Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

5 ημερομηνίες σταθμοί στην παγκόσμια κρίση
Οι ημερομηνίες που σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη κρίση στην παγκόσμια οικονομία από τον καιρό της Μεγάλης Υφεσης, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».
9 Αυγούστου 2007
Ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση όταν η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία τριών hedge funds που επένδυαν σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια. Εκείνη ήταν η στιγμή που οι τράπεζες κατάλαβαν ότι δεκάδες τρισ. δολάρια παραγώγων αξίζουν πολύ λιγότερα από όσο νόμιζαν.
15 Σεπτεμβρίου 2008
Οι ΗΠΑ άφησαν τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει. Μέχρι εκείνο το σημείο θεωρούνταν ότι μια κυβέρνηση θα παρενέβαινε πάντα για να σώσει τράπεζα με προβλήματα.
2 Απριλίου 2009
Στη σύνοδο του G20 οι μεγάλες χώρες αποφάσισαν δημοσιονομική επέκταση 5 τρισ. δολ., τη χορήγηση επιπλέον κεφαλαίων 1,1 τρισ. δολ. στο ΔΝΤ και μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες. Από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε να διαλύεται η παγκόσμια οικονομική συνεργασία και κάθε χώρα ακολούθησε τη δική της ατζέντα.
9 Μαΐου 2010
Η ανησυχία μεταφέρθηκε από τα χρέη του ιδιωτικού τομέα στα χρέη του δημόσιου. Η ΕΕ και το ΔΝΤ χορήγησαν βοήθεια στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε όχι εάν αντέχουν οι τράπεζες αλλά εάν αντέχουν οι κυβερνήσεις.
5 Αυγούστου 2011
Η Standard & Poor's υποβάθμισε για πρώτη φορά στην ιστορία τις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή έγινε ενώ φουντώνει η κρίση χρέους στην Ευρώπη δημιουργώντας ανησυχίες για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα