Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Οι τόκοι θα εισαχθούν στο TAXISnet μετά τις 24 Ιουνίου

Μετά τις 24 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθούν στο TAXISnet τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναφορικά με τους τόκους που θα πρέπει να δηλώσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) οι φορολογούμενοι. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης ανέφερε ότι τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους δικαιούχους και τα ποσά των τόκων που θα συμπληρωθούν αυτόματα στις δηλώσεις των φορολογουμένων θα παραληφθούν από τη ΓΓΠΣ αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013.

Στις εφορίες στέλνει η ΔΕΗ τα ανεξόφλητα τέλη ακινήτων

Σε εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ του 2012 μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα προχωρήσει στις 22 Ιουνίου η ΔΕΗ, όπως αναφέρει η Επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.
Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΗΔΕ 2012, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος και δεν έχουν πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.
«Όσοι πελάτες επιθυμούν να εξοφλήσουν το ΕΕΤΗΔΕ 2012 μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις σχετικές πληρωμές στα ταμεία των Καταστημάτων της ΔΕΗ έως την 21η Ιουνίου 2013 ή στα συνεργαζόμενα εναλλακτικά δίκτυα εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος (ΕΛΤΑ, Τράπεζες, κλπ) έως την 18η Ιουνίου 2013» προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Εγγυήσεις-ανάσα για τις εξαγωγές

Κεφάλαια - εγγυήσεις 1,5 δισ. ευρώ θα δίνουν οι τράπεζες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό.

Εκτυπώστε τη βεβαίωση σύνταξης για ΙΚΑ , ΟΓΑ και επικουρικά ταμεία.

Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους για να εκτυπώσετε τη βεβαίωση σύνταξης από τον ασφαλιστικό φορέα που σας ενδιαφέρει:

ΙΚΑ 

ΟΓΑ

ΗΔΙΚΑ- Επικουρικά ταμεία 

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Εισόδημα από τόκους


Με βάση τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ τόκοι ανά φορολογούμενο ύψους έως 250 ευρώ δεν δηλώνονται. Να σημειωθεί πάντως ότι οι απαντήσεις έχουν δοθεί με βάση τις προφορικές ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ. Αναμένεται έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης ή ψήφιση σχετικής διάταξης από το υπουργείο. Απαντά στις ερωτήσεις σας ο λογιστής φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.

Στη Βουλή η ρύθμιση για το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, τις κατασχέσεις και την αναγραφή τόκων

Πλήρη εικόνα για τους λογαριασμούς καταθέσεων, δανείων και πιστωτικών καρτών όλων των φορολογούμενων θα έχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών όλων των φορολογούμενων, την δημιουργία του οποίου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε διασταυρώσεις των στοιχείων αυτών με τις φορολογικές δηλώσεις για να εντοπίζει τυχόν αδήλωτα εισοδήματα. Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων θα γίνεται με αυτοματοποιμένες διαδικασίες και με τη χρήση του ΑΦΜ του ελεγχόμενου. Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα προχωρούν σε κατάσχεση καταθέσεων σε περίπτωση που πελάτες τους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Πιλοτική μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% για έξι μήνες έθεσε, χθες, η κυβέρνηση στην τρόικα, στην πρώτη σύσκεψη που διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς που ανανέωσαν το ραντεβού τους, εκτός απροόπτου, για αύριο το απόγευμα.

Στα 2.000 ευρώ το ακατάσχετο όριο για οφειλέτες

Στα 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και στις 2.000 ευρώ για κοινό καταθετικό λογαριασμό επανακαθορίζεται το ακατάσχετο όριο για όλους τους οφειλέτες.
Tροπολογία που αποδέχθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης αντικαθιστά την μέχρι χθες υφιστάμενη ρύθμιση, η οποία περιόριζε την προστασία σε μισθωτούς και συνταξιούχους και σε ποσόν μέχρι το ύψος ενός μισθού ή μιας σύνταξης.

Στα 2.000 ευρώ το ακατάσχετο όριο για οφειλέτες

Στα 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και στις 2.000 ευρώ για κοινό καταθετικό λογαριασμό επανακαθορίζεται το ακατάσχετο όριο για όλους τους οφειλέτες.
Tροπολογία που αποδέχθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης αντικαθιστά την μέχρι χθες υφιστάμενη ρύθμιση, η οποία περιόριζε την προστασία σε μισθωτούς και συνταξιούχους και σε ποσόν μέχρι το ύψος ενός μισθού ή μιας σύνταξης.

Ποιές εφορίες βάζουν λουκέτο την ερχόμενη Δευτέρα

Στην αναστολή 20 ακόμη Δ.Ο.Υ και 45 σημείων ελέγχου που εντάσσονται σε αντίστοιχες μεγαλύτερες μονάδες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της ενοποίησης και αναδιοργάνωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.
Ειδικότερα στις 17 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία 6 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες 14 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν την 1 Σεπτεμβρίου 2013. Με τον τρόπο αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΥΟ ενώ κατά β φάση (Ιανουάριος 2013) είχε ανασταλεί η λειτουργία 51 ΔΟΥ.
Σε ότι αφορά τις 6 ΔΟΥ των οποίων θα ανασταλεί η λειτουργία στις 17 Ιουνίου και αυτές στις οποίες εντάσσονται είναι οι ακόλουθες:

Υποχρέωση δήλωσης των τόκων καταθέσεων άνω των 250 ευρώ ετησίως

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2011/16/ΕΕ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.Τ.Ε., ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Ν.Σ.Κ. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» στο οποίο εκτός των άλλων προβλέπεται η υποβολή των τόκων άνω των 250 ευρώ στη φορολογική δήλωση.

Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση αναφέρει:

Με συστημένες επιστολές οι κλειδάριθμοι του Taxisnet

Συστημένες επιστολές με κλειδαρίθμους του Taxisnet θα αρχίσει να στέλνει από αύριο η ΓΓΠΣ στους φορολογουμένους που υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Η ταχυδρόμηση των επιστολών θα ξεκινήσει από αύριο, θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και εκτιμάται ότι θα έχουν παραδοθεί στους αποδέκτες έως τις 20 Ιουνίου.
Συνεπώς, όσοι υπέβαλαν πέρυσι δήλωση σε έντυπη μορφή, δεν τους έχουν εκδοθεί κωδικοί πρόσβασης και μέχρι 7 Ιουνίου δεν είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής στο TAXISnet, δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση εγγραφής, αλλά να αναμένουν τη συστημένη επιστολή.
Πληροφορίες στο www.gsis.gr στην επιλογή «Υπηρεσίες προς τους Πολίτες».


11/6/2013
Πηγή: www.imerisia.gr

Ταυτόχρονη απόδοση ΦΜΥ και ασφαλιστικών εισφορών από 1/9

Με το Σχέδιο Νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων ΕΛ.Τ.Ε., και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή επέρχεται αλλαγή στο χρόνο απόδοσης του φόρου που παρακρατείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Κ.Φ.Ε. (Φ.Μ.Υ.).
Ειδικότερα, όλοι οι υπόχρεοι παρακράτησης Φ.Μ.Υ. (συμπεριλαμβανομένου και των ασφαλιστικών ταμείων τόσο για την καταβολή των συντάξεων όσο και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα ταμεία αυτά και για τους οποίου ο ΦΜΥ δεν αποδίδεται συμψηφιστικά) οφείλουν πλέον να αποδίδουν αυτόν με εφάπαξ καταβολή στη δημόσια οικονομική υπηρεσία της έδρας τους, μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου από την παρακράτηση μήνα.

«Πράσινο φως» για λουκέτο στην ΕΡΤ και άλλους δημόσιους φορείς

Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που παρέχει σε υπουργούς το δικαίωμα να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, ανοίγοντας το δρόμο και το φημολογούμενο προσωρινό «λουκέτο» στην ΕΡΤ.
Το σχετικό κείμενο υπογράφεται από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να κλείσει – ακόμη και προσωρινά η Δημόσια Τηλεόραση – εξέφρασαν τόσο το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ηδη, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης έχουν γνωστοποιήσει τη διαφορά τους για το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Η τρόικα άναψε «πράσινο» για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Νέα δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που απελευθερώνει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Η τρόικα μετά από χθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, άναψε το “πράσινο” φως για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.
Αυτό έκανε γνωστό ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, ο οποίος ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν ετέθη το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης διενέργειας των πλειστηριασμών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι “το Φθινόπωρο πρόκειται να συζητηθεί και εφόσον τεθεί το θέμα”.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Παράταση στην δημοσίευση των ισολογισμών έως 10 Ιουλίου

Το Υπ. Ανάπτυξης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατάθεση τροπολογίας για παράταση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών, ειδικά για φέτος

Με τροπολογία που θα κατατεθεί  αύριο, Δευτέρα, οι εταιρείες που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν προς δημοσίευση τους ισολογισμούς τους μέχρι τις 10/6, ειδικά για φέτος δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους καταθέσουν έως τις 10/7/2013.


http://taxheaven.gr