Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Οι 7 έλεγχοι - SOS που θα κάνει το ΔΝΤ τον Ιούνιο
Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση για να κλείσουν τις εκκρεμότητες (διαρθρωτικές παρεμβάσεις), να συγκρατήσουν τις δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα εν όψει της άφιξης και εγκατάστασης στην Αθήνα πολυμελούς κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τα στελέχη του ΔΝΤ αναμένονται έως τις 15 Ιουνίου και μαζί με τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και της ΕΕ θα τσεκάρουν τόσο την πορεία του προϋπολογισμού όσο και την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο, προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία θα χορηγηθεί στα τέλη Αυγούστου.
Έτσι μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι ακόλουθες επτά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιέχονται στο μνημόνιο:
Ψήφιση νόμου για τη μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο μηνιαίων στοιχείων σε ταμειακή βάση.
Σύσταση ανεξάρτητου Χρηματοπιστωτικού Ταμείου Σταθερότητας, για να διαφυλαχθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Εποπτεία τραπεζών
Έναρξη εφαρμογής εντατικοποιημένης εποπτείας των τραπεζών, μεταξύ άλλων με συχνή υποβολή εκθέσεων βάσει αυστηρότερων προθεσμιών και τριμηνιαίων ελέγχων φερεγγυότητας σε ακραίες συνθήκες (stress tests).
Επανεξέταση του πτωχευτικού νόμου στον ιδιωτικό τομέα για να διασφαλιστεί η συμβατότητα με τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ.
Έγκριση νομοθεσίας για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων, οι οποίες αφορούν αναλήψεις υποχρεώσεων για κονδύλια της κυβέρνησης.
Ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης για τον σιδηροδρομικό τομέα με χρονοδιάγραμμα μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Λήψη μέτρων για την επίτευξη ετήσιου στόχου υποβολής 10 μεγάλων έργων στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΔΝΤ - «Θέλει» να γίνει το υπουργείο Οικονομικών... «υπέρ-υπουργείο»
Πρόταση για να μετατραπεί το υπουργείο Οικονομικών σε «υπέρ- υπουργείο» θα υποβάλει το ΔΝΤ. Όπως αποκάλυψε το «Έθνος της Κυριακής», το Ταμείο σε έκθεσή του αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ελέγχει τα πάντα, δηλαδή τόσο τις δαπάνες της κεντρικής όσο και της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία).
Τώρα όσον αφορά τη... μόνιμη εγκατάσταση των ελεγκτών του ΔΝΤ στην Αθήνα, οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως σε πρώτη φάση θα έρθουν 50 στελέχη, τα οποία θα έχουν ως βάση τους ή το υπουργείο Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδος.
Θα ρίξουν ιδιαίτερο βάρος στον έλεγχο των δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εκτιμούν πως η διόγκωσή τους οδήγησε σε εκτροχιασμό των ελλειμμάτων.
ΠΗΓΗ: Έθνος