Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Φυλάκιση και λίστες για τους φοροφυγάδες
Βαριές ποινές για τους φοροφυγάδες προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οσοι φοροδιαφεύγουν θα έλθουν αντιμέτωποι με αυτόφωρο, φυλάκιση και άρση του φορολογικού απορρήτου για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους. Οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» θα καθορισθούν στο υπουργικό και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτόφωρο για τη μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ θα μπορεί να ισχύει για πέντε έτη από την τέλεση του αδικήματος, ενώ για οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ το αυτόφωρο θα ενεργοποιείται μέχρι και 20 μήνες από την τέλεση του αδικήματος.
Εξάλλου, στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην άρση του φορολογικού απορρήτου και να δώσει στη δημοσιότητα λίστες με τα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου στην περίπτωση που αυτοί έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία για πάνω από ένα έτος και το ύψος των οφειλών ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Επίσης θα γνωστοποιηθούν παραβάτες, εφόσον πρόκειται για έκδοση πλαστών στοιχείων ή έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων ή νόθευση στοιχείων ή μη έκδοση στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης καθώς και καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.
Οπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, οι πρώτες λίστες με ονόματα φοροφυγάδων θα δοθούν στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο 2 τοις χιλίοις, από 1,5 τοις χιλίοις. Από 1η Ιανουαρίου 2012 δεν θα επιβάλλεται φόρος συναλλαγών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας.
Δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις
Συμψηφισμός οφειλών επιχειρήσεων και Δημοσίου
Ο συμψηφισμός φορολογικών οφειλών επιχειρήσεων και Δημοσίου θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το είχε προαναγγείλει, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι είχαν ζητήσει αυτήν τη ρύθμιση. Ετσι οποιαδήποτε βέβαιη και εκκαθαρισμένη οφειλή του Δημοσίου προς τους φορολογουμένους θα συμψηφίζεται με φόρους.
Ο συμψηφισμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο οφειλές του στενού δημόσιου τομέα που έχουν ήδη βεβαιωθεί και εκκαθαριστεί, δηλαδή θα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εκταμίευσή τους στους δικαιούχους. Αντίθετα δεν θα αφορά ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές οργανισμών του κράτους, όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει να λάβει επιστροφή φόρου, όχι μόνο ΦΠΑ αλλά και εισοδήματος, θα μπορεί να τη συμψηφίσει με τον ΦΠΑ που οφείλει.
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται μεταξύ άλλων:
Η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις. Με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης θα προκαταβάλλεται το 40% του φόρου και το υπόλοιπο 60% θα εξοφλείται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις.
Η φορολόγηση με συντελεστή 20% των συνολικών κερδών των επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ για τις χρήσεις που αρχίζουν από 1ης Ιανουαρίου 2011. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25%, που θα διενεργείται με τη μορφή παρακράτησης στην επιχείρηση.
Η καθιέρωση του οικονομικού εισαγγελέα και της φορολογικής διαιτησίας.
Η αύξηση της προβεβαίωσης από 25% σε 50% του αμφισβητούμενου φόρου για την προσφυγή στη δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ: Έθνος