Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις
Αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι σε περίπτωση οργανωμένης χρεοκοπίας οι καταθέτες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Οι τράπεζες θα υποστούν, βεβαίως, ζημιές αντίστοιχες του μεγέθους του κουρέματος για τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά στη συνέχεια θα μπορέσουν να επανακεφαλαιοποιήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει ίσως κάποιες τράπεζες σε κρατικοποίηση, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια των καταθέσεων. Αντίθετα, κίνδυνο θα αντιμετώπιζαν οι καταθέτες σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τότε οι καταθέσεις θα μετατρέπονταν αυτομάτως στο νέο νόμισμα της χώρας το οποίο θα είχε υποστεί ραγδαία υποτίμηση, μειώνοντας αντίστοιχα την αγοραστική δύναμη των καταθετών. Επιπλέον, οι απρόβλεπτες συνέπειες που πάντα υπάρχουν σε περιπτώσεις χρεοκοπίας θα ήταν ασφαλώς περισσότερες σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Ομως οι αναλυτές συμφωνούν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο σ' αυτή τη συγκυρία για την Ελλάδα
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Το τέλος των συντάξεων
Οι συντάξεις τέλος, μετατρέπονται πλέον σε επιδόματα. Πέντε συνεχείς μειώσεις υπέστησαν οι συντάξεις - εντός τριών μηνών - κύριες και επικουρικές, καθώς και τα εφάπαξ βοηθήματα που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτούνται. Μετά τις περικοπές που υπήρξαν στις συντάξεις την 1η Αυγούστου με την παρακράτηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» (νέος ΛΑΦΚΑ), έρχεται από 1η Νοεμβρίου, μείωση 20% για το ποσό της σύνταξης άνω των 1.200 ευρώ και 40% για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ εφόσον ο συνταξιούχος είναι κάτω των 55 ετών.
Τις δραματικές αυτές περικοπές στο σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων, περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά την πολυήμερη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία αξιώνει συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.
Το νέο χαράτσι στις συντάξεις και στο εφάπαξ αποφασίσθηκε κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και αναμένεται να εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις αποφάσεις οι μειώσεις στις συντάξεις περιλαμβάνουν τα εξης:
1. Όλες οι κύριες συντάξεις σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, περικόπτονται κατά 20% για το ποσό που υπερβαίνει τα
1.200 ευρώ.
2. Όλοι οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών, θα υποστούν μείωση 40% για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής θα εντάσσονται στο γενικό κανόνα της περικοπής κατά 20%, όταν ο συνταξιούχος θα συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του.
3. Η περικοπή του 20% είναι μόνιμη, δηλαδή δεν πρόκειται για προσωρινό μέτρο.
4. Οι μειώσεις των συντάξεων, θα υπολογίζονται μετά την παρακράτηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», (δηλαδή για το υπόλοιπο ποσό της σύνταξης), η οποία έχει εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου.
5. Ήδη οι κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ έχουν υποστεί κλιμακωτή μείωση της τάξεως του 3% ως 14% με την συγκεκριμένη εισφορά.
6. Πέραν της ειδικής εισφοράς, έχει ήδη εφαρμοστεί επιπλέον παρακράτηση 6% έως 10% για τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, με συντάξεις άνω των 1.700 ετών.
7. Από την 1η Νοεμβρίου περικόπτονται από 15% έως 30% οι επικουρικές συντάξεις των ταμείων που αντιμετωπίζουν ελλείμματα. Η μείωση στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) που ασφαλίζει περίπου 650.000 εργαζομένους, θα είναι 15%, ενώ στα επικουρικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα - που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα - θα είναι υψηλότερη. Όλα τα επικουρικά ταμεία θα προσαρμόσουν τις συντάξεις τους στα «όρια των οικονομικών δυνατοτήτων τους». Σημειωτέον πως οι μειώσεις θα ισχύσουν και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
8. Μείωση από 3% έως 10% υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου, με την καθιέρωση «εισφορά αλληλεγγύης» και στις συντάξεις αυτές.
9. Δραματική μείωση που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και το 30% θα υποστούν και τα εφάπαξ βοηθήματα. Κυρίως οι μειώσεις αυτές θα αφορούν τα ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία δεν μπορούν αν ανταποκριθούν στις παροχές που δίνουν μέχρι σήμερα. Οι μειώσεις θα κλιμακωθούν από το 20% έως το 30%. Τα ποσοστά αυτά θα ισχύσουν από 1η Νοεμβρίου αλλά θα αφορούν και ΄σους έχουν υποβάλλει αίτηση και δεν έχουν ακόμη λάβει το εφάπαξ βοήθημα. Σημειωτέον ότι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και της ΔΕΗ έχουν ήδη υποστεί μείωση στο εφάπαξ της τάξεως του 10% και 15% αντιστοίχως. Η μείωση αφορά τις αιτήσεις εφάπαξ που κατατέθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εντεύθεν.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Μέτρα «σοκ» για μισθωτούς, συνταξιούχους και φορολογούμενους – Στις 5000€ το αφορολόγητο
Στην άμεση λήψη επώδυνων έκτακτων μέτρων προκειμένου να υλοποιηθεί ο φετινός στόχος για το έλλειμμα και να εκταμιευτεί η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου, η κυβερνητική επιτροπή η οποία συνεδρίαση την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό ενέκρινε τα παρακάτω μέτρα:
Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα περικοπούν κατά 20%.
Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα επεκταθεί «τουλάχιστον» μέχρι το 2014, ενώ από το 2012 θα εξισωθεί κατά 80% ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης.
Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.
Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Περαίωση εξπρές σε πέντε ημέρες ή άμεσος έλεγχος
Προθεσμία πέντε ημερών για να αποδεχθούν το «ραβασάκι» της περαίωσης δίνει η Εφορία σε πάνω από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που είχαν γυρίσει την πλάτη τους στην προηγούμενη ρύθμιση, διαφορετικά θα ελέγχονται.
Το δεύτερο κύμα της περαίωσης αφορά τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2000-2009, και περιλαμβάνει επίσης τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, καθώς επίσης επιχειρήσεις με τζίρο από 20 έως 40 εκατ. ευρώ και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, που είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη ρύθμιση του 2010. Τώρα και αυτοί καλούνται να αποδεχθούν το εκκαθαριστικό που θα τους αποσταλεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011, διαφορετικά θα ελεγχθούν από την Εφορία.
Πρόκειται για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη χθες σε όλες τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα της χώρας, δίνοντάς τους εντολή η έκδοση των εκκαθαριστικών να ξεκινήσει κατά προτεραιότητα από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους, τους επιτηδευματίες με περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και όσους από λάθος (των τραπεζών κ.λπ.) περαίωσαν λιγότερες χρήσεις απ' όσες ήθελαν. Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη ρύθμιση της περαίωσης, είχαν βεβαιωθεί έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής: πρώτα θα εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου και η Εφορία θα καλεί τον επιτηδευματία για έλεγχο. Εκεί, θα του επιδίδεται το εκκαθαριστικό της περαίωσης και αυτός θα έχει το δικαίωμα να το αποδεχτεί μέσα σε πέντε ημέρες. Εφόσον το κάνει, θα θεωρείται ότι ο φορολογικός έλεγχος ολοκληρώθηκε. Εφόσον αρνηθεί να το αποδεχτεί, τότε ο έλεγχος θα συνεχίζεται. Πρώτα θα επιδοθούν όλα τα εκκαθαριστικά και μετά θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Επίσης, εντολή ελέγχου θα δίνεται και στις περιπτώσεις εκείνες όπου ναι μεν έγινε αποδεκτό το εκκαθαριστικό της προηγούμενης ρύθμισης, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η περαίωση, λόγω μη καταβολής τουλάχιστον δύο ληξιπρόθεσμων δόσεων.
Ακόμη, παρατείνονται για έναν χρόνο όλες οι προθεσμίες παραγραφής που έληγαν μέχρι τις 31/12/2011, και οι οποίες αφορούν υποθέσεις των χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005, καθώς και κάθε είδους υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και οι υποθέσεις μη υποβολής δηλώσεων. Ο λόγος παράτασης της παραγραφής όλων αυτών των υποθέσεων είναι προκειμένου η Εφορία να μπορεί να τις ελέγξει.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Παράταση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων

Παρατείνεται η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων για όλους τους υπόχρεους, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2011 σύμφωνα με τη Γ.Γ.Π.Σ.
Ζητούν περικοπές δαπανών 2 δισ. ευρώ
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως έγινε μία παραγωγική συζήτηση. Και προσθέτει ότι αύριο οι τεχνικές επιτροπές που είναι στην Αθήνα θα επεξεργαστούν ορισμένα στοιχεία και η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί την Τρίτη στις 19.00.
Στο μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά να περικοπούν μέχρι το τέλος του χρόνου δαπάνες 2 δισ. ευρώ. Το κονδύλι θα εξευρεθεί από μείωση μισθών, συντάξεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα και θεωρούν ως πολύ πιθανό αυτό να συμβεί ΄στην επαναληπτική τηλεδιάσκεψη την Τρίτη στις 19.00.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Από κόσκινο οι καταθέτες του εξωτερικού
Λίστες με τα ονόματα όσων έβγαλαν στο εξωτερικό κεφάλαια πάνω από 100.000 ευρώ ζητά από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας χρονικό περιθώριο παράδοσης των πρώτων στοιχείων έως τις 31 Οκτωβρίου. Από τις λίστες δεν θα εξαιρεθεί κανένας, είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για φυσικό πρόσωπο, ενώ θα καταγράφονται αναλυτικά όλοι οι τρόποι μεταφοράς κεφαλαίων, από εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές έως χρεώσεις πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών. Στη λίστα θα μπαίνουν όλοι όσοι έχουν βγάλει εκτός Ελλάδας περισσότερα από 100.000 ευρώ στη διάρκεια ενός έτους, από το 2009 και μετά, ασχέτως αν η μεταφορά έγινε με μια συναλλαγή ή το συνολικό ποσό έχει σπάσει σε μικρότερα ποσά και μέσω διαφορετικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Στη συνέχεια η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα κάνει διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν «ασυμφωνίες», ενώ σε δεύτερο επίπεδο θα εξεταστεί αν έχουν αποδοθεί οι φόροι επί των τόκων των καταθέσεων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει φόρο με συντελεστή μεταξύ 10% και 15% σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει και σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι ακόμα και αν ο συντελεστής φτάσει στο 20% και πάλι θα είναι ήπιος, καθώς τα συγκεκριμένα κεφάλαια - στον βαθμό που έχουν αποφύγει τη φορολόγηση - αν είχαν υπαχθεί στην κλίμακα, τότε θα είχαν φορολογηθεί με συντελεστές ακόμα και 45% (δεδομένου ότι υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ).
Αν πάντως το υπουργείο Οικονομικών καταλήξει στη φορολόγηση των καταθέσεων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με συντελεστή 15%, αυτό σημαίνει ότι στα 150.000 ευρώ θα αναλογεί φόρος 22.500 ευρώ. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι όποιος μπορεί να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του και έχει πληρώσει τους φόρους επί των τόκων «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».
Οι πρώτες λίστες. Η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα έχει στη διάθεσή της τις πρώτες λίστες με τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, τόπος γέννησης και κατοικίας, ΑΦΜ, συνολικός αριθμός δικαιούχων του λογαριασμού, ποσά και ημερομηνίες συναλλαγής και χώρα προορισμού των κεφαλαίων) όσων έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό στο διάστημα από 1-1-2009 έως και 31-7-2011 στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που δίνεται στη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα στείλουν έως τις 30 Νοεμβρίου τα στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων στο διάστημα μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Οκτωβρίου και μετά θα στέλνουν σε μηνιαία βάση τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ετσι, η δεξαμενή των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες που έφτανε τα 237,341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος περιορίστηκε στα 191,814 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και στη διάρκεια του Αυγούστου τραπεζίτες εκτιμούν ότι επανήλθαν καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Η Κομισιόν απειλεί με στάση πληρωμών μισθών - συντάξεων
Τον κίνδυνο "εσωτερικής στάσης πληρωμών" - με την αδυναμία δηλαδή καταβολής μισθών και συντάξεων για 1-2 μήνες - επισείει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμηνύει στην Αθήνα ότι διαφωνεί με τη “συνταγή” που ακολουθείται.
Πηγές της Κομισιόν εξέφραζαν χθες την έντονη δυσφορία τους σχετικά με τις λύσεις που φέρονται να προωθούνται εντός της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων.
Μάλιστα, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζεται πλήρης διαφωνία τόσο με αυτές τις επιδιωκόμενες λύσεις του οικονομικού επιτελείου όσο και με την προσπάθεια να της αποδοθούν
ευθύνες για την ακολουθούμενη πολιτική, με την ιδιαίτερη επισήμανση ότι η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση του “εκρηκτικού κοινωνικού αντικτύπου” παρόμοιων μέτρων. Αυτές οι λύσεις δεν πρέπει και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αποτυχία της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, που παραμένει η μάστιγα της ελληνικής οικονομίας, είναι η θέση της Κομισιόν, που απειλεί πλέον με ρήξη στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και δηλώνει έτοιμη να φτάσει στα άκρα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η Τρόϊκα δεν είναι διατεθειμένη να “παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι” της Αθήνας και απορρίπτει τις κατηγορίες που τις αποδίδονται περί αιτήματος των Βρυξελλών για 100.000 απολύσεις στο δημόσιο. Με την άρνησή της να χαρακτηριστεί συνυπεύθυνη σε αυτό το “λάθος δρόμο” η Επιτροπή αφήνει-για πρώτη φορά- να εννοηθεί, ότι ενδέχεται να αφήσει εκτεθειμένη, για μικρό χρονικό διάστημα, την Ελλάδα σε ότι αφορά τις εσωτερικές της υποχρεώσεις (καταβολή μισθών και συντάξεων), υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα είναι αλληλέγγυα σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας διεθνώς.
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντερς, ο οποίος, κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η Αθήνα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να τεθεί υπό κηδεμονία. "Η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό κηδεμονία με κάποιο τρόπο. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αφορούν στο επίπεδο ζωής των πολιτών. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κατανοούν ότι ο δημόσιος τομέας τους είναι δυσανάλογα μεγάλος. Γιατί καθυστερούν τόσο;", υπογράμμισε ο Ντ. Ρέιντερς. Στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών στην Ελλάδα επανήλθε χθες και η Αυστρία, δια του αναπληρωτή Καγκελαρίου Μαϊκλ Σπιντελέγκερ,ο οποίος όμως προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης. Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου του Λιντζ, η παραοικονομία στη χώρα μας έχει αυξηθεί από 24,3% του ΑΕΠ το 2008 σε 25,4% σήμερα.
Εν μέσω αυτού του κλίματος αμφισβήτησης τοποθετείται και η αβεβαιότητα σχετικά με την επάνοδο του υψηλόβαθμου κλιμακίου της Τρόϊκα στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αφορά στην καταβολή της 6ης δόσης των δανείων.
Αμφισβητώντας ευθέως την επάρκεια των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ξεκαθάρισε ότι εάν η τρόικα δεν ανάψει το πράσινο φως, τότε δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
"Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της Τρόϊκα δεν μπορεί να εκταμιευθεί η επόμενη δόση της βοήθειας. Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλει αυτό το χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε εάν αυτό θα λειτουργήσει", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ευρείας κυκλοφορίας γαλλικής εφημερίδας “Ουέστ Φρανς”, το 68% των Γάλλων απορρίπτουν την αύξηση της συνεισφοράς της Γαλλίας στη νέα ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα. Πάντως, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας ότι “η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα” και ότι η βοήθεια του Παρισιού προς την Αθήνα δίνεται “υπό μορφή δανείων και όχι δωρεάς". Σύμφωνα με το Γάλλο αξιωματούχο,η Ελλάδα γνωρίζει το τι πρέπει να πράξει, καθώς έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της και θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ο Φ. Μπαρουέν εμφανίστηκε ακόμη αισιόδοξος ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εν μέσω των κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών στη Γερμανία, χθες ανέβηκαν οι τόνοι στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος προκάλεσε πανικό στις αγορές, κάνοντας λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας.
«Στη δημοκρατία υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Αλλά υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ο υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Σόϊμπλε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Μπίλντ Αμ Ζόνταγκ”.
«Στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών που ορίζει η καγκελάριος, υπεύθυνος για το ευρώ είναι ο υπουργός Οικονομικών. Ανάμεσα σε μένα και την Άνγκελα Μέρκελ δεν υπάρχουν διχογνωμίες στο θέμα αυτό. Γι' αυτό και η κυβέρνηση στο θέμα του ευρώ μιλά με μία φωνή» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έκτακτη εισφορά: Δηλώσεις επιφύλαξης μαζί με την πρώτη δόση
Δηλώσεις επιφύλαξης κατά την πληρωμή της πρώτης δόσης της εισφοράς έχουν αρχίσει να καταθέτουν φορολογούμενοι στις Εφορίες, στοχεύοντας αφενός να κηρυχθεί παράνομη η εισφορά, και αφετέρου στο να τους επιστραφούν τα χρήματα αν και εφόσον η Δικαιοσύνη την κρίνει αντισυνταγματική.
Με την κίνηση αυτή οι φορολογούμενοι ουσιαστικά ασκούν την πρώτη νομική επίθεση κατά της εισφοράς επικαλούμενοι μια σειρά από διατάξεις του συντάγματος σύμφωνα με τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, η επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματική. Οι σχετικές φόρμες δήλωσης «ρητής επιφύλαξης» υπάρχουν στο διαδίκτυο τις οποίες μπορούν οι φορολογούμενοι να καταθέσουν στην εφορία μαζί με την καταβολή της πρώτης δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι κύμα προσφυγών είχε προκαλέσει και η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει το 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου στο υπουργείο Οικονομικών. Το πρωτοδικείο την έκρινε αντισυνταγματική, το εφετεία συνταγματική, το βʼ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αντισυνταγματική και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.Εφόσον κριθεί αντισυνταγματική και από την ολομέλεια του ΣτΕ τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί με έναν πρόσθετο πονοκέφαλο να επιστρέψει τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί.
Οι λόγοι που επικαλούνται οι φορολογούμενοι, κατόπιν νομικής καθοδήγησης, αμφισβητώντας την νομιμότητα της έκτακτης εισφοράς είναι τέσσερις:
1. Η εισφορά είναι αντισυνταγματική επειδή παραβιάζει την αρχή της μη αναδρομικής φορολόγησης των εισοδημάτων, δηλαδή φορολογούνται εκ νέου τα εισοδήματα του 2010 τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί.
2. Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς για μερικά ευρώ παραπάνω εισόδημα προκαλείται υπέρμετρη επιβάρυνση. Αυτό παρατηρείται σε όσα εισοδήματα βρίσκονται στο όριο μεταξύ δυο κλιμακίων.
3. Παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, διότι φορολογούνται και τα εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς (π.χ. τόκοι καταθέσεων) και η δήλωσή τους δεν ήταν υποχρεωτική από το νόμο. Με άλλα λόγια φορολογούνται όσοι τα δήλωσαν οικιοθελώς, ενώ απαλλάσσονται από το φόρο αυτοί που δεν τα δήλωσαν.
4. Παραβιάζεται η αρχή της παροχής έννομης προστασίας στους φορολογούμενους επειδή η διάταξη του νόμου για την εισφορά ορίζει ότι η κατάθεση προσφυγής δεν αναστέλλει την πληρωμή της.
Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που κατατίθεται η προσφυγή ο φορολογούμενος πληρώνει και την πρώτη δόση της εισφοράς, η οποία είναι κατʼ ελάχιστον 300 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Υπέρ της διαγραφή του ελληνικού χρέους ο Στρος-Καν
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ
Στρος-Καν τάχθηκε στη σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη υπέρ της διαγραφής του
ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι "δεν έχουν εκτιμήσει το
εύρος" της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη.
Στο ερώτημα εάν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο ο Στρος Καν απάντησε: "Όχι, δεν
θεωρώ ότι το ευρώ κινδυνεύει. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή".
"Μαζί με την οικολογική πρόκληση, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με αυτήν την
κρίση είναι σίγουρα η πιο σοβαρή για τις κοινωνίες του σήμερα και για όλες τις
ηλικίες. Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, σε 25 χρόνια η Ευρώπη θα είναι η γη της
εγκατάλειψης με υψηλή ανεργία και εξαθλιωμένη κοινωνική πρόνοια. Επομένως θα
πρέπει να αντιδράσουμε τώρα", υπογράμμισε.
Ο Στρος Καν ανέφερε στη συνέχεια ότι είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τι ακριβώς
συνέβη με την κρίση.
"Εκείνο που συνέβη", εξήγησε, "είναι ότι στο βάθος η κρίση του 2008 έδειξε ότι
οι οικονομίες που θεωρούσαμε δυναμικές και κυρίαρχες, ήτοι ΗΠΑ, Ιαπωνία,
Ευρώπη, δεν ήταν πλέον τόσο κυρίαρχες. Ότι είχαν υποστεί γάγγραινα από τα χρέη,
ότι είχαν αποσταθεροποιηθεί από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός ελέγχου, ότι
δεν είχαν πλέον το μονοπώλιο της τεχνολογίας και επιπροσθέτως είχαν γηράσκουσες
δημοκρατίες".
Στο ερώτημα εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την
Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Ντομινίκ Στρος Καν απάντησε:
"Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος
είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με
κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης" τόνισε,
αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
"δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του
προβλήματος".
Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί
το ελληνικό χρέος, ο κ. Στρος Καν αναγνώρισε ότι "αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο
η ιδέα" και εξήγησε: "Η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες
θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε
ότι εφ' όσον είμαστε σε μια ένωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε.
Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη
δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις
απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις
απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε".
Κατά την άποψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετοχή στις απώλειες θα έχουν
τόσο τα κράτη όσο και οι τράπεζες.
Τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αντί να
σπρώχνουμε για την επαύριον τις λύσεις. "Οι κυβερνήσεις", είπε, "δεν λύνουν το
πρόβλημα, το σπρώχνουν. Η χιονοστιβάδα όλο και μεγαλώνει και η ανάπτυξη όλο και
απομακρύνεται".
"Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν όλοι τους να αντιμετωπίσουν εκλογές που σίγουρα τους
εμποδίζουν. Η πραγματικότητα όμως έχει άλλη διάσταση την οποία θα πρέπει να
μετρήσουν. Θα πρέπει να αποδεχθούν τις απώλειες τώρα, για να μπορέσουν να
δώσουν νέα επανεκκίνηση", υπογράμμισε.
Για τον Ντομινίκ Στρος Καν είναι δυνατόν να δοθεί νέα εκκίνηση στην Ευρώπη με
την προϋπόθεση ότι η λήψη των αποφάσεων όμως και η εφαρμογή τους δεν θα
γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, διότι οι χρόνοι της οικονομίας είναι απείρως
ταχύτεροι από τους χρόνους της πολιτικής.
"Σκεφθείτε" --πρόσθεσε -- "στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση κορυφής που πήγε
καλά, σήμερα δύο μήνες μετά και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν
έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές
κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση".
"Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ
καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα", κατέληξε ο
κ. Στρος Καν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ανατροπές σε πετρέλαιο, αντικειμενικές, επικουρικές, αφορολόγητο για την 6η δόση
Υπό την πίεση της τρόικας, και σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μειώνονται επικίνδυνα, η κυβέρνηση ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το νέο πακέτο μέτρων που προβλέπει δραστικές περικοπές στις μισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και αυξήσεις στη φορολογία.
Σύμφωνα με πληροφορίες,το πακέτο που θα κλειδώσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία ξεκινά αύριο με την τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, περιλαμβάνει ακόμα και επίσπευση μέτρων που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να αρχίσει από τον φετινό Οκτώβριο η εφαρμογή της εξομοίωσης της φορολογίας μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και να υπάρξουν αναπροσαρμογές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη, στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα καθώς και στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Επίσης προωθούνται περικοπές στις φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε συνδυασμό με αλλαγές στα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος και μεγάλες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές. Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ακόμα και για πλήρη κατάργησή του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
1 Πετρέλαιο θέρμανσης
Επίσπευση της εξομοίωσης της φορολογίας μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον φετινό Οκτώβριο εξετάζει η κυβέρνηση ανατρέποντας το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, σύμφωνα με το οποίο το μέτρο θα εφαρμοζόταν σταδιακά τα δύο επόμενα έτη. Η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα προκαλέσει αύξηση κατά περίπου 40 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα η πρόσθετη επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι της τάξης των 700 ευρώ. Για να μετριασθούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά εξετάζεται το σενάριο η εξομοίωση της φορολογίας να γίνει σε δύο δόσεις, μία τον φετινό Οκτώβριο και η άλλη τον Οκτώβριο του 2012, και να υπάρξει μια μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
2 Λουκέτα & απολύσεις
Νέες περικοπές, ύψους 5 δισ. ευρώ στα κονδύλια, για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Η αρχή θα γίνει με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Οκτωβρίου, το οποίο θα επιφέρει μειώσεις αποδοχών μέχρι και 50% σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ μόνο από τη μισθοδοσία των περίπου 550.000 υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων 400 εκατ. ευρώ από το προσωπικό των ΔΕΚΟ και των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους υπαλλήλους στο 60% από το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Επίσης προωθούνται μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο ακόμα και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανικών θέσεων και «λουκέτα» σε εκατοντάδες φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες. Βαθιά θα μπει το μαχαίρι και στις κοινωνικές δαπάνες, με περικοπές στα προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα και σε άλλες παροχές σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ θα περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στην ασφάλιση και την περίθαλψη. Στην... πρέσα και οι επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.
3 Στα ύψη οι αντικειμενικές
Έκρηξη σε δεκάδες φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα επιφέρει η σχεδιαζόμενη εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, καθώς για να καλυφθεί η απόκλιση, θα πρέπει οι τιμές της Εφορίας να αυξηθούν κατά μέσον όρο 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 200%. Το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, που θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ 5.000.000 ιδιοκτήτες. Σε ορισμένες περιοχές, όπου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα είναι μεγάλη, το ποσό του τέλους θα διπλασιαστεί.
4 Μαχαίρι στις επικουρικές
Έρχεται νέος γύρος μείωσης από 25% μέχρι και 75% στις επικουρικές συντάξεις ανάλογα με το ύψος τους, σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Παράλληλα εξετάζονται παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις με στόχο τη συγκράτηση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αν και για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις ποινές για την πρόωρη συνταξιοδότηση και τα όρια ηλικίας. Το Μεσοπρόθεσμο πάντως προβλέπει μειώσεις στις αναπηρικές και τις συντάξεις του ΟΓΑ με την καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση και το ύψος τους.
Σενάρια για το αφορολόγητο
Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές και «ψαλίδισμα» ή κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών προωθεί το οικονομικό επιτελείο.
Τα σενάρια προβλέπουν ακόμα και μείωση του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Νέα κλίμακα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση νέας κλίμακας στη φορολογία εισοδήματος, που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου για τα μεσαία εισοδήματα.
Ταυτόχρονα θα περικοπούν ή και θα καταργηθούν πλήρως οι αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια, γιατρούς, ενοίκια, ασφάλιστρα και άλλα για εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο εισοδηματικός πήχης για το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών τοποθετείται στα 18.000 με 20.000 ευρώ, ενώ από τα 40.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση δαπανών.
Θα «ψαλιδιστούν» και οι απαλλαγές, οι εξαιρέσεις και τα ειδικά καθεστώτα που ισχύουν στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.ά.) και τις επιχειρήσεις.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Θα εξαιρεθούν δαπάνες όπως για τα σούπερ μάρκετ και θα δοθούν κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από ειδικές κατηγορίες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ο βασικός στόχος είναι να δοθεί οριστικό τέλος στις επιστροφές φόρου από τις οποίες το Δημόσιο έχει απώλειες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Στο τραπέζι έχουν πέσει και ακραίες προτάσεις, όπως η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, θα προβλέπει αλλαγές και στο ποινολόγιο για τη φοροδιαφυγή και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων είναι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και όλων των εκπτώσεων δαπανών για τους φοροπαραβάτες και τους οφειλέτες, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους και σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της παράβασης και το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φουσκωμένα ραβασάκια από λάθη
Ισχυρό σοκ δέχονται χιλιάδες φορολογούμενοι ανοίγοντας τους φακέλους της Εφορίας με το τριπλό χαράτσι των έκτακτων εισφορών στα εισοδήματα, τις αντικειμενικές δαπάνες και το τέλος επιτηδεύματος. Η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, υπό την πίεση του χρόνου, εξέδωσε μαζικά εκκαθαριστικά χωρίς να εξαιρεί εισοδήματα τα οποία δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απόλυσης, ενώ δεν είχε ούτε τα στοιχεία ούτε τον χρόνο για να εξαιρέσει ανέργους και αναπήρους οι οποίοι επίσης απαλλάσσονται. Ετσι, τα ραβασάκια έρχονται αδιακρίτως προκαλώντας σοκ στους φορολογουμένους, παρά το γεγονός ότι στο σημείωμα περιγράφονται αναλυτικά τόσο οι εξαιρέσεις όσο και τι πρέπει να κάνει ο αποδέκτης λανθασμένου σημειώματος.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φορολογουμένου ο οποίος είχε πέρυσι συνολικό καθαρό εισόδημα 38.000 ευρώ, αλλά με τη συνταξιοδότησή του έλαβε και εφάπαξ ύψους 120.000 ευρώ. Το ραβασάκι που έλαβε τον καλούσε να πληρώσει έκτακτη εισφορά 6.320 ευρώ, για συνολικό εισόδημα 158.000 ευρώ, αντί για 760 ευρώ που του αναλογούσαν με το εισόδημα των 38.000 ευρώ. Σημαντικά λάθη καταγράφονται και αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος όπου καλούνται να πληρώσουν τα 300 ευρώ ακόμα και επιτηδευματίες οι οποίοι έχουν κάνει διακοπή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010 ή ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά κάτω των 300 κατοίκων και κανονικά εξαιρούνται, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου έχει επιβληθεί έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών η ηλικία των οποίων όμως είναι πάνω από δέκα χρόνια και τα οποία επίσης εξαιρούνται.
Οσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει σημειώματα με λάθη, θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση νέας εκκαθάρισης, συνυποβάλλοντας κατά περίπτωση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, αίτηση για νέα εκκαθάριση θα πρέπει να υποβληθεί στην περίπτωση όπου επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά εισοδήματος:
n στο εισόδημα από μισθούς, συντάξεις ή πάγια αντιμισθία σε πρόσωπα με βαριά κινητική αναπηρία πάνω από 80% ή πρόσωπο ολικώς τυφλό,
n σε αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης
n σε εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, εφάπαξ επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.
n σε μακροχρόνια ανέργους, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή σε ανέργους οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, έστω και αν το 2010 είχαν εισόδημα αλλά δεν έχουν εισόδημα κατά τον χρόνο υπολογισμού της εισφοράς.
Αίτηση νέας εκκαθάρισης θα πρέπει να υποβάλουν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, με παλαιότητα άνω των 10 ετών ή αναπηρικών αυτοκινήτων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και όσοι κατέχουν μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους έως έξι μέτρα, περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν οδηγούν σε έκτακτη εισφορά αντικειμενικής δαπάνης.
Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση νέας εκκαθάρισης αν ο φορολογούμενος φαίνεται να χρωστάει 300 ευρώ αλλά:
n δεν ασκεί δραστηριότητα και έχει υποβάλει δήλωση διακοπής στη ΔΟΥ πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010
n ασκεί δραστηριότητα σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους (εξαιρούνται οι τουριστικοί τόποι)
n οι μήνες λειτουργίας λόγω κλεισίματος ή μετασχηματισμού της επιχείρησης είναι λιγότεροι από τους αναφερόμενους
n για οποιονδήποτε νόμιμο λόγο (π.χ. φορολογία πλοίων).
Η έκτακτη εισφορά εισοδήματος επιβάλλεται με συντελεστές από 1% έως και 4% στο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα ή στο τεκμαρτό εισόδημα εφόσον αυτό είναι υψηλότερο.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Άμεση εξομοίωση μεταξύ πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης
Έρχονται νέα βάρη για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άμεση εξομοίωση της φορολογίας μεταξύ πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που το δεύτερο βγαίνει στην αγορά.
Ανατρέπεται έτσι το πλάνο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για σταδιακή εξομοίωση μέχρι το 2014.
Η άμεση εξίσωση της φορολογίας θα οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από το 1,4 ευρώ το λίτρο τη στιγμή που τον περασμένο Απρίλιο όταν και ολοκληρώθηκε η διάθεση του στην αγορά η τιμή του ήταν 90 λεπτά το λίτρο.
Οδηγούμαστε σε μία αύξηση της τάξης του 44% ή των 50 λεπτών το λίτρο.
Δηλαδή στα 500 λίτρα η επιβάρυνση είναι 250 ευρώ και στα 1.000 λίτρα φθάνει τα 500 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από την τρόικα που ζητά άμεση εφαρμογή του μέτρου ανάλογη εισήγηση βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
Πιο αναλυτικά η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους ανάλογα και με την πορεία της κατανάλωσης.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Έτσι η απόδοση του μέτρου θα έπεφτε στα 400 εκατ. ευρώ έως την εκπνοή του 2011.
Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει η απαιτούμενη μελέτη για τους δικαιούχους και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος και θεωρείται βέβαιο πως εφόσον η εξομοίωση της τιμής γίνει εφάπαξ αυτή δεν θα συνοδευτεί τουλάχιστον επί του παρόντος με την χορήγηση επιδόματος.
Εξάλλου υπάρχει πρόταση για μικρή μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης γεγονός που θα οδηγούσε σε μικρότερες επιβαρύνσεις μετά την εξίσωση της φορολογίας.
Σε μία τέτοια περίπτωση η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα περιοριστεί στα 40 λεπτά το λίτρο περίπου.
Για να μετριαστούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά εξετάζεται και το σενάριο η εξομοίωση της φορολογίας να γίνει σε δύο δόσεις μία τον φετινό Οκτώβριο και μία τον Οκτώβριο του 2012.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως πριν καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει να προχωρήσει από τον φετινό Οκτώβριο σε άμεση εξομοίωση της φορολογίας στο πετρέλαιο για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα αλλά και να καταφέρει να περιορίσει την φοροδιαφυγή στο κύκλωμα των καυσίμων.
Όμως εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και της συμπολίτευσης οι οποίοι εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα και τελικά η κυβέρνηση κατέληξε τον περασμένο Ιούνιο στην απόφαση για τμηματική εξίσωση της φορολογίας.
Έτσι η βαθμιαία εναρμόνιση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης συμπεριλήφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο και στους σχετικούς πίνακες τα υψηλότερα έσοδα είχαν προϋπολογιστεί για το 2013 και το 2014 και έφθαναν στα 206 και τα 330 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στην παρούσα φάση όμως μετά τις πιέσεις της τρόικας και υπό το βάρος των μεγάλων αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και κυρίως στο σκέλος των φορολογικών εσόδων η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση εξίσωση της φορολογίας στην αγορά καυσίμων.
Όπως γίνεται αντιληπτό το ισχυρότερο... πλήγμα θα δεχθούν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Από τη 1η Οκτωβρίου 53% κάτω οι μισθοί 40.000 δημόσιων υπαλλήλων
Καθίζηση στις αποδοχές έως και 53% θα υποστούν περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα, με την άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου από 1ης Οκτωβρίου. Μετά τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση εφαρμογή του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, χωρίς να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος προσαρμογής.
Τα υπουργεία που οι υπάλληλοι τους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα είναι το Οικονομικών, το Εσωτερικών και το πρώην υπουργείο Οικονομίας. Εφαρμόζοντας άμεσα την αρχή «ίση αμοιβή για ίδια δουλειά σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία», από τον Οκτώβριο θα εξισωθούν οι αμοιβές των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ίδια προϋπηρεσία σε όλα τα υπουργεία.
Παράλληλα θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα (υπολογίζονται σε 100) και θα παραμείνουν μόνο τέσσερα: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακών σπουδών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης). Θα παραμείνουν ως έχουν τα επιδόματα εορτών και αδείας, που ανέρχονται στα 1.000 ευρώ ετησίως.
Σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον «επιδόματα παραγωγικότητας». Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή επιδόματος παραγωγικότητας είναι να υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης του παραγόμενου έργου του υπαλλήλου (οικονομικοί στόχοι κτλ).
Με την κατάργηση των επιδομάτων οι συνολικές απώλειες των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθούν από 7% έως και 53% σε μερικές ειδικές περιπτώσεις (π.χ. κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών που λαμβάνουν το επίδομα ΔΙΒΒΕΤ το οποίο φτάνει και τα 1.800 ευρώ). Υπάρχουν και κατηγορίες υπαλλήλων που ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα που θα καταγράψουν οριακές αυξήσεις στις αποδοχές τους όπως είναι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Εθνικής Aμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι ΠΕ αναμένεται να λάβουν αυξήσεις 27%, οι απόφοιτοι ΤΕΙ 17% και οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ από 3-9%.
Οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανταγωνιστικότητας (πρώην Ανάπτυξης) που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, αλλά και οι εργαζόμενοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το ενιαίο μισθολόγιο. Στην πρώτη κατηγορία οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων υπουργείων λαμβάνουν σήμερα επιδόματα που αντιστοιχούν από το 30-60% των συνολικών τους αποδοχών. Η κατάργηση των επιδομάτων και η παράλληλη μικρή αύξηση των βασικών μισθών (η οποία λογίζεται ως ενσωμάτωση επιδομάτων στις βασικές αποδοχές) θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές τους κατά μέσο όρο από 20-40%. Σημαντικές απώλειες, που θα ξεπερνούν το 50%, θα έχουν οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων υπουργείων οι οποίοι είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διοικητικοί υπάλληλοι, κλητήρες κ.τ.λ.).
Αντίστοιχα το σύνολο των υπαλλήλων που ανήκουν στις χαμηλότερες εκπαιδευτικές κατηγορίες (ΥΕ και ΔΕ) με το νέο μισθολόγιο θα έχουν πιο αργούς ρυθμούς εξέλιξης από τους συναδέλφους τους που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ θα «σταματούν» στον 4ο βαθμό, όπως προβλέπει το σχέδιο για το ενιαίο βαθμολόγιο.
Από τους λίγους κερδισμένους του νέου μισθολογίου, που θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται έστω και κατά λίγα ευρώ, θα είναι το πολιτικό προσωπικό των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας.
Οι αποδοχές των συγκεκριμένων υπαλλήλων που ανήκουν στα «υπόγεια» των μισθολογικών απολαβών του Δημοσίου καταγράφουν σήμερα αποκλίσεις -20% (υπ. Εθνικής Αμυνας) και από -12 έως 19% (υπουργεία Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας) από τον μέσο όρο αποδοχών των υπαλλήλων στα υπουργεία.
Εξι βαθμολογικές κλίμακες, όπου θα επανακαταταγούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, και αυστηρό σύστημα ουσιαστικής αξιολόγησης σε ατομικό και υπηρεσιακό επίπεδο, που θα καθορίζει τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων, αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες του νέου βαθμολογίου για το Δημόσιο.
Το σύστημα αξιολόγησης για τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες, θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ανά τριετία η διαδικασία των γραπτών εξετάσεων για όλους τους υπαλλήλους σε συνδυασμό με την αξιολόγηση που θα έχουν από τους προϊσταμένους τους κάθε χρόνο.
Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, η σχέση με τους συναδέλφους, η αποδοτικότητα στην εργασία κτλ. Σε περίπτωση που στον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου υπάρχει αρνητική αξιολόγηση, τότε δεν θα λαμβάνει το σύνολο των μισθολογικών ωριμάνσεων .
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σύλληψη εφοριακού και λογιστή για δωροδοκία
Συνέλαβαν έναν 58χρονο εφοριακό της ΔΟΥ Πρέβεζας και έναν 38χρονο λογιστή για δωροδοκία και απάτη.
Πιο αναλυτικά , στο Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας έγινε καταγγελία ότι υπάλληλος της ΔΟΥ Πρέβεζας απαίτησε από 38χρονο άνδρα, μέσω του λογιστή του, το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, προκειμένου να διαγραφεί πρόστιμο ύψους 9.300 ευρώ.
Ο 38χρονος έδωσε στον λογιστή του το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, το οποίο είχε προσημειωθεί. Στη συνέχεια, ο λογιστής κατευθύνθηκε στη ΔΟΥ Πρέβεζας ενώ αστυνομικοί επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο.
Σε σωματική έρευνα που έγινε στον 58χρονο υπάλληλο βρέθηκαν στην κατοχή του προσημειωμένα χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, από κοινού εξαπάτησαν τον 38χρονο δηλώνοντας ψευδώς ότι του είχε επιβληθεί πρόστιμο.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Πρέβεζας.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μειώνονται 10% από το 2012 οι επικουρικές
10% κατά μέσο όρο θα είναι η μείωση από το 2012 στις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών Ταμείων. Σχετικές δηλώσεις έγιναν χτες από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Οι μειώσεις αφορούν στις επικουρικές συντάξεις που χορηγούν τα ελλειμματικά Ταμεία ακόμη και στους ήδη συνταξιούχους τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σε ορισμένα Ταμεία η επικουρική σύνταξη φτάνει στο 55% - 60% του συντάξιμου μισθού. Και με τη σχεδιαζόμενη προσαρμογή (που θα γίνει με ειδικό νόμο τους ερχόμενους μήνες), η μείωση μπορεί να φτάσει στο 20%, εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος που έχουν συμφωνηθεί με τη τρόικα προβλέπουν τη σταδιακή μείωση, εντός πενταετίας, των ελλειμμάτων τόσο στα επικουρικά Ταμεία (740 εκατ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη) όσο και στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ με «στενότερη σύνδεση των εισφορών και των παροχών». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρακράτηση, από 1ης Σεπτεμβρίου, της εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις εισφορές που καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος, δηλ. να υπάρχει μια ανταποδοτική σχέση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές (όπως προβλέπει το Μνημόνιο τόσο για τις επικουρικές όσο και για τα εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας). Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για το ταμείο της ΔΕΗ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. Αλλο ένα ελλειμματικό Ταμείο, το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ).
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ακίνητα: Σκληρό χαράτσι και στους ανέργους
Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ανέργους έκρυβε η τροπολογία για το νέο χαράτσι στα ακίνητα η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Από τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών είχε διαφανεί ότι όλοι οι άνεργοι θα πληρώσουν τέλος ακινήτων με συντελεστή 50 λεπτά ανά τετραγωνικό εφόσον το ακίνητο που κατέχουν βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω από 3.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Στην τροπολογία όμως οι επιδοτούμενοι άνεργοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις του μέτρου. Προκύπτει έτσι πως θα κληθούν να πληρώσουν το έκτακτο τέλος ακινήτων με τους υψηλούς συντελεστές από 3 έως και 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο..
Επίσης οι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι δεν επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ θα πληρώσουν τέλος με μειωμένο συντελεστή μόνο στην περίπτωση που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνούσε τις 8.000 ευρώ το 2010.
Είναι ενδεικτικό ότι οι άνεργοι με εισόδημα χαμηλότερο των 8.000 ευρώ , οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι θα τύχουν της εξαίρεσης από τους αυξημένους συντελεστές μόνο για την πρώτη τους κατοικία και εφόσον αυτή δεν ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά μέτρα ή βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ.
Για μία εξοχική κατοικία ή για ένα σπίτι στο χωριό ο... λογαριασμός του τέλους θα υπολογιστεί με τους υψηλούς συντελεστές.
Μάλιστα επειδή η ΔΕΗ μέσω της οποίας θα έλθει η “λυπητερή” δεν μπορεί να διαχωρίσει τις ευπαθείς ομάδες, άνεργοι , ανάπηροι και πολύτεκνοι θα καταβάλουν το τέλος χωρίς έκπτωση στους συντελεστές και στη συνέχεια αφού υποβάλλουν αίτηση είτε σε ΚΕΠ είτε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα τους γίνεται επιστροφή του επιπλέον φόρου.
Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε έσοδα 5,2 δις ευρώ από το χαράτσι στα ακίνητα μέχρι το τέλος του 2012 ενώ η ΔΕΗ θα παρακρατεί 0,25% από τις συνολικές εισπράξεις.
Όπως αναφέρεται στη τροπολογία αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πληρώσουν το τέλος η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος θα προβαίνουν σε εντολές διακοπής ρεύματος και θα ενημερώνουν το υπουργείο ώστε να προχωρήσει σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης της οφειλής.
«Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης με απόφαση του υπουργού Οικονομικών επιβάλλεται σε βάρος της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού προμηθευτή πρόστιμο υπέρ του Δημοσίου ίσος με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25%», προστίθεται .
Το τέλος για το τρέχον έτος θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ σε δύο ισόποσες δόσεις με τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο του 2012.
Με το που εισπράξει τα ποσά η Επιχείριση θα πρέπει να τα αποδώσει στο Δημόσιο εντός 20 ημερών από την λήξη του μήνα στον οποίο εισπράχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Αναπόσπαστο μέλος» της Ευρωζώνης η Ελλάδα
Οι διαβεβαιώσεις που έλαβε χθες ο Γ. Παπανδρέου πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης και πως η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου «είναι όσο ποτέ αναγκαία για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης» αποσείουν από τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης ένα βαρύ φορτίο. Την καθημερινή αμφισβήτηση των προσπαθειών που καταβάλλει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της και η οποία λειτουργούσε υπονομευτικά στον αγώνα να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη δανειοδότηση από το Μηχανισμό Στήριξης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ότι η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και πως με αποφασιστικό και άμεσο τρόπο καλύπτει τις υστερήσεις που παρουσιάστηκαν και «άκουσε» από Παρίσι και Βερολίνο να αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν είναι απλά ζωτική για την Ελλάδα, αλλά και για τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Ως εχέγγυα της αταλάντευτης πορείας που έχει χαράξει ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε τις πρόσφατες επώδυνες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τόσο για 2011 όσο και το 2012.
Η ανακοίνωση
Με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δημοσιοποίησε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21η Ιουλίου αποτελεί κοινή βούληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ. Απέναντι στη φημολογία των τελευταίων ημερών τονίστηκε απ' όλους ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες της τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης. Οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τις τελευταίες μέρες και τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.
Γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία θα ανακόψει τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».
Γαλλογερμανική...ομολογία
Εκτός από την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, στην κοινή ολιγόλογη ανακοίνωση που εξέδωσαν Παρίσι και Βερολίνο επισημαίνουν ότι «η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είναι όσο ποτέ αναγκαία για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης», γεγονός που σηματοδοτεί και ένα ευθύ μήνυμα προς τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ ενόψει των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας στα εθνικά κοινοβούλια.
Στην προσπάθεια άρσης των αμφιβολιών του Βερολίνου εντάσσεται και η επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός -πριν από την τηλεδιάσκεψη- με τον επικεφαλής του SPD, Γάμπριελ Ζίγκμαν, ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφού εξέφρασε την υποστήριξή του για την υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών, διαβεβαίωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα ψηφίσουν την επικύρωση της συμφωνίας στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αλλά και οι διαβεβαιώσεις που παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή συνάντηση του με το Β. Σόιμπλε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα επιτευχθεί και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα υλοποιηθούν.
«Βερολίνο και Παρίσι εντείνουν την πίεση προς την Αθήνα», έγραφε χθες το απόγευμα η ηλεκτρονική σελίδα της Handelsblatt, αποτιμώντας την τηλεδιάσκεψη που είχαν Μέρκελ και Σαρκοζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να συνεχίσει το βίαιο πρόγραμμα περικοπών, αλλά πρέπει και να το επιταχύνει». Όσο αφορά δε στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, πάντοτε σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt, «η χρεοκοπία της υπερχρεωμένης χώρας θα έθετε την Ευρωζώνη σε κίνδυνο και, κατά συνέπεια, πρέπει να αποφευχθεί τουλάχιστον ως το 2013» (δηλαδή, όταν θα έχει ετοιμαστεί ο μόνιμος μηχανισμός ESM). Και κατέληγε η εφημερίδα ότι «αυτό σημαίνει τρία πράγματα για την Ελλάδα: λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα».
Τρία «χαρτιά» στο τραπέζι με την τρόικα
Επιτάχυνση για ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και επιχειρησιακές συμβάσεις. Περιορίζονται και τα κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα
Το κυβερνητικό «σπριντ» του επόμενου 15ήμερου που θα πρέπει να καταλήξει στην ολοκλήρωση τριών καίριων παρεμβάσεων, του ενιαίου μισθολογίου, της εργασιακής εφεδρείας και της αλλαγής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, συμφωνήθηκε χθες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Οι νέες προτεραιότητες, όπως ετέθησαν από την κυβέρνηση χθες, έχουν διπλή στόχευση: περιστολή δαπανών και ταχεία προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.Το Ενιαίο Μισθολόγιο είναι σε φάση ολοκλήρωσης και μαζί με το σχέδιο του προϋπολογισμού θα εγκριθεί σε σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, τη μεθεπόμενη εβδομάδα και άμα τη επιστροφή των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου από τη σύνοδο του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη.
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να εκδοθούν και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το πλεονάζον προσωπικό και την αναδιάρθρωση των φορέων, ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών αναμένει από τους συναρμόδιους υπουργούς τα σχέδια των σχετικών αποφάσεων. Καίριας σημασίας, όπως έχει καταστήσει σαφές και η τρόικα, είναι και η αλλαγή του νόμου για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Η προωθούμενη ρύθμιση που ετοιμάζεται δίνει δικαίωμα υπογραφής αυτών των συμβάσεων (με μειώσεις μισθών) σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο.
Τις προσεχείς μέρες ανοίγει και το κεφάλαιο περιορισμού των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων με απογραφή των δικαιούχων από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Βέβαιη θεωρείται η περικοπή του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων. Στόχος είναι να κοπούν περίπου 60 χιλιάδες αναπηρικές. Και τα προνοιακά επιδόματα, όμως, θα περάσουν από κόσκινο. Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος τα προνοιακά επιδόματα, πλην αναπηρικών συντάξεων, ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο, ενώ ένα δισ. ευρώ είναι τα προνοιακά επιδόματα στους ΟΤΑ.
Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα μικρότερη λίστα των βαρέων επαγγελμάτων. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το «κλείσιμο» των παραθύρων σε όσα έχουν ήδη θεωρητικά ανοίξει, εξετάζεται από την κυβέρνηση να γίνει με μια νομοθετική ρύθμιση. Στόχος να «συμπυκνωθούν» χρονικά οι αντιδράσεις των θιγόμενων επαγγελματικών τάξεων και να μην επιμηκύνεται η δοκιμασία της Κ.Ο. Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ρέππας θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο για το Πειθαρχικό Δίκαιο δημοσίων υπαλλήλων και ο Ηλ. Μόσιαλος θα παρουσιάσει την τροπολογία για τη νέα δομή της δημόσιας τηλεόρασης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
5 ημερομηνίες σταθμοί στην παγκόσμια κρίση
Οι ημερομηνίες που σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη κρίση στην παγκόσμια οικονομία από τον καιρό της Μεγάλης Υφεσης, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».
9 Αυγούστου 2007
Ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση όταν η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία τριών hedge funds που επένδυαν σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια. Εκείνη ήταν η στιγμή που οι τράπεζες κατάλαβαν ότι δεκάδες τρισ. δολάρια παραγώγων αξίζουν πολύ λιγότερα από όσο νόμιζαν.
15 Σεπτεμβρίου 2008
Οι ΗΠΑ άφησαν τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει. Μέχρι εκείνο το σημείο θεωρούνταν ότι μια κυβέρνηση θα παρενέβαινε πάντα για να σώσει τράπεζα με προβλήματα.
2 Απριλίου 2009
Στη σύνοδο του G20 οι μεγάλες χώρες αποφάσισαν δημοσιονομική επέκταση 5 τρισ. δολ., τη χορήγηση επιπλέον κεφαλαίων 1,1 τρισ. δολ. στο ΔΝΤ και μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες. Από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε να διαλύεται η παγκόσμια οικονομική συνεργασία και κάθε χώρα ακολούθησε τη δική της ατζέντα.
9 Μαΐου 2010
Η ανησυχία μεταφέρθηκε από τα χρέη του ιδιωτικού τομέα στα χρέη του δημόσιου. Η ΕΕ και το ΔΝΤ χορήγησαν βοήθεια στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε όχι εάν αντέχουν οι τράπεζες αλλά εάν αντέχουν οι κυβερνήσεις.
5 Αυγούστου 2011
Η Standard & Poor's υποβάθμισε για πρώτη φορά στην ιστορία τις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή έγινε ενώ φουντώνει η κρίση χρέους στην Ευρώπη δημιουργώντας ανησυχίες για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Εκτός ειδικού τέλους εκκλησία και μονές
Μόνο οι ναοί και οι Ιερές Μονές εξαιρούνται από το τέλος ακινήτων και όχι το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αυτό διευκρινίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Η διευκρίνηση αυτή αναμένεται να συμπεριφερθεί στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Όπως διευκρίνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές: "Η απαλλαγή εκκλησιαστικών και άλλων θρησκευτικών ιδρυμάτων από το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αφορά σε ακίνητη περιουσία που εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικούς ή λατρευτικούς σκοπούς και όχι σε ακίνητη περιουσία προς εμπορική εκμετάλλευση".
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Διπλασιάζεται το χαράτσι στα ακίνητα
Άγριο χαράτσι για 5,5 εκατ. νοικοκυριά και 1 εκατ. επιχειρήσεις επιβάλλει η κυβέρνηση με το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων. Μάλιστα για τα νεόδμητα ακίνητα που έχουν ηλικία ως 4 χρόνια το τέλος διπλασιάζεται με το τρικ της αντίστροφης παλαιότητας.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών έκρυβαν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους αλλά κυρίως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ηλικίας εώς 25 ετών. Το υπουργείο Οικονομικών εκτός από το έκτακτο χαράτσι απειλεί όσους δεν το πληρώσουν με διακοπή του ρεύματος αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Το τέλος επιβάλλεται με συντελεστές 3 έως 16 ευρώ το τετραγωνικό.
Τα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου είναι τα εξής:
Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 του ν.2130/1993.
Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.
Αφορά 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2‰ (δύο τοις χιλίοις) της πραγματικής αξίας των ακινήτων, επιβάρυνση απολύτως ανεκτή και αναλογική σε σχέση με την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας την οποία σκοπεί να διασφαλίσει. Για την αναλογικότητα του μέτρου, τα νεόδμητα κτίρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 64% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει ηλικία μεγαλύτερη από 25 έτη και μόνο 2% έχουν δομηθεί κατά την τελευταία πενταετία.
Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Ερωτήσεις – απαντήσεις
Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;
Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
Έχει ληφθεί πρόνοια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους, επιδοτούμενους ανέργους και ανάπηρους;
Φυσικά. Είναι προφανές ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το τέλος να είναι απολύτως αναλογικό. Ειδικότερα, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.
Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;
Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα:
Συντελεστής ειδικού τέλους (€/τ.μ.)
Τιμή ζώνης

Παλαιότητα
Συντελεστής
0,5
για ευπαθείς ομάδες

έως 26 έτη
1
3
έως € 500

25-20 έτη
1,05
4
€ 501-1000

19-15 έτη
1,1
5
€ 1001-1500

14-10 έτη
1,15
6
€ 1501-2000

9-5 έτη
1,2
8
€ 2001-2500

4-0 έτη
1,25
10
€ 2501-3000




12
€ 3001-4000




14
€ 4001-5000




16
€ 5001 και άνω




Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους;
Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ταυτίζονται με τις απαλλαγές που προβλέπονται στο νόμο (παρ. 7, άρ. 24, ν. 2130/1993)*
Σε τι είδους ακίνητα επιβάλλεται το τέλος;
Επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α. (άρ. 24, ν. 2130/1993).
Πώς γίνεται ο υπολογισμός του τέλους;
Με την εφαρμογή δέκα συντελεστών, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτίρια.
Πώς εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του τέλους;
Το θέμα της εισπραξιμότητας του τέλους κατέστησε επιβεβλημένη την ανάγκη επιβολής του με βάση τα δεδομένα των μηχανογραφικών καταστάσεων της ΔΕΗ.
Πώς καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;
Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.
Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν καταβληθεί το τέλος;
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ
* Απαλλαγές που προβλέπει ο ν. 2130/1993 (άρθ. 24, παρ. 7) από το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) των ακινήτων οι πάσης φύσεως ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων που ανήκουν:
α) Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
β) Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.
ε) Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`) «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.
στ) Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.
ζ) Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.
η) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και
θ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:
- Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)
- Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
- Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
ι) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία