Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Σιωπηρή παράταση για τις φορολογικές Δηλώσεις








Του Σπύρου Δημητρέλη

Εκπνέει την Τετάρτη τα ξημερώματα η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να κρατήσει ανοικτή τη ιντερνετική πύλη για ακόμη δυο ημέρες δίνοντας έτσι μια άτυπη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο λόγος; Η καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων και ων φοροτεχνικών που άφησαν για την τελευταία στιγμή την υποβολή της φορολογικής δήλωσης οι οποίοι δεν είναι λίγοι. Υπολογίζονται σε περίπου 600.000. Το στοίχημα που έθεσε η ΓΓΠΣ για την υποχρεωτική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ίντερνετ για τους περισσότερους φορολογούμενους φαίνεται ότι κερδήθηκε καθώς οι  e-δηλώσεις πρόκειται να ανέλθουν σε περίπου 4,2 εκατ. από περίπου 2 εκατ. που ήταν πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr  σχετικά με την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως και χθες το απόγευμα:

-συνολικά έχουν υποβληθεί 4,6 εκατ.φορολογικές δηλώσεις.
-στις εφορίες υπολογίζεται ότι βρίσκονται ακόμη περίπου 300.000 δηλώσεις οι οποίες δεν έχουν αποσταλεί στη ΓΓΠΣ για καταχώρηση
-με βάση τους παραπάνω αριθμού οι φορολογικές δηλώσεις που έχιυν υποβληθεί ανέρχονται σε περίπου 4,9 εκατ.
-ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν ανέρχεται σε περίπου 5,5 εκατ.
-ο αριθμός των δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη ανέρχεται στις 600.000.
-στο taxisnet έχουν αποθηκευτεί προσωρινά περίπου 150.000 δηλώσεις.

Στελέχη της ΓΓΠΣ σημειώνουν ότι σήμερα και αύριο αναμένουν την υποβολή πολύ μεγάλου αριθμού φορολογικών δηλώσεων καθώς είναι πολλοί αυτοί που άφησαν για την τελευταία στιγμή την κατάθεση της. Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία. Η καθυστέρηση της υποβολής οφείλεται στην επιθυμία τους να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πληρωμή των τσουχτερών φόρων που περιλαμβάνουν τα φετινά εκκαθαριστικά. Σημειώνεται ότι από τα φετινά εκκαθαριστικά αναμένεται να βεβαιωθούν φόροι ύψους περίπου 6,1 δις ευρώ έναντι περίπου 1,1 δις ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρυσι.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την παροχή στους φορολογούμενους της δυνατότητας τμηματικής εξόφλησης των φόρων του νέου εκκαθαριστικού. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 100.000 ευρώ θα εξοφλήσουν το σχετικό φόρο σε έως και δέκα μηνιαίες δόσεις αντί για έως τρεις διμηνιαίες που προβλέπονται σήμερα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εφαρμογή αυτού του σχεδίου προβλέπει την παροχή σχετικής έγκρισης από την τρόικα, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη. Η τρόικα είναι σε γενικές γραμμές αντίθετη σε χαριστικές ρυθμίσεις προς τους φορολογούμενους.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr