Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Τριγμοί και αντιδράσεις στα Επιμελητήρια για τη μη υποχρεωτική εγγραφή επιχειρήσεων

Αντιδράσεις προκαλεί στα Επιμελητήρια η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2015 παύει να είναι υποχρεωτική η έγγραφη των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια.

Με τη ρύθμιση μειώνεται ουσιαστικά το γραφειοκρατικό κόστος με το επιβαρύνονται όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα οδηγούνται και τα Επιμελητήρια σε διάλυσημ αν δεν βρούν νέο ρόλο και δεν αναπτύξουν δραστηριότητες που θα τους αποφέρουν έσοδα.
Για «γονατογράφημα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς κάποιοι προτρέχουν και ανακοινώνουν, αποσπασματικά και απαίδευτα, μέτρα που κάνουν άνω - κάτω την αγορά χωρίς λόγο και αιτία. Κάποιοι από τους υπουργούς της κυβέρνησής του, φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει τις αιτιάσεις αυτές. Και αντί να ασχολούνται με τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την οικονομία και την αγορά, αναλώνονται με τα ήσσονα ή, ακόμη χειρότερα, με ζητήματα που ενδιαφέρουν ολίγους και ισχυρούς».
Νέος ρόλος
Τονίζει μάλιστα ότι η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δεν αρνείται ότι πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση της λειτουργίας των επιμελητηρίων για αυτό και έχει αρχίσει την κατάρτιση ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης πρότασης, «σε απάντηση του "γονατογραφήματος" του υπουργείου Ανάπτυξης».
Την έκπληξη και την οργή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας ότι «η κατάργηση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια χωρίς διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους με τις νέες αρμοδιότητες δημόσιου χαρακτήρα που τους ανατίθενται συνεχώς, αν δεν αναδεικνύει προχειρότητα, ερασιτεχνισμό και πλήρη ασυναρτησία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, τότε αποδεικνύει το ψευδεπίγραφο των διακηρύξεων περί διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα