Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

«Βούλιαξαν» μισθοί, κατανάλωση και αποταμίευση

Τις μεγάλες απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων, την αποταμίευση και την κατανάλωση, υπό το βάρος της κρίσης που μαστίζει τη χώρα και των σκληρών περικοπών που εφαρμόζονται για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, αποτυπώνουν νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στεγαστικά δάνεια με διάρκεια... 99 χρόνια

Φρένο στα «κόκκινα» δάνεια επιχειρούν να βάλουν οι τράπεζες, προκειμένου να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους με ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ελαφρύνοντας παράλληλα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Τους τελευταίους μήνες, τα καθυστερούμενα δάνεια αυξάνονται με ρυθμό περίπου 2 δισ. ευρώ το μήνα, γεγονός που έχει τρομοκρατήσει τις διοικήσεις των τραπεζών.
Εξάλλου η προσπάθεια να «ελεγχθούν» τα προβληματικά δάνεια δεν είναι νέα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ρυθμιστεί και διακανονιστεί περί τα 800.000 δάνεια την τελευταία διετία, ενώ διαρκώς σχεδιάζονται και εφαρμόζονται εξατομικευμένα προγράμματα ρυθμίσεων δανείων, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη.
Οι ρυθμίσεις αφορούν είτε την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, ή την καταβολή μόνο των τόκων του δανείου για μία συγκεκριμένη περίοδο, για παράδειγμα για μία διετία. Σπανίως οι τράπεζες προβαίνουν σε συνδυασμό των δύο ρυθμίσεων και ακόμη σπανιότερα, κάνουν αναστολή πληρωμής δόσης για κάποιο διάστημα.

Αυτοτελής φορολόγηση για επιστροφή των κεφαλαίων

Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία.
«Το υπουργείο Οικονομικών ήδη διερευνά τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων» δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ο οποίος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα σημείωσε ότι ένας από τους τρόπους είναι η αυτοτελής φορολόγησή τους.
Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, θα μπορούσαν να είναι η απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», η αυτοτελής φορολόγησή τους με χαμηλό συντελεστή της τάξης του 3% - 5% ή ακόμη και η πλήρης φοροαπαλλαγή σε περίπτωση που τα κεφάλαια επενδυθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αποποινικοποίηση για οφειλές στο Δημόσιο – Προς νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες

Την αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Πρέπει να διαχωρίσουμε το αδίκημα της φοροδιαφυγής γι΄ αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν από το ένα ποσό μεγάλο και το αδίκημα των χρεών προς το Δημόσιο. Αυτό δεν μπορεί κατά την άποψή μου να οδηγεί σε φυλάκιση» δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα προβλέπει την εξόφλησή τους σε περισσότερες δόσεις.

Η εφορία εξορμά με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε 7 μέτωπα και διαδικασίες-εξπρές

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την «αναστήλωση» των φορολογικών εσόδων, το οποίο «απλώνεται» σε 7 μέτωπα, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στόχος η άμεση ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και ο περιορισμός της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, που φθάνει ήδη το 1,5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει ελέγχους με διαδικασίες-εξπρές σε 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, ελέγχους με 10 κριτήρια σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ, νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα σε δέκα δόσεις, κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, διαχωρισμό του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από το αδίκημα της φοροδιαφυγής και τη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Σιωπηρή παράταση για τις δηλώσεις - Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γαμβέττα 4, Αθήνα, Τ.Κ.: 106 78
Τηλ.: 210-3845719,
Fax : 210-3845723
E-mail:  soeea@otenet.gr

Σιωπηρή παράταση για τις δηλώσεις

Έγκυροι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών μας πληροφόρησαν ότι το σύστημα, σιωπηρά, θα δέχεται δηλώσεις έως και 10/8/2012.

Σε περίπτωση που υπάρχει και τότε (10/8/2012) μεγάλος όγκος δηλώσεων θα επανεξετάσει το θέμα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ζητούν και απαιτούν από τους Λογιστές συνέπεια ώστε να υποβληθούν όσο περισσότερες δηλώσεις εμπρόθεσμα. 

Πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με τις επιβαρύνσεις των εκπρόθεσμων.

Θεωρούμε καταρχήν την απόφαση του Υπουργείου θετική και ελπίζουμε ότι στενά συνεργαζόμενοι θα δώσουμε την δυνατότητα όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εμπρόθεσμος.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος                            
Kωνσταντίνος Κούκουνας                
Ο Γεν.Γραμματέας
Χρήστος Παύλου

Σιωπηρή παράταση για τις φορολογικές Δηλώσεις








Του Σπύρου Δημητρέλη

Εκπνέει την Τετάρτη τα ξημερώματα η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να κρατήσει ανοικτή τη ιντερνετική πύλη για ακόμη δυο ημέρες δίνοντας έτσι μια άτυπη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο λόγος; Η καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων και ων φοροτεχνικών που άφησαν για την τελευταία στιγμή την υποβολή της φορολογικής δήλωσης οι οποίοι δεν είναι λίγοι. Υπολογίζονται σε περίπου 600.000. Το στοίχημα που έθεσε η ΓΓΠΣ για την υποχρεωτική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ίντερνετ για τους περισσότερους φορολογούμενους φαίνεται ότι κερδήθηκε καθώς οι  e-δηλώσεις πρόκειται να ανέλθουν σε περίπου 4,2 εκατ. από περίπου 2 εκατ. που ήταν πέρυσι.

Καμιά νέα παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων


Σε σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων "Ημερησίας" και "Εθνος"  αναφέρεται ότι το Υπ.Οικ. δεν πρόκειται να δώσει νέα παράταση.
Σύμφωνα επίσης με το "Εθνος", περιμένουν στο υπουργείο ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει «συνωστισμός» στο Taxisnet από τους φορολογούμενους της τελευταίας στιγμής που θα σπεύσουν να υποβάλουν στο παρά πέντε την ηλεκτρονική δήλωση.
Ωστόσο, εδω και αρκετή ώρα υπάρχουν καθυστερήσεις στο σύστημα και σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη και η σύνδεση με το σύστημα.
Στην ΓΓΠΣ έχουν σύσκεψη αυτές τις ώρες και είναι πιθανόν αντι της παράτασης να μείνει ανοιχτό το σύστημα για μία ή δύο ημέρες μετά τις 31 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση από τον κόμβο.

Αναδρομικά οι μειώσεις μισθών και εφάπαξ

Επισπεύδεται η υλοποίηση μέτρων που προορίζονταν για την επόμενη διετία. Προωθούνται περικοπές στα εφάπαξ μέχρι και 40% αλλά και δραστικές μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού των ΔΕΚΟ, με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Την εφαρμογή από το φθινόπωρο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει απτά δείγματα γραφής στην τρόικα και να αποκρούσει τυχόν πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διόρθωση των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού.

Πρώτο βήμα συμφωνίας, όλα τα μέτρα που μπήκαν στο τραπέζι

Με μεγάλο ζητούμενο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, σε πολιτικό επίπεδο, για το «πακέτο» των 11,5 δισ. το αργότερο έως τη Δευτέρα, διερευνώνται αυτές τις ώρες όλες οι εναλλακτικές ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την επιβολή των νέων οδυνηρών μέτρων, χωρίς πάντως να αποκλείεται ορισμένα από αυτά να εφαρμοστούν ήδη από τη φετινή χρονιά.
Σε μεγάλο «αγκάθι» εξελίσσονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για αύξηση κατά ένα έτος του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε τα ταμεία να εξοικονομήσουν περίπου 550 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη και η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων αδείας και εορτών στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

36.294 ανάπηροι - μαϊμού έπαιρναν επιδόματα

Το 2011 οι δικαιούχοι των σχετικών επιδομάτων ήταν 240.292 ενώ στην απογραφή του 2012 καταγράφηκαν 203.998 δικαιούχοι (36.294 δεν προσήλθαν στην απογραφή). Μόνο στη Χίο το 60% των δικαιούχων διαπιστώθηκε πως δεν ήταν πρακτικά τυφλοί
Περισσότεροι από 36.000 υπολογίζονται οι ανάπηροι-μαϊμού που λάμβαναν προνοιακά επιδόματα ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στη Χίο το 60% των δικαιούχων διαπιστώθηκε πως δεν ήταν πρακτικά τυφλοί.

Αποκάλυψη ΣΔΟΕ: 6 στους 10 φοροδιαφεύγουν

Κάθε πέρυσι και καλύτερα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά φοροδιαφυγής. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με βάση τα στοιχεία για τη φοροδιαφυγή που έδωσε στη δημοσιότητα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την έξαρση της φοροδιαφυγής στο γεγονός ότι πλέον οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ζητούν αποδείξεις αλλά και στο ότι οι επιχειρήσεις αποφεύγουν συστηματικά να τις εκδίδουν για να μην πληρώσουν υπέρογκη εφορία. Επίσης, η φοροδιαφυγή αποδίδεται και στο γεγονός ότι ο ΦΠΑ ειδικά στα είδη εστίασης είναι 23% ενώ μέχρι πέρυσι ήταν 13%.
Όμως, με το να μην ζητούν οι πολίτες αποδείξεις, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα θα συνεχίσουν να βρίσκονται κάτω από τη βάση και να την πληρώνουν τα συνήθη φορολογικά υποζύγια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που φορολογούνται στην πηγή.

Μπαίνει «λουκέτο» σε περισσότερες από 80 εφορίες

«Ρολά» θα κατεβάσουν τον Σεπτέμβριο 14 εφορίες ενώ τον ερχόμενο Οκτώβριο θα κλείσουν άλλες 21 εφορίες σε όλη την χώρα. Τα περισσότερα «λουκέτα» όμως έρχονται τον Νοέμβριο καθώς το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει το κλείσιμο τουλάχιστον 80 εφοριών.
Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 αναστέλλεται η λειτουργία των παρακάτω εφοριών:
Ι' Αθηνών, ΙΑ' Αθηνών, Αργυρούπολης, Β' Καλλιθέας, Μοσχάτου, Πετρούπολης, ΚΑ' Αθηνών, Κορυδαλλού (Νομός Αττικής), Μεγαλόπολης (Αρκαδία), Β' Πατρών (Αχαΐα), Τούμπας (Θεσσαλονίκη), Γ'Λάρισας (Λάρισα), Νέας Ζίχνης, Νιγρίτας (Σερρών).
Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα κατεβάσουν ρολά οι εξής 21 εφορίες:
ΙΕ'΄Αθηνών, ΚΒ' Αθηνών, ΙΓ' Αθηνών, ΚΓ' Αθηνών, Ιλίου, Άνω Λιοσίων, Αγίας Παρασκευής (Αττική), Δεσκάτης (Γρεβενών), Νευροκοπίου (Δράμας), Αλεξάνδρειας, Νάουσας (Ημαθία), Φιλιατών (Θεσπρωτία), Κόνιτσας, Δελβινακίου (Ιωάννινα), Νεστορίου (Καστοριά), Φαναρίου, Φιλιππιάδας (Πρέβεζα), Σαππών (Ροδόπη), Καλαμπάκας (Τρίκαλα), Αμυνταίου (Φλώρινα), Κισσάμου (Χανίων).
Συνολικά 200 εφορίες αναμένεται να συγχωνευθούν ή και να καταργηθούν μέχρι το τέλος του έτους καθώς το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο 88 εφορίες σε όλη την χώρα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) Β΄ τριμήνου 2012, Εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 27/7/2012
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Αρ.Πρωτ.: Γ99/1/144
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ


ΘΕΜΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) Β΄ τριμήνου 2012, Εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤ.: Γ.Ε. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ε40/29/19-1-2012 & Γ99/1/94/17-4-2012.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων μας και προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου Α.Μ.Ε.) να εκπληρώσουν την υποχρέωση τους για την υποβολή των Α.Π.Δ. β΄ τριμήνου 2012, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποφασίζει να δοθεί παράταση προθεσμίας υποβολής των εν λόγω Α.Π.Δ. (β΄ τριμήνου 2012) έως 10-8-2012, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
Στις περιπτώσεις που έχουν συνταχθεί καταλογιστικές πράξεις (ΠΕΠΕΕ) για εκπρόθεσμες υποβολές Α.Π.Δ. β΄ τριμήνου 2012 πρέπει, με ευθύνη των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων αντίστοιχα, να ακυρωθούν οίκοθεν.
Η καταβολή των εισφορών θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των κατά νόμο προβλεπομένων προθεσμιών.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ