Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Άμεση εξομοίωση μεταξύ πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης
Έρχονται νέα βάρη για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άμεση εξομοίωση της φορολογίας μεταξύ πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που το δεύτερο βγαίνει στην αγορά.
Ανατρέπεται έτσι το πλάνο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για σταδιακή εξομοίωση μέχρι το 2014.
Η άμεση εξίσωση της φορολογίας θα οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από το 1,4 ευρώ το λίτρο τη στιγμή που τον περασμένο Απρίλιο όταν και ολοκληρώθηκε η διάθεση του στην αγορά η τιμή του ήταν 90 λεπτά το λίτρο.
Οδηγούμαστε σε μία αύξηση της τάξης του 44% ή των 50 λεπτών το λίτρο.
Δηλαδή στα 500 λίτρα η επιβάρυνση είναι 250 ευρώ και στα 1.000 λίτρα φθάνει τα 500 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από την τρόικα που ζητά άμεση εφαρμογή του μέτρου ανάλογη εισήγηση βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.
Πιο αναλυτικά η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους ανάλογα και με την πορεία της κατανάλωσης.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Έτσι η απόδοση του μέτρου θα έπεφτε στα 400 εκατ. ευρώ έως την εκπνοή του 2011.
Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει η απαιτούμενη μελέτη για τους δικαιούχους και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος και θεωρείται βέβαιο πως εφόσον η εξομοίωση της τιμής γίνει εφάπαξ αυτή δεν θα συνοδευτεί τουλάχιστον επί του παρόντος με την χορήγηση επιδόματος.
Εξάλλου υπάρχει πρόταση για μικρή μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης γεγονός που θα οδηγούσε σε μικρότερες επιβαρύνσεις μετά την εξίσωση της φορολογίας.
Σε μία τέτοια περίπτωση η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα περιοριστεί στα 40 λεπτά το λίτρο περίπου.
Για να μετριαστούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά εξετάζεται και το σενάριο η εξομοίωση της φορολογίας να γίνει σε δύο δόσεις μία τον φετινό Οκτώβριο και μία τον Οκτώβριο του 2012.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως πριν καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει να προχωρήσει από τον φετινό Οκτώβριο σε άμεση εξομοίωση της φορολογίας στο πετρέλαιο για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα αλλά και να καταφέρει να περιορίσει την φοροδιαφυγή στο κύκλωμα των καυσίμων.
Όμως εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές και της συμπολίτευσης οι οποίοι εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα και τελικά η κυβέρνηση κατέληξε τον περασμένο Ιούνιο στην απόφαση για τμηματική εξίσωση της φορολογίας.
Έτσι η βαθμιαία εναρμόνιση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης συμπεριλήφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο και στους σχετικούς πίνακες τα υψηλότερα έσοδα είχαν προϋπολογιστεί για το 2013 και το 2014 και έφθαναν στα 206 και τα 330 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στην παρούσα φάση όμως μετά τις πιέσεις της τρόικας και υπό το βάρος των μεγάλων αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και κυρίως στο σκέλος των φορολογικών εσόδων η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση εξίσωση της φορολογίας στην αγορά καυσίμων.
Όπως γίνεται αντιληπτό το ισχυρότερο... πλήγμα θα δεχθούν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία