Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Πιλοτική μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% για έξι μήνες έθεσε, χθες, η κυβέρνηση στην τρόικα, στην πρώτη σύσκεψη που διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς που ανανέωσαν το ραντεβού τους, εκτός απροόπτου, για αύριο το απόγευμα.

Χθες έγινε μια πρώτη συζήτηση εφ' όλης της ύλης, για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών, το φορολογικό και τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου, χωρίς να ληφθεί, ακόμη, κάποια απόφαση. Άλλωστε όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «είναι νωρίς ακόμη», ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και για το εάν θα προκύψει θέμα δημοσιονομικού κενού και πρόσθετων μέτρων, που πάντως δεν τέθηκε χθες.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν την Πέμπτη από την Αθήνα, για να παρευρευθούν στο EuroWorkingGroup, που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αποδεσμεύσει τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου και να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τον έλεγχο, ο οποίος επιδιώκεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Το σχέδιο για το ΦΠΑ στην εστίαση
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η ελληνική πλευρά παρουσίασε χθες στην τρόικα το σχέδιο για την πιλοτική, άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 1ης Ιουλίου, καταρχήν για έξι μήνες, με τους πιστωτές να ζητούν επιπλέον εξειδικευμένα στοιχεία ώστε να αποφασίσουν εάν θα το εγκρίνουν ή όχι. «Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση του μέτρου» σημείωνε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας πως τελικά η Αθήνα έθεσε θέμα πιλοτικής εφαρμογής, στη φάση αυτή, με δεδομένες τις ενστάσεις που διατύπωσαν πρόσφατα, ΔΝΤ και Κομισιόν αμφισβητώντας την ύπαρξη επαρκών δημοσιονομικών περιθωρίων για οριστική μείωση του ΦΠΑ, τώρα. «Έχουμε περίπου ολοκληρώσει την αξιολόγηση μαζί τους, ζήτησαν ακόμη λίγα στοιχεία, που τους δώσαμε σήμερα, για ένα συγκεκριμένο κομμάτι που θέλουν να αποτιμήσουν σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου στο παρελθόν, για τα ξενοδοχεία», είπε το ίδιο στέλεχος. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα, καθώς είχαν προβλεφθεί επιπλέον έσοδα 800 εκατ. ευρώ και στα ταμεία του Δημοσίου, «ήλθαν» τελικά μόλις 160 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» εντείνοντας το ούτως ή άλλως οξύτατο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το σχέδιο για την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ προβλέπει απώλεια εσόδων 80 εκατ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει πως αυτή θα αντισταθμιστεί με την αύξηση της κατανάλωσης, του τζίρου των επιχειρήσεων και τελικά και των φορολογικών εσόδων. Εάν τελικά η μείωση δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μετά το πέρας του εξαμήνου, θα γίνει επαναξιολόγηση και, εάν απαιτηθεί, ο συντελεστής θα επανέλθει στο 23%.
Περιμένουν για τα «κενά»
Χθες το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι τώρα που δείχνουν βελτίωση στο σκέλος του πρωτογενούς ελλείμματος και συντηρούν αισιόδοξο κλίμα για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, φέτος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν ετέθη χθες ζήτημα δημοσιονομικού κενού ή χρηματοδοτικού κενού. «Αξιολογούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού και κοιτούν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το καλοκαίρι», σημείωνε. Άλλη υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών όταν ερωτήθηκε, για το εάν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού και πρόσθετων μέτρων, σχολίαζε πως «είναι ακόμη νωρίς».
ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ
Το θέμα του δημοσιονομικού κενού έχει δύο σκέλη:
1 Διετία 2013 - 2014. Αν και όλες οι πλευρές φέρονται να επιδιώκουν την αποφυγή πρόσθετων μέτρων στην τρέχουσα διετία, υπάρχουν δύο «μέτωπα»:
Το ένα προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΠΑ και τις γενικότερες δυσκολίες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στο Μνημόνιο του Δεκεμβρίου υπήρχε ρήτρα που προέβλεπε ότι ενδεχόμενες αποκλίσεις στα προβλεπόμενα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, για δύο διαδοχικά τρίμηνα, θα έπρεπε να αντισταθμιστούν με επιτάχυνση στο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής, με περικοπές δαπανών και αύξηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
Στην επικαιροποίηση του Μαΐου, πάντως, αν και ο στόχος για έσοδα αποκρατικοποιήσεων παρέμεινε σταθερός στα 2,6 δισ. ευρώ το 2013, υπήρξε βελτιωμένη διατύπωση. Σύμφωνα με αυτή απώλειες στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει να αντισταθμιστούν με αύξηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα και νέες περικοπές δαπανών, εκτός αν δεν συμφωνηθούν άλλες προσαρμογές με την τρόικα, γεγονός που δημιουργεί ένα πλαίσιο σχετικής ευελιξίας.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το κενό 650 εκατ. ευρώ που δημιουργείται εφόσον δεν ισχύσει τελικά η επιβολή έκτακτης εισφοράς 0,1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων το 2014.
2 Το δεύτερο αφορά στο κενό της διετίας 2015 ? 2016. Η Κομισιόν το οριοθετεί περίπου στα 4 δισ., ενώ η Αθήνα κοντά στα 2,7 δισ. Το ζήτημα πρέπει να κλείσει το φθινόπωρο με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και του νέου Μεσοπρόθεσμου, ενώ κρίσιμη παράμετρος εδώ θα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.
Εξαιρετικά κρίσιμο «μέτωπο» είναι και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 4,6 δισ. ευρώ που εντοπίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης από τα μέσα του 2014 και μετά. Το ΔΝΤ έχει ήδη πει πως το ζήτημα θα εξεταστεί στην επόμενη αξιολόγηση, αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως δεν θα εγείρει ζήτημα νωρίτερα, στη σκιά της αντιπαράθεσης Ευρωζώνης και ΔΝΤ, με φόντο τις ισχυρές πιέσεις του Ταμείου για ένα νέο «γενναίο» κούρεμα του χρέους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις, αφού η Γερμανία δεν επιθυμεί μια τέτοια συζήτηση, παραμονές των εκλογών στη χώρα.
Φόροι στα ακίνητα
Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στην τρόικα την πρότασή του για την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα από το 2014 ο οποίος, όμως, θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 3,1 δισ. ευρώ ετησίως, όσα δηλαδή, αποδίδουν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
Πόρισμα
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε τους πιστωτές ότι αναμένει εντός του Ιουλίου το πόρισμα της επιτροπής για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης που θα προκύψει με τον νέο φόρο στα ακίνητα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία