Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Νέες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση

Νέες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτημα φορολογουμένων που ζητούσαν πληροφορίες αναφορικά με τον εφαρμοστέο συντελεστή ΦΠΑ
στις υπηρεσίες εταιρείας με άδεια λειτουργίας «Εστιατορίου – Κέντρου διασκέδασης με συγκρότηση εστιατορίου» διευκρίνισε ότι  τα κέντρα διασκέδαση βαρύνονται με ΦΠΑ 23%, ενώ τα εστιατόρια που έχουν ζωντανό μουσικό πρόγραμμα πληρώνουν ΦΠΑ 13%.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου οι υπηρεσίες εστιατορίου, εκτός των καταναλώσεων αλκοολούχων ποτών, όπου παράλληλα παρουσιάζεται και θέαμα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην περίπτωση που προέχουν οι υπηρεσίες εστίασης.  Για να αποδειχθεί αυτό οι ηχητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι μικρής ισχύος, η χρήση τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να γίνεται από καθισμένους πελάτες με προσφορά φαγητού, να μην υπάρχουν όρθιοι πελάτες στο μπαρ για κατανάλωση ποτών, να μην χορεύουν οι πελάτες, αλλά και οι τιμές των προσφερόμενων ειδών να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με αυτές των αντίστοιχων εστιατορίων της περιοχής.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που για την παρουσίαση του θεάματος χρησιμοποιούνται όλες οι υποδομές του κέντρου διασκέδασης όσον αφορά στον ήχο, τη δυναμικότητα του χώρου, την πίστα, τις καταναλώσεις του μπαρ κλπ, τότε θεωρείται πως η επιχείρηση λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης και ως εκ τούτου όλες οι παροχές που πραγματοποιούνται εντός του καταστήματος υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.


19/9/2013
Πηγή: www.in.gr