Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

«Επιλέξτε εσείς τις περικοπές ή θα τις κάνει η τρόικα»

Στο «παραπέντε» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα «φουντώνει» το παρασκήνιο και οι τριβές μεταξύ υπουργών για την πρώτη σχηματοποίηση του πακέτου των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 ? 2014. Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συναντάται με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο περικοπών, ώστε αυτό να παρουσιαστεί αύριο στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Χθες οι κ. Γ. Στουρνάρας και Χ. Σταϊκούρας είχαν κύκλο διαδοχικών συσκέψεων με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών όπου έγινε η πρώτη επισκόπηση των προτάσεων των υπουργείων. «Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε προτάσεις οι οποίες όμως πρέπει να είναι ρεαλιστικές» σημείωνε με έμφαση παράγοντας του οικονομικού επιτελείου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν υπουργός να παρουσιάζει προτάσεις για περικοπές μόλις 100 εκατ. ευρώ όταν μπορεί να μειώσει δαπάνες έως και κατά 2 - 3 δισ. ευρώ.
«Επιλέξτε εσείς τις δαπάνες που θα περικόψετε για να μην γίνει επιλογή με οριζόντιες περικοπές από την τρόικα» ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προς πάσα κατεύθυνση θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν στεγανά και δεν μπορεί ο κάθε υπουργός να επιδιώκει κυρίως τη «διαφύλαξη» του προϋπολογισμού του υπουργείου του. Πάντως ενθαρρυντικό ήταν, έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ότι για πρώτη φορά υπήρξε κινητοποίηση και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις αν και -σημείωναν τα ίδια στελέχη- απέχουμε από την επίτευξη του στόχου των 11,5 δισ. ευρώ.
Συντάξεις - ΔΕΚΟ - μισθολόγια
Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ «πέφτει» στο υπουργείο Εργασίας, με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να επιβεβαιώνει χθες πως οι περικοπές στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα παραμένουν στο τραπέζι. Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις για δραστικές μειώσεις δαπανών στη δημόσια διοίκηση, τομέας στον οποίο επιμένει ιδιαίτερα η τρόικα διαπιστώνοντας μεγάλα περιθώρια παρεμβάσεων με μεγάλο ανοικτό «μέτωπο» τα ειδικά μισθολόγια με την κυβέρνηση να δίνει μάχη για να μην περάσουν οι μειώσεις, με τον τελικό λόγο ωστόσο να ανήκει στην τρόικα. Ένα ακόμη μεγάλο «μέτωπο» για το οποίο η κυβέρνηση περιμένει αντιδράσεις είναι οι ΔΕΚΟ. Εδώ διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ ενώ εκκρεμεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Η μελέτη του ΚΕΠΕ
Οδηγός για το σχέδιο περικοπών που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα είναι η μελέτη που συνέταξε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τον προσδιορισμό μέτρων ύψους περίπου 6,5 δισ. ευρώ, προσχέδιο της οποίας αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στον κ. Στουρνάρα. Επιπλέον 3 δισ. ευρώ αναμένονται από τα κοινωνικά επιδόματα και περίπου 2 δισ. ευρώ από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΕΠΕ έχει εντοπίσει περίπου150 μέτραπου θα μπορούσαν φέρουν καθαρό όφελος τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.
Στη λίστα του ΚΕΠΕ ξεχωρίζουν:
  1. Eπιβολή πλαφόν στο σύνολο των υψηλών συντάξεων (κύριες και επικουρικές) στα 2.400 ευρώ το μήνα, μέτρο που θα μπορούσε να αποδώσει καθαρά 1,5 δισ. ευρώ.
  2. Κατάργηση των συντάξεων που λαμβάνουν ορφανές, ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών και στρατιωτικών.
  3. Νέα αναβολή στην πληρωμή των αναδρομικών των δικαστών, συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ για το 2016.
  4. Περικοπές στην υγεία με όφελος 600-650 εκατ. ευρώ, με εκτεταμένη χρήση των γενόσημων φαρμάκων και νέων περικοπών στις δαπάνες των νοσοκομείων.
  5. Περικοπές αμυντικών δαπανών της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
  6. Μαχαίρι στις δαπάνες των ΟΤΑ με καταργήσεις θυγατρικών και άλλων φορέων ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ αλλά και νέες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων, έως και 300 εκατ. ευρώ.
Απαλλοτριώσεις - μετανάστες
Σύμφωνα με πληροφορίες χθες εξετάστηκαν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις όπως: Η κατάργηση της χρηματικής αποζημίωσης από το κράτος στους πολίτες για τις απαλλοτριώσεις και η αντικατάσταση της με μεταφορά των συντελεστών δόμησης σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων. Αύξηση των τελών που καταβάλλουν οι μετανάστες για την έκδοση αδειών παραμονής στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία