Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Από τις 12 Ιανουαρίου σε ισχύ το «δεν πληρώνω αν δεν πάρω απόδειξη»-Και στα καυσόξυλα έρχονται αλλαγές

Από τις 12 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η αγορανομική διατάξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν, εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής.

Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)», ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, μιλώντας την Κυριακή στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 12 Ιανουαρίου και ότι θα δοθεί περιθώριο ενός μήνα στις επιχειρήσεις (δηλαδή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) προκειμένου να αναρτήσουν τις συγκεκριμένες ταμπέλες.
Στην περίπτωση μη ενημέρωσης των καταναλωτών με τον παραπάνω τρόπο, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων.
Αν οι ίδιοι δεν εκδίδουν παραστατικά, τα ελεγκτικά όργανα θα είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, καθώς συνιστά φορολογική παράβαση.
Και στα καυσόξυλα
Στην ίδια αγορανομική διάταξη προβλέπεται ακόμη η λιανική πώληση καυσόξυλων κατ’ όγκο και όχι πλέον κατά βάρος. Θα χρησιμοποιούνται δύο μονάδες μέτρησης, το κυβικό μέτρο στοιβαχτού, δηλαδή ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα ή το κυβικό μέτρο χύδην, δηλαδή ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα