Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πώς θα βρω το φθηνότερο ρεύμα - Συγκριτικοί πίνακες των χρεώσεων της ΔΕΗ και των ιδιωτών στα οικιακά τιμολόγια από τη ΡΑΕ
Εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 17% προσφέρει για κάποιες καταναλώσεις το ιδιωτικό ρεύμα έναντι των τιμολογίων της ΔΕΗ που, ωστόσο, σε πολλές κατηγορίες παραμένει σημαντικά φθηνότερη από τους ανταγωνιστές της, ιδιαίτερα στις χαμηλές καταναλώσεις.
Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των τιμών με τις οποίες χρεώνουν τα νοικοκυριά, η ΔΕΗ και οι δύο βασικοί ιδιώτες προμηθευτές (η Aegean Power και η Energa), τις οποίες μπορεί κανείς να βρει αναλυτικά, από χθες, στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Αναγωγή. Για να είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους οι τιμές, η ΡΑΕ έκανε αναγωγή των χρεώσεων που προσφέρει κάθε εταιρεία ανά τετράμηνο, ενώ συμπεριέλαβε στους λογαριασμούς κάθε χρέωση που αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (ειδικά τέλη κ.λπ.). Από τους πίνακες προκύπτουν τα εξής:
n Για καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες / τετράμηνο (γκαρσονιέρες, μικρά δυάρια, εξοχικά) δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει κανείς τη ΔΕΗ. Τα πακέτα των εναλλακτικών προμηθευτών είναι ακριβότερα έως και πάνω από 100%.
n Στις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, από 900 μέχρι 1.200 KWh / 4μηνο, στις οποίες ανήκει σημαντικό ποσοστό καταναλωτών, τα ιδιωτικά τιμολόγια παρέχουν εκπτώσεις μέχρι και 17,1%, (όπως εκείνο της Energa για τριφασική κατανάλωση 1.200 KWh / 4μηνο) και έως 14,6% όπως το πακέτο της Aegean για τριφασική κατανάλωση 1.000 KWh / 4μηνο. Και πάλι, όμως, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπερτερεί η ΔΕΗ.
n Στην αμέσως επόμενη ομάδα καταναλώσεων, εξίσου πολυπληθή με την προηγούμενη, από 1.300 έως 1.600 KWh / 4μηνο, σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, η ΔΕΗ είναι φθηνότερη και οι ιδιώτες ακριβότεροι έως και κατά 23%.
n Εκεί όπου στην πλειονότητά τους τα ιδιωτικά τιμολόγια υπερτερούν της ΔΕΗ, είναι στην ομάδα των μεσαίων και μεγάλων καταναλωτών, από 1.700 έως 2.600 κιλοβατώρες / 4μηνο. Οι εκπτώσεις ξεκινούν από το 2,7% και φτάνουν έως και το 13,2%.
n Για ακόμη μεγαλύτερες καταναλώσεις, από 2.700 έως 3.100 KWh / 4μηνο, συμφέρουν και πάλι τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ από τις 3.200 KWh και πάνω, αλλού είναι φθηνότεροι οι ιδιώτες (έως και κατά 12,2%), και αλλού οι τελευταίοι είναι ακριβότεροι έως και κατά 13,4% (4.300 KWh).
Το «κλειδί». Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι για να βρει κανείς το πιο συμφέρον γι' αυτόν τιμολόγιο, πρέπει να συμβουλεύεται τους συγκριτικούς πίνακες και να επιλέγει - όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος - με βάση την ετήσια κατανάλωσή του. Δηλαδή, με βάση τους τρεις εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του έτους (τρία τετράμηνα), ώστε να λαμβάνει υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής του. Διότι, ακόμα και αν ένα πακέτο φαίνεται ακριβότερο από κάποιο άλλο για ένα συγκεκριμένο τετράμηνο, ενδεχομένως να είναι φθηνότερο για τα επόμενα δύο τετράμηνα και, τελικά, να προκύπτει όφελος στο σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης.
Συγκριτικοί πίνακες ρεύματος ΔΕΗ - Ιδιωτών
ΠΗΓΗ: Τα Νέα