Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αναδρομικά και το νέο σύστημα των αποδείξεων - Αποσύνδεσή τους από το αφορολόγητο.

Wednesday September 28, 2011 12:30 AM


Αναδρομικά και το νέο σύστημα των αποδείξεων - αποσύνδεσή τους από το Αφορολόγητο.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μεταξύ των οποίων η διεύρυνση της εφαρμογής χαμηλότερου αφορολόγητου και στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες των συνταξιούχων και των νέων όπως επίσης την αποσύνδεση των αποδείξεων από το αφορολόγητο με πρόβλεψη, όμως, προστίμων, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώνουν ένα (μεγάλο) ποσόν σε σχέση με το εισόδημά τους.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, το μειωμένο αφορολόγητο ισχύει από τις αρχές του 2011 και σε ότι αφορά στους συνταξιούχους και τους νέους το αφορολόγητο μειώνεται από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 9.500 ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε, επίσης, και αλλαγή του τρόπου συλλογής των αποδείξεων, κάνοντας λόγο για ηλεκτρονικές αποδείξεις, προφανώς εννοώντας μέσω της χρήσης της φοροκάρτας, που όμως ακόμη δεν είναι έτοιμη και βεβαίως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους

Εφερε δε ως παράδειγμα έναν φορολογούμενο με εισόδημα 100.000 ευρώ να συγκεντρώνει «ηλεκτρονικές αποδείξεις» αξίας 60.000 ευρώ, ενώ τον φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ αποδείξεις αξίας 30.000 ευρώ. Εάν δε δεν συγκεντρώνονται αυτά τα ποσά, όπως άφησε να εννοηθεί, ο φορολογούμενος θα τιμωρείται με επιπλέον φόρο. Συμπληρώνουμε εδώ ότι το παραπάνω παράδειγμα είναι μάλλον ακραίο και ότι οι συντελεστές και τα ποσοστά που θα ισχύσουν δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα.

Το νέο σύστημα των αποδείξεων ισχύει αναδρομικά και για τα εφετινά εισοδήματα.






Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπ.Οικονομικών (video)