Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Πυρ ομαδόν κατά της αύξησης του ΦΠΑ
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης έχει ξεσπάσει από το σύνολο του επαγγελματικού και πολιτικού χώρου με αφορμή την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι φορείς ζητούν απόσυρση του μέτρου καθώς υποστηρίζουν ότι θα πλήξει τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα δημόσια έσοδα.
Απόσυρση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γ. Κασιμάτης καθώς υποστηρίζει ότι πλήττει τον τουρισμό.
''Κάνω έκκληση στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο να σκεφθεί ακόμα μία φορά τη χρησιμότητα εφαρμογής του μέτρου αυτού και να το αποσύρει. Εάν θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να βοηθήσει την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προχωρήσει άμεσα όχι στην αύξηση, αλλά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτή είναι η μοναδική λύση" δήλωσε ο κ. Κασιμάτης.
Την ίδια ώρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, τονίζει πως "η ακολουθούμενη πολιτική μετάταξης αρκετών τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης, από το 13% στο 23% ΦΠΑ θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του νόμιμου εμπορίου που θα δώσει την θέση του στο παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο, που το κράτος δυσκολεύεται σημαντικά να πατάξει''.
Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και η ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).
Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ., Ιωάννης Βρούτσης, τόνισε ότι η αύξηση στον ΦΠΑ θα μειώσει τα κρατικά έσοδα.
"Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα σουβλάκια κ.α. γεμίζουν οργή τα φτωχά λαϊκά στρώματα" αναφέρει το ΚΚΕ. Ζητάει κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης.
“Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική επιβαρύνοντας την πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης” ήταν η δήλωση του γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα. Προσθέτει πως “η αύξηση των έμμεσων φόρων και η μείωση της φορολογίας των κερδών δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και συγχρόνως, σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, είναι αδιέξοδη, αναποτελεσματική και θα δημιουργήσει νέο κύμα ακρίβειας.
Περιορισμό του ΦΠΑ ζήτησε από την μεριά της η Δημοκρατική Αριστερά “για να μπορέσουν να ανασάνουν και οι πολίτες και η μικρή και μεσαία επιχείρηση του εμπορίου”. “Ας αντιληφθεί επιτέλους η κυβέρνηση ότι η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε περισσότερα λουκέτα στην αγορά και σε νέο κύμα ακρίβειας” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία