Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Έρχονται νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ

Στο προσκήνιο βρίσκονται οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμη και το ενδεχόμενο περικοπών στο εφάπαξ, μετά τις πιέσεις της τρόικας να υπάρξει μείωση στις δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Από τις 2 το μεσημέρι υπήρξαν αλλεπάλληλα ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους συναδέλφους του, που μετείχαν στην διευρυμένη Διϋπουργική Επιτροπή, για να καταλήξουν στις περικοπές δαπανών.

Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τους υπουργούς Εθνικής Αμύνης κ. Π. Παναγιωτόπουλο, Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Αν. Μανιτάκη, Αναπτύξεως κ. Κ. Χατζηδάκη, Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέτζο και Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη από τους οποίους και ενημερώθηκε για τις επιλογές που προκρίνουν στο σκέλος των περικοπών.
«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές» δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων του Γιάννη Στουρνάρα με τους υπουργούς.
Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».
«Όλα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο» αναφορικά με την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την περιστολή των πολλαπλών συντάξεων και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων», δήλωσε άλλο κυβερνητικό στέλεχος, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας».
Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών για το υπουργείο Εργασίας θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου το 1/3 του συνολικού ποσού.
Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξοικονομήσει το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ, με δραστικό «μαχαίρι» στις δαπάνες των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει πως η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στο 2,1 δις ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Για να προκύψουν εξοικονομήσεις τόσο μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να περικοπούν συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα αλλά και να περιοριστεί αισθητά η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου με «λουκέτα» σε δεκάδες φορείς, μείωση του αριθμού του προσωπικού (η τρόικα επιμένει σε απολύσεις) και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο μέτωπο των υψηλών συντάξεων το ζήτημα της επιβολής «πλαφόν» παραμένει ανοιχτό και μένει να αποφασιστεί αν θα επιλεγεί η πρόταση του ΚΕΠΕ.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση του για τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης το Κέντρο προτείνει την επιβολή «πλαφόν» 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων κύριων και επικουρικών για κάθε συνταξιούχο με το δημοσιονομικό όφελος να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει να καταργηθούν στην συντριπτική τους πλειονότητα και να δίνεται μόνο ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Θα πρέπει να τονιστεί πως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επικεντρώνουν την προσοχή τους σε μειώσεις κοινωνικών δαπανών (ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα).
Κι αυτό με το σκεπτικό πως οι δαπάνες αυτές έχουν υπερδιπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2001 μέχρι το 2011 και από το 3% του ΑΕΠ έχουν φθάσει στο 7,9%.
Η συγκεκριμένη άνοδος αντιπροσωπεύει το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών σε αυτή την περίοδο και ως εκ τούτου υπάρχουν περιθώρια περικοπών. Αρκεί να αναφερθεί ότι το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις αυξήθηκε κάτι λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και από το 9% του ΑΕΠ το 2001 ανήλθε το 2011 στο 9,8% του ΑΕΠ.
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. είναι εύλογο να προκαλέσουν αντιδράσεις. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες να κοστολογηθούν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη με προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσει στις 24 του μήνα η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο κοστολογεί δύο σχέδια περικοπών ένα διετούς διάρκειας (2013-2014) και ένα τετραετούς (2013-2016).
Έτσι σε περίπτωση κατά την οποία γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ θα «σπάσουν» σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο που προβλέπεται στο Μνημόνιο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία