Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αυτοτελής φορολόγηση για επιστροφή των κεφαλαίων

Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία.
«Το υπουργείο Οικονομικών ήδη διερευνά τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων» δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ο οποίος πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα σημείωσε ότι ένας από τους τρόπους είναι η αυτοτελής φορολόγησή τους.
Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, θα μπορούσαν να είναι η απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», η αυτοτελής φορολόγησή τους με χαμηλό συντελεστή της τάξης του 3% - 5% ή ακόμη και η πλήρης φοροαπαλλαγή σε περίπτωση που τα κεφάλαια επενδυθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Ενίσχυση επενδύσεων
Κάτι τέτοιο αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την ενίσχυση των επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ευκαιρία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες να επαναπατρίσουν κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 με «πενιχρά» όμως αποτελέσματα αφού τα κεφάλαια που επέστρεψαν ήταν λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή «σταγόνα στον ωκεανό».
Το υπουργείο Οικονομικών πριν την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου προωθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογούμενους να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές «μαύρα» εισοδήματα, αφορολόγητες καταθέσεις αλλά και κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν αποκρύψει από το κράτος. Το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την επιβολή ενός χαμηλού φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν.
Στο μικροσκόπιο
Ταυτόχρονα όπως είπε ο κ. Μαυραγάνης: Θα ελεγχθούν όσοι έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα όπως είπε «το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα στοιχεία που διαθέτει από τις τράπεζες, θα ελέγξει τις περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο κατ΄έτος ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα». «Είναι ένα πρώτο βήμα στη προσπάθεια να διαπιστωθεί γενικά η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής» σημείωσε ο υφυπουργός.
Με βάση το περιουσιολόγιο που θα καταρτιστεί το 2013 θα αποκαλυφθούν περιπτώσεις που κάποιος δεν έχει δηλώσει εισόδημα και δεν δικαιολογείται η περιουσία του από αυτό που έχει.
ΠΗΓΗ: Ημερησία