Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για να αλλάξει το μνημόνιο
Αλλαγή του μνημονίου στο σκέλος των σφιχτών περιθωρίων για τη μείωση του ελλείμματος θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα.
Σήμερα έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ και τη Δευτέρα ξεκινάει η «μάχη» των... τριών ημερών από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί και το πακέτο των νέων μέτρων που θα συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2011.
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, μία ημέρα πριν κατατεθεί το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να της δοθεί μια δημοσιονομική... ανάσα.
Δηλαδή η αναγκαία επιπλέον μείωση του ελλείμματος που θα προκύψει μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 (θα οριοθετηθεί την ερχόμενη Δευτέρα από τη Γιούροστατ στο 15,5% του ΑΕΠ από 13,8%) να επιμεριστεί στο 2011, το 2012 και το 2013.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις πρώτες διερευνητικές επαφές που έχουν γίνει έως τώρα προκύπτει πως το ΔΝΤ έχει πεισθεί, αλλά, επί του παρόντος, διατυπώνονται ενστάσεις από την πλευρά της Ε.Ε., η οποία επιμένει στην αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων.
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως το βασικό επιχείρημα που θα προβάλει η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των τελικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι ότι εντός του τρέχοντος έτους κατάφερε, όπως είχε δεσμευθεί, να περιορίσει το έλλειμμα κατά 5,5 με 6 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει το 2010 μεταξύ 9,3% και 9,5% του ΑΕΠ.
Η απόκλιση αυτή από τον στόχο του 8,1% οφείλεται πρωτίστως στην αρνητική επίπτωση της αναθεώρησης και δευτερευόντως στην υστέρηση των εσόδων.
Με αυτά τα δεδομένα το φετινό έλλειμμα πλησιάζει πλέον τα 22 δισ. ευρώ και βάσει μνημονίου θα πρέπει του χρόνου να πέσει στα 17 δισ. ευρώ.
Περικοπές δαπανών
Ετσι το οικονομικό επιτελείο θα υπογραμμίσει στις συζητήσεις με την τρόικα πως μπορεί να γίνει η προσαρμογή των 5 δισ. ευρώ με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού συνολικού δημοσιονομικού οφέλους 9,1 δισ. ευρώ αλλά και των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται για δραστικές περικοπές δαπανών σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και ΟΤΑ.
Παράλληλα θα παρουσιάσει τα σχέδια για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των προσεχών μηνών (άνοιγμα αγοράς ενέργειας και κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων). Η κυβέρνηση έχει στείλει μήνυμα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ότι δεν θα αυξήσει φορολογία εκτός από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.
Αντίθετα διεμήνυσε πως πρέπει να δοθούν κάποια φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που επανεπενδύουν τα κέρδη τους και να στηριχθούν οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας και ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα.
Αρα η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην παραπέρα μείωση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, οι επιτελείς του ΔΝΤ δεν θα ασκήσουν πιέσεις για νέα μέτρα. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση, κάτι που έχει διαφανεί από τις δηλώσεις τόσο του επίτροπου Ολι Ρεν όσο και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε όλους τους εμπλεκόμενους είναι πια ξεκάθαρο πως η επίπτωση από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο έλλειμμα του 2010 θα προσεγγίσει τη μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με την υστέρηση των εσόδων θα το οδηγήσουν στα επίπεδα του 9,3% με 9,5% του ΑΕΠ από 8,1% που ήταν ο αρχικός στόχος του μνημονίου και 7,8% ο μεταγενέστερος.
Από αυτά τα επίπεδα θα πρέπει του χρόνου να υποχωρήσει στα 17 δισ. ευρώ (7,4% ή 7,6% του ΑΕΠ ανάλογα με το πού θα διαμορφωθεί το ονομαστικό ΑΕΠ).
ΠΗΓΗ: Ημερησία