Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ριζική φορολογική μεταρρύθμιση έρχεται τον Μάιο

Ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί πλέον η περιστολή της φοροδιαφυγής.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προχωρά άμεσα στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας η οποία θα υποβάλει προτάσεις για μια ριζική μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, ένα νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες και νέα μέτρα για την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομάδα εργασίας θα συμμετάσχουν ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου, οι καθηγητές Ν. Καραβίτης και Μ. Ματσαγγάνης, εκπρόσωποι της αγοράς καθώς και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο δημιουργεί και άλλη μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη της οικονομίας, προκειμένου να χαραχθούν οι δράσεις μίας πολιτικής με έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης και το πλέγμα μέτρων που θα αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή θα ενσωματωθούν σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο.
«Έχουμε να καταθέσουμε μέχρι τον επόμενο Μάιο το ''βαρύ'' φορολογικό νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης, και να φροντίσουμε για την άμεση υλοποίησή του» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του σε συνέδριο. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τα πενιχρά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελούν μόνιμη επωδό επικρίσεων της τρόικας και των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η κριτική που υφίσταμαι όλο αυτό τον καιρό στο Eurogroup έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας».
Βασική αρχή
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη φορολογική μεταρρύθμιση που δρομολογείται και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «θα υπηρετεί τη βασική αρχή ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της χώρας μας, βάσει των δυνατοτήτων μας».
Προσέθεσε ότι «τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε για το 2011 ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, είναι ενδεικτικά της άδικης φορολόγησης εισοδημάτων και της ανισομερούς κατανομής των βαρών στους απασχολούμενους».
Η κυβέρνηση και η τρόικα αντιλαμβάνονται πλέον ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για νέες περικοπές, ενώ η φοροδιαφυγή παραμένει σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ταυτόχρονα, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός παραμένει αναποτελεσματικός και αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία κινδύνου για πιθανές δημοσιονομικές αστοχίες.
Γ. Στουρνάρας
«Με 52,5 δισ. € δημιουργούνται οι συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη»
Το 2013 ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως με την εκταμίευση των 52,5 δισ. ευρώ (η πρώτη δόση αποδεσμεύεται πιθανότατα σήμερα) δημιουργούνται οι συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερη απασχόληση. «Έχουμε πλέον τη μοναδική εθνική ευκαιρία, το αμέσως επόμενο διάστημα, με σχέδιο, βούληση και με πολιτική συναίνεση να αντιστρέψουμε την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Προτεραιότητες
Έθεσε ως προτεραιότητες την υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, την προετοιμασία φορολογικού νομοσχεδίου (για αναμόρφωση φορολογικής διοίκησης και φοροδιαφυγή) έως τον Μάιο και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
«Επιμένω ότι το κύριο όφελος από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, αλλά κυρίως η επίπτωση που έχουν στην πραγματική οικονομία οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν και των νέων θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν», διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας. Ανέφερε, δε, πως η χώρα δεν αντέχει άλλους ανέργους.
«Εχουμε φτάσει στο ανώτατο σημείο, ιδιαιτέρως στην ανεργία των νέων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αντιστραφούν τα ποσοστά», προσέθεσε.
ΠΗΓΗ: Έθνος