Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τον Ιούνιο ο αυτοέλεγχος για το ΦΠΑ
FPA_1Επιπλέον ποσά ΦΠΑ για να «περαιώσουν» τη χρήση του 2010 θα πρέπει να καταβάλλουν στην εφορία μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους προκύπτουν υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα από αυτά που έχουν δηλώσει με την εφαρμογή του νέου συστήματος «αυτοελέγχου». Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά το «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε τρία αντίτυπα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ως εξής:
- 20 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2.
- 21 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 3, 4.
- 22 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 5, 6.
- 23 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7, 8.
- 24 Ιουνίου 2011 προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 9, 0.
Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας, ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.
Σύμφωνα με την απόφαση:
- Εφόσον η διαχειριστική περίοδος έληξε ή λήγει εντός του 2011, η υποβολή του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» πραγματοποιείται με την τελευταία κατά περίπτωση δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ή Εκκαθαριστικής Δήλωσης Φ.Π.Α.
- «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου Φ.Π.Α» που υποβάλλεται εκπρόθεσμα δεν γίνεται αποδεκτό και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
- Τροποποιητικό «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου Φ.Π.Α» γίνεται αποδεκτό εφόσον υποβάλλεται εντός των προθεσμιών.
- Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται εφάπαξ εφόσον είναι μικρότερος ή ίσος των 300 ευρώ. Εάν είναι μεγαλύτερος, δύναται να καταβληθεί μέχρι και σε 6 μηνιαίες δόσεις, αλλά το ποσό της κάθε δόσης, εκτός της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ. Η πρώτη δόση του φόρου καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.».
ΠΗΓΗ: Ημερησία