Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Εγγυήσεις-ανάσα για τις εξαγωγές

Κεφάλαια - εγγυήσεις 1,5 δισ. ευρώ θα δίνουν οι τράπεζες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό.

Τις εγγυήσεις θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του εργαλείου Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, το οποίο θα εφαρμοστεί πρώτη φορά στην Ευρώπη αρχίζοντας από την Ελλάδα. Σήμερα αναμένεται ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ που βρίσκεται στην Αθήνα να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.
Το νέο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη του εξωτερικού εμπορίου εφαρμόζεται πρώτη φορά και προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα παράσχει εγγυήσεις 500 εκατ. ευρώ ως «εγγυήσεις χονδρικής» (wholesale structure) προς τράπεζες που διαθέτουν πλατφόρμες χρηματοδότησης εξαγωγών για την επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς τραπεζικές αγορές.
Η ΕΤΕπ θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου, όπως τον εκτιμούν οι εμπορικές τράπεζες που δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, και θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της προκειμένου να επιδιώξει οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές ώστε να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Το διαθέσιμο ποσό μπορεί να καλύψει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς οι εγγυήσεις θα είναι ανακυκλούμενες.
Το πρόγραμμα αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, καθώς αποτελεί ουσιώδη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία που θα υπογράφει θα παρέχει εγγυήσεις σε τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο εισέρχεται πρώτη φορά και στις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις. Με το νέο πρόγραμμα, η υπογραφή του οποίου αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τη χρηματοδότηση που παρείχε η Τράπεζα στη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, το οποίο αρχίζει από την ελληνική αγορά, εξετάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, οι οποίες βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης καθώς οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με αυτά των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ. Επίσης χθες, πρόθυμος να θέσει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το αίτημα για τη δημιουργία προγράμματος χρηματοδοτικής διευκόλυνσης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη αλλά και τους επικεφαλής του ΕΒΕΑ, του ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Στη συνάντηση με τους φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξετάστηκε η αξιοποίηση του 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και το πρόγραμμα Jeremie για χαμηλότοκα δάνεια.
Oπως διαπιστώθηκε, η ΕΤΕπ θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου όπως τον εκτιμούν οι εμπορικές τράπεζες, που δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, και θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της προκειμένου να επιδιώξει οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές ώστε να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της.
Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει μόλις 315 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, επικαλούμενες την αδυναμία αποδοχής ενεχύρων (π.χ. ακίνητα) λόγω των χαμηλών εξασφαλίσεων. Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό η Ομάδα Δράσης σχεδιάζει να αξιοποιήσει την εγγυητική δύναμη της ΕΤΕπ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα