν με ποιον ακριβώς τρόπο έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες εργασίας οι μισοί (50%) συμμετέχοντες που εργάζονται ανέφεραν ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν υποστεί μείωση μισθού, 25% δήλωσαν, ότι εργάζονται πλέον περισσότερες ώρες, 14% επεσήμαναν την άσχημη ψυχολογία που επικρατεί στο περιβάλλον εργασίας τους λόγω αυξημένου στρες και του φόβου της απόλυσης και της ανεργίας και 13% αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού.

Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ και τον κόσμο το «λουκέτο» στην αμερικανική κυβέρνηση

To «shut-down» της αμερικανικής κυβέρνησης, η μερική δηλαδή αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών που προκλήθηκε από την αδυναμία του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό, αναμένεται να επηρεάσει πολλούς τομείς στην καθημερινότητα των Αμερικανών αλλά και όσων έχουν συναλλαγές με τις ΗΠΑ.
Τι ακριβώς είναι όμως το περιβόητο «λουκέτο», γιατί συνέβη και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο από αυτό;

Τρία σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Τρία είναι τα σενάρια που φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το επίδομα θέρμανσης. Το ποσό που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα αυτά.
Στόχος, πάντως, είναι το να απλοποιηθούν τα κριτήρια και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από κοινού με τους επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα.

Mειώθηκε ο χρόνος ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα
Απαιτούνται κατά μέσο όρο 5 ημέρες και το κόστος ανέρχεται στα 910 ευρώ.

Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στο διοικητικό κόστος και τον χρόνο που χρειάζονται για την εκκίνηση μιας νέας εταιρείας δείχνουν ότι στην Ελλάδα απαιτούνται κατά μέσο όρο 5 ημέρες και το κόστος ανέρχεται στα 910 ευρώ.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5,4 ημέρες με κόστος 372 ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, κ. Α.Ταγιάνι, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου.

Μέχρι το 2020 θα εχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο




ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ,
ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα. Σας καλέσαμε, σήμερα, για να σας παρουσιάσουμε το μεγάλο πρόγραμμα Κτηματογράφησης της χώρας, με το οποίο φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε στο σύνολο της εδαφικής επικράτειας της πατρίδας μας τη διαδικασία κτηματογράφησης.

151.000 φορολογούμενοι δεν απέστειλαν τα δικαιολογητικά των δηλώσεών τους στις Δ.Ο.Υ.

Τα τελικά στατιστικά στοιχεία δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σχετικά με την πορεία ελέγχου των δηλώσεων με προσκόμιση δικαιολογητικών στις ΔΟΥ, μετα και την λήξη της προθεσμίας (30.9.2013).

Αναλυτικά :
Από τους 340.791 φορολογούμενους που κλήθηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος στις ΔΟΥ για έλεγχο, ανταποκρίθηκαν 189.155 ήτοι το 55,5%.
Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου ανταποκρίθηκαν μόνο 38.000 φορολογούμενοι.

Από τις 189.155 που ανταποκρίθηκαν έχουν εκκαθαριστεί οι 93.294 . 40.809 δηλώσεις βαίνουν προς εκκαθάριση τις επόμενες ημέρες ενώ 55.052 εκκρεμούν προς διόρθωση .


Οι υπόλοιποι 151.636 που δεν ανταποκρίθηκαν θα κληθούν εκ νέου να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά με τις διαδικασίες του ελέγχου

http://taxheaven.gr

Εκ νέου οριστικοποίηση της περιουσιακής κατάστασης

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Με νέα εσωτερική διάρθρωση από τις 14 Οκτωβρίου οι εφορίες της χώρας

Με νέα εσωτερική διάρθρωση θα λειτουργούν από τις 14 Οκτωβρίου οι εφορίες της χώρας σε μια προσπάθεια να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα οι υποθέσεις των πολιτών, αλλά και να γίνεται πιο αποτελεσματικά ο φορολογικός έλεγχος .

Σχετική η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κου Θεοχάρη η προβλέπει τα εξής :

αποφασίζουμε:

Ι. Τροποποιούμε την παράγραφο 7 της υπ’ αριθμ. Δ6Α 1126601 ΕΞ 2013/8.8.2013 (Β΄2043) απόφασής μας, περί ανακαθορισμού της εσωτερικής διάρθρωσης των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και αντικαθιστούμε την περίπτωση α΄ αυτής, ως εξής:

«7. α) Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Α΄, Α΄− Β΄ και Β΄ Τάξεως με την νέα διάρθρωση, της Υποδιεύθυνσης, των Τμημάτων και των Γραφείων, εκτός των Τμημάτων της υποπαραγράφου γ΄ της παρούσας παραγράφου και των Γραφείων Εξόδων, όπως αναδιαρθρώνονται με την παρούσα, ορίζεται η 14η Οκτωβρίου 2013.
Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των Γραφείων Εξόδων των Τμημάτων Εσόδων ορίζεται η 1η Οκτωβρίου 2013, οπότε παύει η λειτουργία των αντίστοιχων Τμημάτων Εξόδων».

ΙΙ. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθμ. Δ6Α 1126601 ΕΞ 2013/8.8.2013 (Β΄2043) απόφασή μας, όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθμ. Δ6Α 1131769 ΕΞ 2013/28.8.2013 (Β΄2136) και Δ6Α 1137252 ΕΞ 2013/9.9.2013 (Β΄ 2274) όμοιες.

http://taxheaven.gr

Προς κατάργηση το φορολογικό πιστοποιητικό

Ρύθμιση - ανάσα που θα απελευθερώσει 4.500 ελληνικές επιχειρήσεις από το κόστος έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης και θα καταστήσει τους ορκωτούς ελεγκτές «υπεύθυνους» για το φορολογικό έλεγχο των εταιρειών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την τρόικα.


Νέες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση

Νέες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτημα φορολογουμένων που ζητούσαν πληροφορίες αναφορικά με τον εφαρμοστέο συντελεστή ΦΠΑ
στις υπηρεσίες εταιρείας με άδεια λειτουργίας «Εστιατορίου – Κέντρου διασκέδασης με συγκρότηση εστιατορίου» διευκρίνισε ότι  τα κέντρα διασκέδαση βαρύνονται με ΦΠΑ 23%, ενώ τα εστιατόρια που έχουν ζωντανό μουσικό πρόγραμμα πληρώνουν ΦΠΑ 13%.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου οι υπηρεσίες εστιατορίου, εκτός των καταναλώσεων αλκοολούχων ποτών, όπου παράλληλα παρουσιάζεται και θέαμα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην περίπτωση που προέχουν οι υπηρεσίες εστίασης.  Για να αποδειχθεί αυτό οι ηχητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι μικρής ισχύος, η χρήση τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να γίνεται από καθισμένους πελάτες με προσφορά φαγητού, να μην υπάρχουν όρθιοι πελάτες στο μπαρ για κατανάλωση ποτών, να μην χορεύουν οι πελάτες, αλλά και οι τιμές των προσφερόμενων ειδών να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με αυτές των αντίστοιχων εστιατορίων της περιοχής.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που για την παρουσίαση του θεάματος χρησιμοποιούνται όλες οι υποδομές του κέντρου διασκέδασης όσον αφορά στον ήχο, τη δυναμικότητα του χώρου, την πίστα, τις καταναλώσεις του μπαρ κλπ, τότε θεωρείται πως η επιχείρηση λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης και ως εκ τούτου όλες οι παροχές που πραγματοποιούνται εντός του καταστήματος υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.


19/9/2013
Πηγή: www.in.gr

Τα έσοδα φέρνουν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο

Αυξημένα κατά περίπου 170 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα τη χρονική περίοδο 1-20 Σεπτεμβρίου φέρνοντας χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που περιμένει πώς και πώς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους ώστε να μην επιμείνει η τρόικα στη λήψη πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων σε περίπτωση ελλειμματικού προϋπολογισμού.

Τα επιτόκια σε χαμηλή πτήση

Τέλος εποχής για τα υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας. Οι αποδόσεις της τάξης του 5% και 6% αποτελούν πλέον παρελθόν.
Η αποκλιμάκωση στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών είναι ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων με διάρκεια έως 1 έτος υποχώρησε στο 3,48% από 3,89% που ήταν τον Ιούνιο και 4,06% τον Μάιο φέτος. Παράλληλα, τα επιτόκια σε λογαριασμούς όψεως και καταθέσεων δεν ξεπερνούν το 0,47%. Με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων να έχει υποχωρήσει στο 2,26% από το 2,51% που ήταν τον Μάιο.

Πιο απαισιόδοξοι για την τσέπη μας από ό,τι για την οικονομία

Αντίθετη πορεία ακολουθούν οι δείκτες αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία και για τα οικονομικά των νοικοκυριών, σύμφωνα με την τέταρτη ποσοτική έρευνα για το έτος 2013 με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολήν του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ η επεξεργασία των ευρημάτων της πραγματοποιείται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.
Αναλυτικότερα, στο πάγιο ερώτημα που σχετίζεται με την γνώμη των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνεται για πρώτη φορά από τη διενέργεια του Βαρομέτρου του ΕΒΕΑ, μείωση του κλίματος απαισιοδοξίας κάτω από τις 70 μονάδες, στις 68 (από 70 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση). Δύο μονάδες αυξάνεται αντίστοιχα, στο 18% από 16% ο Δείκτης Αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

ΙΧ: Mόνο μέσω TAXISNET τα τέλη κυκλοφορίας

Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα πρέπει να αναζητήσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία θα περιλαμβάνουν και το φόρο πολυτελείας για αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ. εκ.
Η ΓΓΠΣ δεν θα ταχυδρομήσει τα σχετικά ειδοποιητήρια, καθώς θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να ανατρέξουν στην ειδική εφαρμογή στο TAXISnet, όπου θα πληκτρολογούν τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος και θα λαμβάνουν έναν κωδικό πληρωμής.
Με αυτόν τον κωδικό, θα πληρώνουν τα τέλη ή και το φόρο πολυτελείας στις τράπεζες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Ε.ΦΟ.Β.Ε. - Παράταση για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις - Δείτε τις νέες ημερομηνίες

Η Ένωση ΦΟροτεχνών Βορείου Ελλάδος σας ενημερώνει:
Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2012,
Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διευκόλυνσης των φορολογουμένων για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών υποχρεώσεων κατά την παρούσα χρονική περίοδο, αποφασίστηκε να παραταθεί η προθεσμία, για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατων - προμηθευτων ως ακολούθως:
● Μέχρι την 18η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1, 2, 3.
● Μέχρι την 21η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 4, 5, 6.
● Μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7, 8, 9.
● Μέχρι την 28η Νοεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 0.

Δεν θα ταχυδρομηθούν τα μηδενικά εκκαθαριστικά των δηλώσεων του οικ. έτους 2013

Δεν θα ταχυδρομηθούν τα μηδενικά εκκαθαριστικά των δηλώσεων του οικ. έτους 2013, όπως σχετικά απάντησε σε ερώτηση ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων εσόδων κος Θεοχάρης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τα εκτυπώσουν από το Διαδίκτυο μέσω της ΓΓΠΣ.

http://taxheaven.gr

Θα ληφθεί υπόψιν ο κωδικός 049 στις εκπρόθεσμες δηλώσεις σύμφωνα με την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42 - 46 - ΑΘΗΝΑ 104 34
ΤΗΛ: 210 8253445 - FAX: 210 8253446 * Ε - Μail: pofee@otenet.gr
ΑΠ.ΑΝΑΓ. ΠΟΛ.ΠΡΩΤ.ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ.ΚΑΤ. 545/4787/94

Πέμπτη , 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναφορικά με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2013 θεωρούμε ότι θα αποδώσει η επίμονη και υπεύθυνη προσπάθεια της Ομοσπονδίας να συμπεριληφθεί ο κωδικός 049 στις ΑΡΧΙΚΕΣ εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Ε. 2013 προς όφελος κυρίως του Κλάδου.

Αναμένεται άμεσα τροπολογία από το Υπουργείο Οικονομικών.

http://taxheaven.gr