Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Μέτρα «σοκ» για μισθωτούς, συνταξιούχους και φορολογούμενους – Στις 5000€ το αφορολόγητο
Στην άμεση λήψη επώδυνων έκτακτων μέτρων προκειμένου να υλοποιηθεί ο φετινός στόχος για το έλλειμμα και να εκταμιευτεί η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου, η κυβερνητική επιτροπή η οποία συνεδρίαση την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό ενέκρινε τα παρακάτω μέτρα:
Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα περικοπούν κατά 20%.
Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα επεκταθεί «τουλάχιστον» μέχρι το 2014, ενώ από το 2012 θα εξισωθεί κατά 80% ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης.
Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.
Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα».
ΠΗΓΗ: Ημερησία