Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ακίνητα: Σκληρό χαράτσι και στους ανέργους
Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ανέργους έκρυβε η τροπολογία για το νέο χαράτσι στα ακίνητα η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Από τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών είχε διαφανεί ότι όλοι οι άνεργοι θα πληρώσουν τέλος ακινήτων με συντελεστή 50 λεπτά ανά τετραγωνικό εφόσον το ακίνητο που κατέχουν βρίσκεται σε ζώνη με τιμή κάτω από 3.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Στην τροπολογία όμως οι επιδοτούμενοι άνεργοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις του μέτρου. Προκύπτει έτσι πως θα κληθούν να πληρώσουν το έκτακτο τέλος ακινήτων με τους υψηλούς συντελεστές από 3 έως και 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο..
Επίσης οι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι δεν επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ θα πληρώσουν τέλος με μειωμένο συντελεστή μόνο στην περίπτωση που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνούσε τις 8.000 ευρώ το 2010.
Είναι ενδεικτικό ότι οι άνεργοι με εισόδημα χαμηλότερο των 8.000 ευρώ , οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι θα τύχουν της εξαίρεσης από τους αυξημένους συντελεστές μόνο για την πρώτη τους κατοικία και εφόσον αυτή δεν ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά μέτρα ή βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ.
Για μία εξοχική κατοικία ή για ένα σπίτι στο χωριό ο... λογαριασμός του τέλους θα υπολογιστεί με τους υψηλούς συντελεστές.
Μάλιστα επειδή η ΔΕΗ μέσω της οποίας θα έλθει η “λυπητερή” δεν μπορεί να διαχωρίσει τις ευπαθείς ομάδες, άνεργοι , ανάπηροι και πολύτεκνοι θα καταβάλουν το τέλος χωρίς έκπτωση στους συντελεστές και στη συνέχεια αφού υποβάλλουν αίτηση είτε σε ΚΕΠ είτε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα τους γίνεται επιστροφή του επιπλέον φόρου.
Στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε έσοδα 5,2 δις ευρώ από το χαράτσι στα ακίνητα μέχρι το τέλος του 2012 ενώ η ΔΕΗ θα παρακρατεί 0,25% από τις συνολικές εισπράξεις.
Όπως αναφέρεται στη τροπολογία αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πληρώσουν το τέλος η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος θα προβαίνουν σε εντολές διακοπής ρεύματος και θα ενημερώνουν το υπουργείο ώστε να προχωρήσει σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης της οφειλής.
«Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης με απόφαση του υπουργού Οικονομικών επιβάλλεται σε βάρος της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού προμηθευτή πρόστιμο υπέρ του Δημοσίου ίσος με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25%», προστίθεται .
Το τέλος για το τρέχον έτος θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ σε δύο ισόποσες δόσεις με τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο του 2012.
Με το που εισπράξει τα ποσά η Επιχείριση θα πρέπει να τα αποδώσει στο Δημόσιο εντός 20 ημερών από την λήξη του μήνα στον οποίο εισπράχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί.
ΠΗΓΗ: Ημερησία