Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Με 100 ιδιώτες στο κυνήγι 10.000 μεγαλο-οφειλετών
Στην άμεση πρόσληψη 100 ιδιωτών που θα συνδράμουν στο στενό «μαρκάρισμα» των 10.000 μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ προχωρεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος η είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών που ανήλθαν στο ποσό - ρεκόρ των 41,1 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο βλέποντας τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού να φθάνει στα 3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους επιστρατεύει δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές οι οποίοι μαζί με τους εφοριακούς και την ειδική ομάδα κρούσης του υπουργείου Οικονομικών θα αναζητήσουν τους μεγαλο-οφειλέτες και θα προωθήσουν όλα τα αναγκαστικά μέτρα (ειδοποιητήρια, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) για την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ελεγχοι-εξπρές
Ταυτόχρονα ετοιμάζει αυτόματους ελέγχους - εξπρές σε περίπου 60.000 ελεύθερους επαγγελματίες - επιτηδευματίες και σε επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο που εξαιρέθηκαν από την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Οι έλεγχοι θα γίνουν με αυτοματοποιημένο τρόπο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων, των διασταυρώσεων και συγκεκριμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις σε ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, παραβάσεις και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί κ.ά.
Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι καθένας από τους 100 ιδιώτες που θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές θα αναλάβει 100 μεγαλο-οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους. Οι δικηγόροι, ελεγκτές και φοροτεχνικοί θα λειτουργούν ως εξωτερικοί σύμβουλοι, στην ουσία όμως αναμένεται να αναλάβουν:
Πρώτον, τον εντοπισμό των 10.000 οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ. Οι ιδιώτες θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών προσδιορίζοντας ποιες είναι οι πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας αυτών τους οποίους αδυνατούν να εντοπίσουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών. Θα αναλάβουν δηλαδή να βρουν πού διαμένουν πραγματικά χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει τα τμήματα μητρώου των ΔΟΥ για τις αλλαγές διευθύνσεων που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ουσιαστικά «αγνώστου διαμονής». Με τον εντοπισμό των οφειλετών, θα είναι πλέον δυνατή η επικοινωνία των ΔΟΥ μαζί τους και η ειδοποίησή τους για την τακτοποίηση των οφειλών τους.
Δεύτερον, στην ακριβή καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των μεγαλο-οφειλετών. Θα αναλάβουν δηλαδή να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσα και ποια ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής κατέχει κάθε μεγαλο-οφειλέτης, ποιο είναι το ύψος των καταθέσεών του στις τράπεζες, ποιες οι τοποθετήσεις του σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ., καθώς και τι εισοδήματα εισπράττει. Παράλληλα, θα αναζητούν και θα μπορούν να βρίσκουν στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των οφειλετών ακόμη και από τις τράπεζες. Θα αποκτήσουν επίσης πρόσβαση ακόμη και στα αρχεία κακοπληρωτών της εταιρείας Tειρεσίας, προκειμένου να γνωρίζουν εάν οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν χρέη ή άλλου είδους εκκρεμότητες με το τραπεζικό σύστημα.
Τρίτον, στην προετοιμασία της λήψης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Διασταυρώνοντας όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν για τα περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη θα μπορούν να σχηματίζουν μια πλήρη εικόνα για την οικονομική του επιφάνεια. Στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρμόδιες ΔΟΥ, παρέχοντάς τους πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία, προκειμένου οι εφορίες να προχωρούν στη συνέχεια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Επιστροφές φόρου 1,1 δισ. ευρώ λόγω αποδείξεων
Τα 1,1 δισ. ευρώ αγγίζουν ήδη οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που καλείται να καταβάλει το Δημόσιο στους φορολογουμένους, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μέτρο των αποδείξεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η εκκαθάριση 3.185.625 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του τρέχοντος έτους δείχνει τα εξής:
1.238.159 εκκαθαριστικά σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 38,87% του συνόλου, είναι πιστωτικά. Δηλαδή σχεδόν 4 στους 10 φορολογουμένους έχουν επιστροφή φόρου. Το συνολικό ποσό φόρου που πρέπει να επιστραφεί στους φορολογουμένους που λαμβάνουν πιστωτικά σημειώματα ανέρχεται σε 1,076 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι έχουν επιστροφή φόρου 870 ευρώ κατά μέσο όρο.
1.334.925 σημειώματα, που αντιπροσωπεύουν το 41,9% του συνόλου, είναι μηδενικά.
Μόλις 612.541 σημειώματα, που αντιστοιχούν στο 19,23% του συνόλου, είναι χρεωστικά. Το συνολικό ποσό του επιπλέον φόρου που πρέπει να πληρώσουν οι παραλήπτες των σημειωμάτων αυτών φθάνει τα 1,615 δισ. ευρώ ή 2.638 ευρώ κατά μέσο όρο.
Το καθαρό ποσό του φόρου που εισπράττει μέχρι στιγμής το Δημόσιο (χρεωστικό μείον πιστωτικό) περιορίζεται σε μόλις 538,89 εκατ. ευρώ.
- Στα 19.063 ευρώ ανέρχεται κατά μέσο όρο το φορολογούμενο εισόδημα.
Και νέα ρύθμιση
Για τους 792.000 «μικρούς» οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 4,1 δισ. ευρώ στο Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών τους.
Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ άμεσα τις επόμενες ημέρες και θα προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου, χωρίς προκαταβολή, με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και σε πολλές μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 45.
Ο στόχος
Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι καθένας από τους 100 ιδιώτες που θα προσληφθούν με διαδικασίες-εξπρές θα αναλάβει 100 μεγαλο-οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο.
Oι οφειλέτες του Δημοσίου και πόσα χρωστούν
41,1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (Iούνιος 2011)
900.000 ο αριθμός οφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα)
892.000 οφειλέτες χρωστούν συνολικά 4,1 δισ. ευρώ
716.000 οφειλέτες χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.
14.700 έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ.
14.700 είναι οι μεγαλο-οφειλέτες εκ των οποίων 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα
100 ιδιώτες (δικηγόροι, ελεγκτές, φοροτεχνικοί) θα βοηθήσουν στο στενό «μαρκάρισμα» μεγαλο-οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία