Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πώς θα βρω το φθηνότερο ρεύμα - Συγκριτικοί πίνακες των χρεώσεων της ΔΕΗ και των ιδιωτών στα οικιακά τιμολόγια από τη ΡΑΕ
Εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 17% προσφέρει για κάποιες καταναλώσεις το ιδιωτικό ρεύμα έναντι των τιμολογίων της ΔΕΗ που, ωστόσο, σε πολλές κατηγορίες παραμένει σημαντικά φθηνότερη από τους ανταγωνιστές της, ιδιαίτερα στις χαμηλές καταναλώσεις.
Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των τιμών με τις οποίες χρεώνουν τα νοικοκυριά, η ΔΕΗ και οι δύο βασικοί ιδιώτες προμηθευτές (η Aegean Power και η Energa), τις οποίες μπορεί κανείς να βρει αναλυτικά, από χθες, στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Αναγωγή. Για να είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους οι τιμές, η ΡΑΕ έκανε αναγωγή των χρεώσεων που προσφέρει κάθε εταιρεία ανά τετράμηνο, ενώ συμπεριέλαβε στους λογαριασμούς κάθε χρέωση που αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (ειδικά τέλη κ.λπ.). Από τους πίνακες προκύπτουν τα εξής:
n Για καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες / τετράμηνο (γκαρσονιέρες, μικρά δυάρια, εξοχικά) δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει κανείς τη ΔΕΗ. Τα πακέτα των εναλλακτικών προμηθευτών είναι ακριβότερα έως και πάνω από 100%.
n Στις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, από 900 μέχρι 1.200 KWh / 4μηνο, στις οποίες ανήκει σημαντικό ποσοστό καταναλωτών, τα ιδιωτικά τιμολόγια παρέχουν εκπτώσεις μέχρι και 17,1%, (όπως εκείνο της Energa για τριφασική κατανάλωση 1.200 KWh / 4μηνο) και έως 14,6% όπως το πακέτο της Aegean για τριφασική κατανάλωση 1.000 KWh / 4μηνο. Και πάλι, όμως, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπερτερεί η ΔΕΗ.
n Στην αμέσως επόμενη ομάδα καταναλώσεων, εξίσου πολυπληθή με την προηγούμενη, από 1.300 έως 1.600 KWh / 4μηνο, σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, η ΔΕΗ είναι φθηνότερη και οι ιδιώτες ακριβότεροι έως και κατά 23%.
n Εκεί όπου στην πλειονότητά τους τα ιδιωτικά τιμολόγια υπερτερούν της ΔΕΗ, είναι στην ομάδα των μεσαίων και μεγάλων καταναλωτών, από 1.700 έως 2.600 κιλοβατώρες / 4μηνο. Οι εκπτώσεις ξεκινούν από το 2,7% και φτάνουν έως και το 13,2%.
n Για ακόμη μεγαλύτερες καταναλώσεις, από 2.700 έως 3.100 KWh / 4μηνο, συμφέρουν και πάλι τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ από τις 3.200 KWh και πάνω, αλλού είναι φθηνότεροι οι ιδιώτες (έως και κατά 12,2%), και αλλού οι τελευταίοι είναι ακριβότεροι έως και κατά 13,4% (4.300 KWh).
Το «κλειδί». Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι για να βρει κανείς το πιο συμφέρον γι' αυτόν τιμολόγιο, πρέπει να συμβουλεύεται τους συγκριτικούς πίνακες και να επιλέγει - όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος - με βάση την ετήσια κατανάλωσή του. Δηλαδή, με βάση τους τρεις εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του έτους (τρία τετράμηνα), ώστε να λαμβάνει υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής του. Διότι, ακόμα και αν ένα πακέτο φαίνεται ακριβότερο από κάποιο άλλο για ένα συγκεκριμένο τετράμηνο, ενδεχομένως να είναι φθηνότερο για τα επόμενα δύο τετράμηνα και, τελικά, να προκύπτει όφελος στο σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης.
Συγκριτικοί πίνακες ρεύματος ΔΕΗ - Ιδιωτών
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Στην ουρά για τη σύνταξη
Μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, έλλειψη προσωπικού, κύµα συνταξιοδοτήσεων, έκρηξη εισφοροδιαφυγής και οφειλών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία με επακόλουθο τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα εκκρεμούν 180.000 αιτήσεις για απονομή κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, τα οποία μάλιστα μετά τα νέα μέτρα θα δοθούν με περικοπές!
Η κατάσταση στο ΙΚΑ (τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας με 550 μονάδες διοίκησης και υγείας, 5,5 εκατ. ασφαλισµένους και 1.150.000 συνταξιούχους) είναι απελπιστική για τους ασφαλισµένους αλλά και για το προσωπικό του Ιδρύματος. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 4.000. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικό, υγειονοµικό και ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 7.000. Την ίδια ώρα η εισφοροδιαφυγή κινείται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως και ένας στους πέντε εργαζοµένους είναι ανασφάλιστος, συμπληρώνει ο κ. Χατζόπουλος.
Η γενική γραμματέας της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Ιωάννα Τσαπαρίκου παρατηρεί: «Η μεγάλη έλλειψη μόνιμου προσωπικού αλλά και η χαριστική βολή του νέου Ασφαλιστικού, που έβγαλε άρον άρον σε σύνταξη εκατοντάδες συναδέλφους μας, οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στη σημερινή κατάσταση. Εξωπραγματικός φόρτος εργασίας, που καταλήγει σε ιλαροτραγικές καθημερινές καταστάσεις που βιώνουν οι συνάδελφοι».
«Οργανωτικό χάος και κατάρρευση που όµοιά της δεν ζήσαµε μέχρι σήµερα» διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) Θανάσης Τσακανίκας. Αν προσθέσουµε - συµπλήρωσε - και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται, σε συνδυασµό µε το κύµα φυγής, η κατάσταση στα Ταµεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ο κ. Τσακανίκας σηµείωσε ότι μέχρι τις 31/12/2010 παραιτήθηκαν από το σύνολο των ασφαλιστικών ταµείων 3.700 εργαζόµενοι, από τους οποίους 2.300 είναι διοικητικοί και υγειονοµικοί και 1.400 γιατροί. Το κύµα φυγής συνεχίζεται αµείωτο και για το 2011. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα - πρόσθεσε - να παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην απονοµή παροχών ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης και στην απονοµή των συντάξεων. Σήμερα έχουν συσσωρευτεί 180.000 αιτήσεις για απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων που σε ορισμένα Ταμεία, όπως το ΤΕΑΥΕΚ, φτάνει τα τέσσερα χρόνια, ενώ στο ΤΕΑΥΦΕ (εργαζόμενοι στο φάρμακο) ανέρχεται στους 20 μήνες.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Με 100 ιδιώτες στο κυνήγι 10.000 μεγαλο-οφειλετών
Στην άμεση πρόσληψη 100 ιδιωτών που θα συνδράμουν στο στενό «μαρκάρισμα» των 10.000 μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ προχωρεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος η είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών που ανήλθαν στο ποσό - ρεκόρ των 41,1 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο βλέποντας τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού να φθάνει στα 3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους επιστρατεύει δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές οι οποίοι μαζί με τους εφοριακούς και την ειδική ομάδα κρούσης του υπουργείου Οικονομικών θα αναζητήσουν τους μεγαλο-οφειλέτες και θα προωθήσουν όλα τα αναγκαστικά μέτρα (ειδοποιητήρια, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) για την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ελεγχοι-εξπρές
Ταυτόχρονα ετοιμάζει αυτόματους ελέγχους - εξπρές σε περίπου 60.000 ελεύθερους επαγγελματίες - επιτηδευματίες και σε επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο που εξαιρέθηκαν από την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Οι έλεγχοι θα γίνουν με αυτοματοποιημένο τρόπο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων, των διασταυρώσεων και συγκεκριμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις σε ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, παραβάσεις και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί κ.ά.
Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι καθένας από τους 100 ιδιώτες που θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές θα αναλάβει 100 μεγαλο-οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους. Οι δικηγόροι, ελεγκτές και φοροτεχνικοί θα λειτουργούν ως εξωτερικοί σύμβουλοι, στην ουσία όμως αναμένεται να αναλάβουν:
Πρώτον, τον εντοπισμό των 10.000 οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ. Οι ιδιώτες θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών προσδιορίζοντας ποιες είναι οι πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας αυτών τους οποίους αδυνατούν να εντοπίσουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών. Θα αναλάβουν δηλαδή να βρουν πού διαμένουν πραγματικά χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει τα τμήματα μητρώου των ΔΟΥ για τις αλλαγές διευθύνσεων που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ουσιαστικά «αγνώστου διαμονής». Με τον εντοπισμό των οφειλετών, θα είναι πλέον δυνατή η επικοινωνία των ΔΟΥ μαζί τους και η ειδοποίησή τους για την τακτοποίηση των οφειλών τους.
Δεύτερον, στην ακριβή καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των μεγαλο-οφειλετών. Θα αναλάβουν δηλαδή να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσα και ποια ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής κατέχει κάθε μεγαλο-οφειλέτης, ποιο είναι το ύψος των καταθέσεών του στις τράπεζες, ποιες οι τοποθετήσεις του σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ., καθώς και τι εισοδήματα εισπράττει. Παράλληλα, θα αναζητούν και θα μπορούν να βρίσκουν στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των οφειλετών ακόμη και από τις τράπεζες. Θα αποκτήσουν επίσης πρόσβαση ακόμη και στα αρχεία κακοπληρωτών της εταιρείας Tειρεσίας, προκειμένου να γνωρίζουν εάν οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν χρέη ή άλλου είδους εκκρεμότητες με το τραπεζικό σύστημα.
Τρίτον, στην προετοιμασία της λήψης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Διασταυρώνοντας όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν για τα περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη θα μπορούν να σχηματίζουν μια πλήρη εικόνα για την οικονομική του επιφάνεια. Στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρμόδιες ΔΟΥ, παρέχοντάς τους πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία, προκειμένου οι εφορίες να προχωρούν στη συνέχεια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Επιστροφές φόρου 1,1 δισ. ευρώ λόγω αποδείξεων
Τα 1,1 δισ. ευρώ αγγίζουν ήδη οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που καλείται να καταβάλει το Δημόσιο στους φορολογουμένους, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μέτρο των αποδείξεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η εκκαθάριση 3.185.625 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του τρέχοντος έτους δείχνει τα εξής:
1.238.159 εκκαθαριστικά σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 38,87% του συνόλου, είναι πιστωτικά. Δηλαδή σχεδόν 4 στους 10 φορολογουμένους έχουν επιστροφή φόρου. Το συνολικό ποσό φόρου που πρέπει να επιστραφεί στους φορολογουμένους που λαμβάνουν πιστωτικά σημειώματα ανέρχεται σε 1,076 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι έχουν επιστροφή φόρου 870 ευρώ κατά μέσο όρο.
1.334.925 σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 41,9% του συνόλου, είναι μηδενικά.
Μόλις 612.541 σημειώματα, που αντιστοιχούν στο 19,23% του συνόλου, είναι χρεωστικά. Το συνολικό ποσό του επιπλέον φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι παραλήπτες των σημειωμάτων αυτών φθάνει τα 1,615 δισ. ευρώ ή 2.638 ευρώ κατά μέσο όρο.
Το καθαρό ποσό του φόρου που εισπράττει μέχρι στιγμής το Δημόσιο (χρεωστικό μείον πιστωτικό) περιορίζεται σε μόλις 538,89 εκατ. ευρώ.
- Στα 19.063 ευρώ ανέρχεται κατά μέσο όρο το φορολογούμενο εισόδημα.
Και νέα ρύθμιση
Για τους 792.000 «μικρούς» οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 4,1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών τους.
Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ άμεσα τις επόμενες ημέρες και θα προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου, χωρίς προκαταβολή, με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και σε πολλές μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 45.
Ο στόχος
Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι καθένας από τους 100 ιδιώτες που θα προσληφθούν με διαδικασίες-εξπρές θα αναλάβει 100 μεγαλο-οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο.
Oι οφειλέτες του Δημοσίου και πόσα χρωστούν
41,1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (Iούνιος 2011)
900.000 ο αριθμός οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα)
892.000 οφειλέτες χρωστούν συνολικά 4,1 δισ. ευρώ
716.000 οφειλέτες χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.
14.700 έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ.
14.700 είναι οι μεγαλο-οφειλέτες εκ των οποίων 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα
100 ιδιώτες (δικηγόροι, ελεγκτές, φοροτεχνικοί) θα βοηθήσουν στο στενό «μαρκάρισμα» μεγαλο-οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να τονώσει τα δημόσια έσοδα και να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.
Η ρύθμιση θα προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε πολλές μηνιαίες δόσεις (έως και 45) και οι οφειλέτες θα απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις της εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης που επιλέγεται.
Μικρότερη, σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα, θα είναι η μηνιαία δόση, ενώ, ενδεχομένως, δεν θα υπάρχει προκαταβολή.
Σημειώνεται ότι για να ενταχθεί κανείς σήμερα στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά 10 δόσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στα 41,1 δισ. ευρώ.
Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ.
Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.
Η εντολή που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.
Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
«Γυρίστε πίσω στη δουλειά»!
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχουν αιχμαλωτιστεί ασφαλισμένοι, σε σημείο ώστε ασφαλιστικά ταμεία να ζητούν την επιστροφή στη δουλειά εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά και να τους επιστραφεί η εφάπαξ αποζημίωση!
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτής της ΔΕΗ (σ. σ. : τα στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ»), η οποία συνταξιοδοτήθηκε την 1η Μαρτίου 2011 με μειωμένη σύνταξη. Ηταν 59 ετών, 8 μηνών και 20 ημερών. Τα συντάξιμα χρόνια της ήταν 25 και 3 μήνες, ενώ εξαγόρασε τον πλασματικό χρόνο ανατροφής παιδιού ανεξαρτήτως ηλικίας. Τώρα της έστειλαν επιστολή να γυρίσει στη δουλειά και να επιστέψει το εφάπαξ, γιατί δεν μπορεί να φύγει με μειωμένη σύνταξη παρά μόνο όταν γίνει 61 ετών!
Από τη σχετική αλληλογραφία τής ασφαλισμένης με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας) για τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών. Οπως αναλύεται στα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΙΚΑ, με τις διατάξεις του ν. 3655/2008 παρέχεται στις μητέρες ασφαλισμένες όλων των οργανισμών κύριας ασφάλισης (εκτός του ΟΓΑ) η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί και μέχρι τα τρία, που αποκτώνται από 1/1/2000 και εφεξής.
Ο πλασματικός αυτός χρόνος συνυπολογίζεται - υπό προϋποθέσεις - για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ή για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το δικαίωμα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου ασκείται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για πλήρη σύνταξη γήρατος - και όχι για μειωμένη πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως η 37ετία, οι 4.500 ημέρες ασφάλισης, για μητέρες ανηλίκων κ.ά. Παράλληλα, με τις διατάξεις του νόμου 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου) προβλέπεται ως χρόνος ασφάλισης ο πλασματικός χρόνος του ν. 3655/2008 (σ. σ. : παρέχεται η δυνατότητα στις ασφαλισμένες των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας πλην ΟΓΑ να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης για κάθε παιδί που αποκτούν από 1/1/2000 και μετά, ο οποίος αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών). Συνυπολογίζεται, δε, για τη συμπλήρωση του χρόνου συνταξιοδότησης λόγω γήρατος (40ετία), καθώς και των 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης. Το ίδιο έγγραφο του ΙΚΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.
Στον νέο νόμο. Σημειώνεται ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του ΣΕΠΕ γίνεται αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία (για τον πλασματικό χρόνο παιδιών) με τη σημείωση ότι είχε παρασχεθεί η δυνατότητα στις ασφαλισμένες φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης για παιδιά που έχουν γεννηθεί από 1/1/2000 και εφεξής, ο οποίος ανέρχεται στα 5 έτη κατ' ανώτατο όριο (ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόμενο και μέχρι το τρίτο) και λαμβάνεται υπόψη είτε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το δικαίωμα, δε, αυτό μπορούσε να ασκηθεί και από τους ασφαλισμένους πατέρες, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Με το άρθρο αυτό προτείνεται η αντικατάσταση των ανωτέρω διατάξεων με σκοπό την παροχή της σχετικής δυνατότητας αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου των παιδιών και από τους δύο γονείς, υπό τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις, από ασφαλισμένους σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των παιδιών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Αθήνα - Θεσσαλονίκη 9 ευρώ με το τρένο!
trenoΠριν το τέλος Ιουλίου, πιθανότατα μέσα στην τρίτη εβδομάδα του μήνα, πρόκειται να βγάλει στον «αέρα» η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα πακέτα των φθηνών εισιτηρίων στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, η οποία, ήδη, εμφανίζει εξαιρετικές επιδόσεις, ως αποτέλεσμα της μεταβολής των δρομολογίων.
Τεστ
«Πραγματοποιούμε τα τελευταία τεστ στο ηλεκτρονικό σύστημα που θα εκδίδει τα εισιτήρια μέσω διαδικτύου», εξήγησε στην «Η» ο επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθ. Ζηλιασκόπουλος για να δείξει τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας που υπάρχει στην εταιρεία για το εγχείρημα.
Διευκρίνισε επίσης, ότι στόχος της διοίκησης είναι να εκδίδει κάθε μήνα 10.000 εισιτήρια που θα τιμώνται με 9 ευρώ έκαστο, 15.000 εισιτήρια με τιμή 19 ευρώ το καθένα και 20.000 εισιτήρια με 29 ευρώ το ένα, τα οποία θα επιδιωχθεί να παρέχονται για τα δρομολόγια εκείνα που σήμερα παρουσιάζουν χαμηλότερη πληρότητα, ώστε να βοηθηθούν να αυξήσουν την κίνησή τους.
Αποτελέσματα
Τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση στη βασική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλο­νίκη, πάντως, ήδη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους. «Την προηγούμενη Παρασκευή καταγράφηκε ρεκόρ κίνησης με 6.800 επιβάτες, ενώ ο μέσος όρος στη γραμμή ήταν, έως τώρα, στα περίπου 3.200 άτομα», είπε ο κ. Ζηλιασκόπουλος για να συμπληρώσει πως οι πληρότητες έφθασαν το 97%.
Εκτός από τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όμως, όπως ανέφερε ο κ. Ζηλιασκόπουλος που βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, έχουν πραγματοποιηθεί και δραστικές περικοπές εξόδων. Ο συνδυασμός τους, μάλιστα, έχει οδηγήσει σε περιορισμό του μηνιαίου ελλείμματος από τα 20 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2010, στα 1,9 εκατ. ευρώ, το Μάιο του 2011, με προοπτική, το Σεπτέμβριο, αν όχι ακόμη νωρίτερα, η εταιρεία να έχει πλεόνασμα και να είναι βιώσιμη, όπως ζητά η τρόικα με το Μνημόνιο.
Σύσκεψη
Αφορμή, εξάλλου, για την παρουσία του επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε μια προγραμματισμένη σύσκεψη στο Δήμο της πόλης, παρουσία του δημάρχου, δημοτικών συμβούλων, του βουλευτή Σπύρου Βούγια και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Οπως ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανάλαβε να προβεί σε κατάθεση ενός αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας, η οποία έχει διακοπεί από πέρυσι.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πόσο μειώνονται μισθοί και συντάξεις με τη νέα παρακράτηση φόρου
Σημαντική μείωση μισθών και συντάξεων φέρνει η νέα παρακράτηση φόρου που εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου 2011 σύμφωνα με κατ΄ επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν ετησίως 14 μισθούς θα διαπιστώσουν μείωση του μισθού τους ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων από 28 ευρώ (άγαμοι - έγγαμοι χωρίς παιδιά) έως 38 ευρώ (έγγαμοι με δύο παιδιά).
Οι μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν πλέον 12 μισθούς και συντάξεις αντίστοιχα θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση που ξεκινά από τα 32,8 ευρώ για άγαμους - έγγαμους χωρίς παιδιά και φθάνει τα 44,3 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά.
Οι μειώσεις θα προκύψουν για τη μισθοδοσία Ιουλίου ενώ όσα λογιστήρια δεν προλάβουν να αλλάξουν την παρακράτηση φόρου θα το πράξουν τον Αύγουστο έχοντας υπολογίσει ωστόσο και τη μειωμένη παρακράτηση του Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας που έχουν ήδη διενεργήσει εκκαθάριση μισθοδοσίας προσδιορίζοντας τον παρακρατούμενο ΦΜΥ για το μήνα Ιούλιο του 2011 με βάση την προηγούμενη ενιαία φορολογική κλίμακα (πριν δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου) θα πρέπει στον παρακρατούμενο Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών για το μήνα Αύγουστο του 2011 που προσδιορίζεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα του και το μειωμένο αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ να συμψηφίσουν μόνο την τυχόν προκύπτουσα διαφορά μεταξύ παρακρατουμένων ΦΜΥ για το μήνα Ιούλιο του 2011 (και όχι για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο του 2011).
Το αφορολόγητο ποσό των 8.000 ευρώ προκειμένου για τον υπολογισμού του φόρου αυξάνεται ως εξής:
Κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.
Κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν.
Κατά 12.500 ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν.
Το ποσό των 12.500 ευρώ, προσαυξάνεται κατά δύο χιλιάδες πεντακόσια 2.500 ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.
Για τις περιπτώσεις:
α) των νέων ηλικίας έως και τριάντα ετών,
β) των συνταξιούχων άνω των εξήντα πέντε ετών,
γ) των ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως ορίζονται στην παρ.2 του άρθρου 8 του ΚΦΕ και
δ) των συνταξιούχων ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μισθωτών - συνταξιούχων 2011 προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου, παραμένει στα 12.000 ευρώ.
Ειδικά για τους παραπάνω συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από 12.000 ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την ανωτέρω κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των 12.000 ευρώ.
Εφόσον οι φορολογούμενοι των περιπτώσεων αυτών έχουν τέκνα που τους βαρύνουν τότε το ανωτέρω αφορολόγητο ποσό των δώδεκα χιλιάδων 12.000 ευρώ του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου, αυξάνεται ως εξής:
Κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.
Κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν.
Κατά 12.500 ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν.
Το ποσό των 12.500 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 2.500 ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.
Στους μισθωτούς-συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, επί 12 μηνιαίους μισθούς. Στους λοιπούς μισθωτούς - συνταξιούχους δηλαδή εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 14 μηνιαίους μισθούς.
Ο ανωτέρω υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος εφαρμόζεται και για νεοδιορισθέντες υπαλλήλους ή νέους συνταξιούχους με βάση τα δεδομένα του μήνα έναρξης της εργασίας ή καταβολής της σύνταξης. Σημειώνεται ότι, αν στο μισθωτό καταβάλλεται και κάποια άλλη πρόσθετη παροχή (π.χ. ένας μηνιαίος μισθός ως επίδομα ισολογισμού κτλ.) για τον υπολογισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος θα προστίθεται και η παροχή αυτή.
Παραδείγματα:
α) Έστω ότι άγαμος μισθωτός του Δημοσίου (που δεν υπάγεται στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες προβλέπεται αφορολόγητο ποσό 12.000 ευρώ) λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.850 ευρώ (σταθερές για κάθε μήνα του έτους) και καθαρό δώρο Χριστουγέννων 450 ευρώ.
Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12*1.850=22.200 ευρώ
Ετήσιος φόρος κλίμακας: 2.612 ευρώ
Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 2.612*1,5%=39,18 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα:2.612-39,18=2.572,82/12=214,40 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων:214,40*(450/1,850)=52,15 ευρώ
β) Έστω ότι άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα (που δεν υπάγεται στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες προβλέπεται αφορολόγητο ποσό 12.000 ευρώ και για τον οποίο το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας ισοδυναμεί με δύο μισθούς) λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.850 ευρώ (σταθερές για κάθε μήνα του έτους).
Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 14*1.850=25.900 ευρώ
Ετήσιος φόρος κλίμακας: 3.574 ευρώ
Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 3.574*1,5%=53,61 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα: 3.574- 53,61=3.520,39/14=251,46 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων: 3.520,39/14=251,46 ευρώ
Σημειώνεται ότι κατά τον υπολογισμό του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, τα ποσά που προκύπτουν θα στρογγυλοποιούνται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο π.χ. αν προκύψει ποσό 14,3876 ευρώ θα παρακρατείται ποσό 14,39 ευρώ ή αν προκύψει ποσό 14,2237 θα παρακρατείται ποσό 14,22 ευρώ. Δηλαδή, ισχύει ο κανόνας στρογγυλοποίησης του κανονισμού 1103/97 της Ε.Ε.
Παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεισών σε επικουρικές συντάξεις
Ο υπολογισμός του παρακρατούμενου φόρου, στο καθαρό ποσό των συντάξεων ή άλλων παροχών που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας, διενεργείται ως ακολούθως:
α) Με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) αν το καθαρό ποσό της παροχής δεν υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ ετησίως,
β) Με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) αν το καθαρό ποσό της παροχής υπερβαίνει τα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ και μέχρι τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια (4.500) ευρώ ετησίως.
γ) Με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) αν το καθαρό ποσό της παροχής υπερβαίνει τα τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια (4.500) ευρώ ετησίως.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Αλλάζει η φορολογία σε επιχειρήσεις-επαγγελματίες
ektaktes_eisfores_xronodiagrammaΑλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των εµπορικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και των ελεύθερων επαγγελµατιών µε στόχο την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήµατος. Οµάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικών µε αντικείµενο την εφαρµογή της νέας φορολογικής νοµοθεσίας έχει αναλάβει να παραδώσει το επόµενο διάστηµα πρόταση για τον νέο τρόπο φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων και µελέτη για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήµατος.
Σύµφωνα µε παράγοντα του υπουργείου Οικονοµικών, οι αλλαγές σχετίζονται µε τον τρόπο υπολογισµού των καθαρών κερδών, µε την αναπροσαρµογή των µοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους και µε τις εκπίπτουσες δαπάνες. Ολα αυτά θα συνδυαστούν µε την επικείµενη κατάργηση του ΚΒΣ που έχει προαναγγελθεί και ήδη οι αρµόδιες επιτροπές συσκέπτονται για να παραδώσουν στον υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο τις τελικές προτάσεις τους.
Η αύξηση της φορολογίας εισοδήµατος αναµένεται να προκύψει και από τη σύγκριση των εκκαθαρίσεων φορολογικών δηλώσεων των οικονοµικών ετών 2010 και 2011, ενώ διερευνάται η υποβολή πρότασης ακόµη και για αλλαγή της µεθόδου εκκαθάρισης.
Στο 4ο επικαιροποιηµένο µνηµόνιο υπάρχει σαφής αναφορά για αλλαγές στη φορολογία. Ειδικότερα αναφέρει: «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει µέτρα απλοποίησης του φορολογικού συστήµατος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη µείωση των φορολογικών συντελεστών µε τρόπο δηµοσιονοµικά ουδέτερο. Τα µέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και τον ΦΠΑ ». Τα µέτρα αναµένεται να έχουν θεσµοθετηθεί ως το τέλος Σεπτεµβρίου.
Εκτός όµως από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήµατος, εξετάζονται νέα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσµων οφειλών για οφειλέτες µε ακίνητη περιουσία σε νησιά (π.χ. Ρόδος), για κατασκευαστικές εταιρείες, αναδόχους έργων από τον ΟΣΚ, προµηθευτές σουπερµάρκετ κ.ά.
Επίσης, µέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει ανάλυση, καταγραφή και παρουσίαση της αρχής της ανοιχτής αγοράς για την εφαρµογή κανόνων, µεθόδων και κριτηρίων που έχουν στόχο να βοηθήσουν τις Αρχές, όπως και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, να κάνουν αποδεκτές ή να απορρίψουν συναλλαγές που δεν πληρούν τους κανόνες αυτούς για περιπτώσεις ενδοοµιλικών τιµολογήσεων. Με αυτόν τον τρόπο εκτιµούν στο υπουργείο Οικονοµικών ότι θα µπει οριστικό τέλος σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής που καλύπτονταν από ενδιάµεσες συναλλαγές µεταξύ επιχειρήσεων που είχαν έδρα σε διαφορετικές χώρες.Οσον αφορά την οµάδα εργασίας που έχει αναλάβει τον εντοπισµό φορολογουµένων φυσικών προσώπων µε µεγάλη ακίνητη περιουσία και επαγγελµατιών µε υψηλά εισοδήµατα, η ειδική οµάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικών έχει προχωρήσει στην κατάρτιση λίστας υπογεγραµµένης από τον πρώην υπουργό Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται ει δοποιητήρια σε πολίτες να προσέλθουν στην Εφορία για έλεγχο. Ηδη από τις 15 Ιουνίου 2011 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου 1.700 φυσικών προσώπων για µη δήλωση εισοδήµατος από πώληση ακινήτων. Παράλληλα, το Σ∆ΟΕ περιµένει να ικανοποιηθεί αίτηµά του που έχει σταλεί σε πιστωτικά ιδρύµατα για το άνοιγµα λογαριασµών 150 φυσικών προσώπων µε µεγάλη ακίνητη περιουσία τα οποία έχουν χαρακτηριστικά υψηλού ρίσκου για φοροδιαφυγή. Οσον αφορά τους φορολογουµένους που διέθεταν µεγάλη ακίνητη περιουσία την περίοδο 1997-2007, ο αριθµός τους ανέρχεται σε 8.666 και από αυτούς µόνο οι 927 υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ.
Ετσι, σύµφωνα µε έγγραφο που διαθέτει «Το Βήµα της Κυριακής», µετά τις 31 Ιουλίου 2011 θα δοθούν οδηγίες στις εφορίες για ελέγχους.
Επίσης, θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις 10.000 φορολογούµενοι που αγόρασαν ακίνητη περιουσία τα τελευταία χρόνια και δεν δήλωσαν την αγορά της.
Ακόµη, θα προχωρήσει ο εντοπισµός των εξωχώριων (offshore) εταιρειών που, αν και υπόχρεες, δεν υπέβαλαν τη δήλωση του ειδικού φόρου ακινήτων για τα προηγούµενα της µεταβίβασης έτη, ο εντοπισµός και η καταγραφή των φυσικών προσώπων που απέκτησαν τα ακίνητα των προαναφερθεισών µεταβιβάσεων, καθώς και η καταγραφή των εταιρειών που απαλλάσσονται του ειδικού φόρου ακινήτων, µε στόχο τον εντοπισµό των φυσικών προσώπων που υποκρύπτονται στις εταιρείες αυτές.
Αγώνας δρόμου για τα ληξιπρόθεσμα
Φ οροκυνηγητό σε οφειλέτες του ∆ηµοσίου και µεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων ξεκινά το υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να γεµίσει τα δηµόσια ταµεία µε τα πολυπόθητα έσοδα. Ο υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος έδωσε την Παρασκευή εντολή προκειµένου να ελεγχθούν άµεσα 14.700 οφειλέτες µε συνολικά χρέη προς το ∆ηµόσιο ύψους 37 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αποφασίστηκε να εφαρµοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτοµο ή λόγω µεγάλου κύκλου εργασιών για τις περιπτώσεις εταιρειών. Οι έλεγχοι θα διεξαχθούν σχεδόν στοσύνολο των φορολογουµένων µε αυτοµατοποιηµένο τρόπο µε τη βοήθεια των συστηµάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραµµατείας Πληροφορικών Συστηµάτων. Το κυνήγι των εσόδων έχουν αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών κ. Παντ. Οικονόµου σε συνεργασία µε τον γενικό γραµµατέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεµάτων κ. Ι. Καπελέρη.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, οι συσσωρευµένες ληξιπρόθεσµες οφειλές (µε στοιχεία Ιουνίου 2011) από άµεσους και έµµεσους φόρους και από µη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, µαζί µε τα πρόστιµα και τις προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νοµικά πρόσωπα. Από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά ως 150.000 ευρώ, από αυτούς δε οι 716.000 οφείλουν ποσά µόλις ως 3.000 ευρώ. Συνολικά οι οφειλέτες οι οποίοι οφείλουν ποσά ως 150.000 ευρώ έχουν συσσωρευµένες ληξιπρόθεσµες οφειλές ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσµων οφειλών αντιστοιχούν σε µόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νοµικά πρόσωπα.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Πετρελαιοκίνηση: Έως 50% οικονομία στα καύσιμα και τα τέλη
Ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων (προδιαγραφών ρύπων Euro5) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον Αύγουστο και η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης να τεθεί σε ισχύ το Σεπτέμβριο, δίνοντας τέλος σε μια «παρωχημένη» αντίληψη, ότι τα ντίζελ «καπνίζουν» και ρυπαίνουν ασύστολα, καθόσον όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα νέας τεχνολογίας πετρελαιοκίνητα (Euro5) παρουσιάζονται με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που θεωρείται το πιο επιβλαβές αέριο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πρόκειται για μια κίνηση που αφενός εναρμονίζεται με τα τεκταινόμενα στην κεντρική Ευρώπη, όπου τα ντίζελ μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον, αφετέρου ως μια προσπάθεια τόνωσης τόσο της αγοράς αυτοκινήτου που κυριολεκτικά καταρρέει (πάνω από 45% η πτώση), αλλά και των ίδιων των νοικοκυριών, προσφέροντας πιο οικονομικές μετακινήσεις... Ως γνωστόν, εκτός του ότι το εν λόγω καύσιμο είναι κατά 15-20% περίπου πιο φθηνό από τη βενζίνη, υπάρχει και έξτρα όφελος από την πιο οικονομική κατανάλωση που σε ένα μικρομεσαίο ΙΧ κυμαίνεται από 30-50%!
Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως, όπως η σταδιακή εξίσωση των φόρων του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης (άρα δεν υπάρχει κίνδυνος λαθρεμπορίας), αλλά και η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει στα κράτη μέλη της να μην απαγορεύουν την κυκλοφορία των σύγχρονων τεχνολογικά ντίζελ ΙΧ (προδιαγραφών Euro5-φάση Β΄ που τίθεται σε ισχύ την 31η Δεκεμβρίου 2012).
Αν ψάξουμε λίγο περισσότερο, θα βρούμε και άλλους λόγους και πολλά ευτράπελα με τα οποία γελούσαν οι ξένοι, όπως οι περιπτώσεις των σύγχρονων ντίζελ ΙΧ με CO2 κάτω των 100 γρ./χλμ. τα οποία απαλλάσσονταν από την καταβολή τελών κυκλοφορίας ως «οικολογικά αυτοκίνητα» αλλά δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη ως... ρυπογόνα. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τα ολοκαίνουργια υβριδικά, που πλέον φέρουν ντίζελ κινητήρα εσωτερικής καύσης, οπότε και αυτά θα ήταν απαγορευμένος καρπός για τους περισσότερους Ελληνες αγοραστές.
Η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ντίζελ κίνησης από τα ελληνικά διυλιστήρια και οι τεχνολογικές προδιαγραφές των σύγχρονων αυτοκινήτων με το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων έχει επιλύσει το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω στο οποίο πατούσαν οι? πολέμιοι της πετρελαιοκίνησης.
Εχοντας για παράδειγμα τους υπερσύγχρονους κινητήρες του ομίλου VW, τον βενζίνης 1.8TSI 160hp και τον πετρελαίου 2.0 TDI 140hp παρατηρούμε ότι σε όλες τις εκπομπές ο ντίζελ είναι πολύ πιο καθαρός.
Οι αναγραφόμενες μετρήσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές καθώς αφορούν τις αυτόνομες εκπομπές του κινητήρα χωρίς δηλαδή την επιβάρυνση των 1.300-1.600 κιλών του αμαξώματος. Ειδικότερα: Ο 1.8 TSI εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα 0.417 γρ./χλμ., Οξείδια του Αζώτου 0.0192 γρ. και υδρογονάνθρακες 0.0029 γρ.
Αντίστοιχα ο ντίζελ 2.0 TDI εκλύει πολύ λιγότερο CO2(0.137 γρ.), αρκετά περισσότερο NOx (0.1630 γρ.), όμως τους μισούς υδρογονάνθρακες (ολικοί υδρογονάνθρακες με οδείξια του αζώτου)! Αξίζει να επισημάνουμε ότι ακόμη πιο καθαροί είναι η σύγχρονοι ντίζελ κινητήρες BlueTech, με πολύ χαμηλότερες εκπομπές, αλλά και κατανάλωση που πλησιάζει αυτές των υβριδικών αυτοκινήτων( 4-5 λίτρα/100 χλμ., και CO2 85-100 γρ./χλμ.)
Στα μεγάλα "ατού" της πετρελαιοκίνησης περιλαμβάνεται η δραστική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου, η οποία κυμαίνεται από 30 έως και 50%, στις αραιότερες επισκέψεις στα συνεργεία για τακτικό έλεγχο, μεγαλύτερη μακροζωία των κινητήρων πετρελαίου, στα χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας (έως και 50%), αλλά και από την υψηλή μεταπωλητική αξία που έχουν μετά χρόνια.
Ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν κάποιο πετρελαιοκίνητο μοντέλο σε σχέση με το αντίστοιχο βενζινοκίνητο (Μ.Ο. 2.000-4.000 ευρώ), ενώ αν τους χαλάσει η αντλία πετρελαίου θα πρέπει να καταβάλουν τουλάχιστον 1.500 ευρώ για να την αντικαταστήσουν καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καλύπτεται με εγγύηση...
Πρακτικά, τα μεγαλύτερα οφέλη από ένα ντίζελ, δηλαδή στην τσέπη του καταναλωτή, προκύπτουν στα αυτοκίνητα με μεγάλο αμάξωμα, όπου η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί ακόμη και 50%.
Εκεί η απόσβεση, δηλαδή στα περισσότερα από 4.000 ευρώ που θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον κάποιος για ένα ντίζελ μπορεί να γίνει ακόμη και σε μερικούς μήνες, ανάλογα φυσικά με τα διανυθέντα χιλιόμετρα που διανύει.
Διπλάσια αυτονομία
Για παράδειγμα, ένα βενζινοκίνητο ΙΧ με κινητήρα 2.000 κ.εκ. απόδοσης 170 ίππων (BMW 320i) με ένα ρεζερβουάρ μπορεί να διανύσει περίπου 500 χλμ., ωστόσο το ίδιο μοντέλο με κινητήρα diesel απόδοσης 184 ίππων προσφέρει τη διπλάσια αυτονομία (1.004 χλμ.)!
Στα μικρά αυτοκίνητα (μίνι, σούπερ μίνι) η απόσβεση γίνεται αργότερα, ενώ και εδώ δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφοροποίηση στη λειτουργία, αλλά και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου. Αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα ενός αυτοκινήτου πόλης της Alfa Romeo Mito θα δούμε πως στην έκδοση 1.4 105 hp καταναλώνει 5,7 λίτρα και έχει CO2 134 γρ., όταν η ντίζελ έκδοσή της (1.3 JTDM-2 των 96 hp) καταναλώνει μόλις 4,3 λίτρα και εκπέμπει 112 γρ. διοξειδίου. Οσο για τις τιμές, η ντίζελ κοστίζει 18.600 ευρώ, περίπου 2.000 πιο ακριβά από τη βενζίνη. Πρώτο στα οχήματα diesel είναι το Βέλγιο με 79%, δεύτερη η Γαλλία με 77%, τρίτη η Πορτογαλία με 69% ενώ αντίστοιχα στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό μόλις 4%!
ΠΗΓΗ: Έθνος
Στο 20% και 10% ο ΦΠΑ, κόβονται φοροαπαλλαγές
«Ψαλίδισμα» ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών, μειώσεις φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και στον ΦΠΑ θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει εξαγγείλει απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου. Μάλιστα έχει μιλήσει για ένα «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα» που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε γενναίες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 18% ή και ενδεχομένως στο 15% και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.
Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ». Πιο αναλυτικά, τα σχέδια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ: Οι απανωτές αυξήσεις των συντελεστών δεν έφεραν τα αναμενόμενα έσοδα και ταυτόχρονα η φοροδιαφυγή «ζει και βασιλεύει», αφού 6 στους 10 εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν. Ετσι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% θα πέσει στο 20%, γεγονός που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές συσκευές, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
Στο 10% από 13%
Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% θα υποχωρήσει στο 10%. Με τον χαμηλό συντελεστή επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Τέλος, θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν (φάρμακα, διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα) θα πάνε στο 10%.
Φορολογία Επιχειρήσεων: Το υπουργείο σχεδιάζει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%. Η τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις για περαιτέρω μείωση του συντελεστή ενδεχομένως στο 15%, με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις.
«Μαχαίρι» στις απαλλαγές θα έχουμε και για φυσικά πρόσωπα. Υστερα από τις πρώτες περικοπές με τον Εφαρμοστικό Νόμο στις εκπτώσεις δαπανών για ιατρικά έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές και στεγαστικά δάνεια, στο στόχαστρο βρίσκονται τώρα οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Φοροεπίθεση σε 14.700 φορολογούμενους
Επιχείρηση «αναστήλωσης» των φορολογικών εσόδων τα οποία εμφανίζουν «τρύπα» 2,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους ξεκινά το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη -η τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες- για τα ζητήματα που αφορούν την υστέρηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την διαμόρφωση νέων μηχανισμών που θα διευκολύνουν στην επιτάχυνση του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή υπουργού κ. Παντελή Οικονόμου και των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του Υπουργείου που εμπλέκονται σε ζητήματα δημοσίων εσόδων.
Αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπίζεται το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, και ως αναγκαία προγεφυρώματα από το υφιστάμενο προς το νέο σύστημα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις που ήδη θεσπίστηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, στον οποίο υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνεται η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, η ενίσχυση του ρόλου των τεκμηρίων διαβίωσης και το ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος και ελευθέρου επαγγέλματος.
Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών είναι η δραστική εκκαθάριση του ζητήματος των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.
Η εντολή που έδωσε ο κ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.
Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.
Επίσης, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το «φορολογικό πιστοποιητικό» που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Κίνημα ...«δεν εισπράττω» στις Εφορίες
eforia_1Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση παραλυσίας στην οποία έχουν περιέλθει οι Εφορίες καταγράφει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Εχει συγκροτηθεί κίνημα... "δεν εισπράττω". Η συρρίκνωση των ελέγχων συνεπάγεται τεράστιες απώλειες εσόδων για το κράτος. Δεν συγκεντρώνονται ούτε βεβαιωθέντα έσοδα
Ελλείψεις και προβλήματα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, που οδηγούν στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του κράτους, καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, την οποία παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καλείται να αυξήσει τα έσοδα από την άμεση φορολογία, σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ρακιντζή, οι Εφορίες δείχνουν "αδύναμες" να εισπράξουν ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων!
Στην έκθεση του κ. Ρακιντζή επισημαίνεται ότι από το 1995 δεν έχουν εισπραχθεί τα τέλη κυκλοφορίας 114.625 αυτοκινήτων, που οδηγούν σε απώλειες 19,738 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τα ανείσπρακτα πρόστιμα για τους παραβάτες.
Σε αρκετές Εφορίες έχει διαπιστωθεί αμέλεια στην είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο και αναφέρονται 16 ΔΟΥ στις οποίες εκκρεμούν από 17 έως 145 κατάλογοι με βεβαιωμένα χρέη.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν Εφορίες οι οποίες δεν έχουν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το έτος 2009, ενώ εκκρεμούν σε αρκετές ΔΟΥ εκκαθαρίσεις 18.119 δηλώσεων παλαιότερων ετών, όπως για παράδειγμα 1.100 δηλώσεις στην Δ' ΔΟΥ Πειραιά, 4.442 δηλώσεις στη ΔΟΥ Κορυδαλλού, 1.900 δηλώσεις στην Α' ΔΟΥ Ηρακλείου Κρήτης, 1.050 στην Α' ΔΟΥ Λάρισας και 500 στη ΔΟΥ Ψυχικού.
Αλλά και το περίφημο "Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας", που αποτελεί μέρος των μέτρων που ανακοινώνονται στο πλαίσιο του μνημονίου, δεν αποτελεί από τα πρώτα μελήματα των Εφοριών.
Σε πολλές Εφορίες εκκρεμεί ακόμα και η επεξεργασία 7.165 δηλώσεων ΕΤΑΚ, με πρώτη τη ΔΟΥ Α' Ηρακλείου Κρήτης με 1.709 υποθέσεις και ακολουθούν η Ζ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης με 815 και η ΔΟΥ Αχαρνών με 470 ανεξέλεγκτες δηλώσεις.
Στα συρτάρια των Εφοριών εκκρεμούν προς διερεύνηση εκατοντάδες υποθέσεις, ενώ παράλληλα ο γενικός επιθεωρητής στην έκθεσή του κάνει λόγο για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσοι έλεγχοι των δελτίων πληροφοριών (ΔΑΠ) που συσσωρεύονται στις ΔΟΥ, προς αποτροπή ή ανακάλυψη έκδοσης εικονικών τιμολογίων και παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις έλεγχου ΔΑΠ στις Εφορίες της χώρας.
Επίσης το ποσοστό των βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί ανά ΔΟΥ κρίνεται από τον γενικό επιθεωρητή αδικαιολόγητα υψηλό, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι ΔΟΥ ΙΣΤ' Αθηνών (88,85%), Χρυσούπολης (94%), Πύργου (75,95%) και η Β' Λάρισας (91,50%).
ΔΕΝ ΗΛΕΓΞΑΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

"Λευκή απεργία" σε 17 Εφορίες
Υπολειτουργούν οι εφορίες την ώρα που η τρόικα πιέζει για καλύτερες επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής και η "τρύπα" στα έσοδα μεγαλώνει μήνα με τον μήνα. Από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις των Δ.Ο.Υ., στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προκύπτει ότι οι εφοριακοί κάνουν... λευκή απεργία, καθώς στα συρτάρια... λιμνάζουν πάνω από 208.000 φορολογικές υποθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 302.722 υποθέσεις φοροπαραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν από την αρχή της χρονιάς για έλεγχο στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας μέχρι σήμερα, έκλεισαν οι 94.642.
Δηλαδή, τρεις στις δέκα (ποσοστό 31,26%). Από τις υποθέσεις που έκλεισαν βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 308,75 εκατ. ευρώ ή 3.262 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.
Αν και η εικόνα αυτή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, δεν λείπουν τα προβλήματα, καθώς υπάρχουν 17 εφορίες οι οποίες δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν ούτε μία από τις υποθέσεις που τους ανατέθηκαν. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν "ξεχάσει" να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.
Ανοικτές υποθέσεις
Οι εφορίες, στις οποίες υπάγονται μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι ΦΑΕΕ και η ΦΑΒΕ, καταγράφουν ποσοστά κάτω από το 38%. Πιο συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη εφορία της χώρας, τη ΦΑΕΕ Αθηνών, έχει γίνει έλεγχος και έχει κλείσει το 23,76% των υποθέσεων. Από τις 4.197 υποθέσεις που ανατέθηκαν στη συγκεκριμένη εφορία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έκλεισαν οι 997 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 64 εκατ. ευρώ. Η ΦΑΒΕ Αθηνών ολοκλήρωσε τον έλεγχο στο 37,96% των υποθέσεων.
Στα χέρια του πρωθυπουργού η έκθεση
Πρωταθλητές στην κακοδιαχείριση ΟΤΑ, πολεοδομίες, νοσοκομεία
Την απαίτηση των πολιτών να γίνουν μεγάλες αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση που αποτελεί τον "μεγάλο ασθενή" επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Λ. Ρακιντζής, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου την έκθεση πεπραγμένων για το 2010, επισήμανε καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Στην έκθεση αναφέρονται φαινόμενα ατιμωρησίας επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι κυρίως σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων "ξεφεύγουν μέσω της μεθοδευμένης παραγραφής των αδικημάτων". Καταγράφεται ότι εξετάστηκαν 5.636 υποθέσεις κατά το 2010. Απ' αυτές οι 1.437 υποθέσεις (αυξημένες κατά 46,4% σε σχέση με το 2009), αντιμετωπίσθηκαν από τον ίδιο τον Γενικό Επιθεωρητή.
Οι φορείς που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην κακοδιαχείριση είναι οι ΟΤΑ, οι πολεοδομίες, τα νοσοκομεία, αλλά και 10.000 φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται κρατικά κληροδοτήματα και δεν αποδίδουν ισολογισμούς και απολογισμούς για τα πεπραγμένα τους. Στην κορυφή των φορέων όπου καταγράφηκαν υποθέσεις προς διερεύνηση είναι οι δημόσιες υπηρεσίες (23,3% των υποθέσεων), ακολουθούν οι ΟΤΑ (19,1%), οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (16%) και ΝΠΙΔ (7,7%). Στις υποθέσεις που εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 328 περιπτώσεις ενώ 29 υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία.
Το 34,8 % των περιπτώσεων αφορούσαν οικονομική διαχείριση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, το 13,8% την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, το 9,8% ζητήματα υγείας και το 7,9% των υποθέσεων περιβαλλοντικά θέματα.
Διώξεις
Διώχτηκαν ποινικά 433 δημόσιοι λειτουργοί εκ των οποίων 142 δημόσιοι υπάλληλοι, 63 δήμαρχοι, 62 δημοτικοί υπάλληλοι, 48 αστυνομικοί και 30 αντιδήμαρχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ρακιντζή, από τους 56 υπαλλήλους που δεν κατέθεσαν στοιχεία οικονομικής κατάστασης τα οποία ελέγχει ο Γενικός Επιθεωρητής, οι 27 ήταν υπάλληλοι των ελεγκτικών σωμάτων.
ΟΙ "ΠΡΩΤΙΕΣ"
Παύση έξι 6 μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών επιβλήθηκε σε υπάλληλο Δήμου, η οποία παραπέμφθηκε για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος αφού έλειπαν από το ταμείο που διαχειριζόταν 18 εκ. ευρώ
Προσωρινή παύση έξι μηνών με στέρηση αποδοχών επιβλήθηκε σε εκπαιδευτικό στου οποίου τον υπολογιστή εντοπίστηκαν 3.000 φωτογραφίες και 100 βίντεο παιδικής πορνογραφίας
Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή σε υπάλληλο Πολεοδομίας, ο οποίος ζήτησε να λάβει το χρηματικό ποσό των 6.000 € από εργολάβο και να μην προβεί στη σύνταξη αυτοψίας για την ανέγερση κτιρίου όπου θα προβλέπονταν σημαντικά πρόστιμα.
Δεν επιβλήθηκε ποινή σε υπάλληλο Δήμου, ελεγκτή εσόδων-εξόδων που παραπέμφθηκε για έλλειμμα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε εφορία.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Περαίωση-εξπρές για αυθαίρετα, επέκταση Αττικής οδού και μετρό, δασικοί χάρτες στην Αττική
Περαίωση αυθαιρέτων σε 15 ημέρες, προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε Kτηματολόγιο και Πράσινο Tαμείο, ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων μέσω της απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και κατά προτεραιότητα θεσμοθέτηση χρήσεων γης για τα δημόσια ακίνητα προς αξιοποίηση αποτελούν μεταξύ άλλων τις βασικές προτεραιότητας του υπουργού Περιβάλλοντος για το επόμενο εξάμηνο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμα, το κλείσιμο των χωματερών και η δημοπράτηση έργων για τα απορρίμματα χωρίς προδιαγραφές τεχνολογίας, η δημιουργία χαρτών θορύβου, οι νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών, η δημοσίευση έως τις 20 Iουλίου του Pυθμιστικού Σχεδίου Aθήνας και το άνοιγμα του φακέλου της πετρελαιοκίνησης από Σεπτέμβριο.
Aυθαίρετα
Mέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο η ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος η ρύθμιση θα είναι στα πρότυπα της αντίστοιχης ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους.
H ρύθμιση της περαίωσης δεν θα καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές και θα γίνει, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τη συνταγή «καρότο και μαστίγιο». Θα προβλέπει σημαντική μείωση των προστίμων που θα κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από 50% έως 80% σε σχέση με τα ισχύοντα, και θα είναι ανάλογα με την αντικειμενική αξία και την παλαιότητα του αυθαιρέτου. O βασικός στόχος είναι να εισπραχθούν τα βεβαιωμένα πρόστιμα άλλα και να προσελκυστούν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.
Θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το μειωμένο πρόστιμο και θα γλιτώνουν την κατεδάφιση, ενώ θα αποκτούν δικαίωμα μεταβίβασης για 30-40 χρόνια. Tο πρόστιμο δεν έχει αναδρομικότητα, ενώ επίσης το αυθαίρετο πλέον δεν θα υπάγεται σε αναδρομικούς ελέγχους από το IKA για το καταλογισμό ασφαλιστικών προστίμων στη διάρκεια της κατασκευής του. Όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, απειλούνται με πολύ υψηλά πρόστιμα ή ακόμα και κατεδάφιση. Για όσους δεν συμμορφώνονται ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε ενεργοποίηση της Eιδικής Yπηρεσίας Kατεδαφίσεων (EYK), η οποία θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαίρετων αμέσως μετά την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και χωρίς ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου να έχει το δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Εσοδα
Aπό την περαίωση των αυθαιρέτων αναμένεται η είσπραξη περίπου 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. O υπουργός είπε ακόμη ότι τα νομικά κωλύματα θα αποφευχθούν με τον ίδιο τρόπο που έγινε με τους ημιυπαίθριους, δηλαδή με την πρόβλεψη ότι τα πρόστιμα θα καταλήξουν στο Πράσινο Tαμείο, προκειμένου να επενδυθούν σε έργα εξισορρόπησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
113 δασικοί χάρτες στην Αττική
Mέσα στον μήνα θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Hλεία, Eβρο, Kαβάλα, Σταμάτα, Kηφισιά, Δροσιά και Φυλή, ενώ θα θεωρηθούν μέχρι το Δεκέμβριο 113 χάρτες, οι περισσότεροι στην Aττική. Παράλληλα εξετάζονται οι περίπου 3.000 ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τις προηγούμενες αναρτήσεις στις περιοχές Mαραθώνα - Πεντέλης. Eξάλλου, θεσμοθετούνται χάρτες θορύβου.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι θα υπάρξει διαδικασία για θεσμοθέτηση χρήσεων γης κατά προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τα δημόσια ακίνητα που προορίζονται για αξιοποίηση, όπως το Eλληνικό. Σύμφωνα με τον υπουργό, στους κύριους στόχους του YΠEKA περιλαμβάνεται ακόμη η αναθεώρηση του εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με αναθεώρηση του ΓOK και ο διπλασιασμός του ποσοστού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από το Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα για το περιβάλλον.
Νέο ρυθμιστικό στις 20 Ιουλίου και επέκταση της Αττικής Οδού
Στις 20 Iουλίου θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Aθήνας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επιστροφή των πολιτών στο κέντρο της Aθήνας. Eπίσης προβλέπει τη δημιουργία της νέας γραμμής 4 του Mετρό (Περισσός-Eυαγγε­λισμός-Mαρούσι-Λυκό­βρυση) καθώς και των επεκτάσεων της Aττικής Oδού. Eπίσης, αναμένεται η κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Την ίδια ώρα Aκόμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι από Σεπτέμβριο θα ανοίξει ο φάκελος της πετρελαιοκίνησης με βασικό στόχο την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ντιζελοκίνητων οχημάτων σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εισαγωγή τεχνογνωσίας
Iδιώτες σε Πράσινο Ταμείο και Kτηματολόγιο
O κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αν πάει καλά η ρύθμιση για τα αυθαίρετα τότε το Πράσινο Tαμείο θα έχει μέχρι το τέλος του χρόνου συνολικά έσοδα 1 δισ. ευρώ». Aνακοίνωσε επίσης ότι η πρόθεση είναι να μπουν ιδιώτες και τράπεζες στη διαχείριση των κονδυλίων του Πράσινου Tαμείου. Aνάλογη πρόθεση υπάρχει για το Kτηματολόγιο.
Oπως είπε ο υπουργός «αν θέλουμε να προχωρήσει το Kτηματολόγιο πρέπει να πάρουμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα. Eτσι όπως πάει δεν θα ολοκληρωθεί».
Hδη υπάρχει αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα δώσει (κατά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου) τεχνογνωσία (και κεφάλαια) στην Kτηματολόγιο A.E. με σκοπό να ολοκληρωθεί η σύνταξη του Kτηματολογίου και του Δασολογίου μέσα σε μία δεκαετία, όπως άλλωστε έχει «απαιτήσει» και η τρόικα.
Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας
Περιβαλλοντικές άδειες-εξπρές
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Kλιματικής Aλλαγής ανακοίνωσε ότι προωθείται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, έτσι ώστε να ξεκολλήσουν οι μεγάλες επενδύσεις. Mεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση των έργων για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατάργηση προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατηγοριοποίηση έργων κ.λπ. Aκόμη θα προβλεφθεί η υποχρεωτική ασφάλιση έργων και δραστηριοτήτων για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς. Tην ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο Yπουργικό Συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Bουλή στα τέλη Iουλίου με αρχές Aυγούστου.
Απορρίμματα
Κλείνουν 99 χωματερές
Eως τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να κλείσουν οι 99 χωματερές που (επίσημα) υπάρχουν ακόμα και να αποκατασταθούν έως τα μέσα του 2012.
Παράλληλα, θα προκηρυχθούν άμεσα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς όμως να τίθονται από την αρχή οι όροι για την τεχνολογία, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον κάθε εφαρμογή (π.χ. καύση) είναι ανοιχτή. Για την Kερατέα ο υπουργός επισήμανε ότι θα επιδιώξει να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει με τρόπο ισορροπημένο για τους κατοίκους, χωρίς να αποκλείεται καμία τεχνολογία επεξεργασίας. Eξάλλου, άμεσα θα ενταχθούν έργα βιολογικών καθαρισμών, ύδρευσης κ.λπ. συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έρχεται νέου τύπου περαίωση
Έρχεται νέου τύπου περαίωση για όσους εξαιρέθηκαν ή δεν μπήκαν στην αρχική ρύθμιση του 2010.Έτσι σε αυτοματοποιημένους ελέγχους προχωρά η εφορία σε όσους δεν μπήκαν στην περαίωση καθώς βάσει του σχετικού νόμου εξαιρέθηκαν επειδή κατείχαν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρείες Όπως αποφασίστηκε, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών άνω των 20 εκατ. ευρώ για τις εταιρίες, θα εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία αυτή θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων από τις οποίες θα προκύψουν και τα οφειλόμενα ποσά ανά χρήση.
Επίσης θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όσους είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην περαίωση αλλά δεν το έκαναν.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου είχε συνάντηση με τους διευθυντές των Δ.Ο.Υ και των τελωνείων Αττικής παρουσία του γενικού γραμματέα Γιάννη Καπελέρη.
Ο υπουργός όρισε τρεις προτεραιότητες : την αύξηση των δημόσιων εσόδων, την ενεργή συμμετοχή των στελεχών της φορολογικής αρχής στην προετοιμασία του φορολογικού νόμου του φθινοπώρου και την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ κράτους και φορολογούμενου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Αλλάζει η φορολογία σε επιχειρήσεις-επαγγελματίες.

Monday July 11, 2011 01:45 AM

Με στόχο την αύξηση των εσόδων αναμένεται πρόταση από ειδική ομαδα εργασίας.
Αλλάζει η φορολογία σε επιχειρήσεις-επαγγελματίες.

Με στόχο την αύξηση των εσόδων αναμένεται πρόταση από ειδική ομαδα εργασίας.

Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των εµπορικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και των ελεύθερων επαγγελµατιών µε στόχο την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήµατος. Οµάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικών µε αντικείµενο την εφαρµογή της νέας φορολογικής νοµοθεσίας έχει αναλάβει να παραδώσει το επόµενο διάστηµα πρόταση για τον νέο τρόπο φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων και µελέτη για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήµατος.

Σύµφωνα µε παράγοντα του υπουργείου Οικονοµικών, οι αλλαγές σχετίζονται µε τον τρόπο υπολογισµού των καθαρών κερδών, µε την αναπροσαρµογή των µοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους και µε τις εκπίπτουσες δαπάνες. Ολα αυτά θα συνδυαστούν µε την επικείµενη κατάργηση του ΚΒΣ που έχει προαναγγελθεί και ήδη οι αρµόδιες επιτροπές συσκέπτονται για να παραδώσουν στον υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο τις τελικές προτάσεις τους.

Η αύξηση της φορολογίας εισοδήµατος αναµένεται να προκύψει και από τη σύγκριση των εκκαθαρίσεων φορολογικών δηλώσεων των οικονοµικών ετών 2010 και 2011, ενώ διερευνάται η υποβολή πρότασης ακόµη και για αλλαγή της µεθόδου εκκαθάρισης.

Στο 4ο επικαιροποιηµένο µνηµόνιο υπάρχει σαφής αναφορά για αλλαγές στη φορολογία. Ειδικότερα αναφέρει: «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει µέτρα απλοποίησης του φορολογικού συστήµατος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη µείωση των φορολογικών συντελεστών µε τρόπο δηµοσιονοµικά ουδέτερο. Τα µέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και τον ΦΠΑ ». Τα µέτρα αναµένεται να έχουν θεσµοθετηθεί ως το τέλος Σεπτεµβρίου.

Εκτός όµως από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήµατος, εξετάζονται νέα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσµων οφειλών για οφειλέτες µε ακίνητη περιουσία σε νησιά (π.χ. Ρόδος), για κατασκευαστικές εταιρείες, αναδόχους έργων από τον ΟΣΚ, προµηθευτές σουπερµάρκετ κ.ά.

Επίσης, µέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει ανάλυση, καταγραφή και παρουσίαση της αρχής της ανοιχτής αγοράς για την εφαρµογή κανόνων, µεθόδων και κριτηρίων που έχουν στόχο να βοηθήσουν τις Αρχές, όπως και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, να κάνουν αποδεκτές ή να απορρίψουν συναλλαγές που δεν πληρούν τους κανόνες αυτούς για περιπτώσεις ενδοοµιλικών τιµολογήσεων. Με αυτόν τον τρόπο εκτιµούν στο υπουργείο Οικονοµικών ότι θα µπει οριστικό τέλος σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής που καλύπτονταν από ενδιάµεσες συναλλαγές µεταξύ επιχειρήσεων που είχαν έδρα σε διαφορετικές χώρες.
Οσον αφορά την οµάδα εργασίας που έχει αναλάβει τον εντοπισµό φορολογουµένων φυσικών προσώπων µε µεγάλη ακίνητη περιουσία και επαγγελµατιών µε υψηλά εισοδήµατα, η ειδική οµάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονοµικών έχει προχωρήσει στην κατάρτιση λίστας υπογεγραµµένης από τον πρώην υπουργό Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται ει δοποιητήρια σε πολίτες να προσέλθουν στην Εφορία για έλεγχο. Ηδη από τις 15 Ιουνίου 2011 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου 1.700 φυσικών προσώπων για µη δήλωση εισοδήµατος από πώληση ακινήτων. Παράλληλα, το Σ∆ΟΕ περιµένει να ικανοποιηθεί αίτηµά του που έχει σταλεί σε πιστωτικά ιδρύµατα για το άνοιγµα λογαριασµών 150 φυσικών προσώπων µε µεγάλη ακίνητη περιουσία τα οποία έχουν χαρακτηριστικά υψηλού ρίσκου για φοροδιαφυγή.

Πηγή Το Βήμα