Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Κόκκινος συναγερμός για τα έσοδα
Ο... εντονότερος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου από το μέτωπο των εσόδων προέρχεται από τις εισπράξεις του ΦΠΑ, οι οποίες στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%, ενώ ο ετήσιος στόχος με τα πρόσφατα μέτρα (διπλή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ) διαμορφώνεται στο 14,5%. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο να εισπράξει το ποσό των 13 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ το μήνα, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης.
Εκτός από την ύφεση, στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι και το «κίνημα των αποδείξεων», το οποίο στις αρχές του έτους βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, αρχίζει να φθίνει. Κι αυτό γιατί όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έχουν ήδη συλλέξει από τις αρχές του έτους τις αποδείξεις που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου, οπότε δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ζήλο τη συλλογή τους.
Από τον Ιούνιο τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αρχίσει να βγάζει χρήματα από τα ταμεία του, τουλάχιστον 480 εκατ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους, για να επιστρέψει στις επιχειρήσεις το ΦΠΑ που έχει παρακρατήσει από την αρχή του έτους. Μάλιστα, οι αγρότες θα εισπράξουν αυξημένες επιστροφές λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 7% στο 11%.
Αρνητικά είναι και τα μηνύματα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν αυτόν τον μήνα οι μεγάλες επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ, τράπεζες), καθώς δείχνουν ότι ο φόρος νομικών προσώπων είναι μειωμένος τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, όπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι απώλειες από το φόρο αυτό δεν αποκλείεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Ρυθμίσεις - έσοδα
Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ενίσχυση των εσόδων από:
1. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν εκκρεμότητες με την εφορία. Σήμερα λήγει κανονικά η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ από όσους είχαν «ξεχάσει» να τις υποβάλλουν ή είχαν υποβάλλει ανακριβείς δηλώσεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.
2. Την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που ισχύουν από αύριο 1η Ιουνίου (λουκέτα και ποινή φυλάκισης για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, επιτόπου πρόστιμα κ.λπ.).
3. Τη νέα αύξηση από την 1η Ιουλίου των συντελεστών ΦΠΑ και την επέκταση του φόρου σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ. από την ίδια ημερομηνία.
4. Την είσπραξη του ΕΤΑΚ και του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα έσοδα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Σε εκκρεμότητα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2008 και του 2009, κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η είσπραξη του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και της σχετικής έκτακτης εισφοράς που φτάνει στα 680 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό μέχρι και σήμερα υπάρχουν 15.000 φορολογούμενοι στους οποίους δεν έχουν ακόμη σταλεί εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ για το έτος 2008. Αυτό, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, οφείλεται στους εξής λόγους:
Για 1.286 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μεν οριστικοποιηθεί τα εκκαθαριστικά αλλά θεωρήθηκαν «προβληματικά» και δεν απεστάλησαν, καθώς προέκυψαν πολύ υψηλά ποσά ΕΤΑΚ που θεωρήθηκαν αδύνατο να δικαιολογηθούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έλειπαν σημαντικά στοιχεία για τον ορθό υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων, όπως ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ).
Σε περίπου 5.000 ιδιοκτήτες εστάλησαν ειδοποιητήρια για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, αλλά αυτοί, για διάφορους λόγους, δεν τα παρέλαβαν.
Περίπου 5.000 ιδιοκτήτες για τους οποίους πραγματοποιήθηκε κανονικά η εκκαθάριση διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι είχαν αποβιώσει.
Για τους υπόλοιπους περίπου 3.700 διαπιστώθηκαν ακραίες τιμές μεγεθών από την εισαγωγή των στοιχείων, ενώ ορισμένοι ήταν προστατευόμενα μέλη που είχαν δηλωθεί ήδη από τους υπόχρεους.
Για όσους από τους παραπάνω φορολογούμενους υπάρχει υποχρέωση καταβολής ΕΤΑΚ για το έτος 2008 θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά το έντυπο Ε9 έτους 2008 έως και την 15η Ιουνίου 2010, προκειμένου να δηλώσουν από την αρχή σωστά την ακίνητη περιουσία τους. Για όσους απεβίωσαν υποχρέωση υποβολής εντύπων Ε9 έχουν οι κληρονόμοι.
Η υστέρηση των εσόδων σε αριθμούς
1,6 δισ. ευρώ τον μήνα πρέπει να μπουν στα Ταμεία των Εφοριών από την είσπραξη του ΦΠΑ για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί.
480 εκατ. ευρώ θα χρειάζεται το Δημόσιο κάθε μήνα έως το τέλος του έτους για την επιστροφή ΦΠΑ που έχει παρακρατηθεί στις επιχειρήσεις. Δεδομένου μάλιστα ότι ο συντελεστής αυξήθηκε στο 11% από το 7%, οι επιστροφές αυτές αναμένονται αυξημένες.
20% θα είναι μειωμένα τα έσοδα από τον φόρο νομικών προσώπων σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις.
Στον «αέρα» έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Εκκρεμούν 15.000 ΕΤΑΚ του 2008.
Για το ΕΤΑΚ του 2009 η ΓΓΠΣ έχει επεξεργαστεί 939.000 έντυπα Ε9.
Με τα ΕΤΑΚ του 2009 η έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Αναμένεται η επιβολή του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Εισπράξεις ΦΠΑ
+0,3% αύξηση εσόδων πρώτο τετράμηνο έναντι
+14,5% του ετήσιου στόχου, (με τη διπλή αύξηση των συντελεστών)
5,9 δισ. εισπράχθηκαν στο πρώτο τετράμηνο
13 δισ. θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι τέλος του 2010
50 ελεγκτές του ΔΝΤ στην Αθήνα
Στόχος ο έλεγχος των υπουργών για την αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου
Περισσότερα από 50 στελέχη του ΔΝΤ εγκαθίστανται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα για να εποπτεύουν τους Έλληνες υπουργούς στην τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Τα στελέχη του ΔΝΤ που ασχολούνται με τη χώρα μας σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα ξεκινήσουν μια μεγάλη προσπάθεια για να ελέγξουν τις δαπάνες και να μειώσουν το έλλειμμα.
Στην Αθήνα θα βρεθεί η ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πολ Τόμσεν για να συγγράψει την «ενδιάμεση έκθεση». Ταυτόχρονα θα έρθουν τα στελέχη που προσφέρουν τεχνική βοήθεια και η ομάδα των αξιωματούχων που ασχολούνται με τις ελληνικές τράπεζες και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Το Ταμείο σχεδιάζει σε συνεργασία με τον κ. Παπακωνσταντίνου τριετή προϋπολογισμό, ενώ ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα εισηγηθεί τρόπους μείωσης των δαπανών. Ο επικεφαλής θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στους πολλούς υποψηφίους ξεχωρίζει ο Δανός Μπομπ Τράα, ο οποίος γνωρίζει την ελληνική οικονομία και πραγματικότητα. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές πληγές είναι ο νοσοκομειακός και ο ασφαλιστικός τομέας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία