Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα-σταθμός για την πορεία της χώρας
Γεμίζοντας περίσκεψη αρκετούς βουλευτές, αλλά και «λυτρώνοντας» πολλούς άλλους, ωστόσο, σίγουρα αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους, πλην ενός ολιγομελούς κύκλου στελεχών που γνώριζαν εξαρχής τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός -αφού έκανε μια μακροσκελή αναφορά στα οφέλη από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε- έφτασε στο πολιτικό διά ταύτα. Χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς το χρόνο, ανακοίνωσε ότι για την έγκριση της νέας συμφωνίας θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησής του για την επόμενη διετία ζήτησε να εκκινήσει και διαδικασία για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης.
«Συμμέτοχος»
Με τη φράση «μπαίνουμε σε νέα φάση της ιστορίας της χώρας» και πως θα πρέπει ο λαός να καταστεί «συμμέτοχος» στις αποφάσεις και τις επιλογές και να καθορίσει αμέσως και όχι εμμέσως την πορεία των πραγμάτων, έδωσε το στίγμα. Και αμέσως μετά ξεκαθάρισε: Για τη νέα σύμβαση θα πάμε σε δημοψήφισμα, αφού προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τους «πράσινους» βουλευτές. Η απόφαση να τεθεί σε δημοψήφισμα η έγκριση της νέας συμφωνίας συνιστά -όπως αναγνώριζαν ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ- επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου.
Αν η κίνηση του βγει, ο κ. Παπανδρέου θα έχει πετύχει τη νομιμοποίηση ακόμη και εκ των υστέρων μιας αντιδημοφιλούς πολιτικής που χωρίς να εξαγγελθεί από τα προεκλογικά μπαλκόνια προκάλεσε επαχθή βάρη -ιδίως στις οικονομικά πιο αδύναμες ομάδες πολιτών- οδηγώντας σ' αυτό που και ο ίδιος υποχρεώθηκε να παραδεχθεί όταν παρατήρησε ότι η χώρα με ευθύνη πολλών και διάφορες στοχεύσεις οδεύει στην αναρχία και το χάος, ενώ υπονομεύονται οι δημοκρατικοί της θεσμοί. Αν το επικείμενο δημοψήφισμα λάβει διαστάσεις μαζικής κυβερνητικής αποδοκιμασίας σ' ένα «γραπτό» κίνημα αγανακτισμένων, τότε οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, καθώς ο κ. Παπανδρέου έδωσε ξεκάθαρα δεσμευτικό χαρακτήρα στην όποια απόφαση των πολιτών λέγοντας «αν δεν την θέλει ο λαός, δεν θα υλοποιηθεί».
Σε μια τέτοια περίπτωση ο ορίζοντας της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη θα είναι εξαιρετικά βραχύς και επείγον ορόσημο ενδεχομένως μιας νέας «πολιτικής» με απρόβλεπτες ενδεχομένως συνέπειες για τη χώρα. Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για «πράξη εκτόνωσης και λύτρωσης δημοκρατικά οργανωμένη που θα επιτρέψει την ακώλυτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», όλα «θα κριθούν στους επόμενους τρεις μήνες». Όπως ανέφερε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχει καταβληθεί η έκτη δόση.
Νέο πρόγραμμα
Θα ακολουθήσει το νέο δανειακό πρόγραμμα, το οποίο θα μετουσιωθεί στη νέα δανειακή σύμβαση που θα ψηφιστεί και από τη Βουλή και το λαό, ενώ έπεται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και του προϋπολογισμού του 2012 και οι διαπραγματεύσεις για το PSI plus. Άλλη κυβερνητική πηγή, πάντως, προσδιόριζε με μεγαλύτερη ακρίβεια ως χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τα μέσα Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προσδιόρισε εν πολλοίς και το βασικό πυρήνα του ερωτήματος που θα τεθεί στο δημοψήφισμα. «Θέλει ο λαός τη συμφωνία ή να την απορρίψουμε;» είπε και αποδοκίμασε την καταιγιστική κριτική της Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η επιλογή του «δεν αποτελεί υπεκφυγή».
Άφησε, όμως, σαφώς να εννοηθεί ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά τον «ορυμαγδό» αντιδράσεων από τα υπόλοιπα κόμματα στην αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης να εγκριθεί η νέα σύμβαση από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Δεν πρόλαβαν να συνέλθουν από την έκπληξη και την έκδηλη αμηχανία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κι άκουσαν σχεδόν αμέσως τον πρωθυπουργό να απορρίπτει ως επιλογή τις εκλογές γιατί, όπως δικαιολόγησε, θα «διαιρούσαν το λαό» και θα κόστιζαν στη χώρα μια «ολισθηρή διαδρομή προς την άτακτη χρεοκοπία», αλλά να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για τα επόμενα δύο χρόνια δουλειάς που έχει μπροστά της, όπως είπε, η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, όμως, ακούγονταν και πάλι, επίμονες φωνές για «άλλου είδους λύσεις», όπως του βουλευτή Πειραιά Δ. Λιντζέρη που επανέφερε επιστολικά την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Μην αφήνοντας σε κανέναν από τους βουλευτές περιθώρια για να «μεταφράσει» λάθος τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην οποία εισέρχεται από αύριο η Βουλή, τόνισε «είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η έκφραση εμπιστοσύνης στην πολιτική που θα ακολουθηθεί». Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός είπε στους κυβερνητικούς βουλευτές ότι όποιος του δώσει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ψήφο εμπιστοσύνης αίρει οποιαδήποτε επιφύλαξη για τη στήριξη στο εξής όσων αποφάσεων και νομοθετημάτων έρθουν προς έγκριση στη Βουλή είτε για την υλοποίηση της νέας συμφωνίας είτε για την προώθηση των πολιτικών της κυβέρνησης. «Στις αρχές του 2012 θα υπάρχει νέο τοπίο. Δεν θα παλεύουμε κάθε μέρα με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Απερίσπαστοι θα μπορούμε να ρίξουμε όλες τις δυνάμεις όχι για να αποτρέψουμε το κακό, αλλά για να προωθήσουμε τις αλλαγές», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να προσδώσει αίσθημα προοπτικής στους βουλευτές.
Ο δρόμος
Την ίδια ώρα επιχείρησε να διαβεβαιώσει και τους πολίτες ότι μπορεί ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος -δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα- αλλά έχει ένα τέλος. Ενώ προκάλεσε αίσθηση όταν επιχείρησε να αναδείξει τις νέες πολιτικές και κοινωνικές γραμμές φέρνοντας σε αντιδιαστολή τις πολιτικές δυνάμεις με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ που αγωνίζονται να δώσουν στη χώρα τη χαμένη της δημοσιονομική τιμή, με όσα παρωχημένα κέντρα εξουσίας αγωνίζονται για τα κεκτημένα του παρελθόντος και την επαναφορά στην Ελλάδα της δραχμής, με ιδιοτελή σκοπό να εξαγοράσουν τη χώρα φτηνά.
Με φόντο τα όσα έγιναν στη χώρα κατά τη διάρκεια των παρελάσεων ξεκαθάρισε ότι η βία, η λασπολογία, η αναζήτηση άλλοθι και αποδιοπομπαίων τράγων, η συνωμοσιολογία και το ψέμα δεν υπηρετούν την πατρίδα και κατέληξε ότι τα λαϊκά δικαστήρια δεν θα έδιωχναν ούτε το χρέος ούτε θα έφερναν επενδύσεις. Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κ.Ο. οι περισσότεροι βουλευτές προσπαθούσαν να «αφομοιώσουν» τις εξελίξεις και να ερμηνεύσουν τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού. Οι πλέον έμπειροι έδειχναν εξαιρετικά ανήσυχοι για το τέλος του δρόμου τόσο για τη χώρα όσο και για το ΠΑΣΟΚ.
Αν πετύχει
Αν η κίνηση του βγει, ο κ. Παπανδρέου θα έχει πετύχει τη νομιμοποίηση ακόμη και εκ των υστέρων μιας αντιδημοφιλούς πολιτικής που χωρίς να εξαγγελθεί από τα προεκλογικά μπαλκόνια προκάλεσε επαχθή βάρη -ιδίως στις οικονομικά πιο αδύναμες ομάδες πολιτών.
Κι αν όχι...
Αν το επικείμενο δημοψήφισμα λάβει διαστάσεις μαζικής κυβερνητικής αποδοκιμασίας σ' ένα «γραπτό» κίνημα αγανακτισμένων, τότε οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, καθώς ο κ. Παπανδρέου έδωσε ξεκάθαρα δεσμευτικό χαρακτήρα στην όποια απόφαση των πολιτών
Σύμφωνα με ορισμένους ανοίγει από σήμερα και το παιχνίδι της επόμενης μέρας στο κυβερνών κόμμα, καθώς είχαν νωρίτερα σημειώσει την αποστροφή του κ. Βενιζέλου ότι θα χρειαστεί γενναία ανανέωση θεσμών, ιδεών, αλλά και προσώπων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία