Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Οδηγός επιβίωσης για μικροεπενδυτές
Το ύψος του "κουρέματος" δεν παίζει καταλυτικό ρόλο στην πορεία των περισσότερων μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς ήδη αυτές έχουν υποχωρήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά "πληρώνοντας" τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, εάν οι τράπεζες υποστούν νέες πιέσεις, το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις, έστω και με μικρότερη ένταση, και στις υπόλοιπες μετοχές του Χ.Α.
Σχεδόν μηδενικές αναμένεται να είναι και οι επιπτώσεις στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, διότι η αποτίμηση των ομολόγων γίνεται σε καθημερινή βάση, και μάλιστα στις τρέχουσες αξίες της αγοράς.
Οσο αφορά τις μετοχές η προσοχή εστιάζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων, ο οποίος όμως, άμεσα ή άμεσα, επηρεάζει και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους, οι οποίοι δεν έχουν πολλές προσβάσεις στη χρηματοδότηση.
Το προηγούμενο της Proton Bank, η οποία πέρασε στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τις μετοχές της τράπεζας ουσιαστικά να ακυρώνονται, αυξάνει τους φόβους των επενδυτών για το τι μέλλει γενέσθαι εάν τον ίδιο "δρόμο" ακολουθήσουν και άλλα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Παράγοντες της αγοράς σχεδόν αποκλείουν ανάλογη εξέλιξη για κάποια από τις υπόλοιπες τράπεζες, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η ενδεχόμενη προσφυγή στο ΤΧΣ μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο dilution ("αλλοίωση"), κάτι που μεταφράζεται ουσιαστικά σε μείωση της αξίας των μετοχών.
Και αυτό επειδή το κράτος θα προσδιορίσει τις μετοχικές αξίες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες, μέσω της έκδοσης νέων μετοχών. Πάντως, ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton, Δημήτρης Τζάνας, θεωρεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα σηματοδοτήσει και την κρατικοποίησή τους με την προσφυγή τους στο ΤΧΣ.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σαρρής, εκπρόσωπος της ομώνυμης χρηματιστηριακής σημειώνει ότι το μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους πλήττει τις εγχώριες τράπεζες τόσο σε κεφάλαια όσο και σε ρευστότητα, αφού ένα κούρεμα της τάξεως του 50% θα επιφέρει συνολικές ζημιές της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, όταν σήμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται περίπου σε 4 δισ. ευρώ.
Μικρές απώλειες
Οι ομολογιούχοι επενδυτές έγραψαν τις μικρότερες απώλειες από την αρχική τους επένδυση σε σχέση με τις ζημιές που είχαν οι ιδιώτες επενδυτές που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Οι αποδόσεις των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού παρουσίασαν κατά μέσο όρο απώλειες 17,58% το 2010, όταν το σύνολο των ελληνικών ομολόγων είχαν χάσει έως το 70% της αξίας τους στις αγορές. Οταν η Ελλάδα προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και στο ΔΝΤ η αγορά των ομολόγων κατέρρευσε και τα σπρεντ εκτοξεύθηκαν στα ύψη, ενώ οι τιμές τους έπεσαν στο ναδίρ.
Το 2010 όμως η εγχώρια αγορά των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων... ύψωσε τείχη προστασίας για τους μεριδιούχους χάρη στις έγκαιρες κινήσεις των διαχειριστών.
Τα ποσοστό των ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους μειώθηκε στο ελάχιστο επίπεδο που προβλέπει ο κανονισμός διαχείρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το ορίζει μέχρι το 65% της συνολικής αξίας τους, ενώ το ανώτατο όριο φθάνει στο 80%. Το υπόλοιπο 10% των κεφαλαίων μπορεί να επενδυθεί σε ποσοστό 5% σε μετοχές και το υπόλοιπο 5% να βρίσκεται στο ταμείο ως ρευστά διαθέσιμα.
Οι διαχειριστές από τα τέλη του 2009 και στις αρχές του 2010 ρευστοποίησαν ελληνικά ομόλογα και άλλαξαν τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου. Οι κινήσεις αυτές αποδείχθηκαν σωτήριες για τους μεριδιούχους.
Διαχειριστές ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων έλεγαν ότι η επόμενη ημέρα αναμένεται δύσκολη για την αγορά ομολόγων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και ευκαιρίες. Ηδη, στη διεθνή σκηνή τα hedge funds είναι διατεθειμένα να πάρουν στοιχήματα υπέρ των ελληνικών ομολόγων. Τα σχέδιά τους είναι βραχυπρόθεσμα και ο ορίζοντάς τους φθάνει μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Η αξία των λήξεων των ομολόγων ανέρχεται στα 22,4 δισ. ευρώ, και τα funds ενεργούν έχοντας στο μυαλό τους ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα διασφαλίσουν τη μη πτώχευση της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες. Πάντως, οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές δεν αναμένεται να κινηθούν με τα κριτήρια που έχουν τα hedge funds και θα επιδιώξουν να προστατεύουν τους μεριδιούχους.
ΠΗΓΗ: Έθνος