Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αναπόσπαστο μέλος» της Ευρωζώνης η Ελλάδα
Οι διαβεβαιώσεις που έλαβε χθες ο Γ. Παπανδρέου πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης και πως η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου «είναι όσο ποτέ αναγκαία για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης» αποσείουν από τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης ένα βαρύ φορτίο. Την καθημερινή αμφισβήτηση των προσπαθειών που καταβάλλει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της και η οποία λειτουργούσε υπονομευτικά στον αγώνα να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη δανειοδότηση από το Μηχανισμό Στήριξης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε στους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ότι η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και πως με αποφασιστικό και άμεσο τρόπο καλύπτει τις υστερήσεις που παρουσιάστηκαν και «άκουσε» από Παρίσι και Βερολίνο να αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν είναι απλά ζωτική για την Ελλάδα, αλλά και για τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Ως εχέγγυα της αταλάντευτης πορείας που έχει χαράξει ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε τις πρόσφατες επώδυνες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τόσο για 2011 όσο και το 2012.
Η ανακοίνωση
Με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δημοσιοποίησε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21η Ιουλίου αποτελεί κοινή βούληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ. Απέναντι στη φημολογία των τελευταίων ημερών τονίστηκε απ' όλους ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες της τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης. Οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τις τελευταίες μέρες και τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.
Γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία θα ανακόψει τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».
Γαλλογερμανική...ομολογία
Εκτός από την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, στην κοινή ολιγόλογη ανακοίνωση που εξέδωσαν Παρίσι και Βερολίνο επισημαίνουν ότι «η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είναι όσο ποτέ αναγκαία για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης», γεγονός που σηματοδοτεί και ένα ευθύ μήνυμα προς τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ ενόψει των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας στα εθνικά κοινοβούλια.
Στην προσπάθεια άρσης των αμφιβολιών του Βερολίνου εντάσσεται και η επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός -πριν από την τηλεδιάσκεψη- με τον επικεφαλής του SPD, Γάμπριελ Ζίγκμαν, ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφού εξέφρασε την υποστήριξή του για την υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών, διαβεβαίωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα ψηφίσουν την επικύρωση της συμφωνίας στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αλλά και οι διαβεβαιώσεις που παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή συνάντηση του με το Β. Σόιμπλε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα επιτευχθεί και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα υλοποιηθούν.
«Βερολίνο και Παρίσι εντείνουν την πίεση προς την Αθήνα», έγραφε χθες το απόγευμα η ηλεκτρονική σελίδα της Handelsblatt, αποτιμώντας την τηλεδιάσκεψη που είχαν Μέρκελ και Σαρκοζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να συνεχίσει το βίαιο πρόγραμμα περικοπών, αλλά πρέπει και να το επιταχύνει». Όσο αφορά δε στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, πάντοτε σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt, «η χρεοκοπία της υπερχρεωμένης χώρας θα έθετε την Ευρωζώνη σε κίνδυνο και, κατά συνέπεια, πρέπει να αποφευχθεί τουλάχιστον ως το 2013» (δηλαδή, όταν θα έχει ετοιμαστεί ο μόνιμος μηχανισμός ESM). Και κατέληγε η εφημερίδα ότι «αυτό σημαίνει τρία πράγματα για την Ελλάδα: λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα».
Τρία «χαρτιά» στο τραπέζι με την τρόικα
Επιτάχυνση για ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και επιχειρησιακές συμβάσεις. Περιορίζονται και τα κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα
Το κυβερνητικό «σπριντ» του επόμενου 15ήμερου που θα πρέπει να καταλήξει στην ολοκλήρωση τριών καίριων παρεμβάσεων, του ενιαίου μισθολογίου, της εργασιακής εφεδρείας και της αλλαγής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, συμφωνήθηκε χθες στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Οι νέες προτεραιότητες, όπως ετέθησαν από την κυβέρνηση χθες, έχουν διπλή στόχευση: περιστολή δαπανών και ταχεία προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.Το Ενιαίο Μισθολόγιο είναι σε φάση ολοκλήρωσης και μαζί με το σχέδιο του προϋπολογισμού θα εγκριθεί σε σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, τη μεθεπόμενη εβδομάδα και άμα τη επιστροφή των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου από τη σύνοδο του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη.
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να εκδοθούν και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το πλεονάζον προσωπικό και την αναδιάρθρωση των φορέων, ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών αναμένει από τους συναρμόδιους υπουργούς τα σχέδια των σχετικών αποφάσεων. Καίριας σημασίας, όπως έχει καταστήσει σαφές και η τρόικα, είναι και η αλλαγή του νόμου για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Η προωθούμενη ρύθμιση που ετοιμάζεται δίνει δικαίωμα υπογραφής αυτών των συμβάσεων (με μειώσεις μισθών) σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο.
Τις προσεχείς μέρες ανοίγει και το κεφάλαιο περιορισμού των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων με απογραφή των δικαιούχων από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Βέβαιη θεωρείται η περικοπή του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων. Στόχος είναι να κοπούν περίπου 60 χιλιάδες αναπηρικές. Και τα προνοιακά επιδόματα, όμως, θα περάσουν από κόσκινο. Όπως είπε ο κ. Μόσιαλος τα προνοιακά επιδόματα, πλην αναπηρικών συντάξεων, ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο, ενώ ένα δισ. ευρώ είναι τα προνοιακά επιδόματα στους ΟΤΑ.
Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα μικρότερη λίστα των βαρέων επαγγελμάτων. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το «κλείσιμο» των παραθύρων σε όσα έχουν ήδη θεωρητικά ανοίξει, εξετάζεται από την κυβέρνηση να γίνει με μια νομοθετική ρύθμιση. Στόχος να «συμπυκνωθούν» χρονικά οι αντιδράσεις των θιγόμενων επαγγελματικών τάξεων και να μην επιμηκύνεται η δοκιμασία της Κ.Ο. Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ρέππας θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο για το Πειθαρχικό Δίκαιο δημοσίων υπαλλήλων και ο Ηλ. Μόσιαλος θα παρουσιάσει την τροπολογία για τη νέα δομή της δημόσιας τηλεόρασης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία